Kiitos hallitus, tyhjästä. Vaaliuurnilla tavataan.
Hallitus hylkäsi ruuan tuottajat
Pääkirjoitus 23.5.2016
Maataloustuottajien hylkääminen ei ole millekään puolueelle viisasta.
Ankaraan taloudelliseen ahdinkoon joutuneet maanviljelijät näyttävät jäävän ongelmineen aivan yksin. Lupauksista ja vahvasti perustelluista viljelijöiden toiveista huolimatta maan hallitus päätti siirtää maatalouden kriisipaketin tuonnemmaksi, epämääräiseen syksyyn. Viljelijät ja lihantuottajat kokevat itsensä petetyiksi, aivan syystä.
Taloudellisen ahdingon lisäksi maataloustuottajaa korpeaa sekä poliittisen päätöksentekijän ylimielisyys että virkamiesten toiminta, joka saattaa tuntua mielivallalta. Hillitön byrokratia ja rajut rangaistukset pienistäkin virheistä eivät ole riittäneet, vaan myös tukipäätökset ovat olleet kuukausitolkulla myöhässä.
Lukuisista korjauslupauksista huolimatta osa tuista on edelleen saamatta. Ironista sinällään on, että kun parjattu Maaseutuvirasto oli valmis maksamaan joulukuussa haetut osin EU-rahoitteiset kriisituet, asia jumittaa nyt maa- ja metsätalousministeriön asetusvalmistelussa.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitus jättää maa- ja metsätalousministeriön esittämä 48 miljoonan euron tukipaketti syksymmällä odottamaan EU:n mahdollisia tukipäätöksiä, osoittaa maatalouden jääneen hallituksessa mopen osille. Edes se, että maatilojen ja erityisesti lihantuottajien kannattavuusongelmista on erittäin laaja yhteiskunnallinen yhteisymmärrys, ei auttanut.
On aivan totta, että lisäbudjetissa kunnon tukipaketin saaneista turvapaikanhakijoista on pidettävä huolta eikä maataloustuottajien ongelmia saisi asettaa vastakkain tämän kovia kokeneen ihmisryhmän kanssa. Näin nyt kuitenkin kävi. On aivan selvää, että myös maataloudesta elantoaan etsivistä on pidettävä huolta.
Poliittisesti asia on hankala myös hallitukselle ja erityisesti pääministeripuolue keskustalle. Puoluetta edustava maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen ei ole pystynyt viemään esittämiään tukipäätöksiä läpi. Myöskään Maaseutuviraston laajat ongelmat eivät ole korjautuneet, vaikka ministeri on todennut moneen kertaan ottaneensa viraston suoraan ohjauksensa.
Tunnettua on, että keskustalla on laaja kannatus viljelijöiden keskuudessa. Nyt pääministeri Sipilä tuntuu kääntäneen puolueen uskollisille peruskannattajille selkänsä. Onko keskustalla tähän todella varaa? Eikö puolueen vahva maataloussiipi pysty kiinnittämään pääministerin huomiota viljelijöiden hätään.
Asia on hankala myös kokoomukselle, jolla on myös perinteisesti ollut vahvaa kannatusta maakunnissa. Lisäbudjetin valmistelusta vastaavaa valtiovarainministeriötä maatalouden tilanne ei ole hetkauttanut. Puoluejohtajan paikasta nyt ankarasti taisteleva Alexander Stubb menetti tämän päätöksen myötä varmasti sitä maakunnallista kannatustaan, joka hänellä oli vielä jäljellä.
Maataloustuottajien hylkääminen tässä tilanteessa ei ole millekään puolueelle viisasta. Vaikka alkutuotannosta suoraan elantonsa saava joukko on pieni, maatalouden välillinen merkitys maakunnille on aivan olennainen. Ilman toimivaa maataloutta myös elintarviketeollisuuden tulevaisuus käy epävarmaksi.
Yhtä suora vaikutus tällä on maakuntien elinvoimaan eikä huoltovarmuuttakaan nykyisissä oloissa voi vähätellä.
Traktorimarssin jälkeen viljelijät onnistuivat saamaan suomalaisten huomion ja myötätunnon asialleen. Myös kotimaisten elintarvikkeiden arvostus on korkealla.
On totta, että hallituksella on täysi työ vakauttaa velkaantuvan maan talous. Viljelijät ovat tästä jo osansa kantaneet. Jo pelkästään EU:n Venäjään kohdistamat sanktiot ovat jääneet paljolti maatalouden kannettavaksi.
Hallituksen olisi syytä tarkoin miettiä kannattaako suomalainen maatalous ja maakuntien elinvoima todella ajaa nyt alas. Nyt näin on käymässä.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/pääkirjoitus/hallitus-hylkäsi-ruuan-tuottajat-1.146184