Niin, jäi epäselväksi se että mikäsiinä omassa aamukusessa on vikana kun ei "voi" laittaa?.
Todennäköisesti ei mikään. Veikkaan, että menee läpi siinä kuin Yaran tuotekin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Niin, jäi epäselväksi se että mikäsiinä omassa aamukusessa on vikana kun ei "voi" laittaa?.
Googlailin hieman. Luomutuotoksen ureapitoisuus 2.5 %, kemiallisen yli 30%. Todennäköinen syy. Lisäksi luomussa munuaisten suodattimia kuona-aineita, jotka välttämättä eivät tekisi katalysaattorille gutaa. (Kuten myöskään ei tee ureakoneeseen laitettu vääränlainen moottoriöljy, pönttö on kohta entinen ja sitten kaivat taas kuvetta oikein huolella. Öljypönikän kyljessä olisi syytä olla teksti ESP.)Todennäköisesti ei mikään. Veikkaan, että menee läpi siinä kuin Yaran tuotekin.
Ainahan voit tehdä empiirisen kokeen. Tee sitten naapurin koneisiin.Todennäköisesti ei mikään. Veikkaan, että menee läpi siinä kuin Yaran tuotekin.
Suomen suurin kaasulaitos Nurmoon – tuottaa lähimaatilojen karjanlannasta biokaasua autoille
Talous17:38Jouko Kyytsönen
Laitos saa tukea lähes 10 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriöltä.
LARI LIEVONEN
Valtimolle valmistui tänä vuonna yhden maatilan biokaasulaitteisto, Nurmon laitoksessa on mukana ainakin runsaat kymmenen tai useita kymmeniä maatiloja.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Nurmon Bioenergia Oy:lle tukea 9,36 miljoonaa euroa biokaasulaitoksen rakentamiseen. Pääraaka-aineena karjan lantaa käyttävä laitos rakennetaan Nurmoon parin kilometrin päähän Atrian lihatehtaasta.
- Jaa Facebookiin
- Jaa Twitteriin
- Jaa WhatsAppiin
- Jaa Sähköpostiin
- Tulosta
Laitos on suurin biokaasun liikennekäyttöön suunniteltu hanke Suomessa, kustannusarvio on 33,5 miljoonaa euroa. Tuen osuus on 28 prosenttia.
Nurmon Bioenergiasta 90 prosenttia omistaa Kauhavalla toimiva sikayhtiö Heikas Oy ja 10 prosenttia Atria.
Karjanlannan lisäksi laitos käyttää Atrian teurastamon biojätteitä, teollisuuden muita sivuvirtoja, ruokajätettä ja nurmea, hanketta Heikas Oy:n Jyrki Heilän kanssa vetävä Teija Paavola Nurmon Bioenergiasta kertoo.
Karjatiloja hankkeeseen on tulossa mukaan 50 kilometrin säteellä ehkä kymmeniä. Tilat voivat olla lannan tuottajia tai lannoitteen vastaanottajia, Paavola kertoo.
Lantaa mädätettäisiin 100 000–150 000 tonnia vuodessa.
Kaasu nesteytetään ja käytetään aluksi teollisuudessa. Vuoteen 2025 mennessä lähes koko tuotanto käytettäisiin liikenteessä. Laitos tuottaa täysillä käydessään kaasua 6 000 henkilöautolle.
Kaasu vähentää hiilidioksidipäästöä 26 500 tonnia vuodessa verrattuna dieseliin. Myös metaanipäästöt maatiloilla vähenevät.
Nurmon Bioenergia hakee ympäristölupaa ja myös kaavoitus on käynnissä. Tarkoitus on saada luvat kuntoon keväällä ja aloittaa rakentaminen kesällä, Paavola kertoo.
Laitoksen eri osat tulevat eri toimittajilta. Mädättämöä Nurmoon ollaan tilaamassa ulkomailta, kaasun nesteytystä kotimaasta. Myös hiilidioksidi voidaan ottaa jatkossa talteen.
"Nurmon laitos toteuttaa myös kiertotaloutta, kun se hyödyntää muiden toimialojen jätteitä ja myös sen oma jätemateriaali päätyy jatkokäyttöön", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Laitoksella voisi olla hyvät vientinäkymät.
Tukea myönnettiin myös Tampereelle geotermisen energiaan TEGS Finland Oy:lle 2,12 miljoonaa euroa. Maahan porataan 7–8 kilometriä syvä porakaivo, joka tuottaa kaukolämpöä 29 gigawattituntia vuodessa.
Koskienergia Oy:lle myönnettiin 2,87 miljoonaa euroa tukea uuden vesivoimalaitoksen rakentamiseen Kuhankoskelle Laukaaseen. Laitoksen teho on 5 megawattia ja vuosituotanto 35 GWh.
ITÄMERI
Helena Raunio
6.2.2017 klo 07:27
Vuosien työ valumassa hukkaan? - Biokaasun tuotannossa havaittu iso ongelma vesistöille
Biokaasun tuotannosta on Euroopassa aiheutunut ravinneongelmia, jotka uhkaavat paikoitellen tehdä tyhjäksi Itämeren ja vesistöjen puhdistukseen tehdyn työn.
Mädätysjäännöksiä ja rejektivesiä on joissain maissa päässyt kontrolloimattomana ympäristöön.
Saksassa on pohjavesiä saastunut mädätteen peltokäytön vuoksi. Valko-Venäjällä sekä Ukrainassa, jossa biokaasulaitoksia rakennetaan vauhdilla, on useissa laitoksissa isoja ongelmia ravinteiden käsittelyssä.
John Nurmisen säätiön jätevesihankkeiden avulla on pystytty vähentämään Itämeren vuotuista fosforikuormaa yli 2000 tonnia vuodesta 2005 alkaen.
Työ uhkaa valua ainakin osin hukkaan, ellei biokaasulaitoksista syntynyttä ongelmaa saada ratkaisua.
”Viimeisen seitsemän vuoden aikana olemme törmänneet Itämereen liittyvään uudenlaiseen ongelmaan. Biokaasulaitoksilta pääsee puhdistamoille ja ympäristöön rejektivesiä ja mädätysjäännöstä, jotka saattavat palauttaa vesistöihin ja ympäristöön esimerkiksi puhdistamolietteeseen kertyneet ravinteet”, sanoo Puhdas Itämeri -hankkeita johtava Marjukka Porvari John Nurmisen säätiöstä.
Säätiö ei ole jäänyt asiassa toimettomaksi:
”Olemme tekemässä koko valuma-alueen laajuista riskinarviointia. Se valmistuu ensi kesänä. Joka maassa on jo valittu teknillinen korkeakoulu tai asiantuntijaorganisaatio tekemään selvitystä.”
Ravinnemällejä veteen
Kun lietteet, biojätteet ja muut biomassat ohjataan biokaasulaitoksiin, anaerobisessa prosessissa ravinteet vapautuvat uudestaan, ja syntyy isoja ”ravinnemällejä”.
”Isot ravinnekeskittymät yhdessä paikassa ovat potentiaalinen ongelma niin ympäristönäkökulmasta kuin ravinteiden hyödyntämisenkin kannalta”, Porvari sanoo.
Typpi ja fosfori jäävät kiinteään mädätysjäännökseen tai nestemäiseen rejektiveteen.
”Jo nyt on havaittu, että esimerkiksi Saksassa pellolle viedyn mädätysjäännöksen vuoksi pohjavesien nitraattitaso nousee. Siellä voidaan joutua rajoittamaan jatkossa biokaasun tuotantoa, koska mädätysjäännöstä ei voida enää ajaa pelloille”.
Puhdistamot ovat isoissa ongelmissa biokaasulaitoksilta tulevan lisäfosforin kanssa etenkin maissa, missä ei käytetä kemiallista fosforinpoistoa jäteveden puhdistuksessa. Typestä on ongelmia kaikissa maissa, myös siellä, missä on kemiallinen fosforinpoisto.
Ensimmäisenä John Nurmisen Säätiö törmäsi biokaasulaitosten ongelmiin Valko-Venäjällä.
Muutama vuosi sitten myös Latviassa syntyi hallitsematon tilanne, kun valtio alkoi subventoida yksityistä biokaasuntuotantoa. Rejektivesi ja mädäte dumpattiin ilman kontrollia ympäristöön.
Säätiöllä kamelin selän katkaisi tieto siitä, että Ukrainassa oli lähellä hyväksymistä iso biokaasuinvestointihanke, jossa oli tehty YVA:kin. Itämereen päätyvään jokeen olisi tullut lisää 130 tonnia fosforia, eli viisinkertaisesti Viikinmäen puhdistamon verran.
”Nämä eivät ole enää sattumia”, sanoo Porvari.
Ravinteet oikeaan paikkaan
Suomessa Vehmaalla on Gasumin iso biokaasulaitos. Yhtiö hankki sen Biovakalta vuosi sitten.
Johtaja Ari Suomilammi Gasumista sanoo, että Vehmaalle ei mene puhdistamolietteitä. Lieteongelmat ovat yhtiön tiedossa.
Laitoksella on mädätysjäännöksen käsittely, jossa typpi ja fosfori otetaan talteen rejektivedestä konsentraatiksi, jota on käytetty muun muassa UPM:n Rauman tehtaalla biologisen vedenpuhdistamon ravinteena.
Vastaava ratkaisu on Turussa olevalla biokaasulaitoksella, jossa käsitellään vain puhdistamolietteitä. Siellä rejektivedestä ravinteet otetaan talteen ja käytetään muualla muun muassa lannoitteina ja teollisuudessa.
”Tärkeää on, että ravinteet kiertävät oikeaan paikkaan. Kun haemme ympäristölupia laitoksille, joudumme kertomaan, miten mädätysjäännöksiä varastoidaan ja käytetään sekä miten asiaa valvotaan. Laitoksilla pitää olla ratkaisut, ettei ravinteita pääse valumaan vesiin.”
Markkinoilta on myös tullut pyyntö, että puhdistamopohjaisia mädätysjäännöksiä ei enää mielellään oteta vastaan lannoitteena.
”Isot elintarviketeollisuusyritykset eivät enää osta viljaa, jonka viljelyssä on käytetty ihmisperäisestä puhdistamolietteestä peräisin olevaa lannoitetta”, sanoo Suomilammi.
”Osassa laitoksistamme on jo ratkaisu, miten typpeä poistetaan. Tietyissä laitoksissa mädätysjäännös, joka prosessissa syntyy, kuivataan, neste otetaan pois ja se käsitellään typenpoistolla, jolloin ravinteet jäävät eri nesteeseen, eivätkä palaa holtittomasti valumavesien mukana kuormittamaan ympäristöä.”
Olisiko nyt jo 3-4vuotta mitä ne yrittäneet Seinäjoella sairaalan mäellä saada isoa lämpövoimalaa toimimaan biopolttoaineilla, eikä vieläkään toimi. Alkuperäinen tekijä konkurssissa. Kaupungin onneksi iso kansainvälinen konserni omistaa nyt konkurssiin menneen yhtiön.
Kaupunki joka ei saa 6vuodessa korjattua uuden pääkirjaston pääsisäänkäynnin ovenpumppua suunnittelee biokaasulaitoksen ostoa. Vaarallista.
Kauhajoen maatalousoppilaitoksen uusi muutama vuosi sitten valmistunut biokaasulaitos ei ole koskaan toiminut. Tässäkin kotimainen toimittaja mennyt konkurssiin. Näitä esimerkkiä riittää.
Se tosi asia että, jos joku kuulostaa liian hyvältä, ei yleensä pidä paikkansa, pitää kyllä valitettavan usein paikkansa.
Huomasitteko eilisen uutisen miten tuulivoiman voimakas lisääntyminen on saanut jokien virtaamat sekaisin ja ympäristö vaikutukset voi olla tosi pahojakin.
Ihan kaikkien ongelmien ydin on lopulta väestönkasvu. Ja siitä puhutaan aivan liian vähän ja teot vielä vähäisempiä. Jopa se että minun kahvi jäähtyi tätä kirjoittaessa, johtuu väestönkasvusta.
Hyvä poimintoHuomasitteko eilisen uutisen miten tuulivoiman voimakas lisääntyminen on saanut jokien virtaamat sekaisin ja ympäristö vaikutukset voi olla tosi pahojakin.
Nyt kun tuo ilmastoinninmuutos on tapetilla niin saas nähdä koska aljetaan käydä puulämmittäjän kimppuun,pitkään onkin saanut olla rauhassa..
Tuollainen iso lattiatyyny on paras itkupotkuraivariin,savut on hyvät kun styroksihaulit palaaKohta meillä on jotkut suodattimet piipuissa ja puulämmitysvero 200€/motti.
Pitäisköhän taas saada lapsellinen mielensäpahoitusprinsessakohtaus ja käydä nakkaamassa vanha nokian kumppari tuleen, näin niinkuin ennakoivana mielenilmauksena. Mä olen muutenkin näiden ympäristötekojen epävirallinen piirimestari, unohtu auto tänään jauhamaan tyhjäkäynnille.. Reilu tunniksi.
Mites se vasikan tulo?Kohta meillä on jotkut suodattimet piipuissa ja puulämmitysvero 200€/motti.
Pitäisköhän taas saada lapsellinen mielensäpahoitusprinsessakohtaus ja käydä nakkaamassa vanha nokian kumppari tuleen, näin niinkuin ennakoivana mielenilmauksena. Mä olen muutenkin näiden ympäristötekojen epävirallinen piirimestari, unohtu auto tänään jauhamaan tyhjäkäynnille.. Reilu tunniksi.
Tuollainen iso lattiatyyny on paras itkupotkuraivariin,savut on hyvät kun styroksihaulit palaa
Mites se vasikan tulo?
Juhannuskokossa poltetaan sitten vanhat renkaat..Kohta meillä on jotkut suodattimet piipuissa ja puulämmitysvero 200€/motti.
Pitäisköhän taas saada lapsellinen mielensäpahoitusprinsessakohtaus ja käydä nakkaamassa vanha nokian kumppari tuleen, näin niinkuin ennakoivana mielenilmauksena. Mä olen muutenkin näiden ympäristötekojen epävirallinen piirimestari, unohtu auto tänään jauhamaan tyhjäkäynnille.. Reilu tunniksi.
Veikkaisin jotain sertifioitua polttopuuta, vanhojen tulipesien käyttökielto ja uusiin savukaasupesurit..Nyt kun tuo ilmastoinninmuutos on tapetilla niin saas nähdä koska aljetaan käydä puulämmittäjän kimppuun,pitkään onkin saanut olla rauhassa..
Oliko se muuten niin että styroksiin kun sekoitti jotain (dieseliä? Bensaa?), lopputulos oli jotain napalmin tapaista.. Tais olla kyllä urbaanilegenda
Suunnilleen tuolla menetelmällä tiivistettiin ennen wanhaan lautaveneitä. Eli sopiva siipale rakoon ja bensaa päälle...tulta ja saman tien varovainen tumputtelusammutus. Tulee aika hyvä, kun tekee huolella.
Saa käyttää, mutta älkää kertoko, jos joku hukkuu.