Puolustusministeri Kaikkonen: Varuskuntien verkosto säilyy ennallaan myös Naton jäsenenä
Asevelvollisten tai varuskuntien arkeen ei ole tulossa muutoksia, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Asevelvollisten tai varuskuntien arkeen ei ole tulossa muutoksia, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen.
yle.fi
– Nykyinen varuskuntien verkosto on hyvä myös Nato-jäsenyyden aikana. Se on mitoitettu nykyiselle nuorten ikäluokille, joka astuu alokkaina palvelukseen.
– Olen kysynyt tätä myös Puolustusvoimien suunnasta ja siellä on näkemys, että olemassa olevat varuskunnat palvelevat hyvin nykyisiä tarpeita, joten tällä mennään, sanoo Kaikkonen.
– Entiseen tapaan jatketaan. Koulutuksessa toki kerrotaan perusasiat Natosta, mutta ei se suuremmin näy koulutuksessa tai varuskunnan ja asevelvollisten arjessa.
Miten ja millä tavoin vapaaehtoiset reserviläiset voivat jatkossa osallistua tehtäviin Naton joukkorakenteissa on vasta selvittelyn alla.
Oma puolustusteollisuus on huoltovarmuutta
Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seurannut maailmanlaajuisen asevarustelun kiihtyminen on heijastunut myös kotimaiseen puolustusteollisuuteen.
Kaikkosen mukaan suomalaiset yritykset ovat kilpailukykyisiä, mutta kansainväliset asemarkkinat kovin kilpaillut.
Onnistuneeksi esimerkiksi hän nostaa Patrian, joka vaikeiden vuosien jälkeen on nyt tehnyt merkittäviä päänavauksia ja uusia kauppoja.
– Vahvalla omalla puolustusteollisuudella vahvistamme myös omaa puolustustamme ja huoltovarmuutta, Kaikkonen muistuttaa.
Lopuksi viimeinen, pakollinen kysymys: Milloin Suomi on Naton jäsenmaa?
– Me täytämme Naton jäsenyyskriteerit ja olemme sitoutuneet Madridin huippukokouksessa Suomen, Ruotsin ja Turkin allekirjoittamaan yhteisymmärrysasiakirjaan.
– Mielestäni on vahvat perusteet uskoa, että Naton Vilnan huippukokoukseen mennessä Suomi on Naton jäsen, päättää Kaikkonen.