Suomen liittyminen Natoon olisi Venäjälle vain arvovaltatappio. Mikään muu ei oleellisesti muuttuisi.
Suomi pidättäisi oikeiden sijoittaa alueelleen Nato joukkoja. Hoitaisi alueellisen puolustuksen siis niin kuin nytkin. Ja tälläkin hetkellä Suomen on mahdollista vastaanottaa Natojoukkoja avukseen.
Nato-rajan siirtyminen Kuolan ja Pietarin viereen ei sekään muuttaisi mitään. Venäjältä katsoen Naton sotilaallisen toiminta-alueen raja on jo siellä. Monessa mielessä Suomi on Natovalmiimpi kuin Nato itse.
Baltian asema ei muuttuisi Suomen Natojäsenyyden myötä. Baltit olisivat senkin jälkeen itsenäisiä Natomaita. Balttien asemaa voi muuttaa vain Venäjä. Jos Venäjä sitä yrittäisi olisi Suomi ja EU mukana konfliktissa oli Suomi sitten Natossa tai ei.
Suomen Natojäsenyys ei saartaisi Venäjää yhtään minnekään. Venäjällä on nytkin valtionrajansa ja se tulee pysymään niiden sisällä. Muutoksia Venäjän valtionrajoihin voi pyrkiä tekemään vain Venäjä itse.
Suomen Natojäsenyys ei lisäisi sotilaallista kapasiteettia maahamme koska kansantuotteemme ei siitä kohentuisi. Venäjän vastareaktiot eli sotilasvoiman lisääminen vastatoimena ei kohdistuisi Venäjän puolustamiseen vaan se kohentaisi hyökkäyskykyä Suomen suuntaan. Se siis jälleen lähtisi siitä, että sota-alue kuviteltaisiin Venäläisin silmin Venäjän ulkopuolelle.
Kaikki Venäjän toimet siis tähtäävät siihen, että ensin asetetaan voima ja uhka - ja sen perusteella oletetaan jotakin ansaitun. Voimaa ja uhkaa vastaan halutaan etuja, valtaa ja korvauksia. Voiman ja uhan pienenemistä korvataan lisäämällä sitä, lisäämällä ennustamattomuutta, rikkomalla vastavoimaa ja viimekädessä uhkaamalla ydinaseilla. Jos vaikka muuta konkreettista ei saavutetakaan niin tyydytään edes kunnioitukseen ja arvovaltaan johon sekoitetaan vastapuolen huoli ja pelko. Sekin siis riittää.
Ja kaikesta tästä Venäjän valtaapitävät ovat valmiita maksamaan osan kansalaistensa hyvinvoinnista. Ja niin on suuri osa kansastakin valmis. Venäläinen janoaa arvostusta ja kunnioitusta elämääkin enemmän ja harhautuu tulkitsemaan, että pelko kuvaa arvostusta.