-TripleX-
Respected Leader

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Turkkilaistutkija: Suomen Nato-hakemus käsitellään erikseen ja nopeammin kuin Ruotsin
![]()
Ukrainan sota lisää Turkin paineita hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys – turkkilaistutkija: “Suomen jäsenyys käsitellään erikseen ja nopeammin”
Turkkilaisen ajatuspajan johtaja uskoo, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen kuin se hyväksyy Ruotsin. Suomi on saattanut antaa Turkille uusia sitoumuksia.yle.fi
Saatan oikein hyvin uskoakin, että Turkki käsittelee Suomen hakemuksen erikseen. Tokihan Suomi on lojaalisti korostanut yhteisen hakemusmenettelyn merkitystä. Mutta, Turkille voi oikein hyvin sopia sekin, että suorittavat ratifiointiprosessin mielensä mukaan ja kuuntelematta Suomen ja Ruotsin näkemyksiä siitä asiasta. Oikeastaan sopisi jopa huonosti Turkin tyyliin kuunnella edes tällaisia ohjeita, vaikka tulisivatkin hakijamaasta itsestään.Mä uskon että kun Turkki tietää että niiden pitää taipua, ne odottavat sopivaa tilaisuutta että ei näyttäisi että ovat taipuneet. Ruotsin uusi hallitus on juuri sellainen sauma; itse asiassa pääkalkkuna taisi jotain sellaista sanoakin tuossa parisen viikkoa sitten.
Vasta kun kalkkunat on viimeisiä, niin Erdo saa haluamansa huomion. Mattokauppias pääsee taas tinkaamaan ylivoimaisesta asemasta omasta mielestään...varmaan aika paljon tule shittiä kulisseissa niiltä mailta, jotka haluaa Swe ja Fin jäseniksi nopsaan. Julkisesti on vain kehoitettu kiirehtimään.Kun Unkari ratifioi NATO jäsenyyden tulee Turkille kova paine seurata perässä.![]()
Vaan eipä sillä ole väliä; jos Suomi haluaa odottaa Ruotsia niin voidaan jäädä odottamaan. Ei se ratifiointi ainakaan kovin nopeasti vanhene.Saatan oikein hyvin uskoakin, että Turkki käsittelee Suomen hakemuksen erikseen. Tokihan Suomi on lojaalisti korostanut yhteisen hakemusmenettelyn merkitystä. Mutta, Turkille voi oikein hyvin sopia sekin, että suorittavat ratifiointiprosessin mielensä mukaan ja kuuntelematta Suomen ja Ruotsin näkemyksiä siitä asiasta. Oikeastaan sopisi jopa huonosti Turkin tyyliin kuunnella edes tällaisia ohjeita, vaikka tulisivatkin hakijamaasta itsestään.
Näinpä. Jos Heinäluoman tieto siitä että Unkari ratifioisi 24.10. pitää paikkansa, niin aikataulu on ihan realistinen. Sitä en kyllä tiedä, mistä Heinäluoma sen päivämäärän niin varmaksi tietää.Jouluksi Natoon ei näytäkään enää ihan poissuljetulta. Mutta katsotaan nyt.
Se on samassa viestien jakeluketjussa muiden kollaboraattoreiden kanssa.Näinpä. Jos Heinäluoman tieto siitä että Unkari ratifioisi 24.10. pitää paikkansa, niin aikataulu on ihan realistinen. Sitä en kyllä tiedä, mistä Heinäluoma sen päivämäärän niin varmaksi tietää.
Ennen äänestystä se käsitellään kaikissa tarpeellisissa valiokunnissa, ja niistä perustuslakivaliokunta on se, joka ratkaisee lainsäädäntöjärjestyksen. Vaihtoehtoina ovat joko yksinkertainen enemmistö tai sitten määräenemmistö 2/3. Ei ole mielestäni mitenkään mahdollista, että tähän asiaan vaadittaisiin 5/6. Perustuslaissa kansainväliset sopimukset hyväksytään joko >1/2 ääntenenemmistöllä tai poikkeuksellisesti määräenemmistöpäätöksellä väh. 2/3 äänistä.Minun käsittääkseni Perustuslakituomioistuin (vai mikä puulaaki asiasta päättääkään) ei ole vielä käsitellyt sitä asiaa, minkälainen enemmistö riittää Naton jäsenyyden ratifioimiseksi. Onko se 50% vai 2/3 äänistä. Ei sillä etteikö kumpikin ehto täyttyisi; luulen että jopa 5/6 enemmistö saadaan. Mutta voiko asiasta äänestää ennen kuin tiedetään, mitkä ovat säännöt?
Kysehän on periaatteesta eikä jäsenyyden yksityiskohdista, joten asian voisi - ja se pitäisi - ratkaista ennen kuin Nato kutsuu jäseneksi. Silloin voitaisiin liittyä ilman ylimääräistä viivettä, mikäli tarvetta olisi.
Meillä ei ole perustuslakituomioistuinta vaan eduskunnan perustuslakivaliokunt. Se on osa lainvalmisteluprosessia.Kuten totesin, se on joko 1/2 tai 2/3 enemmistö. Otin sen 5/6 esille vain siksi, että sekään tuskin olisi esteenä; vaikka nyt ei olla tekemässä perustuslakiin muutosta nopeutetussa menettelyssä.
Edelleen; jos tämä voitaisiin päättää etukäteen, niin miksi ei ole päätetty? Ei kai perustuslakituomioistuin sen perusteella tee päätöstä, mikä on sopimuksen sisältö, koska se olisi Eduskunnalle kuuluvan roolin ottamista.
Perustuslakituomioistuinta ei Suomessa ole. Eduskunnassa on valiokuntia, kuten perustuslakivaliokunta. Kun hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle, se käsitellään ensin valiokunnissa ja sen jälkeen täysistunnossa. Oletan, että Nato-jäsenyyttä koskeva lainsäädäntö käsitellään perustuslakivaliokunnassa, koska on ainakin mahdollista, että Pohjois-Atlantin sopimus koskee perustuslain alaan kuuluvia asioita perustuslain 94§ tavalla.Kuten totesin, se on joko 1/2 tai 2/3 enemmistö. Otin sen 5/6 esille vain siksi, että sekään tuskin olisi esteenä; vaikka nyt ei olla tekemässä perustuslakiin muutosta nopeutetussa menettelyssä.
Edelleen; jos tämä voitaisiin päättää etukäteen, niin miksi ei ole päätetty? Ei kai perustuslakituomioistuin sen perusteella tee päätöstä, mikä on sopimuksen sisältö, koska se olisi Eduskunnalle kuuluvan roolin ottamista.
Siis: ennen kuin eduskunta äänestää, on tiedossa, mikä ääntenenemmistö vaaditaan. Niin se on tässä ja muissakin eduskunnassa käsiteltävissä asioissa. Se ratkeaa eduskuntakäsittelyn aiemmissa vaiheissa ennen istuntokäsittelyä.On se nyt vittu yhdestä sanasta kiinni.
Itse asia oli se, että miksi tätä tarvittavaa päätöstä ei voi tehdä etukäteen, kun tarvittava enemmist eli pelisäännöt ö täytynee olla tiedossa ennen äänestystä eikä niin että ensin äänestetään ja sitten päätetään että riittikö vai ei.
Lisäys: tämä oli vastauksena @Kaarne ja @Sanavalmis Muurinen kommentteihin; ei kuitenkaan osoitettu pelkästään näille kahdelle.
No kun siihen on olemassa oleva prosessi. Ihan varmasti jokaisella kansanedustajalla on tarpeeksi aikaisin tieto vaadittavasta ääntenenemmistöstä.Niin. Kun on tiedossa että tällainen äänestys on tulossa, niin mikähän on syy että asiaa ei ole päätetty valmiiksi. Ettei käy niin että kutsu tulee ja vasta siinä vaiheessa aletaan puuhaamaan asiaa. Kun sen voisi tehdä valmiiksi.
Totta kai ennen äänestystä on tiedossa. Tässä lähinnä ajattelin että onko jokin syy siihen että prosessia ei käynnistetä ennen kuin Unkari ja Turkki ovat ratifioineet ja Natolta on tullut kutsu. Meinaan kun se kutsu on tulossa, niin asia olisi hyvä saada päätettyä valmiiksi niin pitkälle kuin mahdollista. Tietenkään kutsua ei voi hyväksyä ennen kuin se on tullut, mutta muuten.No kun siihen on olemassa oleva prosessi. Ihan varmasti jokaisella kansanedustajalla on tarpeeksi aikaisin tieto vaadittavasta ääntenenemmistöstä.
Lainvalmistelu on työn alla jo, tiedä sitten kuinka kauan siinä vaan meneeTotta kai ennen äänestystä on tiedossa. Tässä lähinnä ajattelin että onko jokin syy siihen että prosessia ei käynnistetä ennen kuin Unkari ja Turkki ovat ratifioineet ja Natolta on tullut kutsu. Meinaan kun se kutsu on tulossa, niin asia olisi hyvä saada päätettyä valmiiksi niin pitkälle kuin mahdollista. Tietenkään kutsua ei voi hyväksyä ennen kuin se on tullut, mutta muuten.
Mutta ilmeisesti sitten on niin että täytyy odottaa ennen kuin hommaa laitetaan alulle.