Erkki se jaksaa harata
Yle
Kotimaa 25.2.2015 klo 16:19 | päivitetty 25.2.2015 klo 16:27
Nato-selvityksen tekeminen saa tukea
Suurista puolueista vain SDP vastustaa erillisen Nato-selvityksen tekemistä ensi vaalikaudella.
Kuusi puoluetta kahdeksasta kannattaa Nato-selvityksen tekemistä ensi vaalikaudella. Asiaa kysyttiin puolueilta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tilaisuudessa Helsingissä tänään keskiviikkona.
Vähemmistöön jääneiden SDP:n Erkki Tuomiojan ja vasemmistoliiton Annika Lapintien mukaan erillistä selvitystä ei Nato-asiassa tarvitse tehdä.
Tuomiojan mukaan asiaa voidaan selvittää osana muuta ulko- ja turvallisuuspoliittista selvitystä.
Puolustusministeri Carl Haglund on taas sitä mieltä, että selvitys pitää tehdä, koska edellinen on vanha, jo vuosien takia.
– Pitää tehdä kokonaisselvitys jäsenyyden hyödyistä ja haitoista, Haglund sanoi.
Vihreiden Pekka Haavisto taas muistutti, että jos koko turvallisuustilanne muuttuu, niin mitään vaihtoehtoa ei saa sulkea pois. Samaan viittasi myös ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Stubb selkeimmin Nato-linjalla
Pääministeri Alexander Stubbin mukaan vaalikauden alussa tehtiin virhe, kun päätettiin, ettei Suomi tämän hallituskauden aikana ja Nato-jäsenyyttä.
– Sitä virhettä ei seuraavalla hallituskaudella saa tehdä, pääministeri Stubb totesi, ja jatkoi, että jäsenyyttä olisi pitänyt hakea jo 20 vuotta sitten.
– Nato-jäsenyys lisäisi turvallisuutta ja toisi meidät sellaiseen yhteisöön, johon me kuulumme, pääministeri totesi.
Perussuomalaisten Jussi Niinistö taas sanoi olevansa hyvin Nato-kriittinen, mutta kaipaavansa selvitystä ja tietoa kiihkottoman keskustelun pohjaksi.
– Huomauttaisin, ettei selvitys tarkoita jäsenyyden hakemista, Niinistö lausui lähinnä Lapintielle ja Tuomiojalle.
Myös keskustan edustajana Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tilaisuudessa ollut Seppo Kääriäinen kannattaa selvittksen tekemistä.
– En ole valmis hakemaan jäsenyyttä, mutta haluan selvityksen siitä, kuinka maa makaa tässä asiassa.
Kristillisdemokraattien Sari Palm taas pitää oleellisena sen selvittämistä, mitä jäsenyyshakemuksen jättäminen tarkoittaisi.
Puolustusmäärärahojen lisäämiselle vahva tuki
Eduskuntapuolueista vain vasemmistoliiton Annika Lapintie ei kannata parlamentaarisen työryhmän esitystä, jonka mukaan puolustusvoimien ase- ja materiaalimäärärahoja korotettaisiin asteittain vuoteen 2020 mennessä.
Lisäksi SDP:n ulkoministeri Erkki Tuomioja muistutti, että hän kannattaa työryhmän lausumaa periaatteessa, mutta muistuttaa, ettei rahoja voida vielä jakaa.
– Ei millään muullakaan sektorilla, Tuomioja kertoi.
Vihreiden Pekka Haavisto taas muistutti, että ennen korotuksia pitää katsoa voisiko rahaa kertyä myös tehostamisesta, reservin koosta ja varusmiespalveluksen kestosta.
Perussuomalaisten Jussi Niinistö muistutti tiukasta, että nyt esitetty korotus on minimitaso.
– Me emme lähde hallitukseen, joka tinkii tästä, Niinistö huomautti.
Parlamentaarinen työryhmä esittää puolustusmäärärahojen korottamista asteittain niin, että vuonna 2020 rahaa olisi jo 150 miljoonaa nykyistä enemmän aseiden ja materiaalien uusimiseksi. Puolueilta tuki tuli selvällä enemmistöllä.