Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Onneksi akka oli repinyt (lumihankeen jättämänsä) taljan suurimmaksi osaksi pois lingosta sillä välin, kun olin kaupungissa hakemassa varaosia. Ihme ja kumma kaupassa oli vielä tarvittavat kaksi kytkinlevyä ja vastoin kaikkea todennäköisyyttä ne olivat vielä oikeaa kokoakin. Vaimon sukulaisen kanssa askartelimme osat paikalleen ja irrottelimme loput taljanpalat pois.Uskon huolella sen, että tuon EKn lumiurakointia vastaan salaliittoilevan lampaan turkki on varsin tiukalla pesässä. Jestas, kun se myttääntyy konevoimalla suht tiiviiksi....oletan, että Toveri EKn ohimosuonissa on ollut kohinaa ja lisämunuaisen tuottama vitutushormonitaso tapissa.
yläperällä rehutilanne taitaa olla aika katastrofaalinen.
En uskalla edes valehdella kuljetuskustannuksia. Meiltä ei myydä kuin kyytiin, eli kyytiä ei järjestetä. Noissa vaikuttaa naama- yms. suhteet ja tietysti tehdäänkö kortille vai ei. Kuten sanottu, me ei kyytejä järkätä, joten jälkimmäinen ei kuulu meille. Kuski sanoi viimeksi, että 64 menee muista paikoista, mutta meiltä 60. Riippuu paalin koosta. Meillä paalaaja tykkää tehdä isoja paaleja, eli kun paalain ilmoittaa, että kammio on täynnä, ohittaa automatiikan ja vetää vielä vähän lisää. Automatiikka on viritetty tiukalle, eli isolle paalille.Niin olen kuullut ja taitaa olla pahempi kuin olen kuullut. Paljonko ottavat muuten rekat rahtia täydestä tokasta noin 200 kilsalta, noin suunnilleen ja paljonko siihen menee kertavedolla?
75 euroa ja rahti kuulostaa suoraan sanoen aika karhealle. 45 euroa on varmasti vielä kohtuutta. Kun heinä menee noin laajasti ostoon, niin aika hankala on saada itselleen enää tiliä maksettua.
Savon puolessa rahtarit ajaa tuntitaksalla paaluja. Parinkin autoilijan yhteystiedot löytyy, jos haluat kysyä.Niin olen kuullut ja taitaa olla pahempi kuin olen kuullut. Paljonko ottavat muuten rekat rahtia täydestä tokasta noin 200 kilsalta, noin suunnilleen ja paljonko siihen menee kertavedolla?
75 euroa ja rahti kuulostaa suoraan sanoen aika karhealle. 45 euroa on varmasti vielä kohtuutta. Kun heinä menee noin laajasti ostoon, niin aika hankala on saada itselleen enää tiliä maksettua.
Niin olen kuullut ja taitaa olla pahempi kuin olen kuullut. Paljonko ottavat muuten rekat rahtia täydestä tokasta noin 200 kilsalta, noin suunnilleen ja paljonko siihen menee kertavedolla?
75 euroa ja rahti kuulostaa suoraan sanoen aika karhealle. 45 euroa on varmasti vielä kohtuutta. Kun heinä menee noin laajasti ostoon, niin aika hankala on saada itselleen enää tiliä maksettua.
Ai niin. Meiltä ajetaan energiapuu-laidoilla varustetulla tukkirekalla. On niitä normirekallakin viety, mutta tuo on parempi, kun kuormaa itse. Appiukko on niin loppu, ettei siitä ole kuormaamaan ja minä mielelläni kieltäydyn kunniasta, koska tunnen rajani. Vaimon veli on meillä se konemies, mutta asuu Jyväskylässä, eli ei aina ehdi.Niin olen kuullut ja taitaa olla pahempi kuin olen kuullut. Paljonko ottavat muuten rekat rahtia täydestä tokasta noin 200 kilsalta, noin suunnilleen ja paljonko siihen menee kertavedolla?
75 euroa ja rahti kuulostaa suoraan sanoen aika karhealle. 45 euroa on varmasti vielä kohtuutta. Kun heinä menee noin laajasti ostoon, niin aika hankala on saada itselleen enää tiliä maksettua.
En minä sitä kissaa telonut, naapuri oman kissansa vahigossa. Sopivalla tuulella lingottaessa lumipöly vie näkyvyyden.
Oli jumpsahtunut siivikossa, kissa lentää torvesta. Vahinko, jolle ei voinut mitään.
Juurihan ne viimeksi Lapissa valitti 2015 huonoa rehutilannetta. Kaupunkilaisena minulta ei tosin vielä silloin herunut sympatiaa kun puhuivat jostain pakkoteurastusten uhasta. Onko tämä jotain ilmastonmuutosta vai mitä. Ja lumitöitäkin näemmä piisaa.
Minähän en näistä kaupunkilaisena mitään tiedä mutta ehkä edessä tai käynnissä on taas jonkinlainen maatalouden rakennemuutos.
Mikä erottaa hyvin ja huonosti pärjäävät maatilat toisistaan? Vastaus on helppo, yrittäjien osaaminen.
On the Ground: reporting from all corners of America
Why are America's farmers killing themselves in record numbers?
The suicide rate for farmers is more than double that of veterans. Former farmer Debbie Weingarten gives an insider’s perspective on farm life – and how to help
https://www.theguardian.com/us-news...-farmers-killing-themselves-in-record-numbers
Toisinaan sitten tulee näitä isompia muuttujia, kuten hiljattain uutisoitu leikkaus pinta-alatukiin. Luonnonhaittakorvausta leikataan 25 eur/ha, eli joku keskinkertainen 100 hehtaarin tila menettää laakista 2500 eur liikevaihtoa. Eikä tämä mitenkään liity viljelijän yrittäjäosaamiseen tai viljelytaitoon. Jos ja kun kannattavuus useimmiten on muutenkin kiikun-kaakun, niin voi pähkäillä moisen muutoksen vaikutuksia. Sen voi suhteuttaa vaikkapa normaaleihin elämisen kustannuksiin, jolloin puhutaan yhden kuukauden palkan kokoluokkaa olevasta tulonmenetyksestä. Äkkiseltään iso lovi henkilökohtaiseen talouteen. Maaliskuun ruokaostokset, puhelinlaskut, päivähoitomaksut, auton polttoaineet, lehtitilaukset, vakuutusmaksut ja moni muu menoerä pitäisi yht'äkkiä kattaa jostain muualta, tuntemattomasta lähteestä. Tämä sitten pahimmillaan tilanteessa, jossa oli säiden vuoksi paska satovuosi ja tulos muutenkin miinuksella. Tulee kelju maaliskuu ja vaikutus venyy koko loppuvuodelle. Luottokortti pelastaa tilapäisesti, vaan siirtääpä vain stressiä.Tuohon voisi lisätä mm.
onko puoliso töissä talon ulkopuolella
avioliiton yleinen tila
terveys
velkamäärä
onko metsäpankkia
saako halpaa kausityövoimaa
tilkka onneakin on joskus tarpeen
Maataloustuotanto on viritetty jo nyt tappiinsa, kun otetaan huomioon meikäläiset olosuhteet. Ja tuo -viritetty- tarkoittaa usein sitä, että joku pienikin muuttuja voi aiheuttaa paljon hankaluuksia.
Peruna vähensi eurooppalaisten kahakointia
klo 12:17 | 15.12.2017 https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/peruna-vahensi-eurooppalaisten-kahakointia
Irlantilaisia punnitsemassa perunoita Corkissa 1800-luvun alussa. Peruna oli keskeinen ravinto suurelle osalle Irlannin väestöä 1800-luvulla. Piirros on teoksesta The Irish World. Kuva: Sampson Towgood Roch
Ruokakasvi alkoi yleistyä Euroopassa 1700-luvulla, ja samoihin aikoihin yhteenotot vähenivät.
Espanjalaiset valloittajat toivat perunan Eurooppaan 1500-luvun puolivälissä Etelä-Amerikasta. Mukulakasvi osoittautui rauhan rakentajaksi, paljastaa uusi tutkimus.
Perunan ansiosta Euroopassa sodittiin aiempaa vähemmän, väittävät amerikkalaiset taloustieteilijät. He tarkastelivat tutkimuksessaan erilaisia konflikteja Euroopassa ja lähialueilla. Havainto oli se, että perunanviljelyn yleistyminen näytti vähentävän sotimista ja kapinoita Euroopassa 1700-luvulta alkaen.
Tutkijat kokosivat tietokannan kaikista taisteluista, talonpoikaiskapinoista ja muista väkivaltaisuuksista vuosina 1400–1900, joissa kuoli vähintään 32 ihmistä.
Euroopan lisäksi he ottivat mukaan myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen konfliktit. Kaikkiaan tutkijat tarkastelivat lähes 2 500 taistelua ja väkivaltaista selkkausta.
Perunanviljely alkoi yleistyä 1700-luvulla. Samoihin aikoihin myös väkivalta väheni niillä alueilla, joilla perunaa kyettiin viljelemään.
Tutkimus ei voi osoittaa syy-seuraussuhdetta, mutta tilastollinen yhteys perunanviljelyllä ja konfliktien vähenemisellä on.
Tutkijat löytävät ilmiölle kaksi selitystä. Ensinnäkin peruna tehosti viljelyä niin, että pienempi maapläntti tuotti ruokaa aiempaa useammalle ihmiselle. Kun tuottavuus kasvoi, viljelysmaan takia ei kannattanut sotia.
Toisaalta maanviljelijöiden ahdinko helpottui. Peruna on energiapitoinen ja melko säänkestävä kasvi, joka tuottaa luotettavasti satoa.
Köyhät viljelijät tienasivat enemmän, mikä toi myös valtion kassaan lisää verotuloja. Peruna elätti kasvavaa väestöä ravintoa kylminä ja kuivina aikoina.
Tutkijat Murat Iyigun, Nathan Nunn ja Nancy Qian ovat taloustieteen professoreita Stanfordin, Harvardin ja Chicagon Northwestern-yliopistoista. He ovat aiemminkin tutkineet ilmaston ja viljelyskasvien vaikutuksia konflikteihin ja rauhattomuuksiin.
”Ilmaston vaihtelu, esimerkiksi ankarat talvet, ovat usein johtaneet levottomuuksiin. Ihmiset ovat joutuneet taistelemaan selvitäkseen”, sanoo professori Murat Iyigun tiedotteessa.
Iyigun huomauttaa, että näin on yhä asian laita erittäin köyhissä ja maanviljelyksestä riippuvaisissa maissa.
”Ruoantuotannon vakauttaminen on edellytys rauhalle. Nämä ovat aivan perusasioita”, Iyigun sanoo The Wall Street Journal -lehdessä.
Itse Agrologina tuntisin että opinnoissa neljän vuoden aikana saatu verkosto on kaikkein arvokkain assetti. Enemmän hyödyllistä tietoa ja taitoa olen saanut opiskelukavereideni kautta suoraan tai välillisesti. Koulu ei pysty tuottamaan läheskään samaa määrää informaatiota kuin parikymmentä nuorta viljelijää yhdessä jakamassa tietojaan ja kysynyksiään, etenkään kun on neljä vuotta asunut samassa läjässä sisäoppilaitosmaisesti jolloin suhteet ovat lähes veljelliset. Myös tilan ulkopuolisia urakointeja, projekteja, keikkoja yms tulee porukan sisäisesti. lisäksi tietysti se että saa mahtavia kavereita kun kaikki ovat samanhenkisiä ja samasta muotista.Mikä erottaa hyvin ja huonosti pärjäävät maatilat toisistaan? Vastaus on helppo, yrittäjien osaaminen.
Jos on aikomus maanviljelijäksi, hommatkaa vähintään agrologin koulutus, eikä agronominkaan koulutus ole pahitteeksi.