Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei auta. Hernelaiva ajoi syvälle karikkoon lahtarikolviini ja aiheutti massiivisen ympäristötuhon. Minulla on vaikea henkilökohtainen kokemus Laitisesta ja hänen kohtaamisestaan paikallisessa baarissa. Se ei päättynyt tyylikkäästi. Mokomalla oli kuitenkin kolme gorillaa turvanaan, minulla vain kolme promillea. :confused:
Pahoittelut sitten tästä! Ja siitä baarisattumuksesta myös. Oliko muuten koti- vai ulkomaista hernettä, se laivalasti( vähän päivän teemaa mukaillen)?
 
Pahoittelut sitten tästä! Ja siitä baarisattumuksesta myös. Oliko muuten koti- vai ulkomaista hernettä, se laivalasti( vähän päivän teemaa mukaillen)?

Uskoisin kotimaisten herneiden pärjäävän vertailussa ulkomaisiin. Mutta sitten taas lukuisat meilläkin tutut vihannekset ovat valitettavasti tuolla etelän auringossa ......niin ne on parempia. Esimerkiksi espanjan sipuli. Lajikkeesta riippuen sitä voi haukata kuin omenasta ja juuri se osaltaan tekee välimeren salaateista niin tautisen hyviä pehmeällä oliiviöljyllä ja vinegretellä mehustettuna. Pihvitomaatit, munakoisot, artisokat, zucchini.... niin esimerkiksi tuo viimeksi mainittu. Kotoisammin kesäkurpitsa kasvatetaan ja myydään Suomessa aivan helvetin liian suurina. Vanhemman ruokakulttuurin maissa zucchini poimitaan reilusti alle banaanin kokoisina jolloin siinä on sama ero maussa kuin on uudessa perunassa vs jauhoinen vanha kuori pottu. Sanoisinkin että se uusiperuna on parasta mitä Suomen ilmasto ja viljelytekniikka tuottaa. Maailman parasta. Metsämansikka ja muutkin metsän marjat myös, mutta viljellyn mansikan kohdalla ollaan taas vähän kiikunkaakun. Moni alkuperämaassaan aivan tautisen hyvä vihannes/hedelmä kokee jonkun ihme metamorfoosin rahdin aikana tänne Pohjolaan ja muuttuu mauttomaksi. Syytä tähän en tiedä mutta se on osaltaan auttanut kotimaista myynninedistämis propagandaa uskottelemaan että juuri Suomessa on maailman maukkaimmat viljelykasvit. Valitettavasti näin ei ole.

Mainittakoon vielä että missään päin maailmaa ei osata tehdä niin hyvää jälkiuunileipää kuin etelä-ja keski-Suomessa. Oulun korkeudella tämäkin taito tuntuu loppuvan. Ainakin mitä pohjoisen kaupoissa on tarjolla. Niin ja jos halutaan hiukan että helpotan tätä sensitiivisen aiheen avaamista niin sanon että normi kaupoissa Ruotsissa ja Norjassa elintarvike tarjonta on huomattavasti huonompi kuin Suomessa. Vain sika on hiukan läskisempää eli parempaa siellä muuten lähes kaikki on vieläkin karmeampaa bulkkia. Ajatelkaa nyt vaikka heidän kansallisherkkua Falukorv. :eek:
 
Parhaat pihvit mitä tiedän ovat pohjois-Espanjassa vapaana laiduntavia härkiä/sonneja jotka teurastetaan aikaisintaan 8 vuoden, yleensä 12-15 vuoden iässä ja niiden parhaat palat raakakysytetään vähintään 3kk ja hienommat palat 8kk.

Portugalissa olen tällaista jöötihärkää muutaman kerran syönyt ja alleviivaan kirjoituksen täysin. Se ei ole legendaa, että härkä alkaa tehdä pihviä kuusivuotiaana. Saa siitä pyytää hintaakin, kun syödessä ei mieti mitään ja maailma näyttää pelkästään kauniilta ja elämä ihanalta, mitä väliä silloin on, jos ateria maksaa viiskymppiä lautasella....tuolla päin maailmaa ihminen hukutetaan myös oivallisiin salaatteihin, kastikkeisiin ja riettaan hyviin juomiin, joista viiniin en kuitenkaan edes hipaise.

Ei haittaa tuota pihviä syödessä, että perusportugaali katsoo nuivasti ahmivaa pohjoismaalaista ja venäläiset ökyt pitävät lasinpirskojaisiaan kapakan toisessa päässä tai ahnaat pitkänaamaiset brittinaiset kyttäävät kaikkia kaksilahkeisia kuin havukat, silmissään irstas pilke ja kalvakka iho punertuneena auringosta ja loputtomasta kaljan kittaamisesta. Mitäs, skandinaavi vaan viipaloi pihviään tunteella ja täysin keskittyneenä puuhaansa.

Chigeena ei näköjään ole pelkästään ase-metsästys-ihminen, hänessä on ripaus kulinaristiakin.
 
Joo rahalla saa ulkomailla todella laadukasta pihviä pöytään. Olen itse nähnyt suomalaisen kasvissyöjän muuttuvan Argentiinassa lihansyöjäksi. Ja tämä tarina on tosi.

Itse olisin kuitenkin enemmän kiinnostunut siitä miksei suomalaisella keskiluokkaisella kuluttujalla ole usein edes tarjolla mahdollisuutta ostaa kotimaista kunnon lihaa käydessään ruokakaupassa töiden jälkeen?

Lopuksi tahtoisin haukkua Suomessa tuotetun poronlihan. Olen vuosia ostanyt sitä suoraan tuottajalta ja ihan syötävää se on edelleen. Silti olen havainnut poronlihan laadun heikentyneen ja hinnan nousseen. Ilmeisesti porot syövät Suomessa keskimäärin entistä enemmän rehua, mikä sitten näkyy tuoreen lihan maussa.
 
Tuosta Pata Negrasta: Vaimo kävi työreissussa Epsanjassa pari vuotta sitten. Esitin ainoana tuliaistoiveenani Ugandaan kilon verran tuota aitoa jumalten herkkua. Toi se, ja hinta oli ollut 'bout 100 euroa. Koko jalan hinta taitaa pyöriä 600-700 euron kieppeissä, eli ei oikein joulukinkuksi raaski. Suhtauduin palaseeni jo siis valmiiksi hartaudella. Silti se maku oli jotain niin käsittämätöntä että se jätti laakista pahemman kaipauksen kuin mitä oletettavasti opiaatit saavat aikaan. Miten voi sianjalka maistua pähkinältäkin?
 
Mainittakoon vielä että missään päin maailmaa ei osata tehdä niin hyvää jälkiuunileipää kuin etelä-ja keski-Suomessa. Oulun korkeudella tämäkin taito tuntuu loppuvan. Ainakin mitä pohjoisen kaupoissa on tarjolla. Niin ja jos halutaan hiukan että helpotan tätä sensitiivisen aiheen avaamista niin sanon että normi kaupoissa Ruotsissa ja Norjassa elintarvike tarjonta on huomattavasti huonompi kuin Suomessa.
Saaristolaisleipä muuttuu makeammaksi länttä kohti mentäessä, Tukholman saaristossa se on pelkkää siirappia.
 
hyvää jälkiuunileipää...

Vaan mistäpä enää nykyisin onnistuisi löytämään hyvää ns. Pietarin limppua eli tosi maukasta, tosi rukiista, hyvin tuoreustuntumansa päiviä säivyttävää muodoltaan paahtoleipämäisen pötkyläistä ruisleipää?

Kaikki paikat ovat pullollaan mauttomia ja vielä mauttomampia valmiiksi leikattuja, revittyjä, halkaistuja ja kanaverkon läpi ammuttuja sahajauhosämpylöitä, joista rukiin makua saa etsi Herlokki Solmusen kanssa.

(Jussinhannalla on joku hyvän makuinen ruisleipä. Vihjeitä muista valmistajista otetaan vastaan.)
 
Vaan mistäpä enää nykyisin onnistuisi löytämään hyvää ns. Pietarin limppua eli tosi maukasta, tosi rukiista, hyvin tuoreustuntumansa päiviä säivyttävää muodoltaan paahtoleipämäisen pötkyläistä ruisleipää?

Pielispakarilta. Katsompa asiakseni nimenkin: pielisen ruisvuokaleipä siipaleina. Yli 80 prosenttista ruista. Maku säilyy ja leipä säilyy, pilaantuu näköjään noin vuorokaudessa syömisen jälkeen.:rolleyes: Makuasia tietysti. Mutta minä pidän ruisleivän mittana käytetyn rukiin määrää per leipäkilo. Onhan niissä vehnääkin siteeksi, mutta vähän. Erinomaisen pirullisen hyvää, kun siipaloi päälle keitettyä kananmunaa (kanat syötetty vain viljalla jne.) ja holvaa sen välin rehellisellä voilla. Koktail, joka antaa ruutia ikämiehenkin suoniin ja ripauksen elämänuskoa nuhjuisessa marraskuussa. Juomaksi suosittelen inhoittavan kansallista rasvatonta piimää kylmänä.
 
Mä aloin tekemään itse ruisleivän. Vaarivainaan jäämistöstä löytyneellä tiinulla tuherran menemään. Mua alkoi inhottaa ne palmuöljyä ja plutoniumia tursuvat leiväkkeet. Mä olen kyllä muutenkin tämmönen omavaraisuuteen pyrkivä kaappihippi. Isoin homma tossa ruisleivän teossa oli löytää hyvä juuri.
 
Israelissa saa tosi maukasta ukrainalaista ruislimppua....
 
Suodata....mutta..:rolleyes:
Imagine Russian Energy Switched Off in Finland: Food Shortages, Spike in Prices

15:35 16.10.2017

A hypothetical situation, in which the supply of Russian gas, oil and electricity ceases, would inevitably strike a painful blow to Finland's consumer market, causing severe food shortages and forcing Finns to survive on canned foods, a recent survey has found.

Although Russia has decades of uninterrupted gas deliveries to back up its reputation as a reliant supplier, debates of dependence on Russian energy regularly flare up. In Finland, which has no significant energy resources of its own, many politicians have been urging the country's leadership to "get off Russia's gas hook."

During training activities to verify food security in the province of Uusimaa, a possible absence of Russian gas, oil and electricity was found to greatly undermine Finland's consumer market. If Russia were to stifle natural gas supplies, Finland would soon run out of bread, as many local bakeries use natural gas.


"The availability of oil and natural gas has a significant impact on all parts of the food chain," Finland's Oil and Biofuels Association manager, Jorma Venäläinen, told the Finnish daily Ilta-Sanomat.



1053454556.jpg

© SPUTNIK/ ALEXEI DANICHEV
Finns Soothe Fellow Nordics About Floating Russian Nuclear Power Plant
Reduced supplies of gasoline and diesel will severely damage Finland's agriculture, hampering the drying of grain and the transportation of food. Interruptions in the supply of electricity were found to potentially result in a shortage of products and a spike in prices.


"Crops will be damaged, which would complicate the production of bread, flour and animal feed," Aili Kähkönen of the Finnish Food Industry Association said.

Consumers' interests will therefore be adversely affected in a crisis situation, which would trigger food shortages and skyrocketing prices.

"If there were a shortage of fuel and electricity, people would switch to canned foods," Kähkönen argued.

All in all, the food security exercise found that food manufacturers are generally well prepared to meet the challenges of a possible energy crisis; a protracted energy crisis would nevertheless have a significant impact on the Nordic nation's food security.

In 2015, Finland imported diverse energy products to the tune of 7.8 billion euros ($9.2 billion), with Russia accounting for around 60 percent of the total amount. Finland is currently almost entirely dependent on Russia as regards imports of natural gas. According to the Finnish Petroleum and Biofuels Association, Russia also remains the largest exporter of oil to Finland, edging out Norway and the EU by wide margins. The same year, Russia accounted for 3.9 TWh of Finland's overall 16.3 TWh net imports of electricity, Statistics Finland reported.



1049946643.jpg

© SPUTNIK/ NATALIA SELIVERSTOVA
Finnish Ambassador to Sweden: Russia Won't Disappear, Deal With It
The Finnish government has attempted to decrease its dependency on Russian energy by investing heavily in wind power, solar power and efficient energy use, but without any groundbreaking results so far.


One potential way of minimizing Russia's role as a supplier is the proposed $281 million 150-kilometer-long Baltic Connector pipeline linking Estonia's Paldiski with Finland's Inkoo. However, the EU's extraordinary pledge to support 75 percent of the total coast is seen as a token of the project being geopolitical rather than economic.

First #gas interconnector between Finland and Estonia ends #energy isolation https://t.co/A2eavZr1Yv #Balticconnector #EnergyUnionpic.twitter.com/1EDp1RNoh6

— Energy4Europe (@Energy4Europe) 21 октября 2016 г.
Energy consumption in Finland per capita is the highest in European Union. Reasons for this include industries with high-energy consumption, high standards of living, a cold climate and long distances. About half of the nation's energy is consumed by industry, whereas another 25 percent is consumed for heating.
https://sputniknews.com/amp/europe/201710161058274043-finland-russian-energy/
 
Back
Top