Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
mutta on vähän sinisilmäistä ajatella ettei Venäjä enää muodostaisi uhkaa

En ajattele niin. Mutta oletan, että Venäjä muokkaa lopultakin sitä -uhkaansa- johonkin muuhun kuin panssari-iskuarmeijafantasioihin. Enkä tarkoita ydinaseita vaan sitä hyvin näkymätöntä osaa mm. vaikuttamisen ja hääräämisen alttareilla. Olen varma, ettemme ole nähneet vasta kuin pintaa siitä moniulotteisesta sodankäynnistä, joka kehittyy tähän maailmaan. Ja jo yksistään tämä moniulotteisuus on syy siihen, ettei tässä yksin kannata edes pyrkiä hallitsemaan sitä kuviota. Ei riitä hartiat. Ja veikkaan, että Nato-liitto tulee palvelemaan tulevaisuudessa tavoilla, joita emme edes vielä arvaakaan.

Jos Venäjällä on järkeä, niin siellä aletaan luopua ripirapi panssari-iskuarmeijafantasioista. Länttä vastaan sellaisella metodilla ei ole mitään jakoa, ei mitään.

Suomi ja Ruotsi ovat valtioita, joihin tulee kohdistumaan vaikuttamista, propagandaa, luodaan viidensiä kolonnia, lahjotaan, uhataan, kiristetään, kenties jotkut ryhmät aktivoituvat entisestään, rikollisuus voi saada uusia nyansseja, en viitsi edes arvailla millaisen souvvin se pyrkii lataamaan kehiin.

Eli ei, en mielestäni aliarvioi Venäjää. Kehittyvällä metodiikalla se säilyy ihan yhtä haastavana kuin tähänkin asti on ollut. Jos Nato estääkin eksistentiaalisen tason uhan, niin paljon pitää hoitaa itse. Yksin se tulee olemaan vaikeaa ja oletankin oikeasti, että Nato palvelee jäseniään näissä asioissa jatkossa kasvavalla volyymilla. On pakko.
 
Tiistaina 1. maaliskuuta Marinin hallitus tapasi eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja ryhmänjohtajat sekä eduskunnan puhemiehet. Tässä jo aiemmin sovitussa tilaisuudessa oli alun perin ollut tarkoitus pohtia valmiuslain uudistamista, mutta nyt teema vaihtui lennosta Venäjän hyökkäyksen puimiseksi.
Kokous pidettiin eduskunnan päärakennuksen auditoriossa.
Ennen kokousta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti hallitukselle toiveen, että tapaamisessa keskityttäisiin tilannekuvan muuttumiseen ja prosessiin, ei Nato-jäsenyyden puimiseen. Nato-myönteisessä kokoomuksessa oltiin huolissaan siitä, että jos keskustelussa ryhdytään heti käsittelemään Nato-jäsenyyttä, asia voi jumittua kyllä-ei -väittelyyn.
Eikä Nato-kiistelyä kokouksessa syntynytkään.
Jälkikäteen tarkastellen tämä 1. maaliskuuta pidetty kokous oli hyvinkin merkittävä.
Siinä nimittäin alkoi hahmottua se prosessi, jolla Nato-jäsenyyttä sittemmin vietiin eteenpäin. Prosessissa eduskunta nousi keskeiseen rooliin niin Niinistön kuin hallituksen toiveiden mukaisesti.
Prosessia jouduttiin pohtimaan senkin vuoksi, että eduskuntaan olisi keväällä joka tapauksessa tulossa kaksi Natoon liittyvää kansalaisaloitetta, jotka olivat vain muutamassa päivässä saavuttaneet 50 000 allekirjoituksen rajan.
Kokouksessa oltiin yhtä mieltä siitä, että eduskunta ei voi käydä Nato-keskustelua kansalaisaloitteiden pohjalta – kyseessä on kuitenkin iso kansallinen ratkaisu, jossa hallituksen pitää olla aloitteellinen.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen esitti ajatuksen, että hallitus päivittäisi voimassa olevaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja toisi sen eduskuntakäsittelyn pohjaksi.
Selonteossa voitaisiin käsitellä asioita laajemmin – esimerkiksi huoltovarmuutta ja hybridivaikuttamista. Näin suurempi joukko kansanedustajia saataisiin mukaan käsittelyyn eikä paperia tarvitsisi nimetä pelkäksi Nato-selonteoksi.
Vanhasen ehdotus selonteon tekemisestä saattoi kummuta siitä, että hän on suuri selontekojen ystävä. Vanhanen on aikoinaan tehnyt yliopistolla pro gradu-työnsä selonteosta hallituksen käyttämänä ohjausvälineenä.
Kännykät kerättiin pois, ja poliitikot kirjoittivat muistiinpanot vihkoihin.
Illalla neljän suurimman puolueen puheenjohtajat Marin, Riikka Purra (ps), Petteri Orpo ja Annika Saarikko (kesk) olivat A-studion keskustelussa, jossa tunnelma oli suorastaan harras. Kaikki toistivat vuorollaan, että heillä on yhteinen tilannekuva.
Annika Saarikko sanoi, että keskusta aikoo käydä kevään mittaan ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua ja linjaa asiasta kesäkuussa Lappeenrannan puoluekokouksessa.
Tämä herätti sosiaalisessa mediassa ihmettelyä ja kritiikkiä – Ukrainassa on sota, ja keskusta aikoo linjata mahdollisesta Nato-jäsenyydestä vasta kuukausien päästä.
Keskustan puoluejohto ja ministeriryhmä järjestivät kokouksen samalla viikolla. Tapaamisessa Saarikko kertoi tarvitsevansa aikaa oman Nato-kantansa muodostamiseen. Muu puoluejohto ja ministerit vaikuttivat helpottuneilta, sillä muidenkin kannanmuodostus oli vielä auki. Sen verran rajua oli ollut ajan riento.
Keskusta ja Sdp sopivat näihin aikoihin myös siitä, että päähallituspuolueet etenevät Nato-asiassa yhtä jalkaa eivätkä varsinkaan aiheuta toisilleen yllätyksiä.
Keskiviikkona 2. maaliskuuta presidentti Niinistö tapasi Puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen kanssa eduskunnan puhemiehistön, ulko- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat sekä puolueiden johtoa pääesikunnan turvatiloissa. Aiheena oli Venäjän Ukraina-hyökkäyksen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Tarjolla oli termoksissa kahvia ja voileipiä. Myös kasvisvaihtoehto löytyi.
Koska turvatiloihin ei saanut ottaa kännyköitä tai muita elektronisia laitteita, osallistujat kirjoittivat muistiinpanonsa käsin. Monet kirjoittivat vihkoihin kuin koulun penkillä konsanaan.
Komentaja Kivinen arvioi puheenvuorossaan eskalaatioriskiä eli sitä, voiko sota laajeta Ukrainan ulkopuolelle.
Kokous oli yksimielinen ja hyvähenkinen. Vasemmistoliittolaiset ja vihreät nyökyttelivät samaan tahtiin perussuomalaisten kanssa, vaikka tavallisesti nämä puolueet ovat kaikesta eri mieltä.
Kukaan ei kokouksessa sanonut ääneen, että Suomen pitäisi ryhtyä etenemään kohti Natoa.
Mutta samalla käytännössä kaikki olivat yhtä mieltä, että Venäjän hyökkäys oli perustavanlaatuisesti muuttanut Suomen turvallisuuspoliittista asemaa ja sen vuoksi oli välttämätöntä tehdä ratkaisuja.
Seuraavana päivänä eli 3. maaliskuuta presidentin kanslia julkaisi tiedotteen, jonka mukaan presidentti oli korostanut kokouksessa, että akuutin kriisin ja rajun muutoksen keskellä on tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella.
”Ei viivytellen, mutta huolella.”
Hetkeä myöhemmin tuli kansliasta toinen tiedote. Siinä kerrottiin, että presidentti Niinistö tekee seuraavana päivänä vuorokauden mittaisen työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa presidentti Joe Bidenin. Tiedotteen mukaan tarkoitus oli keskustella Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.
Vaikka sitä ei ääneen sanottukaan, todellisuudessa matkan aiheena oli Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. Niinistön tarkoitus oli tiedustella, mikä on Yhdysvaltain kanta asiaan sekä puhua mahdollisista turvatakuista.

4. maaliskuuta presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa. (VALKOINEN TALO)

Perjantaina 4. maaliskuuta Niinistö tapasi Joe Bidenin Valkoisessa talossa. Tapaamisen aluksi järjestettiin kuvausmahdollisuus. Presidentit poseerasivat takkatulen ääressä ja vaikuttivat hyväntuulisilta.
Biden totesi kameroiden edessä, että hänen edeltäjällään, presidentti Barack Obamalla oli tapana sanoa, että ”meillä ei olisi hätää, jos jättäisimme kaiken Pohjoismaiden varaan”.
Tähän Niinistö tokaisi: ”No, me emme aloita sotia.”
Niinistön sanotaan kertoneen Bidenille mielipidetiedusteluista, joissa kansan enemmistö oli Suomessa kääntynyt kannattamaan jäsenyyttä sekä järkytyksestä, jota Suomessa oli koettu Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen.
Kesken tapaamisen Biden soitti Ruotsin pääministerille Magdalena Anderssonille.
HS:n tietojen mukaan puhelua ei ollut ennakkoon sovittu, joten Anderssonin saaminen puhelimeen kesti melkoisen tovin ja hän vaikutti olevan soitosta todella yllättynyt.
Eri lähteiden mukaan Bidenin viesti sekä Suomelle että Ruotsille oli se, että Naton avoimien ovien politiikka jatkuu – jos maat hakevat, ne tullaan hyväksymään jäseneksi. Toinen viesti oli se, että varsinaisia senaatin hyväksymiä turvatakuita ei ole mahdollista saada Suomen Nato-hakemuksen ajaksi.
Niinistön ja Bidenin kerrotaan keskustelleen myös siitä, että Nato-hakemuksen ja täysjäsenyyden välinen aika pitäisi valmistella huolella. Tarkoitus oli tiivistää Suomen ja Yhdysvaltain turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä. Suomessa tätä pidettiin hyvänä, sillä myös se lähettäisi signaalin uhittelevalle Venäjälle.
Tapaamisen jälkeen Niinistö piti tiedotustilaisuuden Suomen Washingtonin-suurlähetystössä vähän puolenyön jälkeen Suomen aikaa.
Moni odotti tapaamisesta suuria uutisia: kutsua Natoon, jonkinlaista pikajäsenyyttä ja turvatakuita. Mutta niitä ei kuultu. Niinistön viesti olikin monelle pettymys. Hän puhui lähinnä prosesseista.
”Lähdemme selvään prosessiin turvallisuusyhteistyön lisäämiseksi”, Niinistö sanoi.
Kun presidentiltä kysyttiin, mitä tämä prosessi oikein tarkoitti, Niinistö vastasi:
”Tässä turvallisuustyön prosessissa on nimenomaan konkreettisista turvallisuus- ja puolustustekijöistä kysymys, ei niinkään jäsenyyksistä.”
Siis ei jäsenyyksistä?
”Minusta on aivan selvää, että kun Nato pitää avoimien ovien politiikkaa, joka tarkoittaa, että kriteerit täyttävä hyväksytään. Siitä ei ole mitään erilaista käsitystä, etteikö Suomi nuo kriteerit täyttäisi”, Niinistö jatkoi.
Eri lähteistä on sittemmin selvinnyt, että tapaaminen vastasi kutakuinkin sitä, mitä Suomi oli etukäteen odottanut. Mitään ”hopealuotia” eli yksinkertaista ratkaisua kaikkiin Suomen turvallisuushuoliin ei ollut tarjolla eikä sitä ollut myöskään odotettu.
Yhdysvallat oli tuossa vaiheessa varovainen, sillä Washingtonissa oli huolta sodan laajenemisesta Ukrainan ulkopuolelle. Sinänsä kyse ei ollut siitä, että olisi pelätty juuri Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden lisäävän eskalaatioriskiä.

5. maaliskuuta Sanna Marin tapasi Helsingissä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin. (OUTI PYHÄRANTA / HS)

Lauantaina 5. maaliskuuta Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist vierailivat Suomessa. Sanna Marin tarjosi heille lounaan pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Lounas oli ikimuistoinen – etenkin ruotsalaisvieraille. He näyttivät paikalla olleiden mukaan ensimmäisen kerran ymmärtäneen, että Suomi oli suuntaamassa kohti Natoa, ja vauhdilla.
Jo ennen Venäjän hyökkäystä Suomi ja Ruotsi olivat käyneet keskusteluita siitä, mitä seurauksia mahdollisella sodalla olisi pohjolan turvallisuustilanteeseen. Tiiviistä yhteydenpidosta huolimatta Suomen Nato-valmius ja etenemisen vauhti olivat Anderssonille yllätys.
Ruotsissa Nato-jäsenyydestä ei ollut juuri puhuttu, mikä osaltaan voi johtua siitä, että Ruotsille se oli monella tavalla vaikeampi asia kuin Suomelle.
Ruotsi oli ollut jo yli 200 vuotta sotilaallisesti liittoutumaton ja pystynyt onnistuneesti pysymään Euroopan sotien ulkopuolella.
Ruotsin demareille Nato oli mitä suurimmassa määrin ideologinen kysymys, sillä 1960-luvulta lähtien puolueessa on suhtauduttu epäillen Yhdysvaltoihin. Entinen pääministeri Olof Palme arvosteli aikoinaan ankarasti Yhdysvaltojen toimia Vietnamin sodassa, mikä ärsytti amerikkalaisia. Palmen perintö elää edelleen vahvasti Ruotsin demareissa.
Geopoliittisesta sijainnistaan johtuen Suomi on suhtautunut aina pragmaattisemmin turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihinsa. Venäjän naapurissa ei ole ollut varaa ideologiaan, sillä kyse on perimmiltään ollut kansakunnan selviytymisestä.
Lounaan jälkeen Andersson ja Marin pitivät tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnon Kesärannan pihamaalla. Pääministerit arvioivat, että kansalaismielipiteen kääntyminen Naton kannalle on ymmärrettävää Venäjän toimien takia.
”Ihmiset ovat huolissaan”, Marin sanoi.
Tämän jälkeen Andersson ja Hultqvist tapasivat presidentti Niinistön Mäntyniemessä.
Ruotsin demarit pitivät kiinni kielteisestä Nato-kannastaan.
Maanantaina 7. maaliskuuta Ruotsin sosiaalidemokraatit kokoontuivat keskustelemaan turvallisuustilanteesta. Kokouksen jälkeen valtiovarainministeri Mikael Damberg sanoi viestimille, että puolue pitää kiinni kielteisestä Nato-kannastaan.
Seuraavana päivänä pääministeri Magdalena Andersson jatkoi teemasta. Hänen mukaansa Ruotsin hakeminen Naton jäseneksi horjuttaisi nykyistä turvallisuustilannetta Euroopassa. Andersson sanoi kuitenkin Ruotsin seuraavan Suomessa käytävää Nato-keskustelua tiiviisti.
Keskiviikkona 9. maaliskuuta puolustusministeri Antti Kaikkonen piti tiedotustilaisuuden Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun hän on tavannut puolustusministeri Lloyd Austinin Pentagonissa. Kaikkonen oli ollut koko alkuviikon aiemmin sovitulla vierailulla Yhdysvalloissa keskustelemassa puolustusmateriaalihankinnoista.
Kaikkoselta kysyttiin kommenttia Ruotsin pääministerin Nato-toppuutteluun. Kaikkonen myötäili Anderssonin näkemystä.
”Jäsenhakemuksen postittamiseen juuri nyt ei ole oikea hetki. Tästä on vasta keskustelut käynnissä Suomessa. Johtopäätösten aika on myöhemmin”, Kaikkonen sanoi.
Kaikkosen mukaan Naton suurin huoli sillä hetkellä oli Ukrainan kriisin rauhoittaminen.
 
9. maaliskuuta puolustusministeri Antti Kaikkonen piti tiedotustilaisuuden Yhdysvalloissa. (UWA IDUOZEE)

Samana päivänä Sanna Marin tapasi politiikan toimittajia Säätytalossa Helsingissä. Toimittajat tenttasivat pääministerin Nato-kantaa, jota Marin ei suostunut paljastamaan. Rivien välistä kuitenkin kuuli, että ei hän ainakaan kovin kielteisesti suhtautunut jäsenyyteen.
”Hakematta jättäminenkin on valinta, jolla on vaikutuksia”, Marin sanoi.
Marin ripitti politiikan toimittajia siitä, että Suomessa keskustellaan vain Suomen Nato-jäsenyydestä, kun muualla Euroopassa huomio on enemmän Ukrainan sodassa ja ukrainalaisten hädässä.
Tässä vaiheessa eli pari viikkoa hyökkäyksen jälkeen Suomen valtiojohdon näkemys näyttikin olleen se, että Suomi voi hyvinkin olla etenemässä kohti Nato-jäsenyyttä. Mutta olennaista oli ajoitus. Sodan riehuessa Ukrainassa ei välttämättä ole oikea aika liittyä. Tämän näkemyksen taustalla oli ennen kaikkea Yhdysvaltain huoli eskalaation riskistä. Mutta samaa viestiä oli kuullut esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto sukkuloidessaan tapaamassa Nato-maiden ulkoministereitä.
Ilmapiiri alkoi kuitenkin nopeasti muuttua. Yhdysvalloissa varovaisuus väistyi sitä mukaa, kun tiedot Venäjän heikosta menestyksestä Ukrainassa lisääntyivät. Samalla alkoi näyttää selvältä, että sota tulee pitkittymään. Näin ollen riski siitä, että Suomen Nato-jäsenyys vaarantaisi rauhanprosessin, hälveni.
Samalla lännessä vahvistui näkemys, että Venäjälle ei saa antaa myönnytyksiä – ja mikäpä alleviivaisi enemmän Venäjän strategista epäonnistumista kuin Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.
Asenteiden muutosta vauhditti myös se, että maailman tietoisuuteen levisi järkyttäviä kuvia venäläisten Ukrainassa tekemistä raakuuksista ja siviilien murhista.
Yksi käännekohta oli keskiviikko 9. maaliskuuta. Tuona päivänä viestimissä julkaistiin karmeita valokuvia Venäjän Mariupolissa pommittamasta synnytyssairaalasta.
”Nämä ovat sotarikoksia. Ei voi olla niin, että siviilejä kohtaan hyökätään tällä tavalla. Tämä pitää yksiselitteisesti tuomita, ja sillä pitää olla myös kovat seuraukset”, Marin kommentoi iskua seuraavana päivänä EU-johtajien epävirallisessa huippukokouksessa Pariisin Versaillesissa.
Ei puhuttu siitä, mennäänkö Natoon. Vaan siitä, miten se tehdään.
Torstaina 10. maaliskuuta presidentti Niinistö tapasi jälleen eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa. Tällä kertaa paikkana oli Valtioneuvoston linnan turvatila.
Tunnelma oli muuttunut, ehkä osin Ukrainasta tulleiden järkyttävien sotarikosepäilyjen takia.
Kokouksessa oli paikalla on myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), joka oli vakavasti sairas. Kanervan liikkuminen oli jo vaivalloista, mutta hän kuitenkin osallistui aktiivisesti keskusteluun.
Kyseessä oli viimeinen kerta kuin pitkäaikainen parlamentaarikko osallistui eduskuntatyöhön. Kanerva vaikutti hauraalta, mutta paikalla olijat eivät osanneet aavistaa, että hän kuolisi vain kuukautta myöhemmin.
Tässä kokouksessa jotkut läsnäolijoista olivat kuulevinaan, että Niinistö olisi kallistumassa Nato-jäsenyyden kannalle. Mutta ääneen presidentti ei tätä sanonut – kuten ei kukaan muukaan osallistuja.
Ei nimittäin puhuttu siitä, mennäänkö Natoon. Vaan siitä, miten se tehdään, jos sinne mennään. Puhuttiin siis prosessista.
Kokouksessa käytiin läpi muun muassa eduskuntakäsittelyyn mahdollisesti liittyviä ongelmia. Sekä sitä, mikä Nato-jäsenyyden kannatus eduskunnassa silloin oli ja kuinka suuren enemmistön jäsenyyssopimuksen hyväksyminen tulisi aikanaan vaatimaan. Tässä kokouksessa keskeiset päättäjät tajusivat toistensa merkitsevistä katseista, että Suomi oli siirtynyt Natoon johtavalle tielle.
Tapaamisen jälkeen Niinistö piti tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa. Hän kertoi, että aikoo käydä seuraavana päivänä puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Koska kansanäänestystä Natosta tuskin järjestetään, Niinistö pohti, että kansan näkemyksiä voisi selvittää laajalla mielipidekyselyllä. Niinistön ajatus ”supergallupista” sai sittemmin täystyrmäyksen.
Niinistö korosti jälleen eduskunnan roolia ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa.
”Meillä on turvallisia ratkaisuja myös tulevaisuuteen. Ne on huolella läpikäytävä, ei viivytellen mutta huolella”, Niinistö sanoi. Hän korosti, että eduskunnalla on oltava kaikki tieto, mitä ratkaisuja on tarjolla ja mitä riskejä niihin liittyy.
”Meillä on hyviä vaihtoehtoja, ja niitä on nyt punnittava”, Niinistö sanoi.
Niinistö siis puhui vaihtoehdoista monikossa.
Periaatteessa niitä oli kolme: 1) Ei tehdä mitään. 2) Vahvistetaan yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa ja toivotaan EU:n puolustuspolitiikan tomeroitumista. 3) Liitytään Natoon.

Perjantaina 11. maaliskuuta Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Sen jälkeen Niinistö puhui tunnin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Keskustelu Putinin kanssa keskittyi kanslian tiedotteen mukaan yksinomaan Ukrainan sotaan.
Illalla Niinistö kertoi Twitterissä keskustelleensa puhelimessa myös Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.
”Tapaamme taas maanantaina”, Niinistö kirjoitti Anderssonille.
Maanantaina 14. maaliskuuta Niinistö tapasi Anderssonin Lontoossa, jossa Suomi ja Ruotsi osallistuvat Jef-maiden päämieskokoukseen. Jef eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa ovat mukana Britannian, Suomen ja Ruotsin lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.
Niinistö tapasi erikseen myös Britannian pääministerin Boris Johnsonin sekä prinssi Charlesin.
Torstaina 17. maaliskuuta hallitus ilmoitti ryhtyvänsä valmistelemaan ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta ulkoministeri Pekka Haaviston johdolla.
Sunnuntaina 20. maaliskuuta Financial Times julkaisi Sauli Niinistön haastattelun. Jutun otsikossa oli kuitenkin ikävä virhe. Otsikon mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi Ukrainan sodan eskalaation riskiä.
Niinistö kuitenkin sanoi asian haastattelussa täsmälleen päinvastoin, mutta otsikosta oli unohtunut ei-sana.
Haastattelussa Niinistö puhui jälleen vaihtoehdoista. Niitä on hänen mukaansa kaksi: Nato-jäsenyys tai puolustusyhteistyön syventäminen Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa.
Tiistaina 22. maaliskuuta Niinistö tapasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Presidentin yhteydenpito keskeisten Nato-maiden johtajiin ja muihin päättäjiin olikin kevään aikana erittäin vilkasta.
Puhelinkeskusteluita presidentti kävi muun muassa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, Israelin pääministerin Naftali Bennettin, YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin ja Unkarin presidentin János Áderin kanssa.
Tiivisti maailmalla olivat sukkuloineet myös pääministeri Sanna Marin, joka tapasi etenkin EU-maiden johtajia, sekä tietysti ulkoministeri Pekka Haavisto ja muut keskeiset ministerit. Ylen keräämien tietojen mukaan tammi–maaliskuussa presidentti ja ministerit olivat yhteydessä esimerkiksi Ruotsin päättäjiin 33 kertaa, Ranskan 13, Yhdysvaltojen 11, Norjan 10 sekä Saksan ja Britannian 9.
Näissä keskusteluissa Suomen valtiojohdolle vahvistui käsitys, että Naton ovet todella ovat auki eikä jäsenyyden esteeksi pitäisi tulla mitään yllätyksiä.
Vasta maaliskuun lopussa moni tajusi, että presidentti kannattaa jäsenyyttä.
Keskiviikkona 23. maaliskuuta Niinistö kertoi MTV3:n haastattelussa muodostaneensa Nato-kantansa mutta ei suostunut sitä vielä paljastamaan.
”Kyllä minun kantani aika selkeä on. Kun eduskunta analyysin tekee niin sitten on aika tehdä johtopäätöksiä”, hän sanoi.
Niinistö kävi haastattelussa taas läpi vaihtoehtoja. Jos ei tehdä mitään, se tuskin riittää Suomen turvallisuuden takaajaksi pitkässä juoksussa. Myös Ruotsin, EU:n ja Yhdysvaltain kanssa tehtävä yhteistyö herättää Niinistön mukaan kysymyksen, että riittääkö sekään.
”Kolmantena on Nato. Selvää kai riittävyyden suhteen on, ettei riittävämpää ole”, Niinistö sanoi.
Saman viestin Niinistö toisti pari päivää myöhemmin lauantaina 26. maaliskuuta. Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu kysyi presidentiltä, olisiko Nato-jäsenyys Suomelle riittävä turva.
”Sen enempää ei taida olla olemassa. Se on riittävin ainakin”, Niinistö vastasi.
Vasta näiden haastatteluiden jälkeen moni keskeinen poliitikko kertoo olleensa täysin varma, että presidentti haluaa Suomen Natoon.
Lauantaina 2. huhtikuuta Sanna Marin piti puheen Sdp:n puoluevaltuustossa. Puhe ei jättänyt epäselvyyttä siitä, etteikö Marin olisi Nato-jäsenyyden kannalla – vaikka hän ei asiaa ääneen sanonutkaan.
”Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia. Meidän on arvioitava niin lyhyen kuin pitkän tähtäimen vaikutukset. Samalla meidän on pidettävä kirkkaana mielessä tavoitteemme: Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistaminen kaikissa tilanteissa”, Marin sanoi.

2. huhtikuuta pääministeri Sanna Marin piti voimakkaan puheen Sdp:n puoluevaltuustossa. (LASSI RINNE / IS)

Lauantaina 9. huhtikuuta oli puolestaan keskustan puoluevaltuuston kokous, joka antoi puolueelle mandaatin edetä Nato-jäsenyyden suhteen.
Samana päivänä Sanna Marin oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. Marin arvioi, että Sdp:n sisällä ”Nato-kannat ovat liikkeessä”.
Vauhdikkaasti liikkui ainakin Sdp:n kokenut kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka kertoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.
Tuomiojan mukaan Hultqvist olisi keskustellut aiheesta myös suomalaisen ministerikollegansa Antti Kaikkosen kanssa.
Tuomiojan sanomisista nousi poru.
Sekä Hultqvist että Kaikkonen kiistivät, että tällaista asiaa oltaisiin valmistelemassa.
Jälkikäteen selvisi, että Suomi-Ruotsi -yhteistyöstä Hultqvistin kanssa oli aktiivisimmin keskustellut Tuomioja.
Tuomiojan ulostulo käytännössä lopetti keskustelun Ruotsi-vaihtoehdosta eli vaikutus oli ilmeisesti täysin päinvastainen kuin Tuomioja oli suunnitellut.
Sdp:n sisäisessä turvallisuuspoliittisessa ryhmässä oli pitkin kevättä ollut esillä Ruotsi-yhteistyöstä vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle. Ryhmässä oli virinnyt ajatus, että huhtikuun alkupuolella Suomen ja Ruotsin demarit järjestäisivät Helsingissä tilaisuuden, jossa ne muodostaisivat puolueiden yhteisen turvallisuuspoliittisen kannan.
Tilaisuudesta ei kuitenkaan tullut mitään, koska Sanna Marin ja Magdalena Andersson eivät ajatukselle lämmenneet. Sen sijaan pääministerit pitivät tiiviisti yhteyttä suoraan toisiinsa.
Sdp:n konkarit halusivat opettaa Sanna Marinille ulkopolitiikkaa.
Tiistaina 12. huhtikuuta Sanna Marin vieraili Tukholmassa Anderssonin vieraana. Samana aamuna Svenska Dagbladet kertoi sisäpiirilähteisiin perustuen, että Andersson ja Ruotsin demarit olivat vaihtaneet Nato-kantansa. Lehden mukaan Ruotsin tavoitteena olisi jättää Nato-hakemus jo ennen kesäkuun lopussa järjestettävää Naton Madridin-huippukokousta.
Pääministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudesta välittyi vahva viesti, että Ruotsilla oli halu ottaa Suomen etumatkaa kiinni ja jättää Nato-hakemus kutakuinkin samaan aikaan.
Iltapäivälehti Expressenin kolumnisti otsikoi: ”Ruotsia johdetaan nyt Helsingistä.”
Julkisuudessa jopa pääministeri Marinin käyttämän mustan nahkatakin nähtiin viestivän päättäväisyyttä.
Sanna Marin ilmoitti jo joulukuussa, että hän tulee pääministerinä keskittymään etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan Venäjän uhittelun vuoksi.
Marin on nuoren polven poliitikko, jolla ei ole samanlaista historiallis-ideologista painolastia Naton suhteen kuin monella vanhemmalla demarilla. Marin kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 14. toukokuuta, että pääministerikauden aikana hänen aiemmin kielteinen Nato-kantansa oli muuttunut myönteiseksi. Tähän olivat hänen mukaansa vaikuttaneet keskustelut Nato-maiden päämiesten kanssa Eurooppa-neuvoston kokouksissa.
Marinin tiedetään jo alkuvuodesta pohdiskelleen, että jos kansan mielipide Nato-jäsenyydestä muuttuu ratkaisevasti, myös Sdp:n pitää olla valmis muuttamaan kielteistä kantaansa. Tämä tiettävästi järkytti joitain vanhan polven demareita.
Kokeneet kansanedustajat halusivat opettaa nuoremmille puolueen päättäjille Sdp:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteita.
Kansanedustaja Kimmo Kiljunen järjesti loppiaisena 6. tammikuuta tilaisuuden, johon oli kutsuttu Marinin ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ohella demareiden kokeneita edustajia kuten Eero Heinäluoma, Antti Rinne ja Erkki Tuomioja.
Marin ei kuitenkaan päässyt paikalle.
Tammikuun lopussa varapuhemies Antti Rinne kutsui saman konklaavin koolle eduskuntaan puhumaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tällä kertaa Marin osallistui tilaisuuteen.
Keskustelussa käsiteltiin muun muassa sitä, että Nato-jäsenyys saattaa hyvinkin nousta teemaksi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
Marinin suhtautuminen Natoon on jo pidempään ollut hyvinkin pragmaattinen – joka tuntuu olevan hänelle ominainen luonteenpiirre. Jos Marin näkee, että että asiat ovat vääjäämättä menossa johonkin suuntaan, on paras tehdä välttämättömyydestä hyve ja muuttaa kantaansa. Jos lopputulos on etukäteen selvä, on fiksuinta edetä siihen suuntaan mahdollisimman nopeasti eikä jäädä turhaan kiukuttelemaan.
Istuntokauden alkaessa helmikuun alussa Marin varoitti Sdp:n eduskuntaryhmää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hyvinkin mahdollinen. Vaikka hän ei sanonut Nato-sanaa ääneen, se ilmeisesti oli hänellä vaihtoehtona jo tuolloin mielessä.
Heti Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen helmikuun lopussa Marinin myönteinen kanta Nato-jäsenyyteen oli ainakin keskeisillä demareilla hyvin tiedossa.

12. huhtikuuta Suomen ja Ruotsin pääministerit tapasivat Tukholmassa. (AFP / LEHTIKUVA)

Keskiviikkona 13. huhtikuuta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva ajankohtaisselonteko jätettiin eduskunnalle, ja valiokunnat ryhtyvät käsittelemään sitä.
Valiokunnat kuulivat pääesikunnan turvatiloissa sotilailta ja muilta asiantuntijoita turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Nato-jäsenyyden hyödyistä ja riskeistä.
Puolustusvaliokunnan kokouksessa eräs kansanedustaja onnistui yllättämään ulkoministeri Pekka Haaviston kysymällä, miten Natosta voi erota. Haavisto ei tiennyt vastausta, mutta selvitti sen ja palasi asiaan.
Selonteon eduskuntakäsittelyn oheen oli luotu niin sanottu koordinaatioryhmä, johon kuuluvat puolueiden puheenjohtajat ja ryhmänjohtajat.
Ryhmä voisi tarvittaessa välittää eduskunnan kannan valtiojohdolle, jos Suomen pitäisi jostain syystä kiirehtiä jäsenyyshakemuksen jättämistä. Vastaavasti eduskuntakäsittelyä voitaisiin tarvittaessa hidastaa, jos haluttaisiin esimerkiksi odottaa Ruotsin etenemistä.
Puhemies Matti Vanhasen johtama koordinaatioryhmä tapasi viikoittain ja kuuli käytännössä samat asiantuntijat kuin puolustus- ja ulkoasiainvaliokunta.
Jälkikäteen moni on korostanut koordinaatioryhmän merkitystä, sillä sen kautta eduskuntapuolueiden johdolle muodostui hyvin yhtenäinen tilannekuva.
Matti Vanhasen rooli oli äärimmäisen keskeinen prosessin ideoimisessa ja etenemisessä.
Eduskunnan selontekokäsittely mahdollisti myös sen, että jos maailmalla tapahtuisi jotain ennalta arvaamatonta, Suomi pystyisi tarvittaessa myös peruuttamaan Nato-asiassa. Se ei myöskään millään tavalla sitonut presidentin ja hallituksen käsiä ja he pystyisivät tekemään tarvittaessa ratkaisuja.

Ulkoministeriössä valmisteltiin kevään aikana selontekoa suuren virkamiesjoukon voimin. (KIMMO RÄISÄNEN / UM)

Hämmästyttävinä Suomen Nato-prosessissa oli se, että useiden lähteiden mukaan yhdessäkään kokouksessa kevään mittaan ei varsinaisesti tehty päätöstä jäsenyyden hakemisesta.
Siis siten, että päättäjiltä olisi suoraan kysytty, liitytäänkö vai ei.
Kysymystä ei esitetty hallituksen ja eduskuntapuolueiden tapaamisessa, ei presidentin johtamissa parlamentaarisissa tapaamisissa eikä edes erittäin salaisissa presidentin ja hallituksen tp-utvan kokouksissa.
Keskustelu on aina koskenut prosessia ja aikatauluja – miten edetään ja missä järjestyksessä.
Samaan aikaan kaikki ovat toki tienneet, että prosessit ja aikataulut nimenomaan johtavat jäsenyyteen. Asiaa ei ilmeisesti siksi ollut tarvetta erikseen alleviivata.
Tämä on korostanut eduskunnan merkitystä päätöksenteossa. Ei ole ollut mitään salaista pöytää, jossa päätös olisi tehty etukäteen kulisseissa vaan eduskunta on saanut päättää asiasta – siis ainakin periaatteessa. Käytännössä kaikki keskeiset päättäjät ovat viimeistään maaliskuun loppupuolelta tienneet, että eduskunta tulee päätymään suosittelemaan Nato-jäsenyyttä.
Suomen kaltaiselle insinöörikansalle prosessin kautta eteneminen lieneekin luontevaa. Ja koska prosessi on korostunut niin vahvasti, se on myös toiminut tehokkaasti. Keskeiset valtioelimet – presidentti, hallitus ja eduskunta – ovat toimineet yllättävänkin saumattomasti yhteen vaikka aikaisemmin keskeisten päättäjien välillä on ollut aitoja jännitteitä.
Puolueet ja eduskuntaryhmät ovat kukin tahoillaan linjanneet omia kantojaan. Koska kansan mielipide kääntyi hämmästyttävän nopeasti Naton kannalle, se sai puolueet vauhdittamaan omia linjanmuutoksiaan.
Painetta lisäsi erityisesti Ylen huhtikuun alussa julkaisema puoluekannatuskysely, jossa Nato-myönteisen kokoomuksen kannatus pomppasi peräti 26,1 prosenttiin. Muut puolueet tiedostivat, että niiden ei auta viivytellä omien päätöstensä kanssa.
Niinistö oli varovainen, koska hän etsi vasta-argumentteja suosikkivaihtoehdolleen.
Suomi ryhtyi valmistautumaan Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen jo loppuvuodesta 2021, kun tiedustelutiedot viittasivat siihen, että Venäjän joukkojen keskittämisessä Ukrainan rajoille ei välttämättä ole kyse vain uhittelusta.
Tammi–helmikuussa Suomi oli aktiivisesti mukana valmistelemassa EU:n pakotteita Venäjän mahdollisen hyökkäyksen varalta.
Venäjän joulukuussa esittämät uhkailut olivat Niinistön mielestä niin vakavia, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa piti jollakin lailla muuttaa. Natoon liittyminen ei kuitenkaan ollut tiettävästi Niinistön mielessä vielä joulukuussa.
Hänen ajattelussaan Nato-vaihtoehto vahvistui alkuvuodesta ja viimeistään maaliskuun puolessavälissä Niinistön Nato-kanta alkoi olla hyvinkin selkeä.
Mutta miksi Niinistö sitten antoi sodan alettua niin epävarman kuvan korostamalla riskejä ja vastuuta?
Syitä on monia.
Presidentti oli syystä huolissaan siitä, että jos hän ilmaisee kantansa, se vaikuttaa muiden kantoihin.
Niinistö ja hallitus halusivat, että prosessi etenee eduskuntavetoisesti.
Se ei välttämättä ollut vastuunpakoilua, vaan pikemminkin huolta päätöksen legitimiteetistä – siis siltä, miltä päätös tulee myöhemmin näyttämään.
Vaikka Niinistö oli aiemmin moneen otteeseen sanonut, että Natoon ei mennä ilman kansanäänestystä, näin Suomi nyt kuitenkin oli tekemässä.
Siksi kansanedustajilla piti olla merkittävä rooli päätöksenteossa.
Eduskunnan kytkeminen mukaan auttaa myös tilanteessa, jos Suomeen kohdistuu niitä Niinistön mainitsemia Venäjän ilkeyksiä. Kun vastuu riskeistä on jaettu, myös vastuunkantajia on enemmän.
Puolueet piti saada mukaan prosessiin, sillä niiden ohjelmien linjaukset edustavat jatkuvuutta.
Jälkikäteen voi silti ihmetellä, miksi Niinistö niin pitkään puhui eri vaihtoehdoista – vaikka ei välttämättä itsekään pitänyt niitä kaikkia realistisina. Tässäkin taisi olla kyse legitimiteetistä. Jos kaikki vaihtoehdot on ainakin puheiden tasolla kartoitettu, se vähentää mahdollisuuksia jälkikäteispulinaan.
Ja osittain kyseessä saattoi olla myös Niinistön luonne.
Eräs Niinistön hyvin tunteva kuvaa presidenttiä tyypilliseksi juristiksi, joka viilaa pilkkua ja haluaa loputtomasti varmistella asioita ennen päätöksentekoa. Ja siinä vaiheessa kun kaiken pitäisi olla selvää, hän haluaa vielä kertaalleen varmistaa.
Jos ratkaisuvaihtoehtoja on kaksi, joista Niinistö suosii toista, hän yrittää kuulemma väsymättä etsiä vasta-argumentteja juuri tälle suosikkivaihtoehdolleen.
Tämä voi selittää sen, että Niinistön myönteistä Nato-kantaa oli ulkopuolisten pitkään niin vaikea havaita.

Torstaina 12. toukokuuta kello 10 presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin lähettivät yhteisen tiedotteen, jossa he kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
Tänään sunnuntaina 15. toukokuuta tasavallan presidentti ja hallitus päättävät Suomen olevan valmis hakemaan jäsenyyttä. Alkavalla viikolla eduskunta käsittelee asiaa täysistunnossa ja käsittelyn lopuksi äänestää siitä.
Sen jälkeen Suomi ilmoittaa Brysseliin Naton päämajaan halustaan päästä puolustusliiton jäseneksi.
Kaikki nämä ovat tarkasti suunniteltuja askelmerkkejä.
Mutta mikä oli se hetki, jolloin Suomen Nato-jäsenyyteen johtava tie käytännössä valittiin? Ja ketkä sen tekivät?
Sellaista hetkeä, puhelinkeskustelua tai kokousta ei ole, ellei sitten muistelmissa tai poliittisen historian tutkimuksissa paljastu olennaisia uusia tietoja.
Parhaan vastauksen taisikin tarjota presidentti Sauli Niinistö, joka keskiviikon tiedotustilaisuudessa kohdisti sanansa Venäjälle.
”Te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin.”
Suomen Nato-jäsenyys ratkesi 24. helmikuuta kello viisi aamulla.
 
Tuohon edellä olevaan hesarin juttuun. Oma käsitykseni oli hyvinkin pitkälle tuollainen, Niinistö on tuon ja monen muun lähteen (tietenkin perustuvat hänen itsensä sanomisiin) mukaan kääntynyt jäsenyyden kannalle joulukuun alussa, ja siitä asti on aseteltu askelmerkkejä. Ei niin, että galluppien säikäyttämänä hoksannut että perhana.

Se mitä olen kuvannut Marinin opportunistisuudeksi on jutun mukaan pragmaattisuutta. Jos joku näyttää väistämättömältä, on paras tarttua siihen ja viedä se ripeästi maaliin niin saa pojot itselleen. Ehkä maailmanpolitiikan realiteetteihin tutustuminen on vaikuttanut kannanmuodostukseen. Hupaisa yksityiskohta on ollut, kun demareiden vanhan kaarti halusi opettaa tyttöä:

Kokeneet kansanedustajat halusivat opettaa nuoremmille puolueen päättäjille Sdp:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteita.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen järjesti loppiaisena 6. tammikuuta tilaisuuden, johon oli kutsuttu Marinin ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ohella demareiden kokeneita edustajia kuten Eero Heinäluoma, Antti Rinne ja Erkki Tuomioja.

Marin ei kuitenkaan päässyt paikalle.


Jossakin Niinistön haastattelussa, taisi olla englanniksi, hän totesi, että tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun Suomen Nato-jäsenyys on Venäjän kanssa esillä. Se ollut pitkin hänen kauttaan ja Putin on tehnyt selväksi, mitä seurauksia hakemisella olisi. Oma päätelmäni on ollut juuri tuo, ja siitä olisi seurannut kotimaisen ei-poppoon tyrmäys ja mahdollisuuskin hakea olisi haudattu. Vielä tammikuun alussa kepu vannoi YYA:n nimeen https://keskusta.fi/ajankohtaista/b...uomi-luo-vakautta-ja-keskinaista-luottamusta/ Demarit ehkä vielä pidempään.

Kun katsoo eduskunnan vihreää karttaa, ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Niinistön jahkailu on toiminut juuri niin kuin pitikin, koko eduskunta - joka kansaa edustaa - ottaa yksimielisenä vastuun hakemuksesta ja vastaa sen seurauksista. Vaikein mahdollinen tilanne olisi ollut, jos JAA-kanta voittaisi täpärästi ja perustuslakivaliokunnan tulkinnalla 1/2 vs 3/4. Tai jos hakemuksen olisi jättänyt TP ja hallitus. Sitä keittoa olisi nielty pitkään.

Yksituumaisuus luo vahvan pohjan torjua tulevia Venäjän konstailuja, niitä tulee vielä jäsenyyden jälkeenkin. Minilustraation lisäksi saatiin siivottua vähän sontaa nurkista. Yrttiaho ja Kontula jatkakoon liturgiaansa, se on terve muistutus siitä mikä on ollut maan tapa.
 
Viimeksi muokattu:
Suomi ja Ruotsi ovat valtioita, joihin tulee kohdistumaan vaikuttamista, propagandaa, luodaan viidensiä kolonnia, lahjotaan, uhataan, kiristetään, kenties jotkut ryhmät aktivoituvat entisestään, rikollisuus voi saada uusia nyansseja, en viitsi edes arvailla millaisen souvvin se pyrkii lataamaan kehiin.

Tämä sopii tähän:


edit: olikin jo tuolla Venäjän vaikuttamisrimanalituksissa, jatko sinne

 
HS:n juttu maksumuurin takana, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ryssämedia pohtii mitenkä "erikoisoperaatio" menestyisi Suomea vastaan.

 
Poisto
 
Viimeksi muokattu:
Tuohon edellä olevaan hesarin juttuun. Oma käsitykseni oli hyvinkin pitkälle tuollainen, Niinistö on tuon ja monen muun lähteen (tietenkin perustuvat hänen itsensä sanomisiin) mukaan kääntynyt jäsenyyden kannalle joulukuun alussa, ja siitä asti on aseteltu askelmerkkejä. Ei niin, että galluppien säikäyttämänä hoksannut että perhana.

Se mitä olen kuvannut Marinin opportunistisuudeksi on jutun mukaan pragmaattisuutta. Jos joku näyttää väistämättömältä, on paras tarttua siihen ja viedä se ripeästi maaliin niin saa pojot itselleen. Ehkä maailmanpolitiikan realiteetteihin tutustuminen on vaikuttanut kannanmuodostukseen. Hupaisa yksityiskohta on ollut, kun demareiden vanhan kaarti halusi opettaa tyttöä:

Kokeneet kansanedustajat halusivat opettaa nuoremmille puolueen päättäjille Sdp:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteita.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen järjesti loppiaisena 6. tammikuuta tilaisuuden, johon oli kutsuttu Marinin ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ohella demareiden kokeneita edustajia kuten Eero Heinäluoma, Antti Rinne ja Erkki Tuomioja.

Marin ei kuitenkaan päässyt paikalle.


Jossakin Niinistön haastattelussa, taisi olla englanniksi, hän totesi, että tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun Suomen Nato-jäsenyys on Venäjän kanssa esillä. Se ollut pitkin hänen kauttaan ja Putin on tehnyt selväksi, mitä seurauksia hakemisella olisi. Oma päätelmäni on ollut juuri tuo, ja siitä olisi seurannut kotimaisen ei-poppoon tyrmäys ja mahdollisuuskin hakea olisi haudattu. Vielä tammikuun alussa kepu vannoi YYA:n nimeen https://keskusta.fi/ajankohtaista/b...uomi-luo-vakautta-ja-keskinaista-luottamusta/ Demarit ehkä vielä pidempään.

Kun katsoo eduskunnan vihreää karttaa, ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Niinistön jahkailu on toiminut juuri niin kuin pitikin, koko eduskunta - joka kansaa edustaa - ottaa yksimielisenä vastuun hakemuksesta ja vastaa sen seurauksista. Vaikein mahdollinen tilanne olisi ollut, jos JAA-kanta voittaisi täpärästi ja perustuslakivaliokunnan tulkinnalla 1/2 vs 3/4. Tai jos hakemuksen olisi jättänyt TP ja hallitus. Sitä keittoa olisi nielty pitkään.

Yksituumaisuus luo vahvan pohjan torjua tulevia Venäjän konstailuja, niitä tulee vielä jäsenyyden jälkeenkin. Minilustraation lisäksi saatiin siivottua vähän sontaa nurkista. Yrttiaho ja Kontula jatkakoon liturgiaansa, se on terve muistutus siitä mikä on ollut maan tapa.
Kiitos artikkelin lainaamisesta tänne, olin juuri itsekin tekemässä samaa.

Todella merkittävä ja perusteellinen kuvaus Nato-prosessin etenemisestä, lukusuositus! Pitkä, perusteellinen, ja ehdottoman mielenkiintoinen. Omia nostoja:

Täällä forumilla ei nimimerkin takaa tarvitse sanoja asetella. Ehkä isoin uutispommi mielestäni on se, että Erkki Tuomioja todellakin valehteli julkisuudessa Hultqvistin ehdotaneen puolustusliittoa maidemme välille. Tällaista ei ollut tapahtunut, se oli Erkki Tuomiojan agenda. Hän "vuosi" tämän valheen, ja ilmeisesti molempien maiden demareiden Ei-Natolle opposition tavoite oli muokata yhteinen lausunto, jossa demarit ehdottaisivat tätä malliksi maiden turvallisuuden järjestämiselle. Sekä Marin että Andersson ampuivat tämän alas. Jälleen kerran historian käännekohdassa Erkki Tuomioja ja vain Erkki Tuomioja tietää, mikä on maallemme parasta, ja sooloilee ja vuotaa agendaansa edistääkseen. Aikamoista!

Toinen, pienempi nosto voisi olla näiden kahden kansalaisalotteen tekeminen. ne pakottivat hallituksen ja eduskuntapuolueet aktiiviseksi, jotta ei synny kuvaa että kansa ajaa asialistaa, päättäjien sijaan. Kiitos aloitteiden tekijöille ja niiden allekirjoittaneille!

Kolmas, vielä pienempi nosto voisi mennä Petteri Orpon Nato-mekastukselle ja sitä seuranneelle Kokoomuksen kannatuksen nousulle. Tämäkin tuuppasi vasemmistohallitustamme eteenpäin. Ei Nato-vaaleja.

Neljäs, taasen isompi nosto, Sanna Marinin roolille kaikessa tässä. Vaikka lausunut Nato-vastaisuuksia historiassa, hyvin nopeasti näki jäsenyyden ainoana pragmaattisena vaihtoehtona, ja määrätietoisesti ohjasi hallitusta eteenpäin. Myös Marinin julkiset ulostulot silloin sodan alussa olivat selkeitä ja rauhoittavia.

Niinistö ei kryptisyydestään ja varovaisuudestaan näköjään pääse eroon sen enempää kuin tiikeri raidoistaan, ja artikkeli kuvaa että mielellään varmistaa jo varmistettuja päätöksiäkin. Hyvin on Saulikin vetänyt, kaikkien rooli tärkeä.

Lopuksi, Matti Vanhasen "prosessi" noussee historiankirjoissa merkittävään valoon. Näin eduskuntapuolueet sidottiin yksimielisenä mukaan niin hallituksesta kuin oppositiostakin.

Vielä loppuun ehdoton lukusuositus tälle hesarin pitkälle, pitkälle artikkelillle! Erinomaista toimitustyötä :salut:

 
Viimeksi muokattu:
Kiitos artikkelin lainaamisesta tänne, olin juuri itsekin tekemässä samaa.

Todella merkittävä ja perusteellinen kuvaus Nato-prosessin etenemisestä, lukusuositus! Pitkä, perusteellinen, ja ehdottoman mielenkiintoinen. Omia nostoja:

Täällä forumilla ei nimimerkin takaa tarvitse sanoja asetella. Ehkä isoin uutispommi mielestäni on se, että Erkki Tuomioja todellakin valehteli julkisuudessa Hultqvistin ehdotaneen puolustusliittoa maidemme välille. Tällaista ei ollut tapahtunut, se oli Erkki Tuomiojan agenda. Hän "vuosi" tämän valheen, ja ilmeisesti molempien maiden demareiden Ei-Natolle opposition tavoite oli muokata yhteinen lausunto, jossa demarit ehdottaisivat tätä malliksi maiden turvallisuuden järjestämiselle. Sekä Marin että Andersson ampuivat tämän alas. Jälleen kerran historian käännekohdassa Erkki Tuomioja ja vain Erkki Tuomioja tietää, mikä on maallemme parasta, ja sooloilee ja vuotaa agendaansa edistääkseen. Aikamoista!

Toinen, pienempi nosto voisi olla näiden kahden kansalaisalotteen tekeminen. ne pakottivat hallituksen ja eduskuntapuolueet aktiiviseksi, jotta ei synny kuvaa että kansa ajaa asialistaa, päättäjien sijaan. Kiitos aloitteiden tekijöille ja niiden allekirjoittaneille!

Kolmas, vielä pienempi nosto voisi mennä Petteri Orpon Nato-mekastukselle ja sitä seuranneelle Kokoomuksen kannatuksen nousulle. Tämäkin tuuppasi vasemmistohallitustamme eteenpäin. Ei Nato-vaaleja.

Neljäs, taasen isompi nosto, Sanna Marinin roolille kaikessa tässä. Vaikka lausunut Nato-vastaisuuksia historiassa, hyvin nopeasti näki jäsenyyden ainoana pragmaattisena vaihtoehtona, ja määrätietoisesti ohjasi hallitusta eteenpäin. Myös Marinin julkiset ulostulot silloin sodan alussa olivat selkeitä ja rauhoittavia.

Niinistö ei kryptisyydestään ja varovaisuudestaan näköjään pääse eroon sen enempää kuin tiikeri raidoistaan, ja artikkeli kuvaa että mielellään varmistaa jo varmistettuja päätöksiäkin. Hyvin on Saulikin vetänyt, kaikkien rooli tärkeä.

Lopuksi, Matti Vanhasen "prosessi" noussee historiankirjoissa merkittävään valoon. Näin eduskuntapuolueet sidottiin yksimielisenä mukaan niin hallituksesta kuin oppositiostakin.

Vielä loppuun ehdoton lukusuositus tälle hesarin pitkälle, pitkälle artikkelillle! Erinomaista toimitustyötä :salut:

Vaikka Marinia kovin parjataankin, niin tässä kuviossa hän on vetänyt melko hienosti ja päättäväisesti kohti Natoa ilman menneisyyden haamuja.
 
Vaikka Marinia kovin parjataankin, niin tässä kuviossa hän on vetänyt melko hienosti ja päättäväisesti kohti Natoa ilman menneisyyden haamuja.
Onneksi oli uusi sukupolvi kahvoissa. Vielä viisi vuotta sitten olisi ollut paljon nihkeämpää. Enkä väheksyisi yhtään myöskään Vasemmistoliiton roolia. Ko. puolueen puheenjohtaja kannattamassa Natoon liittymistä on todella kova suunnanmuutos. Puolueen syvissä riveissä tietysti harataan myös vastaan mutta johdolla on järki päässä.
 
Onneksi oli uusi sukupolvi kahvoissa. Vielä viisi vuotta sitten olisi ollut paljon nihkeämpää. Enkä väheksyisi yhtään myöskään Vasemmistoliiton roolia. Ko. puolueen puheenjohtaja kannattamassa Natoon liittymistä on todella kova suunnanmuutos. Puolueen syvissä riveissä tietysti harataan myös vastaan mutta johdolla on järki päässä.
Kyllä tämä tilanne todella osui kannaltamme hyvää saumaan, kun aika on tehnyt tehtävänsä ja pahimmat YYA-muumiot ovat poissa merkittävistä asemista, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Se perinteinen 1970-luvun tyyli reagoida ryssän laittomuuksiin ja hirmutekoihin on vielä löydettävissä Paavo Väyrysen kirjoituksista. Tekstit voisi siirtää aikakoneella melkeinpä sellaisinaan vuoteen 1972, eikä kukaan huomaisi mitään poikkeuksellista.
 
HS:n juttu maksumuurin takana, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ryssämedia pohtii mitenkä "erikoisoperaatio" menestyisi Suomea vastaan.

Venäläislehti esitteli Suomen armeijaa, ja lukijat arvuuttelivat hyökkäyksen seurauksia​

Natoa ja Yhdysvaltoja on syytettävä ennen Suomea. Tämä näyttäisi olevan Venäjän valtionmedian saama ohje Suomen Nato-päätöksen uutisointiin, kirjoittaa Pietarista toimittaja Mihail.
TILAAJILLE
Suomen reserviin kuuluu myös tyttöjä, kerrotaan Ferra.run jutussa. Kuvakaappaus sivulta.

Suomen reserviin kuuluu myös tyttöjä, kerrotaan Ferra.run jutussa. Kuvakaappaus sivulta.

2:00 | Päivitetty 10:29

VENÄLÄINEN suosittu tiede- ja teknologiajulkaisu Ferra julkaisi huhtikuun lopussa ison jutun Suomen armeijasta.
Jutun otsikko kuuluu: ”Suomi – uusi rintama. Millainen on Suomen armeija? Hi-tech-sissejä.”
Teksti alkaa maininnalla, että Suomi on nyt Venäjän ”kuumin naapuri”. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi – ”neutraali saari ja pohjoinen Sveitsi”– pysytteli ulkona Neuvostoliiton ja Naton vaikutusvallasta.
Nyt on lehden mukaan toisin, ja siksi on aika katsoa Suomen armeijan tilaa.
Armeijan koko ei jutun kirjoittajan mukaan tee vaikutusta, ”mutta on ymmärrettävä, että Suomella on valtava reservi ihmisiä, jotka ovat suorittaneet asepalveluksen ja tehneet kertausharjoituksia”. Kuvateksti huomauttaa, että reservissä ei ole vain ”möhömahaisia partisaaneja” vaan myös tyttöjä.
Ferra.run jutun yhteydessä mainostetaan suomen kielen opiskelua. Kuvakaappaus sivulta, joka on käännetty englanniksi Googlen kääntäjällä.

Ferra.run jutun yhteydessä mainostetaan suomen kielen opiskelua. Kuvakaappaus sivulta, joka on käännetty englanniksi Googlen kääntäjällä.
Juttu käy läpi Suomen vahvuuksia ja heikkouksia. Lopussa on lukijoille kysely. Vastauksen voi klikata neljästä vaihtoehdosta.
Kysymys kuuluu: ”Jos Venäjä jostain syystä aloittaisi ’erikoisoperaation’ Suomea vastaan, tulos olisi…”
Vaihtoehto ”huonompi kuin Ukrainassa” on saanut 30 prosenttia vastauksista.
Vaihtoehto ”Nato olisi liittynyt konfliktiin ja kolmas maailmansota olisi alkanut” on toiseksi suosituin, 29 prosenttia.
Vaihtoehdon ”parempi kuin Ukrainassa” on klikannut 14 prosenttia vastaajista, ja saman luvun saa neljäs vaihtoehto: ”suunnilleen sama kuin Ukrainassa”.
Vastauksia oli klikattu perjantaihin 13. toukokuuta mennessä parituhatta.
Ferra.run kysely. Kuvakaappaus sivulta.

Ferra.run kysely. Kuvakaappaus sivulta.
VENÄLÄINEN media on täysin valtion kontrollissa. Televisiokanavien johtajat ja uutistoimitusten päälliköt saavat ohjeet suoraan presidentinkansliasta. Neuvostoaikana järkevät kansalaiset yrittivät päätellä vallan tuntoja sanomalehti Pravdan rivien välistä, nyt sama tehdään televisiouutisten sävyä kuulostelemalla.
Kun Suomen presidentti ja pääministeri kertoivat torstaina 12. toukokuuta kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä, siitä ei seurannut uutisiin lainkaan niin paljon vihamielisyyttä ja karkeuksia kuin olin odottanut. Sävy oli tietenkin negatiivinen mutta suoria solvauksia ei kuulunut juuri lainkaan – toisin kuin Ukrainasta uutisoitaessa, ennen ja jälkeen hyökkäyksen alkamisen. Tunteikkain Suomea koskeva uutinen tuli ykköskanavalta, kun Sanna Marinia syytettiin ”puhtaaseen Nato-tyyliin tehdystä, perinteisen julkeasta totuuden vääristelystä”.
Ruutukaappaus ykköskanavan uutissivulta, joka on käännetty englanniksi Googlen kääntäjällä.

Ruutukaappaus ykköskanavan uutissivulta, joka on käännetty englanniksi Googlen kääntäjällä.
Natoa ja Yhdysvaltoja on syytettävä ennen Suomea, tällaisen ohjeen tulkitsin toimittajien saaneen ylempää.
ANGLOSAKSIT – tämä on muuten hyvin yleinen sana Venäjän propagandassa – ovat saaneet osakseen paljon pistävämpää nimittelyä. NTV-kanava kutsuu Britanniaa ”läntiseksi haukaksi”. Suomi nähdään haukkojen hyökkäävän politiikan uhrina. Joskus osoitetaan jopa rahtunen sääliä suomalaisia kohtaan. ”Valitettavasti Suomi kääntää alueensa sotilaallisten yhteenottojen linjaan” ja ”Yhdysvallat riistää Euroopan mailta niiden oikeuden itsenäisyyteen ja jopa olemassaoloon.” Nämäkin luonnehdinnat ovat ykköskanavalta.
Myös seuraava syy Suomen Nato-toiveille on esitetty: Yhdysvallat haluaa lisätä epävakautta Euroopassa ja vaikutusvaltaansa Arktisella alueella.
Tavalliset ihmiset Venäjällä ovat kiinnittäneet Suomen presidentin ja pääministerin lausuntoihin hyvin vähän huomiota.
NTV:N kahdessa uutisessa oli molemmissa pieni mutta merkillepantava faktavirhe. Ensin Suomea kutsuttiin ”Skandinavian maaksi”. Sitten Suomen eduskunnasta käytettiin nimeä ”riksdag”. (Suomen eduskunnalle on nimitys venäjäksi, se on ”seim”.)
Vestin uutinen lisäsi soppaan kaikenlaista: Se pitää Suomen nykyistä linjaa vastakohtana vuoden 1975 Helsingin päätöslauselmalle, joka taas on esimerkki Suomen järkevästä politiikasta. Samassa yhteydessä kerrottiin Latvian uudesta laista, ”joka todennäköisesti johtaa Puna-armeijan muistomerkin tuhoamiseen Riiassa”. Miksi? Koska ”kaikki tämä osoittaa, miten vähän on jäljellä Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista”.
”He sanovat, että syy on Ukraina. He voivat sanoa mitä haluavat. Naton painostus näitä maita kohtaan alkoi kauan ennen vuotta 2014. Jos Ukrainan tapausta ei olisi ollut, he olisivat keksineet jotain muuta.”
Ruutukaappaus Vestin Smotrim-uutisten insertistä (käännös englanniksi Googlen kääntäjällä), jossa näytettiin Suomen presidentin ja pääministerin lausuntoa.

Ruutukaappaus Vestin Smotrim-uutisten insertistä (käännös englanniksi Googlen kääntäjällä), jossa näytettiin Suomen presidentin ja pääministerin lausuntoa.
TAVALLISET ihmiset Venäjällä ovat kiinnittäneet Suomen presidentin ja pääministerin lausuntoihin hyvin vähän huomiota, sanoisin.
”Se alkaa olla jo tylsää”, perusteli yksi ystäväni. ”Olemme kuulleet heidän Nato-haaveistaan jo viikkoja. Ok. Tajusimme jo. Minua ei kiinnosta enää lukea tämän ja tuon lausahduksia aiheesta. Tietenkin Suomesta tulee Nato-maa pian, sillä suurin osa suomalaisista haluaa sitä. Minulle tämä on ollut selvää pitkään. En välitä vähääkään kuulla prosessin yksityiskohdista.”
Pietarissa, missä monella on yhteyksiä Suomeen, asiaa pidetään juuri näin vääjäämättömänä. Yleinen mielipide on, että maidemme suhteet huononevat, mutta suurin osa ymmärtää, että syy on yksin Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.
Nimimerkki Deneb kommentoi Fontankan juttua aiheesta ironisesti: ”Piti yrittää todella kovaa, että sellainen kotoisa ja rauhallinen maa kuin Suomi saatiin Naton jäseneksi… Mutta meille kaikki on mahdollista.”
Fontankan uutinen. Ruutukaappaus.

Fontankan uutinen. Ruutukaappaus.
KESKILUOKKAISET pietarilaiset ovat huolissaan lähinnä käytännön kysymyksistä, joista päällimmäinen näyttäisi olevan viisumi. Monet pelkäävät, että Suomi vaikeuttaa viisumien saamista. Venäjän puoleinen raja on myös ”vaarassa”.
”Oletan, että suljetun rajaseudun alue laajenee”, sanoo bussikuski Gleb, 35. ”Hyvästi kaikki hyvät sieni- ja kalapaikat.” Gled ei ole koskaan ollut Suomessa, mutta hän viettää lomansa Venäjän Karjalassa.
”Z-väki” on toki agitoitunut. Yksi naapureistani, 87-vuotias Aleksandra, ajattelee, että Nato-maat ovat Venäjän päävihollisia. Hän odottaa malttamattomana, että ”Ukraina saadaan lopullisesti valloitettua”. ”Sitten katsomme, mitä Suomen kanssa tehdään.”
Me muut, jotka emme ole yhtä syvällä propagandassa, mietimme, mitä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tarkoitti puhuessaan Venäjän symmetrisestä vastauksesta, tai ”peilivastauksesta”, kuten venäjäksi sanotaan. Tai mitä ovat ne sotilastekniset ja muut toimet, jotka mainittiin Venäjän ulkoministeriön lausunnossa.
”Armeijan liikkeet täytyy tehdä julkisiksi, jotta suomalaiset naapurimme tulevat hermostuneiksi. Mutta mielestäni heillä ei ole syytä huoleen.”
KÄÄNNYIN kysymysten kanssa historioitsija Andrein puoleen. Hän on kertonut Suomea ja Natoa koskevista näkemyksistään jo aiemmin.
”Noh, odotan sotakoneistoa Viipurin lähelle lähitulevaisuudessa. Ja... siinä kaikki. Totta kai se, että Venäjän armeijan keskittää kalustoaan rajalle, näyttää tänä päivänä pelottavalta, mutta yritän ajatella tätä kirkkain mielin ja ilman tunteikkuutta. Olen varma, että täällä se on – toisin kuin Ukrainassa –puhdasta teatteria. Ensinnäkin, kuten sanoin, Venäjä on ja tulee olemaan hyvin kiireinen Ukrainassa. Toisen rintaman avaaminen on mahdotonta, tarkasteli asiaa mistä näkökulmasta tahansa. Toiseksi, Venäjä on valmistellut sotaa Ukrainassa ainakin viiden vuoden ajan, enkä mene nyt valmisteluiden laatuun. Yhtään mitään ei ole tapahtunut pohjoisella rajalla. Joten ainoa mitä he voivat tehdä on jonkin sortin paraati. Ne, jotka eivät nähneet voitonpäivän paraatia, saavat toisen mahdollisuuden hyviin kuviin ja videoihin. Ottakaa siis kameranne ja vierailkaa Viipurissa, saatte varmasti kiinnostavia otoksia ennemmin tai myöhemmin. Kaikki armeijan liikkeet täytyy tehdä julkisiksi, jotta suomalaiset naapurimme tulevat hermostuneiksi. Mutta minun mielestäni heillä ei ole mitään syytä huoleen.”
Kirjeitä Venäjältä -sarjassa Helsingin Sanomiin kirjoittaa Pietarista toimittaja Mihail ja Moskovasta kulttuurialan ammattilainen Jan. Heidän oikeita nimiään ei julkaista turvallisuussyistä. Työ riippumattomana journalistina on tekijöille Venäjällä nyt uhka, joka voi johtaa pidätykseen tai vankeuteen.
 
9. maaliskuuta puolustusministeri Antti Kaikkonen piti tiedotustilaisuuden Yhdysvalloissa. (UWA IDUOZEE)

Samana päivänä Sanna Marin tapasi politiikan toimittajia Säätytalossa Helsingissä. Toimittajat tenttasivat pääministerin Nato-kantaa, jota Marin ei suostunut paljastamaan. Rivien välistä kuitenkin kuuli, että ei hän ainakaan kovin kielteisesti suhtautunut jäsenyyteen.
”Hakematta jättäminenkin on valinta, jolla on vaikutuksia”, Marin sanoi.
Marin ripitti politiikan toimittajia siitä, että Suomessa keskustellaan vain Suomen Nato-jäsenyydestä, kun muualla Euroopassa huomio on enemmän Ukrainan sodassa ja ukrainalaisten hädässä.
Tässä vaiheessa eli pari viikkoa hyökkäyksen jälkeen Suomen valtiojohdon näkemys näyttikin olleen se, että Suomi voi hyvinkin olla etenemässä kohti Nato-jäsenyyttä. Mutta olennaista oli ajoitus. Sodan riehuessa Ukrainassa ei välttämättä ole oikea aika liittyä. Tämän näkemyksen taustalla oli ennen kaikkea Yhdysvaltain huoli eskalaation riskistä. Mutta samaa viestiä oli kuullut esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto sukkuloidessaan tapaamassa Nato-maiden ulkoministereitä.
Ilmapiiri alkoi kuitenkin nopeasti muuttua. Yhdysvalloissa varovaisuus väistyi sitä mukaa, kun tiedot Venäjän heikosta menestyksestä Ukrainassa lisääntyivät. Samalla alkoi näyttää selvältä, että sota tulee pitkittymään. Näin ollen riski siitä, että Suomen Nato-jäsenyys vaarantaisi rauhanprosessin, hälveni.
Samalla lännessä vahvistui näkemys, että Venäjälle ei saa antaa myönnytyksiä – ja mikäpä alleviivaisi enemmän Venäjän strategista epäonnistumista kuin Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.
Asenteiden muutosta vauhditti myös se, että maailman tietoisuuteen levisi järkyttäviä kuvia venäläisten Ukrainassa tekemistä raakuuksista ja siviilien murhista.
Yksi käännekohta oli keskiviikko 9. maaliskuuta. Tuona päivänä viestimissä julkaistiin karmeita valokuvia Venäjän Mariupolissa pommittamasta synnytyssairaalasta.
”Nämä ovat sotarikoksia. Ei voi olla niin, että siviilejä kohtaan hyökätään tällä tavalla. Tämä pitää yksiselitteisesti tuomita, ja sillä pitää olla myös kovat seuraukset”, Marin kommentoi iskua seuraavana päivänä EU-johtajien epävirallisessa huippukokouksessa Pariisin Versaillesissa.

Torstaina 10. maaliskuuta presidentti Niinistö tapasi jälleen eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa. Tällä kertaa paikkana oli Valtioneuvoston linnan turvatila.
Tunnelma oli muuttunut, ehkä osin Ukrainasta tulleiden järkyttävien sotarikosepäilyjen takia.
Kokouksessa oli paikalla on myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), joka oli vakavasti sairas. Kanervan liikkuminen oli jo vaivalloista, mutta hän kuitenkin osallistui aktiivisesti keskusteluun.
Kyseessä oli viimeinen kerta kuin pitkäaikainen parlamentaarikko osallistui eduskuntatyöhön. Kanerva vaikutti hauraalta, mutta paikalla olijat eivät osanneet aavistaa, että hän kuolisi vain kuukautta myöhemmin.
Tässä kokouksessa jotkut läsnäolijoista olivat kuulevinaan, että Niinistö olisi kallistumassa Nato-jäsenyyden kannalle. Mutta ääneen presidentti ei tätä sanonut – kuten ei kukaan muukaan osallistuja.
Ei nimittäin puhuttu siitä, mennäänkö Natoon. Vaan siitä, miten se tehdään, jos sinne mennään. Puhuttiin siis prosessista.
Kokouksessa käytiin läpi muun muassa eduskuntakäsittelyyn mahdollisesti liittyviä ongelmia. Sekä sitä, mikä Nato-jäsenyyden kannatus eduskunnassa silloin oli ja kuinka suuren enemmistön jäsenyyssopimuksen hyväksyminen tulisi aikanaan vaatimaan. Tässä kokouksessa keskeiset päättäjät tajusivat toistensa merkitsevistä katseista, että Suomi oli siirtynyt Natoon johtavalle tielle.
Tapaamisen jälkeen Niinistö piti tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa. Hän kertoi, että aikoo käydä seuraavana päivänä puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Koska kansanäänestystä Natosta tuskin järjestetään, Niinistö pohti, että kansan näkemyksiä voisi selvittää laajalla mielipidekyselyllä. Niinistön ajatus ”supergallupista” sai sittemmin täystyrmäyksen.
Niinistö korosti jälleen eduskunnan roolia ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa.
”Meillä on turvallisia ratkaisuja myös tulevaisuuteen. Ne on huolella läpikäytävä, ei viivytellen mutta huolella”, Niinistö sanoi. Hän korosti, että eduskunnalla on oltava kaikki tieto, mitä ratkaisuja on tarjolla ja mitä riskejä niihin liittyy.
”Meillä on hyviä vaihtoehtoja, ja niitä on nyt punnittava”, Niinistö sanoi.
Niinistö siis puhui vaihtoehdoista monikossa.
Periaatteessa niitä oli kolme: 1) Ei tehdä mitään. 2) Vahvistetaan yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa ja toivotaan EU:n puolustuspolitiikan tomeroitumista. 3) Liitytään Natoon.

Perjantaina 11. maaliskuuta Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Sen jälkeen Niinistö puhui tunnin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Keskustelu Putinin kanssa keskittyi kanslian tiedotteen mukaan yksinomaan Ukrainan sotaan.
Illalla Niinistö kertoi Twitterissä keskustelleensa puhelimessa myös Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.
”Tapaamme taas maanantaina”, Niinistö kirjoitti Anderssonille.
Maanantaina 14. maaliskuuta Niinistö tapasi Anderssonin Lontoossa, jossa Suomi ja Ruotsi osallistuvat Jef-maiden päämieskokoukseen. Jef eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa ovat mukana Britannian, Suomen ja Ruotsin lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.
Niinistö tapasi erikseen myös Britannian pääministerin Boris Johnsonin sekä prinssi Charlesin.
Torstaina 17. maaliskuuta hallitus ilmoitti ryhtyvänsä valmistelemaan ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta ulkoministeri Pekka Haaviston johdolla.
Sunnuntaina 20. maaliskuuta Financial Times julkaisi Sauli Niinistön haastattelun. Jutun otsikossa oli kuitenkin ikävä virhe. Otsikon mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi Ukrainan sodan eskalaation riskiä.
Niinistö kuitenkin sanoi asian haastattelussa täsmälleen päinvastoin, mutta otsikosta oli unohtunut ei-sana.
Haastattelussa Niinistö puhui jälleen vaihtoehdoista. Niitä on hänen mukaansa kaksi: Nato-jäsenyys tai puolustusyhteistyön syventäminen Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa.
Tiistaina 22. maaliskuuta Niinistö tapasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Presidentin yhteydenpito keskeisten Nato-maiden johtajiin ja muihin päättäjiin olikin kevään aikana erittäin vilkasta.
Puhelinkeskusteluita presidentti kävi muun muassa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, Israelin pääministerin Naftali Bennettin, YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin ja Unkarin presidentin János Áderin kanssa.
Tiivisti maailmalla olivat sukkuloineet myös pääministeri Sanna Marin, joka tapasi etenkin EU-maiden johtajia, sekä tietysti ulkoministeri Pekka Haavisto ja muut keskeiset ministerit. Ylen keräämien tietojen mukaan tammi–maaliskuussa presidentti ja ministerit olivat yhteydessä esimerkiksi Ruotsin päättäjiin 33 kertaa, Ranskan 13, Yhdysvaltojen 11, Norjan 10 sekä Saksan ja Britannian 9.
Näissä keskusteluissa Suomen valtiojohdolle vahvistui käsitys, että Naton ovet todella ovat auki eikä jäsenyyden esteeksi pitäisi tulla mitään yllätyksiä.

Keskiviikkona 23. maaliskuuta Niinistö kertoi MTV3:n haastattelussa muodostaneensa Nato-kantansa mutta ei suostunut sitä vielä paljastamaan.
”Kyllä minun kantani aika selkeä on. Kun eduskunta analyysin tekee niin sitten on aika tehdä johtopäätöksiä”, hän sanoi.
Niinistö kävi haastattelussa taas läpi vaihtoehtoja. Jos ei tehdä mitään, se tuskin riittää Suomen turvallisuuden takaajaksi pitkässä juoksussa. Myös Ruotsin, EU:n ja Yhdysvaltain kanssa tehtävä yhteistyö herättää Niinistön mukaan kysymyksen, että riittääkö sekään.
”Kolmantena on Nato. Selvää kai riittävyyden suhteen on, ettei riittävämpää ole”, Niinistö sanoi.
Saman viestin Niinistö toisti pari päivää myöhemmin lauantaina 26. maaliskuuta. Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu kysyi presidentiltä, olisiko Nato-jäsenyys Suomelle riittävä turva.
”Sen enempää ei taida olla olemassa. Se on riittävin ainakin”, Niinistö vastasi.
Vasta näiden haastatteluiden jälkeen moni keskeinen poliitikko kertoo olleensa täysin varma, että presidentti haluaa Suomen Natoon.
Lauantaina 2. huhtikuuta Sanna Marin piti puheen Sdp:n puoluevaltuustossa. Puhe ei jättänyt epäselvyyttä siitä, etteikö Marin olisi Nato-jäsenyyden kannalla – vaikka hän ei asiaa ääneen sanonutkaan.
”Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia. Meidän on arvioitava niin lyhyen kuin pitkän tähtäimen vaikutukset. Samalla meidän on pidettävä kirkkaana mielessä tavoitteemme: Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistaminen kaikissa tilanteissa”, Marin sanoi.

2. huhtikuuta pääministeri Sanna Marin piti voimakkaan puheen Sdp:n puoluevaltuustossa. (LASSI RINNE / IS)

Lauantaina 9. huhtikuuta oli puolestaan keskustan puoluevaltuuston kokous, joka antoi puolueelle mandaatin edetä Nato-jäsenyyden suhteen.
Samana päivänä Sanna Marin oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. Marin arvioi, että Sdp:n sisällä ”Nato-kannat ovat liikkeessä”.
Vauhdikkaasti liikkui ainakin Sdp:n kokenut kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka kertoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.
Tuomiojan mukaan Hultqvist olisi keskustellut aiheesta myös suomalaisen ministerikollegansa Antti Kaikkosen kanssa.
Tuomiojan sanomisista nousi poru.
Sekä Hultqvist että Kaikkonen kiistivät, että tällaista asiaa oltaisiin valmistelemassa.
Jälkikäteen selvisi, että Suomi-Ruotsi -yhteistyöstä Hultqvistin kanssa oli aktiivisimmin keskustellut Tuomioja.
Tuomiojan ulostulo käytännössä lopetti keskustelun Ruotsi-vaihtoehdosta eli vaikutus oli ilmeisesti täysin päinvastainen kuin Tuomioja oli suunnitellut.
Sdp:n sisäisessä turvallisuuspoliittisessa ryhmässä oli pitkin kevättä ollut esillä Ruotsi-yhteistyöstä vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle. Ryhmässä oli virinnyt ajatus, että huhtikuun alkupuolella Suomen ja Ruotsin demarit järjestäisivät Helsingissä tilaisuuden, jossa ne muodostaisivat puolueiden yhteisen turvallisuuspoliittisen kannan.
Tilaisuudesta ei kuitenkaan tullut mitään, koska Sanna Marin ja Magdalena Andersson eivät ajatukselle lämmenneet. Sen sijaan pääministerit pitivät tiiviisti yhteyttä suoraan toisiinsa.

Tiistaina 12. huhtikuuta Sanna Marin vieraili Tukholmassa Anderssonin vieraana. Samana aamuna Svenska Dagbladet kertoi sisäpiirilähteisiin perustuen, että Andersson ja Ruotsin demarit olivat vaihtaneet Nato-kantansa. Lehden mukaan Ruotsin tavoitteena olisi jättää Nato-hakemus jo ennen kesäkuun lopussa järjestettävää Naton Madridin-huippukokousta.
Pääministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudesta välittyi vahva viesti, että Ruotsilla oli halu ottaa Suomen etumatkaa kiinni ja jättää Nato-hakemus kutakuinkin samaan aikaan.
Iltapäivälehti Expressenin kolumnisti otsikoi: ”Ruotsia johdetaan nyt Helsingistä.”
Julkisuudessa jopa pääministeri Marinin käyttämän mustan nahkatakin nähtiin viestivän päättäväisyyttä.
Sanna Marin ilmoitti jo joulukuussa, että hän tulee pääministerinä keskittymään etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan Venäjän uhittelun vuoksi.
Marin on nuoren polven poliitikko, jolla ei ole samanlaista historiallis-ideologista painolastia Naton suhteen kuin monella vanhemmalla demarilla. Marin kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 14. toukokuuta, että pääministerikauden aikana hänen aiemmin kielteinen Nato-kantansa oli muuttunut myönteiseksi. Tähän olivat hänen mukaansa vaikuttaneet keskustelut Nato-maiden päämiesten kanssa Eurooppa-neuvoston kokouksissa.
Marinin tiedetään jo alkuvuodesta pohdiskelleen, että jos kansan mielipide Nato-jäsenyydestä muuttuu ratkaisevasti, myös Sdp:n pitää olla valmis muuttamaan kielteistä kantaansa. Tämä tiettävästi järkytti joitain vanhan polven demareita.
Kokeneet kansanedustajat halusivat opettaa nuoremmille puolueen päättäjille Sdp:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteita.
Kansanedustaja Kimmo Kiljunen järjesti loppiaisena 6. tammikuuta tilaisuuden, johon oli kutsuttu Marinin ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ohella demareiden kokeneita edustajia kuten Eero Heinäluoma, Antti Rinne ja Erkki Tuomioja.
Marin ei kuitenkaan päässyt paikalle.
Tammikuun lopussa varapuhemies Antti Rinne kutsui saman konklaavin koolle eduskuntaan puhumaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tällä kertaa Marin osallistui tilaisuuteen.
Keskustelussa käsiteltiin muun muassa sitä, että Nato-jäsenyys saattaa hyvinkin nousta teemaksi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
Marinin suhtautuminen Natoon on jo pidempään ollut hyvinkin pragmaattinen – joka tuntuu olevan hänelle ominainen luonteenpiirre. Jos Marin näkee, että että asiat ovat vääjäämättä menossa johonkin suuntaan, on paras tehdä välttämättömyydestä hyve ja muuttaa kantaansa. Jos lopputulos on etukäteen selvä, on fiksuinta edetä siihen suuntaan mahdollisimman nopeasti eikä jäädä turhaan kiukuttelemaan.
Istuntokauden alkaessa helmikuun alussa Marin varoitti Sdp:n eduskuntaryhmää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hyvinkin mahdollinen. Vaikka hän ei sanonut Nato-sanaa ääneen, se ilmeisesti oli hänellä vaihtoehtona jo tuolloin mielessä.
Heti Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen helmikuun lopussa Marinin myönteinen kanta Nato-jäsenyyteen oli ainakin keskeisillä demareilla hyvin tiedossa.

12. huhtikuuta Suomen ja Ruotsin pääministerit tapasivat Tukholmassa. (AFP / LEHTIKUVA)

Keskiviikkona 13. huhtikuuta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva ajankohtaisselonteko jätettiin eduskunnalle, ja valiokunnat ryhtyvät käsittelemään sitä.
Valiokunnat kuulivat pääesikunnan turvatiloissa sotilailta ja muilta asiantuntijoita turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Nato-jäsenyyden hyödyistä ja riskeistä.
Puolustusvaliokunnan kokouksessa eräs kansanedustaja onnistui yllättämään ulkoministeri Pekka Haaviston kysymällä, miten Natosta voi erota. Haavisto ei tiennyt vastausta, mutta selvitti sen ja palasi asiaan.
Selonteon eduskuntakäsittelyn oheen oli luotu niin sanottu koordinaatioryhmä, johon kuuluvat puolueiden puheenjohtajat ja ryhmänjohtajat.
Ryhmä voisi tarvittaessa välittää eduskunnan kannan valtiojohdolle, jos Suomen pitäisi jostain syystä kiirehtiä jäsenyyshakemuksen jättämistä. Vastaavasti eduskuntakäsittelyä voitaisiin tarvittaessa hidastaa, jos haluttaisiin esimerkiksi odottaa Ruotsin etenemistä.
Puhemies Matti Vanhasen johtama koordinaatioryhmä tapasi viikoittain ja kuuli käytännössä samat asiantuntijat kuin puolustus- ja ulkoasiainvaliokunta.
Jälkikäteen moni on korostanut koordinaatioryhmän merkitystä, sillä sen kautta eduskuntapuolueiden johdolle muodostui hyvin yhtenäinen tilannekuva.
Matti Vanhasen rooli oli äärimmäisen keskeinen prosessin ideoimisessa ja etenemisessä.
Eduskunnan selontekokäsittely mahdollisti myös sen, että jos maailmalla tapahtuisi jotain ennalta arvaamatonta, Suomi pystyisi tarvittaessa myös peruuttamaan Nato-asiassa. Se ei myöskään millään tavalla sitonut presidentin ja hallituksen käsiä ja he pystyisivät tekemään tarvittaessa ratkaisuja.

Ulkoministeriössä valmisteltiin kevään aikana selontekoa suuren virkamiesjoukon voimin. (KIMMO RÄISÄNEN / UM)

Hämmästyttävinä Suomen Nato-prosessissa oli se, että useiden lähteiden mukaan yhdessäkään kokouksessa kevään mittaan ei varsinaisesti tehty päätöstä jäsenyyden hakemisesta.
Siis siten, että päättäjiltä olisi suoraan kysytty, liitytäänkö vai ei.
Kysymystä ei esitetty hallituksen ja eduskuntapuolueiden tapaamisessa, ei presidentin johtamissa parlamentaarisissa tapaamisissa eikä edes erittäin salaisissa presidentin ja hallituksen tp-utvan kokouksissa.
Keskustelu on aina koskenut prosessia ja aikatauluja – miten edetään ja missä järjestyksessä.
Samaan aikaan kaikki ovat toki tienneet, että prosessit ja aikataulut nimenomaan johtavat jäsenyyteen. Asiaa ei ilmeisesti siksi ollut tarvetta erikseen alleviivata.
Tämä on korostanut eduskunnan merkitystä päätöksenteossa. Ei ole ollut mitään salaista pöytää, jossa päätös olisi tehty etukäteen kulisseissa vaan eduskunta on saanut päättää asiasta – siis ainakin periaatteessa. Käytännössä kaikki keskeiset päättäjät ovat viimeistään maaliskuun loppupuolelta tienneet, että eduskunta tulee päätymään suosittelemaan Nato-jäsenyyttä.
Suomen kaltaiselle insinöörikansalle prosessin kautta eteneminen lieneekin luontevaa. Ja koska prosessi on korostunut niin vahvasti, se on myös toiminut tehokkaasti. Keskeiset valtioelimet – presidentti, hallitus ja eduskunta – ovat toimineet yllättävänkin saumattomasti yhteen vaikka aikaisemmin keskeisten päättäjien välillä on ollut aitoja jännitteitä.
Puolueet ja eduskuntaryhmät ovat kukin tahoillaan linjanneet omia kantojaan. Koska kansan mielipide kääntyi hämmästyttävän nopeasti Naton kannalle, se sai puolueet vauhdittamaan omia linjanmuutoksiaan.
Painetta lisäsi erityisesti Ylen huhtikuun alussa julkaisema puoluekannatuskysely, jossa Nato-myönteisen kokoomuksen kannatus pomppasi peräti 26,1 prosenttiin. Muut puolueet tiedostivat, että niiden ei auta viivytellä omien päätöstensä kanssa.

Suomi ryhtyi valmistautumaan Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen jo loppuvuodesta 2021, kun tiedustelutiedot viittasivat siihen, että Venäjän joukkojen keskittämisessä Ukrainan rajoille ei välttämättä ole kyse vain uhittelusta.
Tammi–helmikuussa Suomi oli aktiivisesti mukana valmistelemassa EU:n pakotteita Venäjän mahdollisen hyökkäyksen varalta.
Venäjän joulukuussa esittämät uhkailut olivat Niinistön mielestä niin vakavia, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa piti jollakin lailla muuttaa. Natoon liittyminen ei kuitenkaan ollut tiettävästi Niinistön mielessä vielä joulukuussa.
Hänen ajattelussaan Nato-vaihtoehto vahvistui alkuvuodesta ja viimeistään maaliskuun puolessavälissä Niinistön Nato-kanta alkoi olla hyvinkin selkeä.
Mutta miksi Niinistö sitten antoi sodan alettua niin epävarman kuvan korostamalla riskejä ja vastuuta?
Syitä on monia.
Presidentti oli syystä huolissaan siitä, että jos hän ilmaisee kantansa, se vaikuttaa muiden kantoihin.
Niinistö ja hallitus halusivat, että prosessi etenee eduskuntavetoisesti.
Se ei välttämättä ollut vastuunpakoilua, vaan pikemminkin huolta päätöksen legitimiteetistä – siis siltä, miltä päätös tulee myöhemmin näyttämään.
Vaikka Niinistö oli aiemmin moneen otteeseen sanonut, että Natoon ei mennä ilman kansanäänestystä, näin Suomi nyt kuitenkin oli tekemässä.
Siksi kansanedustajilla piti olla merkittävä rooli päätöksenteossa.
Eduskunnan kytkeminen mukaan auttaa myös tilanteessa, jos Suomeen kohdistuu niitä Niinistön mainitsemia Venäjän ilkeyksiä. Kun vastuu riskeistä on jaettu, myös vastuunkantajia on enemmän.
Puolueet piti saada mukaan prosessiin, sillä niiden ohjelmien linjaukset edustavat jatkuvuutta.
Jälkikäteen voi silti ihmetellä, miksi Niinistö niin pitkään puhui eri vaihtoehdoista – vaikka ei välttämättä itsekään pitänyt niitä kaikkia realistisina. Tässäkin taisi olla kyse legitimiteetistä. Jos kaikki vaihtoehdot on ainakin puheiden tasolla kartoitettu, se vähentää mahdollisuuksia jälkikäteispulinaan.
Ja osittain kyseessä saattoi olla myös Niinistön luonne.
Eräs Niinistön hyvin tunteva kuvaa presidenttiä tyypilliseksi juristiksi, joka viilaa pilkkua ja haluaa loputtomasti varmistella asioita ennen päätöksentekoa. Ja siinä vaiheessa kun kaiken pitäisi olla selvää, hän haluaa vielä kertaalleen varmistaa.
Jos ratkaisuvaihtoehtoja on kaksi, joista Niinistö suosii toista, hän yrittää kuulemma väsymättä etsiä vasta-argumentteja juuri tälle suosikkivaihtoehdolleen.
Tämä voi selittää sen, että Niinistön myönteistä Nato-kantaa oli ulkopuolisten pitkään niin vaikea havaita.

Torstaina 12. toukokuuta kello 10 presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin lähettivät yhteisen tiedotteen, jossa he kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
Tänään sunnuntaina 15. toukokuuta tasavallan presidentti ja hallitus päättävät Suomen olevan valmis hakemaan jäsenyyttä. Alkavalla viikolla eduskunta käsittelee asiaa täysistunnossa ja käsittelyn lopuksi äänestää siitä.
Sen jälkeen Suomi ilmoittaa Brysseliin Naton päämajaan halustaan päästä puolustusliiton jäseneksi.
Kaikki nämä ovat tarkasti suunniteltuja askelmerkkejä.
Mutta mikä oli se hetki, jolloin Suomen Nato-jäsenyyteen johtava tie käytännössä valittiin? Ja ketkä sen tekivät?
Sellaista hetkeä, puhelinkeskustelua tai kokousta ei ole, ellei sitten muistelmissa tai poliittisen historian tutkimuksissa paljastu olennaisia uusia tietoja.
Parhaan vastauksen taisikin tarjota presidentti Sauli Niinistö, joka keskiviikon tiedotustilaisuudessa kohdisti sanansa Venäjälle.
”Te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin.”
Suomen Nato-jäsenyys ratkesi 24. helmikuuta kello viisi aamulla.
Em artikkeli. Tilaajille tai ensikertaa kirjautuville:

Välillä jokseenkin maanpuolustusvastaisesta Hesarista tulee näitä helmiä.

On helppo uskoa, että pääpiirteissään Nato-kevättalvi on näin edennyt.

Ninistöstä. Hän eilen YLE tv1 haastattelussa sanoi (ei sanatarkka tässä) kysymykseen, että veikö kansan nopea kannatuksen muutos päättäjät Natoon tai Naton kannalle - jotakuinkin tämän sisältöisesti: luulen, että nopea mielipiteiden muutos tapahtui yhtäaikaa meissä päättäjissä kuin kansalaisissakin.

Niinistö siis antoi samalla, ehkä vahingossa ymmärtää, että on päättäjä jonka mielipide Natojäsenyydestä muuttui nopeasti. Ja näin minäkin tämän tulkitsen. Natojäsenyys ei ollut Niinistön vaihtoehto ja siksi hän joutui julkisestikin kiertelemään asiaa siinä prosessissa jota mielessään kävi. Niinistö tekee päätöksiä analyyttisesti ja johtajalle varsin arvokas tunneäly ei ole se, mitä hän päätöksissään hyödyntää.

Marin on toista maata. Huolimatta lausunnosta jossa hän mainitsee, että Suomi tuskin hakee jäsenyyttä hänen hallituskaudellaan. Uskon, että tämä lausunto oli tarkoitettu peesaamaan Niinistön pohtivaa ajanjaksoa ja Marin huomaamattaan teki lausunnosta turhan rajaavan tai jyrkän. Sen jälkeen hän nopeasti antoi ymmärtää, että oikea suunta on Natoon. Ja Marin tekee päätöksiä helpommin siihen suuntaan johon asiat luontevasti etenevät.

On meillä luojan lykky, että pääministerinä on nuori kovan itsetunnon omaava nainen ilman neuvostoajan kahleita. Hommasta ei olisi tullut mitään jos keulilla olisi olleet Rinne, Heinäluoma & Tuomioja linjan zombiet. Herranjestas ne palaveeraisivat vieläkin Ruotsin SDPn kanssa. Marinin osuutta asiassa ei voi liiaksi korostaa jos tosin hän nuorena varmasti myös ammentaa oppia niistä asioista joista on lopulta samaa mieltä.

Itse prosessin voi hyvin kuvitella olevan juristi Niinistön ja YYA-virusta kantavan, 5-vuotissuunnitelmiin tottuneen Vanhasen käsialaa. Ja kankeasta muodollisuudesta on kieltämättä paljon hyötyä mutta voisi kuvitella, että Marin olisi varmaankin vienyt asian suoraviivaisemmin maaliin.

Yhtä kaikki, vähän tuurilla ja osin taidolla ja ennen kaikkea kansan rohkeudella homma eteni loistavasti eikä nyansseilla ole enää väliä.
 
Viimeksi muokattu:
On meillä luojan lykky, että pääministerinä on nuori kovan itsetunnon omaava nainen ilman neuvostoajan kahleita. Hommasta ei olisi tullut mitään jos keulilla olisi olleet Rinne, Heinäluoma & Tuomioja linjan zombiet. Herranjestas ne palaveeraisivat vieläkin Ruotsin SDPn kanssa. Marinin osuutta asiassa ei voi liiaksi korostaa jos tosin hän nuorena varmasti myös ammentaa oppia niistä asioista joista on lopulta samaa mieltä.
Mieleeni jäänyt anekdootti oli se uutisvideon pätkä, juuri ennen oliko se virallinen instanssi demareiden puoluevaltuuston kokousta, jossa Marin haki oikeutta ministereilleen päättää asiasta. Tuomioja askelsi käytävillä siellä valmistautuvan Marinin luo ja hyvinkin ja muistaakseni kirjaimellisesti etusormea heristäen aloitti luentoa Marinille. Marin katsoi häntä hetken, ja lähti ikäänkuin kesken luennon saliin sanomatta Tuomiojalle sanaakaan.

Sanna Marin jää historiankirjoihin aivan poikkeuksellisten aikojen pääministerinä, hyvinkin voidaan mainita yhtenä merkittävimmistä sosiaalidemokraattien riveistä tulleena poliitikkona.
 
Mieleeni jäänyt anekdootti oli se uutisvideon pätkä, juuri ennen oliko se virallinen instanssi demareiden puoluevaltuuston kokousta, jossa Marin haki oikeutta ministereilleen päättää asiasta. Tuomioja askelsi käytävillä siellä valmistautuvan Marinin luo ja hyvinkin ja muistaakseni kirjaimellisesti etusormea heristäen aloitti luentoa Marinille. Marin katsoi häntä hetken, ja lähti ikäänkuin kesken luennon saliin sanomatta Tuomiojalle sanaakaan.

Sanna Marin jää historiankirjoihin aivan poikkeuksellisten aikojen pääministerinä, hyvinkin voidaan mainita yhtenä merkittävimmistä sosiaalidemokraattien riveistä tulleena poliitikkona.
Niin kuin tuolla jossain totesin niin Marinista voi ihan perustellusti olla montaa mieltä mutta mikään nyhverö hän ei ole. Oli onni että SDP:llä oli tässä historian kohdassa Marinin kaltainen puheenjohtaja.
 
Juuri nyt Marin & Niinistö tiedotustilaisuus. Niinistö vaikuttaa hienokseltaan väsyneeltä (ehkä covidin vuoksi vielä). Ei siis pahalla mutta saa vaikutelman, että ei oikein jaksaisi vääntää lontoota saati ruotsia. Kylläkin, sopii toivoa, että tuossa iässä itse jaksaisi rahtusenkin siitä mitä pressa on viime kuukausina vetänyt.

Edit: Täytyy tilaisuudesta myöntää, että pressa kyllä näyttää lämpenevän sen kuluessa.
 
Viimeksi muokattu:
Juuri nyt Marin & Niinistö tiedotustilaisuus. Niinistö vaikuttaa hienokseltaan väsyneeltä (ehkä covidin vuoksi vielä). Ei siis pahalla mutta saa vaikutelman, että ei oikein jaksaisi vääntää lontoota saati ruotsia. Kylläkin, sopii toivoa, että tuossa iässä itse jaksaisi rahtusenkin siitä mitä pressa on viime kuukausina vetänyt.
Juu tuo Ruotsi ei oikein suju ja selkeäsi (kuten aiemmin) tällaiset vapaat tiedotustilaisuudet ovat hankalampia kuin hyvin valmistellut. Toki tuossa asemassa sanojen asettelulla on merkittävä merkitys.
 
Mieleeni jäänyt anekdootti oli se uutisvideon pätkä, juuri ennen oliko se virallinen instanssi demareiden puoluevaltuuston kokousta, jossa Marin haki oikeutta ministereilleen päättää asiasta. Tuomioja askelsi käytävillä siellä valmistautuvan Marinin luo ja hyvinkin ja muistaakseni kirjaimellisesti etusormea heristäen aloitti luentoa Marinille. Marin katsoi häntä hetken, ja lähti ikäänkuin kesken luennon saliin sanomatta Tuomiojalle sanaakaan.

Sanna Marin jää historiankirjoihin aivan poikkeuksellisten aikojen pääministerinä, hyvinkin voidaan mainita yhtenä merkittävimmistä sosiaalidemokraattien riveistä tulleena poliitikkona.
Huomasin tuon myös. Tuomioja jäi orpona käytävälle 😂. Liekö puhunut vielä itsekseen hetken.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top