Suuri maatalouskeskustelu

Mikko KärnäLike Page
·
Kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) teki Helsingissä tällä viikolla aloitteen, että kaupunki luopuu kokonaan maidon käytöstä. Helsinkiläislapset ja -vanhukset eivät siis Meren mielestä tarvitse maitoa. Herran omilta kotisivuilta kuitenkin selviää, että hän itse ainakin tarvitsee. Tässä näyttääkin nyt olevan kyse, ei ideologiasta, vaan ideologian kaapuun puetusta thatcherlaisesta säästöpolitiikasta, jolla aiotaan viedä maito lasten ja vanhusten suusta. Melko noloa ja ilkeää.
Saa jakaa!
 
Hämmästyttävää. Muutaman käänteen jälkeen perinnelehmä on siemennetty sonnilla mikä on elänyt 80- luvulla. Sen siemeniä eikä sitä koko sukua pitänyt enää olla olemassakaan. Nyt vaan sormia ja varpaita ristiin.
Onkos se sitten joskus juhannuksen tienoissa kun taas jännitetään?
 
Mitenkähän sitä saisi motivoitua itsensä särensyöjäksi? Purkkisärki menee kyllä.



 
tuota tuota.. en kehdannu ite ottaa tätä esiin:ROFLMAO: mä meinasin että ku kerkiän niin kaivan paperikalenterin esiin ja lasken päiviä. Mun matemaattiset kyvyt on just niin rajalliset etten kykene näin monimutkaiseen toimitukseen ilman helmitaulua, laskutikkua ja ekaluokkalaisen apua..
IMG_20190929_122855.jpg
Siemennyspäivä 27.9, poikimispäivä 3.7.
Näin tiesi mainostamani navettapäivyri, kuvassa.
 
Mitenkähän sitä saisi motivoitua itsensä särensyöjäksi? Purkkisärki menee kyllä.

Järvikala-einespihvit missä on ahventa ja särkeä tai lahnaa ovat oikein hyviä pottumuusin kera. Ostelen niitä aina silloin tällöin. Laitoskeittiöihin niitä menee nykyään paljon. Ongelmana on pikkukalan käsittelyn kalleus verrattuna seitiin tai kassiloheen. Lisäksi ammattikalastajia on järvillä vähän kun ammatti ei ole varsinaisesti kuuminta hottia.

Itämeren kaloista oma suosikkini on kilohaili. Tomaatti-kilohailia paahdetun ruisleivän päälle, ooh la laa.
 
Viimeksi muokattu:
Olen samaa mieltä. Ei ihminen maito tarvitse imetysiän jälkeen. Se on vain tuo suomalaisen meijerialan propaganda joka on hyvin purrut vuosikymmenien aivopesun takia.
Minä en ole maitoon koskenut (juomana) kohta 40;een vuoteen. Piimää juon silloin tällöin ja juustoa syön. Ehkä Ottollakin piimää lasissa?

Ihminen on luonnostaan laktoosi-intolerantti, osa vaan (lähinnä Euroopassa) on jotain ihme mutantteja jotka lipittävät tätä vauvanjuomaa aikuisenakin.
 
Parhaimmat yhteiskunnat on rakennettu maidon voimalla. :)

1569754649085.png
 
Olen samaa mieltä. Ei ihminen maito tarvitse imetysiän jälkeen. Se on vain tuo suomalaisen meijerialan propaganda joka on hyvin purrut vuosikymmenien aivopesun takia.
Minä en ole maitoon koskenut (juomana) kohta 40;een vuoteen. Piimää juon silloin tällöin ja juustoa syön. Ehkä Ottollakin piimää lasissa?
Otto saa mun puolesta juoda vaikka kamelinkusta, mutta antais muille valinnanavapauden(Kokoomuksen oma brändi)

Pitää pystyä tarjoamaan vesi, mehu, maito.
 
Jos kiiman huomaaminen Rauhan kohdalla vaati viikon kyttäämisen, Hilkan tapauksessa riittää kun katsoo jotta onko se kotona vai kylillä. Näyttäis olevan taas naapurin laitumella. Meinasin pitää sen sisällä mutta muutaman muuttujan takia unohin koko kiiman
 
IMG_20191001_134807.jpg
Hakkuutähteitä (latvuksia ja muuta myyntiin kelpaamatonta rassia) menossa hakeranka laanin. Viime talviselta harvennukselta kasattuja.

Miten lienee tuon paljon puhutun hiilineutraalisuuden laita:) Lopputulema lienee sama, lähteekö ne hakekattilan piipusta vai lahoaako metsään. Saan kumminkin lämpöenergian siitä välistä talteen ilman suurtakaan öljyn polttoa. (No vähän löpöä traktorissa ja sahassakin bensaa, mutta pientähän se. Etenkin verrattuna siihen, että
olisin ostanut saman hakkutähteissä olevan lämpöenergian vaikkapa kevyenä polttoöljynä.)
 
Viimeksi muokattu:
Jollain sentään pääkoppa vielä toimii.

Mia Laiho: Ruokasuosituksia ei voi sivuuttaa ilmaston vuoksi
ILKKA AHTOKIVI | 03.10.2019 | 12:12
Lääkärikansanedustaja on huolissaan välinpitämättömästä suhtautumisesta ravintosuosituksiin.
Lääkärikansanedustaja ja Lastenliiton puheenjohtaja Mia Laiho (kok.) on huolissaan päättäjien välinpitämättömästä suhtautumisesta valtakunnallisiin ravintosuosituksiin liittyen lasten, nuorten ja vanhusten ravitsemukseen.
Hän jätti keskikviikkona eduskunnassa asiasta kirjallisen kysymyksen.
– Monissa kunnissa poliitikot käyvät vilkasta keskustelua ilmastosyihin vedoten siitä, mitä lasten, nuorten ja vanhusten ruuan pitäisi sisältää huomioimatta sitä pitkäjänteistä ja suunnitelmallista asiantuntijatyötä, jolla valtakunnalliset ruokasuositukset on laadittu. Vaikuttaa myös siltä, että ruuan kuluttajat, eli lapset, heidän perheensä ja vanhukset, on myös tässä keskustelussa kylmästi sivuutettu, ihmettelee Laiho.
Helsingin valtuustossa hyväksyttiin valtuustoaloite liha- ja maitotuotteiden puolittamisesta ja siellä oli esillä myös aloite maidon tarjoamisen lopettamiseksi kokonaan. Lopettamista on perusteltu muun muassa ympäristövaikutuksilla ja sillä, että maito ei ole ihmiselle luontaisesti ravitsemuksellinen välttämättömyys.
Laiho muistuttaa, että varhaiskasvatuksen, peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten velvollisuudesta tarjoilla päivittäin maksuton ruoka lapsille ja nuorille säädetään laissa.
Suositukset kouluruoan sisällöstä antaa puolestaan Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos erillisessä kouluruokailusuosituksessaan.
Laiho toteaa, että maidon terveyshyötyjä etenkin lapsille ja vanhuksille on tutkittu tieteellisesti ja siksi myös virallisissa kouluruokailusuosituksissa suositellaan sen tarjoamista osana monipuolista ateriakokonaisuutta.
– Maitotuotteet sisältävät reilusti kalsiumia sekä D-vitamiinia, jotka ovat molemmat tärkeitä ravintoaineita kasvaville lapsille ja nuorille. D-vitamiinin puutos aiheutti viime vuosisadan alussa lapsille riisitautia, joka ilmeni luusto- ja hammasvaurioina. Nykyään D-vitamiinia lisätään suurimpaan osaan maitotuotteita, ja tautia ei enää juurikaan tavata. Säännöllisellä kouluruokailulla ja maitotaloustuotteiden käytöllä on ollut suotuisassa kehityksessä merkittävä rooli, hän sanoo.
– Myös ikäihmiset hyötyvät maitotuotteista niiden sisältämän D-vitamiinin, kalsiumin ja proteiinin takia. Vanhusten luunmurtumien hoito on yhteiskunnallisesti kallista, ja lisää sairaalahoidon tarvetta, ja kuolemia. Vanhusten kotona pärjäämisen ja toimintakyvyn ylläpitämisessä heidän ravitsemuksellaan on merkittävä painoarvo, huomauttaa Laiho.
Myös lapsilla ja nuorilla maidon juominen on hänen mukaansa edelleen ravitsemuksellisesti perusteltua.
– Jos se jätetään pois ruoan yhteydestä, niin ateriakokonaisuus jää vajaaksi ja maidosta saatavat ravintoaineet täytyy saada muualta. Tähän ei välttämättä kaikilla ole mahdollisuutta, sillä lapset tulevat hyvin erilaisista perheistä ja ympärivuorokautisessa hoivassa olevat vanhukset ovat täysin riippuvaisia kaupungin tarjoamasta ruoasta, sanoo Laiho.
Hänen mukaansa hallituksen täytyy tehdä jotain sen ehkäisemiseksi, jos kunnissa ei noudateta kansallisia ruokasuosituksia.
– Kysyinkin kirjallisessa kysymyksessäni, miten hallitus varmistaa, että jokainen lapsi saa riittävän monipuolisen päiväkoti- ja kouluruuan eri puolilla Suomea. Myös lasten puutostaudit, kuten riisitauti, täytyy ottaa todellisena uhkana, jos kasvuikäisten lasten ruuasta saamien ravintoaineiden ja vitamiinien saanti heikkenee, sanoo Laiho.
– Jotta asiat voidaan asettaa oikeisiin mittasuhteisiin, on huomioitava, että päiväkoti- ja kouluruokailun maitotalous-, ja lihatuotteiden osuus kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on pisara meressä. Päättäjillä olisi kuitenkin mahdollisuus kohdistaa päätöksensä vaikuttavampiin ilmastotekoihin ja ravitsemuksen osalta omaan ruokalautaseensa, toteaa Laiho.
 
Miten lienee tuon paljon puhutun hiilineutraalisuuden laita:) Lopputulema lienee sama, lähteekö ne hakekattilan piipusta vai lahoaako metsään. Saan kumminkin lämpöenergian siitä välistä talteen ilman suurtakaan öljyn polttoa.

oli tuossa viikolla juttuja ja huhuja, voip olla ainakin Hämeen - Lahden - Jyväskylän suunnalla viisasta kerätä kaikki lahoava risu ja pökkelö pois metsistä, ettei mene metsät pakkosuojeluun. Kakskyt kuutiota lahoo hehtaarilla on jo ongelma puu ostajan kannalta. Muutaman vuoden kuluttua riski on "potentiaalinen" lahopuukin - tai korjaamattomat lumituhot.

En tiedä sitten miten muualla maassa, tästä vähän pohjoisemmaksihan on jo ongelmia kun eivät osta puuta juuri sen saman syyn, FSC:n vuoksi. Vaikkei nää lahoa vaan kelottuu. Ryssän kelo kyllä kelpaa, kuten sille Pääkkösellekin.

kyselkääs vaikka MTK:sta "FSC-ongelmasta" - tunnistaahan ne sen? ... Ja haravoikaa metsiä. TARKKAAN!
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top