Suomi NATON jäsenenä

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja lsoviha
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kun YYA solmittiin, oltiin juuri torjuntavoitettu jatkosota ja "liittoutuneiden" valvontakomissio istui hotelli Tornissa kuin tatti. Porkkala oli miehitetty, tykinkantaman päässä Helsingin keskustasta.

Vaaran vuosia oli eletty, ja kommunistit oli kukkona tunkiolla. Vaihtoehtoina olivat joko kommunistien vallankaappaus tai Neuvostoliiton miehitys. Siis Suomi ei olisi miehittänyt Neuvostoliittoa, vaan päin vastoin, noin selvennyksenä :rolleyes:

Kylmä sota oli alkanut, eikä lännelläkään tainnut olla selvää käsitystä kuinka mahdollisessa sodassa kävisi. NL ei ollut vielä räjäyttänyt ydinasettaan, mutta luulen lännellä olleen käsitys siitä, että jyvällä asiasta olivat. Kenelläkään ei ollut mitään haluja yrittää estää Neuvostoliittoa luomasta ja hallitsemasta etupiiriään.

YYA solmittiin noissa oloissa, ja jos nyt on vaikea nähdä hyviä vaihtoehtoja sen solmimiselle, luulen että silloin se ei ollut yhtään sen helpompaa.

Kylmää sotaa en kuvaile, mutta Neuvostoliitolla ei ollut pienintäkään aikomusta luopua etupiiristään, johon Suomi kuului. Unkarin ja Tsekkoslovakian miehitykset olivat merkki siitä, kuinka NL toimi. Jaruzelski hoiti itse kurinpalautuksen maassaan ja vältti siten saman kohtalon. Kekkonen teki saman asian toisella tavalla.

Se, jos ymmärtää YYA-sopimuksen välttämättömyyden, ei alkuunkaan tarkoita sitä, että hyväksyisi sen ympärille kietoutuneen saastan. Vaikka se ei ollut millään tavoin hyväksyttävää, oli se tietyllä tavalla välttämätön seuraus. Kaikissa sodissa miehitetyissä maissa on aina löytynyt pian porukka, joka on hypännyt vihollisen kelkkaan. Mikä olisi tehnyt poikkeuksen meidän kohdallamme?

Hyvä muistaa, että kaikissa itäblokin maissa oli oma miehittäjiä mielistellyt rälssinsä, ja nuo maat ovat tehneet tilinsä selväksi tuon porukan kanssa, ja Saksa teki tilinsä selväksi natsien suhteen. Suomella tämä on kokonaan tekemättä. 70- ja 80- luvuilla oli vielä pakko pelata, ja se oli kuin krapulan hoitoa keskioluella. Ei onnistunut kaikilta, enkä tarkoita että mitään pitäisi antaa anteeksi kenellekään, päin vastoin.

Jälkisuomettumista pidän vielä alkuperäistä suurempana syntinä. Samoin median, kulttuurin, yliopistojen, demlan ja monen muun tahon tekoset pitäisi perata juurta jaksaen.

Laitetaan linkki NATOon, ettei mene ihan ooteelle. Nyt liittymisen myötä on ensimmäinen kunnollinen tilaisuus selvitykselle, keksitään sille meikäläinen nimi ja pannaan toimeksi!
 
Mika Aaltolan artikkeli Apu-lehdessä on aiheuttanut parran pärinää myös paremmin tiedostavissa piireissä. Muistakaa: Suomi oli koloanilistinen valtio joka orjuutti muita, eikä mikään Venäjän uhri.


Jussi "sotapsykoosi" Jalonenhan se siellä! Jussin oksennus on oppikirjaesimerkki syyllistävän manipuloinnin taktiikoista. Jos Jussi tuntee olevansa osasyyllinen venäläiseen imperialismiin, niin siinäpähän ruoskii itseään, mutta muita on ihan turha yrittää vetää mukaan kieroihin leikkeihin. Syyllisyys on yksi kielteisimmistä tunteista joita ihmisellä voi olla, toivottavasti Jussin kasetti kestää. Jutun lopussa Jussi vihjailee kaikenlaista motiiveista, rehellisyydestä ja etiikasta. Jos Jussilla on jotain sanottavaa, niin sanoisi suoraan, mitä kotimaan historiasta ja nykyisestä sodasta pitäisi oikein ymmärtää?
 
Mika Aaltolan artikkeli Apu-lehdessä on aiheuttanut parran pärinää myös paremmin tiedostavissa piireissä. Muistakaa: Suomi oli koloanilistinen valtio joka orjuutti muita, eikä mikään Venäjän uhri.


Sopivasti Jalonen unohtaa sortokaudet ja viime sotamme. 440 tuhatta siirtokarjalaista varmaan kovasti miellyttäisi kuulla olevansa saamapuolella Venäjän imperialismissa, kun ovat menettäneet kotinsa, elinkeinonsa ja omaisuutensa. Tai heitä, joiden maita lohkottiin siirtokarjalaisten asuttamiseksi.

Ja tämä vielä menemättä lainkaan 1920 rajan itäpuolelle jääneisiin inkerinsuomalaisiin, joita oli sorrettu systemaattisesti isonvihan alusta lähtien, tai heimoveljiimme Itä-Karjalassa, joista moni pakeni Suomeen kaiken menettäneenä. Inkeriläisten ja itäkarjalaistenkin jälkeläisiä varmasti miellyttää kuulla Jalosen suusta se, että me olisimme olleet saamapuolella Venäjän imperialismissa.
 
Pidetään kuitenkin mielessä, että Israel on ollut haluton toimittamaan asejärjestelmiä maalle, joka ei ole entuudestaan sen asiakas, ja jonka aseistamiseen heillä ei ole minkäänlaisia sopimusvelvotteita (Ukraina). Jos Israel kieltäytyisi toimittamasta täydennystä Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle sopimusasiakkaalle (joka on vieläpä Nato-maa) olisi se israelilaisen aseteollisuuden - tai ainakin sen vientipuolen - tuho. Kukaan ei enää kuuna päivänä ostaisi heiltä yhtään mitään. Eli kynnys Venäjän hännystelyyn olisi tuossa tapauksessa huomattavan korkealla.

Ja tosiaan Taavetin lingossa myös amerikkalaisella Raytheonilla on merkittävä osuus.
Suomen ja Israelin väliseen sopimukseen on lisätty pykälä, että sitä pitää noudattaa.

Edelleen olen sitä mieltä, että jos toimittajamaan omia joukkoja olisi tulen alla, sillä voisi olla merkitystä toimitusten nopeuteen.
 
Kun mietitään puolustuskykyämme nyt vaikka 1950-luvun loppuun, niin ohrakyrsä olisi ottanut hyvinkin nopeasti: suurin osa armeijasta oli hevosilla liikkuvaa, ilmavoimat käsittivät 13 kpl Gnat koneita, joilla ei olisi ollut mitään jakoa Mig-21 hävittäjiä vastaan ja laivasto käsitti yhden miinalaivan ja pari raivaajaa. Ainoa aselaji, joka oli jotenkin kunnossa, oli rannikkotykistö. Nyt liikutaan aivan eri luokassa puolustusvoimien suorituskyvyn suhteen.
Nuo Gnat-koneet tulivat vasta 50-luvun lopulla. Appiukkoni suoritti vähän tuota ennen asevelvollisuuttaan hävittäjälentäjänä ja käytössä olivat sodan aikaiset Mersut ja koulutuskone Vihurit, joilla kuulemma lennettiin turhankin rohkeasti (kuolemantapauksia).
Kyllähän Suomi oli etenkin kaluston suhteen tuohon aikaan pahassa pinteessä, mutta on meillä edelleen NATO-jäsenenäkin tämä skaalaongelma suhteessa venäjään, mikä ei historian valossa ole mikään häviävä ongelma, mutta NATO-jäsenyys vihdoin tasaa asetelmaa.
 
...YYA-Suomea ymmärtävien kommentteja. 🤢🤮 Tuo silloin valittu linja oli yksi monista mahdollisista....
Enempää en tähän keskusteluun aio osallistua,
@Mölkky

Odotamme erittelyä niistä muista linjoista. Kun heittää tuollaisen väitteen, olisi paikallaan antaa myös vastaus.
 
@Mölkky

Odotamme erittelyä niistä muista linjoista. Kun heittää tuollaisen väitteen, olisi paikallaan antaa myös vastaus.
Sanoin heti alkuun, että aihe on niin vastenmielinen etten siitä halua keskustella… tällaista voisi myös kunnioittaa. Henkilö, joka ajattelee ettei vaihtoehtoja ollut on kyllä aivopesty, sivistymätön tai vaan tyhmä.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomella oli useita vaihtoehtoja poliittisesti ja taloudellisesti. Tässä muutamia esimerkkejä päävaihtoehdoista:

  1. Lännen suunta: Suomi saattoi valita liittyä länteen, lähentyä Euroopan voittajavaltioiden kanssa ja luoda läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin. Britit esim. avoimesti miettivät hyökkäystä NL:n, joten halukkuutta ottaa suomi mukaan läntiseen liittoon olisi varmasti löytynyt. Tämä olisi voinut vahvistaa Suomen taloudellista ja poliittista asemaa kansainvälisesti.
  2. Neuvostoliiton suunta: Suomi saattoi myös valita läheisemmät suhteet Neuvostoliittoon, joka oli myös voittajamaa sodassa ja vaikutti suuresti Suomen ulkopoliittisiin valintoihin sodan jälkeen. Tämä olisi voinut johtaa poliittiseen ja taloudelliseen riippuvuuteen Neuvostoliitosta.
  3. Puolueettomuus: Suomi saattoi valita pysyä puolueettomana ja ylläpitää hyviä suhteita sekä länteen että Neuvostoliittoon. Tämä olisi voitu nähdä tasapainoisena ratkaisuna, joka olisi auttanut Suomea välttämään konflikteja ja pysymään poliittisesti ja taloudellisesti itsenäisenä.
  4. Sosialistinen suunta: Suomi saattoi myös valita sosialistisen suunnan ja liittoutua muiden sosialististen maiden kanssa, kuten Neuvostoliiton ja Kiinan. Tämä olisi voinut johtaa Suomen taloudelliseen ja poliittiseen läheisyyteen sosialististen maiden kanssa.

Näistä päävaihtoehdoista ajauduttiin johonkin 2-3 väliin.

Nyt en enää tähän keskusteluun osallistu millään tavalla. Laitan ignorantteja jokaisen joka tästä huolimatta keksii pyytää vielä kommenttia.

Jatkakaa tätä keskustelua toisessa ketjussa.
 
Se, jos ymmärtää YYA-sopimuksen välttämättömyyden, ei alkuunkaan tarkoita sitä, että hyväksyisi sen ympärille kietoutuneen saastan
Näin minäkin sen näen. YYA solmittiin veitsi kurkulla ja Paasikivi teki sen mikä oli tehtävä, ja sai vielä viilattua ainakin sanamuotoa Suomen kannalta edullisemmaksi. Kekkonen puolestaan meni paljon pidemmälle kuin mikä oli välttämätöntä, eikä todellakaan saa minulta kiitoksia.
 
Nuo Gnat-koneet tulivat vasta 50-luvun lopulla. Appiukkoni suoritti vähän tuota ennen asevelvollisuuttaan hävittäjälentäjänä ja käytössä olivat sodan aikaiset Mersut ja koulutuskone Vihurit, joilla kuulemma lennettiin turhankin rohkeasti (kuolemantapauksia).
Kyllähän Suomi oli etenkin kaluston suhteen tuohon aikaan pahassa pinteessä, mutta on meillä edelleen NATO-jäsenenäkin tämä skaalaongelma suhteessa venäjään, mikä ei historian valossa ole mikään häviävä ongelma, mutta NATO-jäsenyys vihdoin tasaa asetelmaa.
Kirjoitin tuossa nimenomaan siitä, että Gnatit olivat käytössä tuolloin, eli 1950 luvun lopusta. Sitä ennen oli parikymmentä Vampirea, joita edelsivät Mersut yms. Mersut olivat palveluskäytössä todennäköisesti rinnassa brittiläisen suihkuhävittäjä Vampiren kanssa.
 
Suomen evp. eversti ja USA:n asevoimien virassa oleva eversti Alpo Marttinen keskusteli Urho Kekkosen kanssa Tamminiemessä 1960-luvun puolivälissä. Marttinen kertoi Kekkoselle näkemiensä suunnitelmien perusteella, että suursodan syttyessä USA ei auttaisi Suomea. Se vaatisi liikaa resursseja. Tästä jälleen lähteenä Mikko Virran tutkimustyö sekä edelleen Virran käyttämät lähteet.

En ole nähnyt yhtään lähdettä sen perusteeksi, että Suomi olisi voinut luottaa lännen apuun, mikäli tilanne Neuvostoliiton kanssa menisi sotilaallisen konfliktin tai jopa täyden sodan asteelle. 1944 britit sulkivat sen pois, eivätkä jenkitkään 1965 mennessä olleet valmiit siihen. Ainoastaan miehityksen jälkeistä sissisotaa olisi ehkä käyty lännen avustamana.

Jos haluaa lukea yhden kirjan Suomesta kylmän sodan aikana, niin Mikko Virran kirja saattaa olla aika hyvä vaihtoehto.

Säästäväisille löytyy täältä ilmaiseksi tieteellisen tutkimuksen muodossa

Nyt 2023 on tilanne ja suunnitelmat toisenlaiset. Onneksi.
 
The United States Army is moving equipment through Estonia this week in preparation for Exercise Arrow 23, conducted with NATO’s newest member state, Finland. The U.S. Army’s 1-8 Cavalry Battalion, 2nd Armored Brigade Combat Team will conduct operations to send equipment through Estonia and then by ferry through Tallinn’s port to Helsinki. The equipment includes nearly an entire armored combined arms battalion with support elements.

“The rapid movement of a Combined Arms Battalion, including Abrams tanks and Bradley Fighting Vehicles, demonstrates the U.S. Government’s commitment to our NATO Allies and the U.S. military’s capabilities as a combat credible force,” said Lieutenant Colonel Jay Ireland, commander of the 1-8 Cavalry Battalion, based in Texas and currently stationed in Pabrade, Lithuania. “I look forward to demonstrating our readiness, lethality, and firepower across the Baltics and in Finland.”

Exercise Arrow 23 and other similar exercises demonstrate the U.S. commitment to enhance collective defense and deterrence across the region. In Estonia, the United States regularly participates in exercises such as Spring Storm, BALTOPS, and Locked Shields. Since December 2022, the United States has deployed HIMARS multiple-launch rocket systems and an infantry company to Estonia. These forces are part of the near-persistent deployment of U.S. forces and capabilities to Estonia, as a part of our commitment to strengthening our collective defense and deterrence posture on NATO’s eastern flank.

 
The United States Army is moving equipment through Estonia this week in preparation for Exercise Arrow 23, conducted with NATO’s newest member state, Finland. The U.S. Army’s 1-8 Cavalry Battalion, 2nd Armored Brigade Combat Team will conduct operations to send equipment through Estonia and then by ferry through Tallinn’s port to Helsinki. The equipment includes nearly an entire armored combined arms battalion with support elements.

“The rapid movement of a Combined Arms Battalion, including Abrams tanks and Bradley Fighting Vehicles, demonstrates the U.S. Government’s commitment to our NATO Allies and the U.S. military’s capabilities as a combat credible force,” said Lieutenant Colonel Jay Ireland, commander of the 1-8 Cavalry Battalion, based in Texas and currently stationed in Pabrade, Lithuania. “I look forward to demonstrating our readiness, lethality, and firepower across the Baltics and in Finland.”

Exercise Arrow 23 and other similar exercises demonstrate the U.S. commitment to enhance collective defense and deterrence across the region. In Estonia, the United States regularly participates in exercises such as Spring Storm, BALTOPS, and Locked Shields. Since December 2022, the United States has deployed HIMARS multiple-launch rocket systems and an infantry company to Estonia. These forces are part of the near-persistent deployment of U.S. forces and capabilities to Estonia, as a part of our commitment to strengthening our collective defense and deterrence posture on NATO’s eastern flank.

Ja samma på finska
 
The United States Army is moving equipment through Estonia this week in preparation for Exercise Arrow 23, conducted with NATO’s newest member state, Finland. The U.S. Army’s 1-8 Cavalry Battalion, 2nd Armored Brigade Combat Team will conduct operations to send equipment through Estonia and then by ferry through Tallinn’s port to Helsinki. The equipment includes nearly an entire armored combined arms battalion with support elements.

“The rapid movement of a Combined Arms Battalion, including Abrams tanks and Bradley Fighting Vehicles, demonstrates the U.S. Government’s commitment to our NATO Allies and the U.S. military’s capabilities as a combat credible force,” said Lieutenant Colonel Jay Ireland, commander of the 1-8 Cavalry Battalion, based in Texas and currently stationed in Pabrade, Lithuania. “I look forward to demonstrating our readiness, lethality, and firepower across the Baltics and in Finland.”

Exercise Arrow 23 and other similar exercises demonstrate the U.S. commitment to enhance collective defense and deterrence across the region. In Estonia, the United States regularly participates in exercises such as Spring Storm, BALTOPS, and Locked Shields. Since December 2022, the United States has deployed HIMARS multiple-launch rocket systems and an infantry company to Estonia. These forces are part of the near-persistent deployment of U.S. forces and capabilities to Estonia, as a part of our commitment to strengthening our collective defense and deterrence posture on NATO’s eastern flank.

Saa jättää Suomeen vastaisen varalle, niin ei tartte roudailla enää ympäriinsä :solthum:
 
Suomen evp. eversti ja USA:n asevoimien virassa oleva eversti Alpo Marttinen keskusteli Urho Kekkosen kanssa Tamminiemessä 1960-luvun puolivälissä. Marttinen kertoi Kekkoselle näkemiensä suunnitelmien perusteella, että suursodan syttyessä USA ei auttaisi Suomea. Se vaatisi liikaa resursseja. Tästä jälleen lähteenä Mikko Virran tutkimustyö sekä edelleen Virran käyttämät lähteet.

En ole nähnyt yhtään lähdettä sen perusteeksi, että Suomi olisi voinut luottaa lännen apuun, mikäli tilanne Neuvostoliiton kanssa menisi sotilaallisen konfliktin tai jopa täyden sodan asteelle. 1944 britit sulkivat sen pois, eivätkä jenkitkään 1965 mennessä olleet valmiit siihen. Ainoastaan miehityksen jälkeistä sissisotaa olisi ehkä käyty lännen avustamana.

Jos haluaa lukea yhden kirjan Suomesta kylmän sodan aikana, niin Mikko Virran kirja saattaa olla aika hyvä vaihtoehto.

Säästäväisille löytyy täältä ilmaiseksi tieteellisen tutkimuksen muodossa

Nyt 2023 on tilanne ja suunnitelmat toisenlaiset. Onneksi.

Kiitos linkistä. Tuo epäterve YYA/ryssän perseen nuolenta-aika, on vaikuttanut minuun siten, etten tahdo oikein uskoa mitään, edes Suomalaisten tutkimuksia tai toteamuksia tuolta 50-80 luvulta.
Mutta Alpo Marttisen sanomisia/kirjoittamisia kyllä uskon ja hänelle kumarran syvään. Mulla on kirjahyllyssä hänestä kertova elämän kerta: Marttinen, kahden armeijan soturi, joka kyllä kertoo, mikä oli miehiään.
 
Mikä yllätys. Sulttaani saa mitä haluaa. Eiköhän sitä vihreää valoa tule Ruotsillekin vielä ennen Vilnan Nato-kokousta.

Nonnih, aikamoinen shokkiylläri™ (katso kuvat).

Siltä kuuluisalta basaarikaupaltahan tämä tosiaan haiskahtaa:
Kauppa ei kuitenkaan pidä sisällään uusia F-16-hävittäjiä, vaikka Turkki on halukas ostamaan myös uusia koneita.
Eli Ruotsin ratifiointia odotellessa...
 
Back
Top