Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Meilläpäin näytti ET olevan yli 5 milliäSatoihan se, pari-kolme milliä. Tuuli todella kova, se haihduttaa vähäiset sateet heti. Ajoittain tuulen nopeus 24 solmua eli 12 m/s, puuskassa 35 solmua.
Naapurikunnan eteläosat sähköttä.
Nyt siinä olisi oiva tilaisuus monelle kateellisille ostaa maatila ja alkaa tekemään vähän TILIÄ.. Viimevuoden katotilanne alkaa olla selvillä, tämän vuoden satoa/katoa voidaan kohta alkaa veikkailemaan. Alkaa aika hiljaiselta näyttämään kuivuuden vuoksi. Suvun maatalouskombinaatissa alkaa tänään säilörehun korjuu, voin illemmalla raportoida tänne vähän tuloksia..Ylä-Savo 08.06.2018 15:04
Konkurssit uhkaavat: maatilojen talous on jo kriisirajalla Pohjois-Savossa
Leipäviljasta tulee pula, kaikille ei riitä suomalaista lihaa ja maidontuotanto kääntyy laskuun. Kuva: Petri Jauhiainen
Maatalouden kannattavuus on edelleen heikentynyt ja se on nyt historiallisen huono.
MTK Pohjois-Savon puheenjohtaja Juha Partanen toteaa, etteivät EU:n ja Suomen hallituksen tavoitteet maatalouden kannattavuudesta ole toteutuneet.
Kuivuus heikentää satotoiveita koko maassa. Pohjois-Savossa nurmen ensimmäinen sato on jäämässä heikoksi ja tärkeimmillä vilja-alueilla Suomessa kuivuus on vienyt jo parhaan osan viljasadosta.
Viime vuoden katovuosi aiheutti 30 prosentin viljasadon menetyksen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Se aiheutti lisäkustannuksia myös kevättöihin.
– Satovahingot ovat korvaamatta. Hallituksen lupaama energiaveron palautus on yhä maksamatta. Satovahinkoihin ei ole rakennettu mitään uutta turvaverkkoa, vaan maatilat on jätetty selviämään sääriskeistä omillaan, Partanen listaa.
Öljyn hinnan nousu tietää maatalouteen yli 40 miljoonan euron lisäkustannusta, Pohjois-Savossa tämä on lähes neljä miljoonaa euroa.
– Kustannusnousua ei ole voitu viedä maataloustuotteiden hintoihin, vaan maidon ja lihan hintaa on laskettu ja myös viljan hinta on pysynyt alhaalla. Ostorehujen hinnat ovat sen sijaan nousseet ja yhä nousevat.
Alhaisella hintatasolla tilat ajetaan nopeasti ajamaan tuotantoa alas tai erittäin pahoihin talousvaikeuksiin, eikä konkursseiltakaan vältytä.
Erityisesti investoineiden tilojen talousvaikeudet kasvavat merkittävästi tämän kesän ja tulevan syksyn aikana.
– Maataloustuotanto ajautuu vakavaan kriisiin Suomessa ja se heijastuu raaka-aineen saatavuuteen kaupoissa ja ravintoloissa.
https://www.savonsanomat.fi/iisalme...s-on-jo-kriisirajalla-Pohjois-Savossa/1210196
No, eipä tilanne ole sen häävimpi muuallakaan Suomessa. Sikäli kuitenkin, että suurimmat sadon menetykset viime syksynä säiden takia taisi tulla itäiseen Suomeen.
Nyt siinä olisi oiva tilaisuus monelle kateellisille ostaa maatila ja alkaa tekemään vähän TILIÄ..
Arvaan jo, että eläimet jaksavat syödä ne rehut talvella suuremmitta vaikeuksitta..Nyt siinä olisi oiva tilaisuus monelle kateellisille ostaa maatila ja alkaa tekemään vähän TILIÄ.. Viimevuoden katotilanne alkaa olla selvillä, tämän vuoden satoa/katoa voidaan kohta alkaa veikkailemaan. Alkaa aika hiljaiselta näyttämään kuivuuden vuoksi. Suvun maatalouskombinaatissa alkaa tänään säilörehun korjuu, voin illemmalla raportoida tänne vähän tuloksia..
Se jatkajakysymys on monesti tosi ongelmallinen, jatkajan pitäisi olla juuri oikean ikäinen kun spv:n aika tulee: liian vanhana on jo elämä ja työt muualla ja kun on helpompi elämäntapa tullut tutuksi niin no way maaorjuuteen. Liian nuori taas jos alkaa tilanpidon niin siinäkin jää hyvin äkkiä elämä ja erotiikka väliin kun olet naimisissa tilan kanssa. Koskee erityisesti karjatiloja. Siinä kun 10-15 vuotta pyörität maatilaa niin saattaa se elämä mennä vähän ohi ja elämänpiiri on jo pienentynyt niin ettei niissä ympyröissä enää paljoa törmäile juuri muihin kuin kohtalotovereihin. Ja mikäli oikein muista koulun biologian tunneilta niin ei niitä tulevia tilanpitäjiä sillä tavalla synny. Eli siinä olet viimeinen sen suvun edustaja isäntänä..Juu, mahdollisuuksia päästä siihen Onneen tulee kyllä tarjolle. Sitten kun siitältää vielä parven mukuloita, joista saa järjettömästi lapsilisiä, niin rikastumista ei mikään voi estää....
Investoinnit taitavat olla tyystin seis, vai miten arvelette....ainakin meillä päin on sillä sektorilla hiljaista. Investointien jäädyttäminen useammaksi vuodeksi, no, maataloudessa mukana olleet kyllä tietävät mitä se tarkoittaa. Siinä käy kylmät ihan armotta.
On noi ikätoverit, jotka viljelevät, kyllä väsyneitä ja ryytyneitä. Vanhettuvat silmissä ja avioliitot natisevat liitoksissaan. Ei kateeksi kyllä käy. Työmäärä on ylittänyt ihmisen kestokyvyn jo pitkään. Jatkajia ei vaan tahdo löytyä ja eipä se mikään ihme ole.
Olen monesti pohtinut, että maatalousyritykseen jos mihin pitää löytyä isännän viiskymppisillä viimeistään noheva nuori isäntä vetovastuuseen. Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Yksinkertaisesti noilla vuosilla kova työ vaatii jo veronsa ja paras terä alkaa olla talon viikatteessa. Parhaimmillaan motivoitunut pätevä nuori ihminen tuottaa juuri sen tarvittavan kehitysloikan, jota yritys vaatii.
Tulevaa tilan jatkajaa täytyisi laitella alulle 25 :na, viiskymppisenä 25:n jatkajan kanssa yhtymä, uutta virtaa tilan kehittämiseen ja jatkaja sulavasti tilan toimintaan mukaan. 25:n ehtinyt jo käydä koulut, olla töissä muuallakin ja nohevimmat jo hommata puolisonkin. Tuohon kun kymmenen vuotta lisää, jatkaja sanoo, jotta pijä ukko tunkkis..Se jatkajaviisikymppinenesti tosi ongelmallinen, jatkajan pitäisi olla juuri oikean ikäinen kun spv:n aika tulee: liian vanhana on jo elämä ja työt muualla ja kun on helpompi elämäntapa tullut tutuksi niin no way maaorjuuteen. Liian nuori taas jos alkaa tilanpidon niin siinäkin jää hyvin äkkiä elämä ja erotiikka väliin kun olet naimisissa tilan kanssa. Koskee erityisesti karjatiloja. Siinä kun 10-15 vuotta pyörität maatilaa niin saattaa se elämä mennä vähän ohi ja elämänpiiri on jo pienentynyt niin ettei niissä ympyröissä enää paljoa törmäile juuri muihin kuin kohtalotovereihin. Ja mikäli oikein muista koulun biologian tunneilta niin ei niitä tulevia tilanpitäjiä sillä tavalla synny. Eli siinä olet viimeinen sen suvun edustaja isäntänä..
Nuo hommat on tarkkaa kuin olkikaton kulotus.. Tuo mitä sanoit olis aika optimaalinen tilanne. Siihen kun lisätään ”pari muuttujaa” niin alkaa homma vaikeutua. Luulen kyllä että lähiaikoina saa alkaa oikeasti motivoituneita nuoria maanviljelijöitä etsimään kissojen ja koirien kanssa. Vanhoja ja jo jäähdytteleviä sitävastoin löytyy kyllä, niitä jotka ajelee koneet ja kaluston loppuun ja lopettaa hommat. Ja niitä jotka tuet pois- sadosta viis- periaatteella hommaa pyörittää.Tulevaa tilan jatkajaa täytyisi laitella alulle 25 :na, viiskymppisenä 25:n jatkajan kanssa yhtymä, uutta virtaa tilan kehittämiseen ja jatkaja sulavasti tilan toimintaan mukaan. 25:n ehtinyt jo käydä koulut, olla töissä muuallakin ja nohevimmat jo hommata puolisonkin. Tuohon kun kymmenen vuotta lisää, jatkaja sanoo, jotta pijä ukko tunkkis..
Itsellä luotto tässä Suomen kesään on suuri: varmasti vielä tänä kesänä sataa niin että heinä kasvaa jossain vaiheessa. Mutta viljasato on pian kyllä jo taputeltu; jyviä vähän ja jäävät pieneksi ja epätasaisesti valmistuvia kasvustoja on luvassa.Arvaan jo, että eläimet jaksavat syödä ne rehut talvella suuremmitta vaikeuksitta..
En minäkään muista, että molemmat sr-sadot olisi epäonnistuneet. Jos 1. jää heikoksi 2.-sato petraa tilannetta.Itsellä luotto tässä Suomen kesään on suuri: varmasti vielä tänä kesänä sataa niin että heinä kasvaa jossain vaiheessa. Mutta viljasato on pian kyllä jo taputeltu; jyviä vähän ja jäävät pieneksi ja epätasaisesti valmistuvia kasvustoja on luvassa.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.251801Alko alas, sukupuoli ilmoitusasiaksi, maataloustuet lopetettava – Tällaisia aloitteita kokoomuksen puoluekokouksessa esitettiin
Politiikka12:38Nikke Kinnunen
Myös susipolitiikkaa ja valkoposkihanhien asema rauhoitettuna lajina nostettiin esille.
VILLE-VEIKKO KAAKINEN
Jäsenyhdistykset antoivat kokoomuksen puoluekokoukselle 219 ehdotusta.
Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi yksimielisesti Tampereen kokoomusopiskelijoiden ja kokoomuksen nuorisoliiton aloitteet Alkon monopolin purkamisesta. Järjestöjen mukaan vahvojen alkoholien myynnin monopoli ei ole hyvinvointivaltion tehtävä.
Alkon monopolin purkamisen ohella ehdotettiin myös konjakkien tuomista ruokakauppoihin. Aloitteen tekivät Joensuun kokoomusnuoret, jotka ovat aiemmin ehdottaneet muun muassa samppanjan myynnin vapauttamista.
Yritystukien leikkaukset taas saivat puoluehallitukselta kalsean vastaanoton. Kokoomuksen nuorten liitto ja Akateemiset kansalliset nuoret esittivät, että kaikki yritystuet, mukaan lukien maataloustuet, on lakkautettava.
Puoluehallitus esitti puoluekokoukselle, että yritystukien lakkauttamiseen tähtäävät aloitteet tulee hylätä.
Lisäksi jäsenyhdistykset esittivät muun muassa susi- ja suurpetopolitiikan siirtämistä maakuntien päätettäväksi ja valkoposkihanhen liittämistä riistaeläinluetteloon. Kaakkois-Suomen kokoomusnuorten ehdottama susikysymyksen antaminen maakuntien päätettäväksi ei kuitenkaan saanut puoluehallitusta puolelleen. Puoluekokoukselle esitettiin aloitteen hylkäämistä.
Tapiolan kokoomus ehdotti rauhoitetun valkoposkihanhen lisäämistä riistalajien listalle.
Valkoposkihanhesta on tullut Suomessa pesivä laji ja yksilöiden määrä on noussut runsaasti.
Puoluehallitus esitti aloitteen hyväksymistä. Esitykseen kuitenkin annettiin ponsi, jonka mukaan olemassa olevia häirintäkeinoja tulee lisätä ja kohdennettua metsästystä mahdollistaa vahinkoalueilla.
Puoluekokous puolsi nykyiseen trans-lakiin ehdotettuja muutoksia. Kokoomusteekkarit esittivät, että juridista sukupuoltaan korjaavien ihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä luovutaan.
Helsingin kokoomusnuoret puolestaan ehdottivat, että sukupuolen korjaaminen sallittaisiin 18-vuotiaille ja että lääketieteellisen prosessin sijaan korjaus perustuu omalle ilmoitukselle. Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta ehdotti puoluehallitukselle samoja uudistuksia.
O' Helevetti. Ei käy kateeksi.Katso liite: 22068Eipä ollu hääviä. 63ha Josta osa niin täyttä paskaa että, pitää kerätä vaikka huomenna joutilaille.
O' Helevetti. Ei käy kateeksi.
Kävin sukuloimassa Ylä-Savossa. Toisen serkun mies aikoo tehdä nousuviikolla rehun ja toisella ei ole mitään kiirettä. Tietysti tuotantosuunnat ovat erilaiset, eli rehuntekijällä on lypsykarjaa ja toisella emolehmiä, mutta silti erot samankin pitäjän sisällä ovat suuria.
Maata ei valmisteta lisää..Mut selittäkääpäs nyt tyhmälle, miksi pellon hinta nousee jatkuvasti samaan aikaan kun pellolta saatava tuotto pienenee? Meinaan vaan, että olis kai niitä tilanpitäjiä jos sitä peltoa ei tarvis nykyään olla niin mahdottomasti että pärjää.
Maata ei valmisteta lisää..
Ehkä se olennainen kysymys on, miksi kukaan haluaa omistaa/ ostaa maata jos sijoitukselle ei saa tuottoa? Hirveät investoinnit, epävakaa tuotto, paljon työtä jos meinaa leivän saada.. Tämä tälläsen potentiaalisen pienviljelijän näkökulmasta. Mutta enpä taida ryhtyä siihen, liian kallis harrastus ja lainaa ei anneta niin paljoa että siitä ammatin saisi....Maata ei valmisteta lisää..