Suuri maatalouskeskustelu

Lammas on hyvää...etelässä syony paljon.
 
IMG_20190727_182907.jpg
Jyvä täyttyy. Nyt sataisi kirjaimellisesti laariin, mutta ei taida sataa.

15 mm nättiä sihusadetta kolmena päivänä, johan alkoi Sampon jyväsäiliö sorsanmetästyksen aloituksen aikaan rivakasti täyttymään. Saattaa olla ainakin poudanaroilla mailla ilman sadetta hitaanpaa..

Rannikolla lienee pahin tilanne. Jyväsato pakkotuleentuu veden puutteeseen, nurmisatokin jää pieneksi.

Sää normalisoituu lämpötiloiltaan, eiköhän liene käristyskupolit kohta lusittu.
 
Viimeksi muokattu:
Katso liite: 31618
Jyvä täyttyy. Nyt sataisi kirjaimellisesti laariin, mutta ei taida sataa.

15 mm nättiä sihusadetta kolmena päivänä, johan alkoi Sampon jyväsäiliö sorsanmetästyksen aloituksen aikaan rivakasti täyttymään. Saattaa olla ainakin poudanaroilla mailla ilman sadetta hitaanpaa..

Rannikolla lienee pahin tilanne. Jyväsato pakkotuleentuu veden puutteeseen, nurmisatokin jää pieneksi.

Sää normalisoituu lämpötiloiltaan, eiköhän liene käristyskupolit kohta lusittu.
Ohrat pakkotuleentuu ja vaalenee täällä päivä päivältä. Ei heinäkuun puinneille taida ehtiä kuitenkaan.
 
Katso liite: 31618
Jyvä täyttyy. Nyt sataisi kirjaimellisesti laariin, mutta ei taida sataa.

15 mm nättiä sihusadetta kolmena päivänä, johan alkoi Sampon jyväsäiliö sorsanmetästyksen aloituksen aikaan rivakasti täyttymään. Saattaa olla ainakin poudanaroilla mailla ilman sadetta hitaanpaa..

Rannikolla lienee pahin tilanne. Jyväsato pakkotuleentuu veden puutteeseen, nurmisatokin jää pieneksi.

Sää normalisoituu lämpötiloiltaan, eiköhän liene käristyskupolit kohta lusittu.
Sitten vielä kun joskus ne sateet kiertää. Eräs, juurikin lammastila, on täällä päin on ollut kärmeissään, kun kesäkuussa tuli reilut 10 milliä vettä... Alkoi olla aika kuivaa laitumella jo ennen helteitä... Viiden kilsan päässä tuli 35 milliä yhdestä sateesta.
 
Ohrat pakkotuleentuu ja vaalenee täällä päivä päivältä. Ei heinäkuun puinneille taida ehtiä kuitenkaan.
Tässä meidän tasalla tähän asti normivuosi. Aikaiset kylvöt hyviä, lämpösummaa kiri nyt hyvin kiinni. Tuossa välillä oli 2 vk niin kylmää, ettei pelloilla tapahtunut kasvun suhteen juuri mitään. Kuuroja tuli kohdalle ja ne pelasti tänne asti.

Veden puute voi vielä vaikuttaa satotasoon, mutta näillä hikevillä mailla ei enää kovin isosti. Joten puimuri kohta öljynvaihtoon, rasvaukset, seulat kiinni ja kohti sadonkorjuuta. Ehyeksi jäi viime syksynä, joten mitään isoa siinä ei pitäisi olla.

Poutivalla mailla ja alueilla missä ei ole satanut, voi olla edessä liian nopeat puinnit.

Edit: hikevä maa = maa pystyy kapillaarisesti nostamaan vettä syvältä. Hieta ja hietamoreeni on tässä parhaasta päästä.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä ei ole satanut kuin nimeksi, maa ihan savannia. Yöt ollu järjestään melko kylmiä. Pellot vetäneet ihan keltaiseksi, samoin muuten koivut alkaa jo kellastumaan.

Ai että kyllä on savimaa kiva.
 
Yllättävän joutunutta, vehnää näyttäisi olevan. Aikaiset ohrat etelässä kohta puinti kunnossa.

On meidänkin korkeudella joku pelto jo pahan vaalea. Kertoo pakkotuleentumisesta, sato jää niillä heikoksi.

Edit: tuossa havainnollisesti. Jos vettä ei saada, koko pelto voi olla kohta menetetty.
Värin perusteella kauraa.
IMG_20190728_161212.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jäin henkiin. Uskomattoman kipeä ja kuoleman väsynyt. Päästiin alkamaan vähän (tosi paljon) myöhässä ja huomiselle jäi vielä tuhannen paalia paalattavaa. Yhteensä vähän reilu 3000 paalia. Vittu mikä työmaa.

Pikkupoika jaksoi ajaa koko päivän ilman mitään mutinaa. Ihan käsittämätön kaveri, ikää ei vielä edes seittemää ja ajaa kuormia tosta vaan.

Jalka ei tykänny hirveemmin huonoa, reuman raiskaama selkäranka tykkäsi ihan tosi huonoa ja tuli juotua rapiat neljälitraa pissimättä. Oksensin kolmesti ja taju himmeni kerran. Eli ihan vahva suoritus. Parasta tässä on se ettei tartte yhtään miettiä heinän riittävyyttä ihan hetkeen.

Senverran rivakkaa vauhtia pidettiin yllä ettei kesken suorituksen ehtinyt laittaa kuvareportaasia heinäpaaleista.
2D225803-B653-4A2C-A3D2-A6D142CE3299.jpegF3F86B85-D0F2-43AD-8770-BB8A7F388485.jpeg
 
@Baltriber olin tänään muokkaamassa urakkapaikassa, tuossa Orimattilan ja Myrskylän välillä. Huomasin että viereisellä metsän väliin jäävällä sarkaojapellolla nainen kävi hakemassa pellolta niitettyä rehua jollain vanhalla kottikärryllä, ja vei sitten ilmeisesti vieressä olleeseen vanhaan navettaan. Tuli vain mieleeni että etkai ollut muuten sinä? :D
 
@Baltriber olin tänään muokkaamassa urakkapaikassa, tuossa Orimattilan ja Myrskylän välillä. Huomasin että viereisellä metsän väliin jäävällä sarkaojapellolla nainen kävi hakemassa pellolta niitettyä rehua jollain vanhalla kottikärryllä, ja vei sitten ilmeisesti vieressä olleeseen vanhaan navettaan. Tuli vain mieleeni että etkai ollut muuten sinä? :D

En ollu minä. Ollaan tässä olan ja nastolan rajalla. Mulla on onneks ees mönkijä ja kärry, kottareilla tulis joulu ennen ku valmista.

Mies oli töissä tänään. Ajettiin pikkupojan kans paaleja koko päivä. Poliisit ajo ohi, kattoivat vähän pitkään kun oli poika kuskina.

Kymppikiloisia on paalit. Aamulla kyökäsempiä ku illalla. Huomenna pitäis jaksaa vielä. Jumalauta että mä oon romuna. Ihan superpaskana. Noita paaleja on ihan jeesuksen paljon.

9408ECFA-D22B-453C-93A8-70AA0567B11F.jpeg
 

Miksi maito ei happane niin kuin ennen? Keski-ikäiset muistavat, että lapsena purkkimaito meni pilalle muutamassa päivässä
Koska maito ei enää ole maito vaan kemiallinen koktail. Ottavat maidon, tappavat sen ja tilalle kaikenmaailman lisiä.
 

Miksi maito ei happane niin kuin ennen? Keski-ikäiset muistavat, että lapsena purkkimaito meni pilalle muutamassa päivässä
Tilojen maidon laatu on meillä huippua. Bakteereita millilitrassa keskimäärin muutama tuhat. Parhaan luokan raja on muistaakseni alle150.000 kpl/ml.

Tilasäiliöt ovat tehokkaita ja maito jäähtyy tiloilla hetkessä ja pysyy kylmänä. Kylmäketju tiloilta kauppaan on katkeamaton ja ensimmäisen kerran katkeaa yleensä ostoskärryssä.

Tähän perustuu se, että maito säilyy nykyään aika mukavasti.

Iskukuumennettu on sitten eri kategoriassa, sehän säilyy kai kuukausia.
 
@Ikarus Jos vielä keksit miksi laktoosi-intolerantit voivat ulkomailla juoda maitoa sairastumatta niin ole hyvä ja kerro. Sillä jotain mystillistä tapahtuu meijereissä mitä eivät halua paljastaa.
Homogenisointi eli rasvapallerot pirstotaan, jotta rasva ei nouse pintaan. Monen maha kestää tilamaitoa, mutta ei kaupan maitoa. Arvelen tätä syyksi.

Luomumaito on käsittääkseni homogenisoimatonta, sitä voisi kokeilla.

Tai hakee tutulta maitotilalta tinkimaitoa. Onhan siinä tilamaidossa erilainen maidon maku. Rasvaakin niin, että terveysintoilijoita hirvittää.

Edit: @Baltriber in alkuperäislehmistä lähtee suoraan kahvikerman järeysastetta vastaavaa tavaraa:)
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top