Suuri maatalouskeskustelu

Mites palstan viljelijät näkee ruokailutottumusten muutoksen, lähinnä kasvisruokavalion suosion ilmeisen lisääntymisen?

Meillä rouva on hc-vegaani ja välistä tulee itsekin syötyä hänen pöperöitä.
Olen yllättynyt miten syötäviä ja välistä jopa hyviä ne ovat.

Punalihaa meillä ei mene kuin poikien kanssa makkaraa syödessä..
 
Vaikka en olekaan viljelijä niin otan silti kantaa. Meillä syödään kaikkea, suurin osa itse kasvattaen, myös liha. Possua tai nautaa jos haluaa niin se haetaan kaupasta.

Vegaanisessa ruokavaliossa mulle henkilökohtainen ongelma tulisi siinä kohtaa kun lautaselle ilmestyisi korvikkeita. Jos jouluna mieli tekee savukalaa, täytyy syödä savukalaa eikä jossain lisäaineliemessä uitettua porkkanaa. Jos haluaa ylikypsää nasua, haluan nasua eikä jotain käsittämättömän prosessin läpikäynyttä härkistä, törkistä tai kauraa. Siis mun mielestä.

Soijaa en suostu syöttämään edes eläimille. Kaveri osti maatalouskaupasta soijasäkin, kyljessä luki lähiruokaa eläimille.

Oikeasti kukin saa syödä mitä haluaa, vaikka yksisarvisia ja sateenkaaria. Isoin ongelma tuppaa tulemaan siinä kun arvostellaan muita.

Mä koen että ehkä se monipuolinen lähiruoka on se juttu.

Kasvisruoka on oikeasti hyvää, siis tuoreista kasviksista hyvin tehty safka. Chia-gojimarja-merilevä-soijasmoothie orjatyöllä tuotettuine raaka-aineineen ja matkustettuaan maapallon ympäri maalla, merellä ja ilmassa, ei ole hyvää.
 
Olen yllättynyt miten syötäviä ja välistä jopa hyviä ne ovat.
Ulkomaisten palkokasvien (soijan) kanssahan on helppo korvata joku vesinen jauheliha kastikkeissa ja laatikoissa, joten ei ihmekään. Härkäpavuillakin pystyy korvaamaan, mutta siitä ei saa maistuvaa tekemälläkään, eikä siinä myöskään ole hyviä valkuaisaineita samassa suhteessa.

Hampun siemenet ovat hyvä proteiinilähde, mutta maistuvat ihan paskalle.

Joo, nyt kalasoppaa suolatuista hauista (edit: huom. Esox lucius) ja miksi ei vähän hirvikäristystä kylkeen..Mutta antaa kaikkien itujen itää.

Tohtisin myös epäillä 'suosion kasvua'. Taitaa kyseessä olla toimittelijoiden luoma harha, sekä jälleen kerran meluava vähemmistö. Ja kaikki liityy siihen samaan epäjohdonmukaiseen aatemaailmaan, jossa uskonnollisin rituaalein teurastettu lehmä on ookoo, mutta kaljamahan vetämä jauhomakkara paha.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin yksinkertaistettuna, lautaselle pitäisi tulla ainoastaan 100 grammaa ruohoa syönyttä lihaa, 3-4 kananmunan keltuaista, noin 10 kupin / yhden ison kulhon verran kasviksia per päivä, fermentoitunutta hapankaalia ja valkosipulia. Maitoa voi juoda pikkaisen. Leipää ei tarvitse ja eikä pidä syödä. Ja kaikki alas niin lyhyen ajan sisään kuin mahdollista eli yks iso ateria per päivä.
 
Tohtisin myös epäillä 'suosion kasvua'. Taitaa kyseessä olla toimittelijoiden luoma harha, sekä jälleen kerran meluava vähemmistö. Ja kaikki liityy siihen samaan epäjohdonmukaiseen aatemaailmaan, jossa uskonnollisin rituaalein teurastettu lehmä on ookoo, mutta kaljamahan vetämä jauhomakkara paha.

Lähinnä kysymys perustui havaintoihin kauppojen ja ravintoloiden kasvaneesta tarjonnasta..
 
Tarjonta on joo kasvanut, kysynnästä en tiedä. Leipäjonoissa jaetaan nyhtökauroja jne kun eivät mene kaupaksi. Varmasti hinta on yksi tärkeä tekijä..

Nyt vaan on jotenkin niin vallalla se sellanen kulttuuri.. Rippijuhlia järjestävä kysyy allergioita, saa vastauksia laktoositon, gluteeniton (ei keliakiaa vaan aate), maidoton, kaikki mahdolliset allergiat, karppaaja, vegaani, barbaari ja yök, mä en yhtään tykkää paprikasta. (Tottakai oikea allergia, keliakia ym on ihan oikeasti otettava huomioon mutta muuten..)

Loppujen mielestä karjalanpiirakat ja munavoi on vaan junttia. Pitää olla pallokalaa ja yksisarvista.

Ruoka, etenkin ruokavaliot ja -rajoitukset on helppo tapa tehdä otsestään tärkeä. Sama se nyt on jos toista pierettää kaali ja toinen on paleodietillä. Mutta kun kaikesta tehdään numero.

Kehitysmaissa ei vissiin oo tällaista ongelmaa.
 
Nyhtökaura oli kyllä Suomessa ihan hyvää, kun se oli maustettu suolalla, paprikalla, kuminalla, chilillä, maissisiirapilla, cayenne-pippurilla, valkosipulipulverilla, sipulijauheella ja ties millä E-kuivattimilla/ kosteudenpoistajilla tjms.
Putosi kyllä Fremenille, mutta maistoihan siitä heti ettei tämä nyt ihan suoraan suomalaisesta pellosta ole, kauraa, nyhtämistä ja kuminaa lukuunottamatta :).
 
Nyhtökaura oli kyllä Suomessa ihan hyvää, kun se oli maustettu suolalla, paprikalla, kuminalla, chilillä, maissisiirapilla, cayenne-pippurilla, valkosipulipulverilla, sipulijauheella ja ties millä E-kuivattimilla/ kosteudenpoistajilla tjms.
Putosi kyllä Fremenille, mutta maistoihan siitä heti ettei tämä nyt ihan suoraan suomalaisesta pellosta ole, kauraa, nyhtämistä ja kuminaa lukuunottamatta :).
Ainoa mitä takuulla on nyhdetty on viljelijä..
 
Mun on pakko tunnustaa etten ole edes maistanut noita korvikkeita. Ehkä pitäisi, tai sitten ei. Ehkä pitäydyn nykyisessä.

Näitä vegaanikeskusteluita kun aina tuppaa leimaamaan se syyllistäminen. Kaikki lihansyönti on saatanasta. Meillä kasvaa tallissa lihakaneja. Ne ruokitaan ja hoidetaan syntymästä lautaselle asian mukaisesti. Saavat heinää, viljaa ja vihreetä. Kasvavat isoissa tiloissa porukassa teurastukseen asti. Kesällä ulkotarhoissa nurtsilla. Mä väitän että se on lähiruokaa parhaimmillaan. Mut ei, heti joku on vänkäämässä että lihan kasvatus aiheuttaa ilmastonmuutoksen. Kannattaa sen sijaan syödä lasivillassa keinovalolla kasvatettua tomaattia.

Nää vaan aina tuppaa menemään tunteisiin nää vegaanikeskustelut. Niin kauan kun on varaa tai halua imeä punavuorelaiskahvilassa vihersmoothieita tai käydä hallista ostamassa papaijaa tammikuussa, on helppo syyllistää.

Sitten kun loppuu raha tai smoothieita ei saa kaupasta, kelpaakin enon kannan kaskinauris, vaikka se vähän pierettääkin.
 
Sitten kun loppuu raha tai smoothieita ei saa kaupasta, kelpaakin enon kannan kaskinauris, vaikka se vähän pierettääkin.

Kun oon nyt eri aikavyöhykkeellä niin pitää vielä lisätä tämä linkki taas, jos ei ole kaikille tuttu; nauris on yksi meikäläisen lempivihanneksista ihan vaan kotimaisuutensa ja historiansa ja ominaisuuksiensa osalta, tässä vähän veroraha-tutkimusta jossa on kerrankin jotain kiinnostavaa, eikä vain syyllistävää:
Suomessa on maailman eniten "diverssi" nauriskanta...

https://portal.mtt.fi/portal/page/p...as_nettiin_esitys_Jokioinen29-8-2013REDUS.pdf
 
Viljasato jäämässä pienimmäksi sitten katovuoden 1987

MT kokoaman laskelman perusteella syksyn viljasato saattaa jäädä niinkin pieneksi kuin 2,4 miljardiin kiloon, viidenneksen alle kotimaan kulutuksen.

JENNA JALKANEN
445028-jpg.jpg

Syksyn viljasadosta uhkaa tulla heikoin sitten katovuoden 1987. Sato näyttää jäävän 2,4 miljardiin kiloon, 600 miljoonaa kiloa kotimaan kulutusta pienemmäksi.
MT yhdisti Pro Agrian viime viikolla julkaisemat maakunnalliset satoennusteet tukihakemuksista saatuihin pinta-alatietoihin ja viime vuosien keskimääräisiin hehtaarisatoihin.

Lienee selvää, ettei tulevasta talvesta selvitä ilman tuontia. Lähiviikot ratkaisevat, miten suureksi tuontitarve paisuu. Isolta se näyttää jo nyt. Tuontitarvetta voi olla yli puoli miljardia kiloa, paljonkin yli.
Suomessa käytetään vuosittain viljaa noin 3 miljardia kiloa. Siitä saattaa uupua nyt viidennes.

Eniten vajetta näyttää tulevan vehnästä, jonka sato on jäämässä laskelman perustella noin 450 miljoonaan kiloon, kun kulutus on lähennellyt 750 miljoonaa kiloa. Myös ruista ja ohraa pitää tuoda vajeen kattamiseen.
Kaura saattaa riittää täpärästi kattamaan kotimaan kulutuksen, mutta vientiin sitä ei silloin riitä. Vientikauppoja on kuitenkin tehty edellisvuosien tapaan runsaasti.
Kotimaan viljapulaa joudutaan paikkaamaan tuonnilla, mutta ostettavaa ei ehkä löydy läheltä.
Helle ja kuivuus piinasivat pitkään koko Itämeren ympäristöä ja alueen maat ovat jo vaatineet EU:lta apua kuivuudesta johtuviin menetyksiin.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.263945

Kuivuuden vaikutusten ennusteita. Huonolta näyttää. Jospa korjuukelit edes olisivat paremmat kuin vuosi sitten.
Vajaa vuosi sitten kriisiapuna luvattua energiaveron lisäpalautusta (polttoaine, sähkö) ei ole vieläkään saatu maksuun.
Palautus tulee siis verohallinnon kautta.

Numerot on numeroita, mutta lukujen taakse tulee kätkeytymään lukuinen määrä tilakohtahtaisia täysiä katastrofeja. Puskurit on jo syöty, perämetät siloteltu.
Viljamyyntitulot tulevat jäämään monella erittäin ohkaiseksi, karjatilalla vastaavasti isompi osa viljasta ostossa.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä heinänteko meni periaatteessa ihan jees. Vaikka kuivuus veikin ihan parhaan sadon, ei tämänhetkinen mitenkään huono ole. erinäisistä syistä johtuen pääsimme aloittamaan jonkin päivän liian myöhään (lauantaina). Jos ensimmäiset niitot olisi tehty esim. torstaina, olisi saatu melkoisesti kuivaa heinää ja loput olisi kuivumista odotellessa tehdä tuorerehuksi ja esikuivatuksi. Nytkin saatiin kuivaa heinää, tosin osa meni hyvin esikuivatuksi. Kuitenkin mikäli ennusteet pitävät paikkansa, tulee päivän tai kahden tauko sateen vuoksi. Mutta sitten loput saadaankin pakettiin parissa päivässä. Ellei tule mitään konerikkoa...
 
Mitenhän mahtaa piisata hyvää hevosheinää myyntiin? Mulla on asiat hyvin, kaksi tai kolme hevosta pihassa ja samalta tekijältä ostettu vuosia. Lupasi ensi talveksikin. On vaan niitä talleja missä on 50 hevosta ja nyt jo 1000€ tallivuokra. Voi heinän hinta pompsauttaa tallivuokraakin melkoisesti.
 
Mitenhän mahtaa piisata hyvää hevosheinää myyntiin? Mulla on asiat hyvin, kaksi tai kolme hevosta pihassa ja samalta tekijältä ostettu vuosia. Lupasi ensi talveksikin. On vaan niitä talleja missä on 50 hevosta ja nyt jo 1000€ tallivuokra. Voi heinän hinta pompsauttaa tallivuokraakin melkoisesti.
Juttelin erään hevosharrastaja työkaverin kanssa,hän kertoi että viimevuotisesta kuivaheinä pikkupaalista saa maksaa 5 euroa kappale tääläpäin. Että kyllähän siinä useammalla hevosella alkaa päiväkulut kasvamaan kun kaikki ynnää yhteen, jos ei tosiaan ole omaa heinää paljoa saatavilla.
 
https://www.independent.co.uk/envir...ophic-food-shortages-says-study-10336406.html

huom. Monday 22 June 2015 13:03

Society will collapse by 2040 due to catastrophic food shortages, says study

The report said: "The global food system is under chronic pressure to meet an ever-rising demand, and its vulnerability to acute disruptions is compounded by factors such as climate change, water stress, ongoing globalisation and heightening political instability.
"A global production shock of the kind set out in this scenario would be expected to generate major economic and political impacts that could affect clients across a very wide spectrum of insurance classes. This analysis has presented the initial findings for some of the key risk exposures.


Suomessakin tullaan näkemään nälkää. Itse veikkaan, että ainakin puolet väestöstä tulee poistumaan seuraavan 30 vuoden aikana suurimmilta osin että suuret ikäluokat delaavat, mutta myös sen takia että leivän kyrsästä aletaan tappelemaan morat kädessä pelloilla. Täten, nämä matut jotka ovat tulleet Suomeen viimeisten 20 vuoden aikana eivät varsinaisesti uhkaa uskonnollaan tai kulttuurillaan vaan että tänne tulee lisää suita ruokittavaksi ja näitä ei kovin paljoa kiinnosta että laitetaanko maatilan Matti ja Marja kylmäksi ja syötetään sioille, jotta he pääsevät kylmäkellarin antimiin käsiksi. Tällä hetkellä Suomi on sodankäynnin alaisuudessa ja tämä on se brutaalein sota missä saat itse hoitaa oman huoltosi kuntoon ja sitten saat tapella kaikkia vastaan, jopa omaa valtiota vastaan.
 
Back
Top