Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Hesarin Unto Hämäläinen kirjoittaa ettei Suomen pidä jäädä odottelemaan Ruotsia tilanteessa jossa Turkki näyttäisi vihreää valoa Suomelle.
HS-analyysi | Suomi odottelee kuuliaisesti, että Ruotsi tulee mukana Natoon – Historia on osoittanut, että Ruotsi ei olisi odottanut hetkeäkään
Mitä tekee Suomi, jos Turkki hyväksyy Suomen Nato-jäsenyyden mutta haluaa lykätä Ruotsin hyväksymistä? Pitääkö Suomen odottaa? Ehdottomasti ei, kirjoittaa Unto Hämäläinen.www.hs.fi
Näin varmaan tulisi käymään myös jos Suomi tekisi temput Ruotsille. Ja olisihan se muutenkin hankalaa olla Natossa mutta hankalasti huollettavissa. Vaikka toki voitaisiin luottaa siihen, että Ruotsi päästäisi Naton joukot kulkemaan alueensa läpi, kun ensin ollaan tehty oharit? Toisaalta tällä on merkitystä vain sodan aikana tai sen uhan alla; samoin kuin ylipäätään koko jäsenyydestä.Lopulta kävi niin onnellisesti, että maat pääsivät yhtä aikaa EU:n jäseniksi vuonna 1995. Ruotsin itsekäs irtiotto vaikutti silti pitkään, jopa vuosikymmeniä, maiden suhteisiin.
Luen juuri Risto EJ Penttilän kirjaa "Pitkä tie Natoon". Kuriositeettina, tässä hänen mukaansa ensimmäinen termin "Nato-optio" käyttö, Hesarin pääkirjoituksessa v. 1995.
(Ensimmäisen kerranhan Nato-ovi avautui vuonna 1997, mutta Ahtisaari ja Lipponen eivät tästä olleet kiinnostuneita, vaan käyttivät tarmonsa EU-äänestyksen synnyttämän juovan parantamiseen ja Suomen aseman parantamiseen EU:ssa. Laajempi kirja-arvio sitten myöhemmin Kirjat-vitjaan)
Pääkirjoitus|Merkintöjä
Aika vapautua Komissarov- kompleksista
TILAAJILLE
8.3.1995 2:00
Erkki Pennanen PRAVDA on ajat sitten lakannut olemasta itänaapurin totuus, ja nimimerkki Juri Komissarov on vaihtunut avoimesti Juri Derjabiniksi. Sama mies on toiminut viime vuodet Venäjän ensimmäisenä suurlähettiläänä Suomessa ja pysynyt hyvin diplomaatin lestissään. Vaikka täällä on havaittu Venäjän suuret muutokset ja käytetty niitä taitavasti hyväksi, meitä vaivaa edelleen Komissarov-kompleksi.
Komissarov-kompleksilla tarkoitan ääretöntä herkkähipiäisyyttä Venäjän, erityisesti suurlähettiläs Derjabinin lausuntoja kohtaan. Suomalaisten selkäytimeen tuntuu iskostuneen, että erityisesti presidentin- ja eduskuntavaalien alla itänaapuri tapaa ottaa vähintäänkin epäkorrektilla tavalla kantaa Suomen asemaan sekä yksittäisten ehdokkaiden ja puolueiden sopivuuteen tai sopimattomuuteen.
Runsas vuosi sitten presidentinvaalien alla julkisuuteen putkahti - käsittääkseni sattuman kauppaa - uutinen Venäjän täysin rutiininomaisesta "nootista", joka laukaisi heti aivan mielettömiä spekulaatioita nootin tarkoituksesta. Nyt on noussut pieni myrsky vesilasissa Derjabinin antamasta lehtihaastattelusta, jossa kosketellaan kysymystä Venäjän suhtautumisesta Suomen Nato-jäsenyyteen.
"Derjabin varoittaa Suomea liittymästä Natoon", uutisoivat tiedotusvälineet haastattelun vaasalaisessa Vasabladetissa. Jotkut lehdet ovat syyttäneet suurlähettilästä sopimattomasta sekaantumisesta Suomen asioihin. Haastattelun ajankohta herättää taas kerran erilaisia arvailuja. Tosin tuntuu vaikealta nähdä ajoitukselle ja sen mahdolliselle vaikutukselle järkeenkäypää selitystä.
Eiköhän meidän kaikkien suomalaisten olisi aika pyrkiä irti Komissarov-kompleksista. Ulkopoliittinen keskusteluilmapiiri on aivan toinen kuin 15-20 vuotta sitten, jolloin Derjabin valotti suomalaisille Moskovan ulkoministeriön näkemyksiä nimimerkki Komissarovin suojissa - ja teki sen häkellyttävän isovenäläisesti ja oppimestarimaisesti. Nyt Derjabin asettaa sanansa maltillisemmin kuin useimmat muut venäläiset.
Miksi Derjabinilla ei olisi oikeus vastata, kun häneltä kysytään näkemystä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä? Eikö meitä lainkaan kiinnosta Venäjän kanta, vai emmekö suostu kuulemaan sitä?
Jos Suomi hakee jäsenyyttä Natossa, Venäjä tulee Derjabinin mukaan vastustamaan sitä samoin perustein kuin Itä-Euroopan ja Baltian maiden jäsenyysinnostuksen kohdalla: älkää jättäkö Venäjää yksin ulos pakkaseen!
Siinä ei voi olla Suomelle mitään uutta. Venäjän poliittinen johto ja useimmat asiantuntijat ovat sanoneet moneen kertaan ääneen, että Naton laajentuminen itään olisi Moskovalle merkittävä turvallisuuspoliittinen takaisku ja johtaisi Venäjällä monenlaisiin seuraamuksiin.
Miten ihmeessä joku täällä voisi kuvitella, että Suomen liittyminen Naton jäseneksi olisi Venäjän kannalta yksinkertaisempi kysymys kuin Puolan, Tshekin tai Unkarin liittyminen? Asia lienee pikemminkin päinvastoin, onhan Suomi Venäjän rajanaapuri.
Derjabin oli haastattelussa avoin mutta pidättyväinen, kuten suurlähettilään rooliin kuuluukin. Toisin kuin Itä-Euroopan ja Baltian maat virallinen Suomi ja pääosa yleisestä mielipiteestä ei pidä Nato-jäsenyyttä ajankohtaisena. Virallista Suomea myöten sitä ei kuitenkaan haluta sulkea lopullisesti pois "optioiden" joukosta.
Suomen turvallisuuspolitiikan toimintavapauden kannalta Nato-option säilyttämisellä on omat etunsa. Toiselta puolen sillä on myös varjopuolensa. Tilaa jää spekulaatioille, joista Derjabinin lausunnot ovat vasta ensimmäinen varovainen näyte. Ruotsi onkin valinnut toisen tien ja sulkenut selkeämmin Nato-vaihtoehdon.
Merkintöjä | Aika vapautua Komissarov- kompleksista
Erkki Pennanen PRAVDA on ajat sitten lakannut olemasta itänaapurin totuus, ja nimimerkki Juri Komissarov on vaihtunut avoimesti Juri Derjabiniksi. Sama mies on toiminut viime vuodet Venäjän ensimmäisenä suurlähettiläänä Suomessa ja pysynyt hyvin diplomaatin lestissään. Vaikka täällä on havaittu...www.hs.fi
Kummankaan jäsenyys jää tuskin toteutumatta. Asiaa olisi hyvä tarkastella oikeassa aikaperspektiivissä, eli kymmenien vuosien tähtäimellä. Hihasta voisi heittää, ettei Venäjästä ylitsepääsemäntöntä huolta ole ainakaan kymmeneen vuoteen. Nato, Suomi ja Ruotsi varautuvat jatkuvasti, eikä pelkästään tavallisilla tykistökranaateilla ja rynkynpateilla, vaan sellaisella teknologialla johon Venäjä ei pysty vastaamaan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.
Kummankaan jäsenyys jää tuskin toteutumatta. Asiaa olisi hyvä tarkastella oikeassa aikaperspektiivissä, eli kymmenien vuosien tähtäimellä. Hihasta voisi heittää, ettei Venäjästä ylitsepääsemäntöntä huolta ole ainakaan kymmeneen vuoteen. Nato, Suomi ja Ruotsi varautuvat jatkuvasti, eikä pelkästään tavallisilla tykistökranaateilla ja rynkynpateilla, vaan sellaisella teknologialla johon Venäjä ei pysty vastaamaan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.
Ainoa seikka joka nykyoloissa puoltaisi jotakin kiirettä Suomen liittymiselle, olisi puolustussuunnitelmien laatiminen. Mutta onko siitäkään paljon hyötyä, kun tiedossa on että Ruotsi tulee jonakin vuonna perässä, ja homma pitää aloittaa sitten uudelleen alusta.
Eli suunnitelma on hyvä, samassa veneessä perille. Turkin änkyröinti on sisäpolitiikkaa, ja sillekin tulee seinä vastaan. Ei korvaamatonta haittaa vaikka menisi useampi vuosi.
Tottakai se olisi hyvä, jos homma ratkeaisi heti. Tarkoitin että mikään juna ei ole karkaamassa, edellyttäen että Venäjä ei voita selkeästi sotaa, ja sanktioita ei lakkauteta, jolloin se voisi varustautua ehkä jo muutamien vuosien kuluessa yrittämään tänne. Näin ei käyne.Itse en ole sitä mieltä, että ei ole väliä vaikka menisi useampikin vuosi. Tilanteet maailmanpolitiikassa vaihtuvat nopeasti ja mikään ei ole enää varmaa. Esimerkiksi USA:n sisäpolitiikka on nykyään todella sekavaa. Tosin USA on jo ratifioinnut jäsenyyden.
Kyllä tuo jäsenyys pitäisi saada hoidettua maaliin ensi vuoden aikana.
En pääse lukemaan kuin alun Svenska Dagsbladetin jutusta. Sen mukaan tulkitsisin, että tämä on oppositiopuolue Momentumin edustaja Tomposin mielipide, joka on vielä on esitetty muodossa "saattaa viivästyä" ("Ungerns ja till ett svenskt Natomedlemskap kan dröja. Det är budskapet från såväl premiärminister Viktor Orbáns talesperson som den ungerska oppositionen.")Unkari jatkaa viivyttelyä
Svenska Dagbladet: Unkari ei todennäköisesti aio hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä enää tänä vuonna
Unkarin poliittisen opposition edustajan Tompos Mártonin mukaan maan pääministeri Viktor Orbán ei todennäköisesti aio hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä enää tämän vuoden puolella, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.www.mtvuutiset.fi