Suuri maatalouskeskustelu

Meillä kävi niin että kun kevytmaito kouluissa vaihtui rasvattomaan, niin moni oppilas (mm. meidän kuopus) jätti juomatta kokonaan, koska "Se ei maistu miltään".

Mitenkäs ravintoympyrän tuijottajat tähän suhtautuvat? Kun kouluruoka jää monelta yläkoululaiselta muutenkin syömättä, niin tälläkö sitä terveyttä sitten edistetään?

Ideologisestihan tuo menee oikeaan suuntaan, kun "pahat eläinperäiset" tuotteet jäävät syömättä. :mad:
 
Maanviljelys ja karjatalous kasvattivat eriarvoisuutta
klo 13:59 | 17.11.2017 https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maanviljelys-ja-karjatalous-kasvattivat-eriarvoisuutta

Nykyisin pari prosenttia maailman väestöstä omistaa puolet koko maailman varallisuudesta.

Uusi tiedelehti Naturessa julkaistu tutkimus kartoittaa kiintoisasti, miten kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syntyi jo muinoin.

Taloudellinen epätasa-arvo alkoi nousta jo kauan sitten, kun siirryttiin ensin maanviljelykseen ja sitten karjatalouteen, tutkijat esittävät.


Työjuhtien käyttö pelloilla ja hevosten käyttö kuormajuhtina antoivat vaurastumisen avaimet niiden käsiin, jotka pystyivät panostamaan hyötyeläinten hankintaan.


Vanhassa maailmassa varallisuuserot levisivät näistä lähtökohdista jo varhain paljon suuremmiksi kuin uudessa maailmassa, siis Amerikan mantereella, jossa työhön sopivia eläimiä ei ollut.

Tutkijat tarkastelivat 63 muinaista asutuskeskusta ympäri maailmaa. He tarkastelivat sekä metsästäjä-keräilijöiden että maanviljelystä harjoittaneiden kansojen asumusten kokoa Euroopassa, Lähi-idässä, Amerikan mantereella, Afrikassa ja Kiinassa.

Tutkimukseen otetut arkeologiset kaivaukset edustivat vanhassa maailmassa likimain ajanjaksoa vuodesta 9 000 eaa. ajanlaskun alkuun ja Amerikoissa 3 000 eaa.–300 jaa.

Tarkasteluun tuli siis muinaisia kulttuureja aina Mesopotamiasta Egyptiin ja Etelä-Amerikan mayakansaan.

Tutkijat ottivat varallisuuden mittariksi asumusten koon. Se on yksi harvoista muuttujista, joista muinaisten kulttuurien kohdalla on tarpeeksi tietoa saatavilla. Kirjoitettua historiaa on säilynyt vähän tai ei ollenkaan.

Tämän perusteella he laskivat gini-kertoimen, jota käytetään tyypillisesti mittaamaan tuloerojen suuruutta. Asteikko on nollasta yhteen: 0 tarkoittaa, että tuloeroja ei ole lainkaan, ja 1 merkitsee sitä, että yksi henkilö saa kaiken.

Eri alueiden gini-kertoimia vertailemalla tutkijat huomasivat, että taloudellinen eriarvoisuus kaikissa tutkituissa yhteiskunnissa nousi hiljalleen sitä mukaa, kun metsästyksestä ja keräilystä siirryttiin maanviljelykseen.

Amerikan mantereella luku kuitenkin tasoittui suunnilleen 0,35:een, kun se vanhassa maailmassa jatkoi kasvuaan 0,6:een ja siitä jonkin verran yli.

Epätasaisimmin varallisuus jakautui muinaisessa El-Lahunin kaupungissa Egyptissä, jossa työläiset ja orjat asuivat savimajoissa ja rakensivat pyramidia. Kaupungin gini-kerroin oli hieman yli seitsemän.

Silti El-Lahunissakin oli asumusten koolla mitattuna tasa-arvoisempi yhteiskunta kuin nyky-Yhdysvalloissa (gini-kerroin 0,8) tai Kiinassa (0,72).

Varallisuuden jako muinaisessa Mesopotamiassa ja Babylonissa oli puolestaan suunnilleen sama kuin Slovakiassa nykyään (0,45). Suomen gini-kerroin oli 0,27 vuonna 2015.

Tutkijat nostavat esille karjatalouden merkityksen. Se selittää heidän mukaansa parhaiten eroja uuden ja vanhan maailman välillä ennen Kolumbuksen aikaa.

Amerikan muinaiset yhteiskunnat pyörivät ihmisten lihasvoimalla, kun Euroopassa ja Lähi-idässä voitiin ulkoistaa työtä eläimille. Se kerrytti varallisuutta.

Toinen suuri tekijä oli pronssin valmistustaidon kehittyminen ja tehokkaampien aseiden yhdistyminen ratsuväkeen Euraasian alueella kolmisentuhatta vuotta sitten.

Hyvin varustettu ratsuarmeija mahdollisti suurten alueiden valloittamisen. Näin muodostui sotilaseliitti, jonka valloitusten hedelmät näkyivät myös asumusten koossa.

Uudessa maailmassa ei ollut hevosia eikä kuormajuhtia ennen eurooppalaisten saapumista.
 
Miksi ei salakuljetettu margariinia ja kevytjuustoja?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005453043.html
Läpivalaisu paljasti venäläismiehen autosta 146 kilon salakätköt: kaiutin täynnä Valion voita, ovessa Oltermannia
c6a1152bcfae410c8b4c6799c13704ca.jpg.webp

Salakuljetus paljastui läpivalaisussa. (KUVA: Viipurin tulli)

Julkaistu: 17.11. 11:39 https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005453043.html

Yhteensä 146 kiloa pakotteiden alaisia suomalaisia elintarvikkeita jäi Venäjän tullin haaviin venäläismiehen autosta.

Venäjän rajalla on paljastunut jälleen uusi suomalaisten ruokien massiivinen salakuljetusyritys. Tällä kertaa yritys oli poikkeuksellisen ponteva ja kekseliäs, sillä venäläismies oli piilottanut yhteensä 146 kiloa suomalaisia elintarvikkeita ympäri autoaan.

Tullin epäluulo heräsi kuitenkin jostain syystä ja auto vietiin tutkittavaksi. Läpivalaisukuvassa näkyy hyvin, että eri puolille autoa on kätketty pyöreitä paketteja.

Läpivalaisu herätti tullivirkailijoiden epäilykset. (KUVA: Viipurin tulli)
Tarkempi tarkastelu paljastikin, että kyse on muun muassa Oltermanni-juustoista. Kermajuustoa löytyi esimerkiksi auton oven rakenteista ja konepellin alta.

Juustoa oli kätketty muun muassa oven sisään. (KUVA: Viipurin tulli)
Jopa auton takakontissa ollut iso kaiutinkaappi oli valjastettu salakuljetusta varten. Kun kaappi avattiin, sieltä löytyi iso pino Valion voipaketteja.



Kätköpaikkoja oli myös auton verhoilun ja takakontin maton alla sekä takapuskurin alla. Voin ja juuston lisäksi autosta löytyi myös lihatuotteita, kertoo Viipurin tulli.

Kaiuttimen sisältä paljastui voipaketteja. (KUVA: Viipurin tulli)
Suomalaisista eläinperäisistä elintarvikkeista on tullut salakuljetustuote sen vuoksi, että niiden kaupallinen vienti Venäjälle on kielletty Venäjän säätämien vastapakotteiden nojalla. Vastapakotteilla Venäjä protestoi Euroopan unionin pakotteita, jotka määrättiin Krimin niemimaan kaappauksen jälkeen.

Kukin venäläinen turisti saa tuoda ulkomailta omaan käyttöönsä 5 kiloa pakotetuotteita. Käytännössä kuitenkin esimerkiksi moni pietarilainen ravintola haetuttaan turistikuriireillaan Suomesta parmesaania ja muita ruoanlaitossa tarvittavia laatujuustoja.

Oltermanni-juustosta tuli pakotteiden jälkeen salakuljetustuote. (KUVA: Viipurin tulli)
Suomessa Viipurin tullin löydöksestä kertoi ensin Etelä-Saimaa. Venäjän luoteisen tullihallinnon lehdistöosasto on julkaissut kuvat miehen autosta löydetyistä kätköistä.
Arja Paananen
 
Miksi ei salakuljetettu margariinia ja kevytjuustoja?
Hyvä ja aiheellinen kysymys. Ja toinenkin perään; miksi ei ollut vegetuotteita.. Miksihän muuten salakuljettavat näitä kun ovat oman tuotantonsa saaneet käymään ja pakotteet ei tunnu missään? Vastaan muuten itse noihin retorisiin kysymyksiin: No siksi ei kevyt- ja vegetuotteita ettei ne ryssät kuitenkaan tyhmiä ole..
 
Meillä kävi niin että kun kevytmaito kouluissa vaihtui rasvattomaan, niin moni oppilas (mm. meidän kuopus) jätti juomatta kokonaan, koska "Se ei maistu miltään".

Mitenkäs ravintoympyrän tuijottajat tähän suhtautuvat? Kun kouluruoka jää monelta yläkoululaiselta muutenkin syömättä, niin tälläkö sitä terveyttä sitten edistetään?

Ideologisestihan tuo menee oikeaan suuntaan, kun "pahat eläinperäiset" tuotteet jäävät syömättä. :mad:

Britanniassa ja Usassa tuo ongelma on ratkaistu sokeroimalla koululaisille tarjottu mammatti. Fantastinen ratkaisu, mutta ompahan ainakin rasvatonta......
 
Tekstissä on linkki juttuun missä kerrotaan kasvissyöjienkin energiansaannin perustuvan rasvaan.

Voi on aina voita, osa 1
Posted on 18/11/2017 by turpaduunari.fi http://turpaduunari.fi/voi-aina-voita-osa-1/


Kirjoittaja: Ari Kaihola

Voi #*%kele!
Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä tiivistelmää vuoden 1993 tutkimuksesta, jossa oli syötetty rotille margariinia:

rintasyöpää esiintyi runsaasti rotilla, joille syötettiin 20% margariinia sisältävää ruokavaliota”

ja

syöpää lisäävä vaikutus estyi, kun ruokavaliota täydennettiin butyraatilla”

ja

tulokset viittaavat siihen, että osa voin rintasyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta … johtui butyraatista, jota maitorasvat sisältävät”.

Kirjoituksen aihe on siis voi.

Mistä voin rasva on peräisin?
Voi valmistetaan separoimalla kermasta. Kerma taas saadaan lehmän maidosta. Entä mistä se rasva siihen lehmään tulee, kun ne syövät vain heinää (tai pitäisi syödä)? Heinissähän ei liiemmälti rasvaa ole.

No, tähän löytyy internetistä aivan yksinkertainen selitys – lehmillä on supervoimia! Supervoimien avulla ne muuttavat vihreän ruohon kuohukermaksi.

voi_1.jpg


Kuva Peter Ballerstedtin esityksestä täältä.

Hieman liioittelua tuossa tietenkin on. Eivät ne lehmät syö sen enempää eikä vähempää rasvaa kuin leijonat, sudet, jääkarhut tai muutkaan nisäkkäät. Mitäh?

Kyllä, ymmärsit aivan oikein.

voi_2.jpg


Kuva Barry Grovesin esityksestä http://files.meetup.com/1463924/Homo Carnivorous-WAPF2.pdf

Tuo edelläoleva ei ollut kieli-poskessa kirjoittelua muilta osin kuin mitä tulee lehmien supervoimiin. Lehmät, kuten muutkin nisäkkäät saavat ravinnostaan jonkin verran alle tai vähän yli 70% rasvojen muodossa. Edellä olevan esityksen sisällöstä voi jokainen käydä sen toteamassa sivulta 12 lähtien. Tuohon nähden siis länsimaista ruokavaliota noudattavan nykyihmisen rasvan saantimäärä on pahasti pielessä.

Lehmien supervoimat ovat tietenkin peräisin niiden neljässä mahassa majailevista bakteereista, jotka hiljalleen jauhavat ruohon selluloosamassan ravitseviksi rasvoiksi. Ja ne siis vastaavat jopa 70 prosentista lehmän energiansaannista. Nämä rasvat sitten jossain vaiheessa päätyvät kaupasta ostamaasi voipakettiin.

Voi on terveysruokaa
Se sisältää lyhytketjuista rasvahappoa, butyraattia, 3-4%. Butyraatin nimi on johdettu sanasta voi (butter).

Voissa ja maidossa on butyraattia (C 4:0 tarkoittaa 4 hiiliatomia) luonnostaan. Missään muissa ravintorasvoissa sitä ei esiinny:

voi_3.jpg


Kuva tästä dokumentista.

Lyhytketjuiset tyydyttyneet rasvat ovat terveellisiä
Lyhytketjuiset tyydyttyneet rasvat ovat huipputerveellisiä:

  • paksusuolessa niitä syntyy ihmisessä samalla tavalla bakteerien vaikutuksesta kuin lehmälläkin – toki paljon vähemmän etenkin, jos ruokavalio koostuu voittopuolisesti nopeista hiilihydraateista
  • ihmisellä nuo paksusuolessa syntyvät butyraatit ovat yhteydessä vähempiin paksusuolen syöpiin
  • butyraattien saanti voista tai em. tavalla paksusuolesta on yhteydessä myös vähempiin rintasyöpätapauksiin (tekstin alussa oleva tutkimus)
  • kun ihminen paastoaa, vähentää hiilareita tai treenaa rankasti, elimistö alkaa tuottaa ketoaineita, joista yksi on beta-hydroxybutyraatti
  • ketoaineet vähentävät nälän tunnetta, auttavat keskittymään ja tehostavat aivojen aineenvaihduntaa (aivot voivat ottaa ketoaineista 60-70% tarvitsemastaan energiasta glukoosin sijaan); onpa näistä kehitetty jo lisäravinnekin
  • Ketogeenista ruokavaliota (ja paastoa) on menestyksellä käytetty epilepsian, Alzheimerin, Parkinsonin, erilaisten syöpien ja T2-diabeteksen hoitoon – ketoaineilla on myös mielialaa tasaava vaikutus
  • Butyraatilla todettiin tässä tutkimuksessa sosiaalista kanssakäyntiä parantava vaikutus (kokeellisesti käytetty myös neurologisissa häiriöissä, mm. masennus)
Sen sijaan, että ketoaineita ostaisi kalliilla hinnalla kaupasta, niitä on halvinta tuottaa itse pitämällä ruokailujen välit riittävän pitkinä tai paastoamalla sekä syömällä täysrasvaisia maitotaloustuotteita. Ketoaineet ja voin sekä paksusuolen bakteerien tuottamat rasvahapot ovat suurimmaksi osaksi 4-hiilisiä rasvamolekyylejä. Ei siis liene kaukaa haettua, että näiden kaikkien (C4) rasvojen terveysvaikutuksissakin olisi paljon yhteistä:

4-hiiliatomiin perustuvat molekyylit, joita kuvataan tässä katsauksessa ja joiden moninaiset mekanismit ja toiminta vedetään yhteen taulukossa1, saattavat olla uusi luokka farmakologisesti tehokkaita kandidaatteja, joita käytetään yksin tai yhdessä peruuttamaan tai lievittämään lihavuutta ja insuliiniresistenssiä”.

ja

Kun butyraattia lisättiin erityisesti runsasrasvaiseen ruokavalioon, sen todettiin vastustavan lihavuuden kehittymistä, insuliiniresistenssiä ja T2-diabeteksen puhkeamista. Butyraatin toiminta lisäsi energian kulutusta. Lihaksistossa butyraatti aiheutti tyypin 1 lihassolujen lisääntymistä yhdessä solun energiantuotannon (ATP) suurenemisen kanssa.”

Miten ruokavalion butyraatti imeytyy?
Yleinen käsitys on, että vain paksusuolessa kuitupitoisten hiilihydraattien fermentoitumisesta syntyvä butyraatti olisi terveydelle eduksi, koska ruokavalion mukana tuleva butyraatti imeytyy jo ohutsuolessa eikä vaikuta paksusuolen terveyteen. Edelläolevan perusteella sillä kuitenkin näyttäisi olevan ainakin rintasyöpää vastustava vaikutus tuli se elimistöön sitten mitä reittiä hyvänsä. Lisäksi erinäisissä eläinkokeissa on ruiskutettu elimistöön samoja lyhytketjuisia rasvahappoja, joita paksusuolen bakteerit tuottavat, ja todettu niillä olevan vaikutus myös suoraan annosteltuna. On siten varsin todennäköistä, että butyraatti myös suun kautta saatuna vaikuttaa.

Butyraatti painonhallinnassa
Ao. grafiikka ja lainaukset ovat peräisin Stephan Guyenetin artikkelista. Hän kertoo hiirikokeesta, jossa runsasrasvaista ruokavaliota syöneet hiiret saatiin pysymään hoikkina lisäämällä niiden rehuun butyraattia. Kuvassa pystyakselilla on ruumiinpainon muutos prosentteina. Mustat neliöt eli butyraatilla ruokittujen hiirten paino pysyi koko 16 viikon ajan samana.

voi_4.jpg


Tuossa kokeessa butyraattiryhmän hiiret vähensivät syömistään automaattisesti 20% 10 viikossa eivätkä tutkijat saaneet niitä syömään enempää. He yrittivät korjata tilanteen suhteuttamalla ravintomäärät laskelmissa ruumiinpainoon, mikä tietenkin vähentää tutkimuksen arvoa. Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että butyraattiryhmän ruokahalu oli hallinnassa, toisen ryhmän ei.

Butyraatilla ruokitut hiiret pysyivät hoikkina eikä niille kehittynyt metabolisia ongelmia. Butyraatti lisäsi niiden energiankulutusta lisäämällä kehon lämmöntuottoa ja fyysistä aktiivisuutta. Se myös nosti huimasti mitokondrioiden – solujen ”voimalaitosten” – toimintaa.”

ja

Butyraatti laski niiden veren kolesterolia n. 25% ja trigrlyseridejä melkein puoleen. Myös insuliinin tasot putosivat lähes 50% ja insuliiniherkkyys parani melkein 300%”

Lyhytketjuisten rasvojen rooli ruokahalun ja energian säätelyssä” -niminen katsaus käsittelee niinikään lyhytketjuisten, paksusuolen bakteereiden tuottamien rasvojen vaikutuksia, ml. butyraatti, propionaatti ja asetaatti. Jälkimmäisestä he sanovat: ”Varmistuimme siitä, että asetaatti aiheuttaa hypotalamuksen hermoston aktivoitumisen … ruiskeena annettuna, josta voi päätellä, että asetaatti itse on anorektinen (ruokahalua vähentävä) signaali”.

Otetaan vielä yksi lainaus koontitutkimuksesta vuodelta 2012, ”Täysrasvaisten maitotaloustuotteiden kulutus ja lihavuus sekä kardiometaboliset sairaudet”, jossa 11 kuudestatoista tutkimuksesta totesi, että runsasrasvaiset meijerituotteet olivat käänteisesti yhteydessä rasvakudoksen määrään:

Havaitut todisteet eivät tue hypoteesia (olettamusta), että maitorasvat tai runsasrasvaiset maitotaloustuotteet aiheuttaisivat lihavuutta tai kardiometabolisen riskin lisääntymistä ja osoittavat, että täysrasvaisten meijerituotteiden kulutus normaalin ruokavalion puitteissa on käänteisesti yhteydessä lihomisen riskiin”.

Tässä artikkelissa on lueteltu 10 tutkimusta, joissa on verrattu rasvaisen ja rasvattoman maidon vaikutuksia lihavuuteen ja painonhallintaan. Rasvaton maito hävisi niistä jokaisen!

Mitä tekee VRN?
Ja Suomessa sitten Valtion RavitsemusNeuvottelukunta (VRN) yrittää parhaansa mukaan sabotoida Sotkamon kunnan hyvän päätöksen, joka olisi ollut askel oikeaan suuntaan kainuulaislasten lihavuuden torjunnassa – maitorasvoilla kun on tutkimuksissa todettu käänteinen yhteys lihavuuteen. Mutta VRN onkin lähinnä maatalouden ja elintarviketeollisuuden työrukkanen.

kainuulaisilla lapsilla ja nuorilla lihavuus on maan keskitasoa yleisempää.”

Viemällä lasten suusta voin ja maidon VRN vain pahentaa tilannetta. Mitäköhän he kuvittelevat tapahtuvan maidon butyraatille, kun rasva viedään maidosta pois? Tuohon vastaamiseen riittää kaikkien suomalaisten kaduntallaajienkin järki, mutta VRN on jämähtänyt menneisyyden norsunluutorniinsa eikä näe niin korkealta, mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Ihan vaan tiedoksi, että kohta koko VRN:ää ei enää tarvita. Kansa ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Butyraatin lisäksi maitorasvoissa on paljon muitakin terveyttä edistäviä osasia. Niistä on tarkemmin kerrottu kirjoituksessa Maitokapina! ja seuraavassa osassa käydään läpi maidon pidempiketjuisia rasvahappoja ja sairauksia, joihin tyydyttyneillä rasvoilla on aika yllättäviäkin vaikutuksia.

Että sellaisia supervoimia lehmillä on… Lähdenpä tästä ostamaan voita.

arik.jpg
Ari Kaihola


Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

Jaa tämä:
 
Fazer tuo sirkkajauhot Hollannista – kilohinta melkein sata euroa
Ruoka12:07Riitta Mustonen
Sirkkajauhoja ei Fazerin mukaan vielä saa riittävästi Suomessa.


RIITTA MUSTONEN
354678-jpg.jpg

Hyönteisjauhoa on leivottu Fazerin rouheiseen ciabattaan. Kun raaka-ainetta saa riittävästi, tarkoitus on tuoda leipä valtakunnalliseen myyntiin.

"Toivomme, että tämä innostaisi maanviljelijöitä kokeilemaan uutta", sanoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Markus Hellström.

Hellströmin mukaan sirkkajauhoerien hinnat vaihtelevat Hollannistakin ostettuina suuresti, mutta halpaa jauho ei ole, vaan lähentelee sadan euron kilohintaa.

Sirkkajauhoista aloitettiin, koska Fazerin kuluttajatestien mukaan sirkoista on helpompi aloittaa kuin esimerkiksi matojen syönnistä.

Yhdessä 250 gramman leivässä on noin runsas kourallinen sirkkajauhoja eli noin 70 kuivattua kotisirkkaa. Sirkat tuovat leipään pähkinäistä makua.

"Tavoitteena on ollut jokaisen suuhun sopiva helposti syötävä leipä eikä esimerkiksi proteiinileipä, joka saattaa olla raskas", sanoo Fazerin innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.

Yksi leipä maksaa 3,99 euroa eli kilohinnaksi tulee noin 16 euroa.

"BBC on nostanut hyönteisruuan yhdeksi johtavista ruokatrendeistä. Jopa kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä päivittäin. Me uskomme, että hyönteiset tulevat olemaan iso osa suomalaistenkin arkea", Sibakov ennustaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.214540

Syökää mitä tykkäätte, mutta epäilen, että minun ruokavalioon heinäsirkat ei tule kuulumaan.;)
Ihan hyvä on kokeilla menekkiä ensin vähän pienemmällä markkina-alueella.

Vaasan ruispalat, kilohinta alle 4 euroa/kilo. Nuo 16 euroa/kilo. Katteet on varmasti leipomolla kohdallaan.
 
Fazer tuo sirkkajauhot Hollannista – kilohinta melkein sata euroa
Ruoka12:07Riitta Mustonen
Sirkkajauhoja ei Fazerin mukaan vielä saa riittävästi Suomessa.


RIITTA MUSTONEN
354678-jpg.jpg

Hyönteisjauhoa on leivottu Fazerin rouheiseen ciabattaan. Kun raaka-ainetta saa riittävästi, tarkoitus on tuoda leipä valtakunnalliseen myyntiin.
"Toivomme, että tämä innostaisi maanviljelijöitä kokeilemaan uutta", sanoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Markus Hellström.

Hellströmin mukaan sirkkajauhoerien hinnat vaihtelevat Hollannistakin ostettuina suuresti, mutta halpaa jauho ei ole, vaan lähentelee sadan euron kilohintaa.

Sirkkajauhoista aloitettiin, koska Fazerin kuluttajatestien mukaan sirkoista on helpompi aloittaa kuin esimerkiksi matojen syönnistä.

Yhdessä 250 gramman leivässä on noin runsas kourallinen sirkkajauhoja eli noin 70 kuivattua kotisirkkaa. Sirkat tuovat leipään pähkinäistä makua.

"Tavoitteena on ollut jokaisen suuhun sopiva helposti syötävä leipä eikä esimerkiksi proteiinileipä, joka saattaa olla raskas", sanoo Fazerin innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.

Yksi leipä maksaa 3,99 euroa eli kilohinnaksi tulee noin 16 euroa.

"BBC on nostanut hyönteisruuan yhdeksi johtavista ruokatrendeistä. Jopa kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä päivittäin. Me uskomme, että hyönteiset tulevat olemaan iso osa suomalaistenkin arkea", Sibakov ennustaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.214540

Syökää mitä tykkäätte, mutta epäilen, että minun ruokavalioon heinäsirkat ei tule kuulumaan.;)
Ihan hyvä on kokeilla menekkiä ensin vähän pienemmällä markkina-alueella.

Vaasan ruispalat, kilohinta alle 4 euroa/kilo. Nuo 16 euroa/kilo. Katteet on varmasti leipomolla kohdallaan.
Juu ei tarvii meidänkään ruokapöytään ihan ensihätään mitään hyönteissotkuja tarjota.
 
Kyllä mä voisin uteliaisuuttani maistaa hyönteisiäkin. Olishan se hyvä jos edes muutamat maatilat vaikka sais noista itelleen toimeentulon tai lisätienestejä.
 
Oon maistanut jotain paahdettuja toukkia tai sirkkoja tai mitä lie jo muutama vuosi sitten ihan Suomessa. Olivat pahoja. Otin sitten toisenkin.
 
Luonnonvarakeskuksesta (Luke) soiteltiin jo reilu kk sitten ja kyseltiin vuosittaista toteutunutta satomäärää. Kehoitin soittamaan sitten kun puinnit on edes aloitettu. Pari viikkoa sitten uusi soitto ja sanoin että puinnit on vielä kesken. Eilen tuli taas soitto ja sanoin että vehnä meni rehuksi ja n.60% muusta viljasta lähinnä kaura jäi peltoon vielä odottelemaan jos puintisäät tästä paranisivat. Satotietojen kerääjä täti totesi että mulle tuli nyt kyllä tosi heikko sato tälle vuodelle. Puhelimen toisessa päässä oli vähän väkinäistä naurua kun sanoin että eihän sitä nyt vielä tiedä kun hommat on pahasti kesken, mutta kiitos että toitte tämänkin mahdollisuuden esiin. Voi sitten alkaa varautumaan mahdolliseen taloudelliseen tappioon jos pahin toteutuu. :rolleyes:
 
Hyönteiset ovat snackpalana oikein kuorrutettuna hyviä. Indonesiassa ja etrlä-koreassa olen niitä välipaloina heitellyt. Jotain heinäsikkoja ja isoja kusiaisia.
Muttaettä meillä suomessa hehkutetaan julkisuudessa "uudesta business alueesta", niin olen tuollaista vastaan. Hallituksen pitäisi taata murkinaa ja kasvua kansalleen, niin "syökää itikoita" väärnäänestävät veronmaksajat... Just juu...
 
Eikös suomalaisten pitäisi nostaa pettu uudeksi ruokatrendiksi.

Runsaasti kuituja, flavonoideja sekä hivenaineita.

Ja voimakas suutuntuma?

Itse suosisin enemmänkin sitä, että haettais saumaa jättiläismarkkinoiden pieniltä mutta sinnikkäiltä marginaalialueilta.

- Poikkeuksellisen voimakas ja hyvä maku ja aromi. (Vrt. suomalainen kumina.)
- Poikkeuksellisen korkea ravinnepitoisuus. (Vrt. Liljan potut.)
- Poikkeuksellisen vahva paikallinen leima. (Vrt. poronliha)
- Poikkeuksellisen selvä erottuminen alan bulkkituotannosta. (Vrt. Laitilan väriporkkanat)
- Selkeä traditionaalisuus (kalakukko, karjalaisruuat, lantturuuat...)
- Luomutuotanto jonka jalostusaste nostetaan jo tilalla tai viimeistään samalla kylällä korkeaksi. (Vrt. Pälkäneen tilamyyntiverkostot)
- Tila-, suora- jne. myynti. Myös netin, tilamyymäläverkostojen ja kiertelevän suoramyynnin kautta.
- Kokemuksellisuuden ja hyvin hinta-laatu -suhteen yhdistäminen. (Vrt poimi itse -marjatilat.)

Isoin este ei ole EU vaan viljelijä/kasvattaja itse. Ja siellä asenteet.

Brändääminen, brändääminen, brändääminen... Ei ostaja näe vaivaa eikä maksa enemmän ellei tuotteella ole selkeää erottuvaa brändiä ja korkeaa, erottuvaa laatua joka tukee sitä brändiä.

Ja brändääminen maksaa. Se on toki puoli-ilmaista, mutta maksaa silti jotain. Mutta koska on kyse alkutuotannosta ja materiaalisen tuotannon logiikasta, niin viljelijä/kasvattaja koittaa säästää kulut nollaan tai sen alle tässä ainoassa kohdassa, jossa tonnin investointi voi tuoda kymppitonnin tuotot. Mijoonan liikevaihdosta ei voi irrottaa muutamaa tonnia tuottavuuden moninkertaistamiseen sitten millään. Ei vaan voi ja sillä selvä.

Pahimmillaan nuo asennevammat immateriaalisista asioista maksamista - ja niiden eteen työskentelmistä - vastaan ovat niin jättiläismäiset, että viljelijä/kasvattaja joko menee mieluummin konkurssiin tai jättää käyttämättä sellaista osaamista, josta voisi itse päättää että milloin ja paljonko maksaa kuin maksaa penniäkään.

Maatalouden tulevaisuus saattaa Suomessa hyvinkin olla se, että nyt karsiutuvat brändittömät tuotteet ja tuotantoyksiköt, seuraavaksi heikkobrändiset ja lopulta ovat jäljellä vain vahvasti brändäämiseen panostaneet ja vahvan brändin omaavat yksiköt.

Eli markkinat saattavat olla siirtymässä bulkkituotteista merkkituotteisiin päin. Ja silloin merkkaamattomat ja huonot merkit putoavat pois.

Jotenkin pitäisi vain saada se muutosvastarintainen alkutuotanto tajuamaan että brändääminen ei ole eikä usein edes tarvitse mainontaa tai muuta kallista hölmöilyä vaan että kyse on markkinoinnin (eli myynnin) tukemisesta. Yksinkertaisimmillaan brändääminen on sitä että laitetaan tilan nimi ja logo sekä tuotteen kuvaus tuotteen pakettiin. Tuhansia vuosia vanha toimintamalli, jota ei ole vielä opittu täällä. Eikä varmaan opita ennen kuin yli puolet nykyisistä tiloista on karsiutunut pois.

Tuntuu vain siltä, että sellaista rautakankea ei ole vielä keksitty, millä tuota yllä olevaa saisi uppoamaan sinne viljelijän tai karjankasvattajan pääkoppaan.
 
Viimeksi muokattu:
Isoin este ei ole EU vaan viljelijä/kasvattaja itse. Ja siellä asenteet.
Brändääminen, brändääminen, brändääminen...

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005463481.html
Vaikka Italia on isossa roolissa Sukulan elämää, suomalainen ruoka ja sen tuotanto ovat hänen suuri rakkautensa.
– Lapin puikula on perunoiden Nebbiolo, hän toteaa myös Ella Kannisen Kotona Italiassa -kirjassa.
Hän toteaa kirjassa myös, että puikulaperunan pitäisi olla Suomen huippuvientituote. Se on hänen mukaansa ylivoimaisen maistuva.
– Puikula elää pitkän ja kivuliaan kasvuajan, mutta tulos on maksimaalinen, Jyrki Sukula sanoo myös Ilta-Sanomille.
– Se on hieno tuote. Se on maailman pohjoisin viljeltävä peruna, yksinkertainen, mutta maultaan maailman parhaita, hän sanoo.
 
Back
Top