Ja niin edelleen. Minusta Natoon liittyminen oli valmisteltu niin hyvin kuin se tässä oikeassa maailmassa ylipäätään on mahdollista. Niinistön toistama -prosessi- oli nopea ja ns. kansan tuki oli oikeasti hirmuinen. Edarin äänestystulos muistuttikin enää lähinnä valkovenäläistä lopputulosta.
Ei tässä mikään ole mennyt ns. pieleen tähän asti. Turkki on Turkki ja se tulee vetämään päätyyn asti omaa rooliaan, ehkä se basaarikulttuuriin vertaaminen ei olekaan niin vitsi kuin luulisi.
Sotilaallisen operoinnin ja Suomen puolustusvoimien aseistuksen ja muunkin tekniikan osalta olemme olleet jo pitkään samassa formussa NATO:n kanssa. Tätä, voisiko sanoa käytännön osuutta, on Suomen puolustusvoimat harjoitelleet ja hioneet jo reilut pari vuosikymmentä.
- olemme osallistuneet erilaisiin NATO:n kumppanuusoperaatioihin ympäri maailmaa..hyvä niin.
Poliittisella puolella NATO:n jäsenyyteen ei kuitenkaan ollut samanlaista valmistautumista. Eihän siitä liene kuin vajaa vuosi kun pääministerimme Marin kertoi ettei tämän nykyisen hallituksen aikana tulla hakemaan jäsenyyttä.
- suurta kritiikkia aiheutti jo ensimmäisen Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen (v. 2014) jälkeen tehty Suomen ja NATO:n välinen ns. "Isäntämaasopimus".
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/20/natosta-isanta-taloon-kasikirjoitus
- samanlaista ajattelua heijasteli näilläkin sivuilla kirjoittelut ja syytökset kuinka NATO, USA ja EU ovat (vähintäänkin osa-)syyllisiä Ukrainan tapahtumiin, Krimin valtaamiseen jne. Tai ainakin houkutelleet Ukrainaa länsimaistumaan, ikäänkuin Ukraina ei olisikaan ollut itsenäinen valtio.
- edelleenkin löytyy niitä joiden mielestä Krim kuuluu oikeutetusti ryssälle jne.
- kaikki nämä kirjoitukset ja niihin liittyvät referaatit löytyy edelleenkin Ukraina-topic'ista..sopii katsoa.
Toki tämä viimeinen hyökkäys ja ryssän tekemät kansanmurhat sekä täydellisen järjetön propaganda on tehokkaasti kääntänyt monien aikaisemmin ryssämielisten ajatuksia.
Ryssän hyökkäys (24.2.2022) Ukrainaan oli suuri käännekohta suomalaisille ja koko kansan yleiselle mielipiteelle suhtautumisessa Venäjään ja erityisesti Puolustusliitto NATO:n jäsenyyteen.
- toki presidentti Niinistö oli jo muutamassa aiemmassa puheessaan herätellyt kansalaisia muutokseen..
Muutoś oli nopeaa ja kansan suuri enemmistö oli käytännössä ihan omalla järjellään ajatellen ja tahdostaan kääntynyt NATO:n jäsenyyden kannattajiksi.
- eduskunnalle, puolueille ja poliitikoille jäi tässä vaiheessa ikäänkuin velvollisuudeksi jäsenyyshakemuksen tekeminen ja hyväksyminen.
- kaikki meni kuitenin hyvin..olisimme voineet olla nopeampiakin mutta jäimme hieman odottelemaan Ruotsin päätöksiä..
Ehkä kaikki eivät ole edes sisäistäneet (=lue ymmärtäneet) nopeaa muutosta. Itse asiassa..tälläkin hetkellä muutamassa puolueessa vallitsee sisäisesti varsin "syvä hiljaisuus" NATO-jäsenyyden puitteissa tapahtuneista käänteistä. Veikkaan että tulemme vielä näkemään ja kuulemaan monenlaisia "selityksiä" aiheesta, kunhan päästään kesälomien ylitse jne.. Kun vaalitkin ovat tulossa 9 kuukauden päästä.
- Kepu kipuilee väyrystensä kanssa ja vasemmistossa sekä persuissa mietitään suhtautumista USA:an, EU:iin, jne. Kukaan ei oikein osaa tai halua kertoa suhtautumisestaan Venäjään. Toki hyökkäykset ja murhat tuomitaan..mutta mitä jatkossa?
Suomesta (ja Ruotsista) on tullut "de facto) Puolustusliitto NATO:n jäsenmaa. Kaiken lisäksi erittäin nopeassa tahdissa. Turkin "kalifin" aiheuttamasta polemiikista ei ole enää syytä häiriintyä...
Jos Turkki olisi oikeasti halunnut asettaa konkreettisesti esteitä ja ehtoja jäsenyydelle, sen olisi pitänyt tehdä esityksensä jo viime viikon kokouksessa. Nyt se on jo myöhäistä.
Poliittinen päätös Suomen ja Ruotsin liittymisestä on tehty nykyisten jäsen kesken yksimielisesti. Se pitää ja pysyy. Tätä yhteistä päätöstään ei NATO tule enää muuttamaan. Eikä liene odotettavissa että Suomi tai Ruotsikaan enää kieltäytyisi jäsenyydestään.