Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Täällä on pohdittu oliko virhe kun olemme päättäneet mennä yhdessä natoon Ruotsin kanssa. Ja nyt Ruotsilla on suuremmat ongelmat Turkin kanssa.

Positiivisesti voisi ajatella että Biden todella haluaa Ruotsin natoon. Sen huomasi Niinistön ja Anderssonin yhteisvierailulla USA:ssa.

Jos hakijana olisi vain Suomi niin asia ei olisi aivan niin tärkeä Yhdysvalloille ja Suomi voisi jäädä odottelemaan Turkin hyväksyntää hamaan tulevaisuuteen. Mutta kun Ruotsi ja Suomi hakevat niin asia ei jää ikuisesti roikkumaan.
 
En tosiaakan ole mikään asiantuntija mutta uskoisin että jos Suomi ja Ruotsi tosiaan ovat päättäneet mennä NATO:n vain yhdessä niin siihen on jokin tosi pätevä syy.
Hyviä syitä on monta. Nato on täällä koillisessa silloin ehjä maa-alue rannikoineen jolle voidaan suunnitella taktiikat yhtenäisenä ja koko alue hyödyntäen. Suomelle (ja Baltialle) Ruotsi on selkeä etu luodessaan alueen logistiikalle ja syvyyttä vihollisen torjuntaan. Lapissa Ruotsi olisi paha aukko Norjan ja Suomen välissä mutta nyt joukkojen tukeminen itäsuunnassa on huomattavasti helpompaa.

Ennen jäsenyyttä Ruotsi yhdessä Suomen kanssa on jo kertaluokkaa isompi pala Venäjän häirittäväksi. Kyllä näitä syitä löytyy ja nimenomaan moni sellainen joka puoltaa Ruotsin jäsenyyttä Suomen kannalta.
 
Viimeksi muokattu:
Entinen kuditaistelija, riipumaton marxisti Riksdagissa, Amineh Kakabaveh uhkaa estää Ruotsin myöntymisen Turkin ehtoihin ja siten estää Ruotsin NATO-jäsenyyden.
Näinkin se voi olla mutta tuskin se on Kakabavehin äänestä kiinni.
Sinänsä mielenkiintoinen ilmiö ja lisää vettä Turkin propagandamyllyyn.
En tiedä Ruotsin sisäpolitiikasta mitään ja ihmettelenkin: jos Nato-jäsenyys on mutkan kautta osittain kiinni tämän yhden edustajan äänestä, niin miksi oppositio ei voi ilmoittaa tukevansa hallituksen budjettiesitystä suuremman yhteisen hyvän ja isänmaan edun nimissä? Hedelmät epäilemättä korjattaisiin seuraavissa vaaleissa.
 
Suurin osa on ostanut lomamatkansa jo kuukausia sitten ja tehneet lomasuunnitelmansa sen mukaan, matkan peruminen aiheuttaisi sen verran muita ongelmia ettei kukaan moiseen halua ryhtyä ja taloudellisestikin siinä tulisi takkiin kun kaikkia rahoja ei saisi peruutetusta matkasta takaisin.
 
Toveri puhuu kyllä vastoin parempaa tietoaan (näin haluaisin uskoa). Ei Nato-optio ole koskaan tarkoittanut sitä että Suomi ilmoitusluontoisesti liittyisi Naton jäseneksi sitten kun alkaisi kuumottaa, vaikka tällaista karikatyyriä on onnistuneesti toitotettu. "Nato-optio" ei ole koskaan tarkoittanut mitään muuta kuin että Suomi ei tee kategorista päätöstä siitä että jäsenyyttä ei koskaan haeta (vrt. Sveitsi, Itävalta jne).
Mitä palsternakan huoliin tulee, niin pitkän-linjan Nato-intoilijoilta tuntuu kärsivällisyys loppuvan kohtalokkaasti maaliviivan tuntumassa. Paniikki näyttää iskevän päälle kun pitkään hamuttu palkinto on ulottuvilla ja nykäistäänkin pois. Valtionjohdossa on kärsivällisempää ja viisaampaa väkeä. Otetaan rauhallisesti, istutaan mättäälle, kyllä se pipo löytyy.
NATO-optiota on pääsääntöisesti juuri mainostettu mahdollisuutena liittyä Natoon tilanteen niin vaatiessa. Keskustelua ei haluttu edes aloittaa kun oli tämä "optio" pahan päivän varalta. Jos olisi tarkoitettu, että ei vain tehdä päätöstä olla koskaan liittymättä, miksi olisi puhuttu liittymisoptiosta?
 
Niin ja vähän vaikea on aiemmin ollut hakea NATO:on kun sitä on enemmistö suomalaisista painokkaasti vastustanut.
Kysymys ei ole niinkään kansan haluttomuudesta kuin poliitikkojen haluttomuudesta johtaa. Useat gallupit osoittivat että kansa odotti johtajuutta ja oli valmis tukemaan jos presidentti ja pääministeri olisivat vain osoittaneet johtajuutta. Turha tässä on rypistellä, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on johdettu vuosikymmeniä illuusioihin tukeutuen kieltäytyen näkemästä tottuua ja tekemästä tarvittavia johtopäätöksiä.
 
Kysymys ei ole niinkään kansan haluttomuudesta kuin poliitikkojen haluttomuudesta johtaa. Useat gallupit osoittivat että kansa odotti johtajuutta ja oli valmis tukemaan jos presidentti ja pääministeri olisivat vain osoittaneet johtajuutta. Turha tässä on rypistellä, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on johdettu vuosikymmeniä illuusioihin tukeutuen kieltäytyen näkemästä tottuua ja tekemästä tarvittavia johtopäätöksiä.

No, nyt ainakin kansa osoitti sitä johtajuutta ja pakotti poliitikot seuraamaan.
 
No, nyt ainakin kansa osoitti sitä johtajuutta ja pakotti poliitikot seuraamaan.
Niinpä. Valtaosan politiikoista tekemä täyskäännös on lähinnä säälittävää. Ovat "aina olleet Naton kannattajia", mutta suuta ei saada auki ennen kuin pääosa kansalaisista on asiasta samaa mieltä. Luulisi kansanedustajan pystyvän itsenäiseen ajatteluun eikä vain galluppien tuijottamiseen. Mutta pääosa ei ilmeisesti muuhun pysty.
 
Kansa tosiaan pakotti poliitikot seuraamaan, vaikka vähän nikotellen meni alkuun. Mielenkiintoista oli, että eläkeikäiset kannattivat maaliskuun alkupuolen kyselyssä liittymistä eniten, ja vastustivat vähiten. Eli ne joista enemmistö oli aikoinaan YYA-jääriä! Selittäkääpä syy, miksi eläkeikäisillä mieli muuttui eniten? Oliko heillä vähiten USA-antipatioita, jotka Ukrainan invaasion jälkeenkin vielä nihkeyttivät liittymisen kannatusta nuoremmilla (tosin 18-25 v kannattivat toiseksi eniten)?

 
Niinpä. Valtaosan politiikoista tekemä täyskäännös on lähinnä säälittävää. Ovat "aina olleet Naton kannattajia", mutta suuta ei saada auki ennen kuin pääosa kansalaisista on asiasta samaa mieltä. Luulisi kansanedustajan pystyvän itsenäiseen ajatteluun eikä vain galluppien tuijottamiseen. Mutta pääosa ei ilmeisesti muuhun pysty.
Tulee mieleen tapaus takavuosilta. Kansanedustajat oikealta laidalta vaativat lomarahojen poistamista. Vastustivat kuitenkin omien lomarahojensa poistamista perusteluna se että työntekijäliitot eivät olleet ensin poistaneet niitä itseltään.

Heräsi perustellusti kysymys: kuka tässä johtaa ketä? Hienoa esimerkillä johtamista..
 
Tuleva NATO kumppani löyhkää jo kauemmaskin


Turkkilaislähteen arvion mukaan Turkkiin tuotu varastettu ukrainalaisvilja on tarkoitus jalostaa elintarvikkeiksi ja viedä ulkomaille tai myydä Turkin markkinoilla.
Tällä tavalla viljan alkuperä häivytetään. Toinen vaihtoehto olisi kuormata vilja uudestaan "turkkilaisena" ja myydä se eteenpäin
 
Ukraina ketjussa oli linkkaus tähän Clinton arkiston dokumenttiin keskusteluista Jetsinin kanssa, joka osaltaan selittää Suomen presidentin ja hallituksen reaktiota Putinin vaatimukseen ettei Suomi saisi liittyä Natoon


Clinton:
...
Consider our hosts here in Finland; President Ahtissari told me last night that we're doing the right thing in the attitude we're taking toward the future of enlargement. He said that Finland hadn't asked to be in NATO, and as long as no one tells Finland it can't join NATO, then Finland will be able to maintain the independence of its position and work with PFP and with the United States and with Russia.
...
(reipasta leikkausta tekstistä)
Jetsin: I agree

Eli reippaasti yksinkertaistettuna Jetsin lupasi ettei Venäjä tule esittämään Suomelle (ja muille pienille maille) ehtoja NATOn liittymisen suhteen ja Ahtisaari esitti ettei Suomi hae NATO jäsenyyttä niin kauan kuin kukaan ei esitä ettei Suomi voi liittyä NATOon... Niinistö sitten lunasti Ahtisaaren lupauksen


FS5AEAtXwAAjYfx


(Sääli että Ahtisaari pelattiin ulos toiselta kaudelta)
 
Aivan ihanata. Meillä on niin paljon annettavaa, niin pohjoiseen kuin eteläänkin.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008895098.html

Norjalaiset testasivat strategisesti tärkeää Suomi-reittiä heti kun maan parlamentti ilmoitti tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle, kertoo The Barents Observer​

The Barents Observer kertoo, että Norjan suurkäräjät ehti tuskin antaa tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle, kun ensimmäinen norjalainen sotilaskolonna jo ajoi Suomeen.

Norjalaisia sotilaita lastattiin amerikkalaisen helikopterin kyytiin maaliskuussa Pohjois-Norjassa järjestetyssä suuressa Cold Response -harjoituksessa.

Norjalaisia sotilaita lastattiin amerikkalaisen helikopterin kyytiin maaliskuussa Pohjois-Norjassa järjestetyssä suuressa Cold Response -harjoituksessa. KUVA: WILLIAN CHOCKEY / YHDYSVALTOJEN MERIJALKAVÄKI
Jarmo Huhtanen HS

17:52

NORJAN asevoimat on jo kokeillut Suomen todennäköisen Nato-jäsenyyden Norjan puolustukselle tuottamaa strategista etua.

Testi tapahtui torstaina, kun norjalainen sotilaskolonna siirrettiin Norjan Finnmarkista Suomen Käsivarren kautta Tromssan eteläpuolelle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä uutissivusto The Barents Observer. Sen mukaan Suomen Jääkäriprikaatin sotilaspoliisit olivat saattamassa ja ohjaamassa kolonnaa.

NORMAALISTI norjalaiset sotilaskolonnat liikkuvat pohjoisessa Norjan rannikkoa myötäilevää E6-tietä pitkin. Se kulkee pitkittäissuunnassa koko Norjan läpi aina Kirkkoniemeen saakka.

Norjan rannikkoa myötäilevä E6 olisi kuitenkin sodan aikana erittäin haavoittuvainen reitti erityisesti pohjoisessa, koska Venäjän vahva Pohjoinen laivasto on Kuolassa. Lisäksi aivan Norjan rajan tuntumassa on kahden venäläisen prikaatin tukikohdat.

Vuonoja ja vuoria kiertelevä tie on helposti katkaistavissa. Sen kautta olisi myös vaarallista siirtää joukkoja pohjoiseen Finnmarkiin tai sieltä pois.

SUOMEN kautta koukkaava tie tarjoaa Norjan E6:lle vaihtoehtoisen reitin. Reitti kulkee Finnmarkista Suomen Käsivarteen ja sieltä Kilpisjärven kautta takaisin Norjaan.

48c497e1d6a0fb2bb84f4b4f68fceaf9.svg

The Barents Observerin mukaan norjalaiset testasivat strategisesti tärkeää Suomi-reittiä torstaina vain tunteja sen jälkeen, kun Norjan parlamentti eli suurkäräjät ilmoitti suurella enemmistöllä tukevansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusta.

”Siirto Finnmarkista Suomen kautta Tromssan kasarmeille osoittaa, että meillä on enemmän vaihtoehtoja sotilaskaluston kuljettamiseen”, sanottiin Norjan asevoimien viestinnästä The Barents Observerille.
 
Todetaan ylläolevaan juttuun liittyen Norjan suurkäräjien äänestystulos Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä: puolesta 98, vastaan 4. Poissa 67.

Vastaan äänestäneet olivat kaikki Rødt-puolueesta ("Punaiset"). Tämä puolue on pieni äärivasemmistolainen, sikäläisistä vassareista vielä vasemmalla oleva puolue ja rinnastuu lähinnä kommunisteihin ym.

Lisäksi äänestettiin vasemmistopuolue Sosialistisk Venstrepartin ja Punaisten esityksestä, jossa esitettiin suurkäräjille velvoitetta varmistaa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei johtaisi Ruotsia tai jotain Nato-maata vastaan kohdistuvalle Turkin painostukselle periksi antamiseen. Tämä esitys hylättiin äänin 14 - 88, puolesta äänestivät SV, Punaiset ja yksi sikäläisten vihreiden edustaja.

 

Yllä joitakin otantoja, tähän poliittiseen pelaamiseen liittyen. Sori jos jo esillä olleet. Mikäli kyse on muustakin kuin Turkin johdon harjoittamasta näytelmästä omalle islamisti-kannattajakunnalleen, lopputuloksena laskelmoitu kompromissien kautta saavutettu poliittinen "voitto-näytelmä". USA:n tahtotila lopputulokselle, tulee olemaan merkittävä. Valitettavasti, Turkin geopoliittinen asema, vääntövoimaa antaa. Myöskään syytä ei taida olla epäillä, Erdoganin tekemien puhdistusten jälkeen. Islamin uskonnollis-poliittisen olemuksen merkittävyyttä nykyhallinnon jatkaessa.

NATO:ssa hieman samaa rikkoa kuin EU:ssa. Tosin, Turkin kehityksen suunta liittymisestä tähän päivään. Tuskin oletuksissa oli. Ylikävely ja kenkien pyyhkiminen Atatürkin valtiomuotoperinnön olemukseen.

Aivan NATO-kysymyksestä riippumatta, Turkki on nykyisellään ja näkyvissä olevassa tulevaisuudessa. Kivi kengässä, joka tavalla tai toisella syytä poistaa kipua aiheuttamasta. Erityisesti armeijan suuntaan tehdyt laajat ismi-puhdistukset, tuota yhtä mahdollista tietä - vallankaappausta. Mutkistavat. Vaikeaa tulee olemaan.
 
Back
Top