Suuri maatalouskeskustelu

Nurmirehu riittää, hyvä kolmas sato petrasi tilannetta. Rehuviljaa eivät saaneet karjatilatkaat tarpeeksi ja siitä on ankaraa niukkuutta. Rehuohran hinta on rakettimaisessa nousussa ja tämä tulee vaikuttamaan isosti karjatilojen taloudelliseen tilanteeseen ensi talven aikana. (Ei tarvinne tähdentää, että ei positiivisesti.)


Rehuohran hinta meillä nyt 235 €/tn kertoo siitä, ettei rehuohraa saa käytännössä juuri mistään.

Edit: ruoan hinta kaupassa tulee nousemaan, koska sitä ei tarpeeksi saada. Samoin valikoimat supistuvat. Tuottajille sentti-pari lisää esim. lihakilolle, tätä tasoa korotukset käytännössä ovat olleet. Karjatilat toimivat nyt velkarahalla, sen aikaa kun pystyvät. Tuttu karjatilallinen totesi, että heti lopettaisin, ellei velkamäärä pakottaisi jatkamaan.

Tämän tien päässä ei tule olemaan mitään hyvää.
"Edit: ruoan hinta kaupassa tulee nousemaan, koska sitä ei tarpeeksi saada. Samoin valikoimat supistuvat. Tuottajille sentti-pari lisää esim. lihakilolle, tätä tasoa korotukset käytännössä ovat olleet. Karjatilat toimivat nyt velkarahalla, sen aikaa kun pystyvät. Tuttu karjatilallinen totesi, että heti lopettaisin, ellei velkamäärä pakottaisi jatkamaan.

Tämän tien päässä ei tule olemaan mitään hyvää."

Se on juurikin näin, monet tilat on jo aloittaneet tähän tilanteeseen sopeutumisen juhannuksen jälkeen kun näkyi viljojen satonäkymät ja siis ne kun VOIVAT näin tehdä. Ne velkaiset tilat on pirullisessa tilanteessa, se voi vouti koputtaa ovelle ja ....


Omalta kohdalta voisin todeta että olin taas kerran tyhmä kun myin viimevuotiset viljat kaikki siinä jussin jälkeen. Niillä olisi nyt tehnyt hyvän tilin. No se ostaja, naapuri sikatilallinen ehkä olisi vetänyt herneet nenään.
 
Tässä sopivia syysmuokkauskelejä odotellessa on ollut erinomaiset olosuhteet poistaa pellonreunojen ojista puskia ja puitakin. Ojat kuivia ja pelto kantaa hyvin puitten pois ajon, noo lämpöä saisi olla vieläkin vähemmän.
Ja hyötynä puitten varjostamisen loppuminen ja ehkä ne ELY- keskuksen nerot löytää ilmakuvista taas puoli aaria lisää peltoa, ne pinta-alat kun ovat muuttuneet lähes vuosittain viimeisen 15 vuoden aikana.

Ja vielä sellainenkin hyöty että kun tulee joskus lunta niin pääsee vapaammin hiihtämällä väsyttämään niitä susia ja ehkä jopa tappamaan. :cool:
Onhan niitä täälläkin näkynyt ihan päiväsaikaan.
 
Numlahden kartano on Nurmijärvellä lähellä Klaukkalaa, joka on voimakkaasti kasvava keskus.
Siinä nurkilla on myös Lepsämä, jossa on Vanhasen Matin entinen talo on. Jossain siellä on Matin uusi ekotalokin.

Tekisin suomalaisessa maataloudessa niin että elinkelpoisille tiloille annetaan mahdollisuus kasvaa ja niille jotka haluavat luopua tehdään se mahdolliseksi.
Jätetään maatalouteen päätoimiset ammattilaiset. Tämä tapahtuu joko hitaasti kitkuttaen taikka nopeasti.

Tuleeko suomalaisille ruuanpuute? Leipäviljasta, jos niin halutaan, ei ainakaan tule pulaa koska sen viljelyosuus on pieni.
Entä sitten eläinproteiinit?

Edullisinta eläinproteiinia saadaan eläimistä jotka käyttävät vähiten energiaa liikkumiseen.
1. Kasvatettu kala
2. Kananpoika
3. Sianliha
4. Lihanauta.
Kala on ylivoimainen tuotantotehokkuudessa.
Ekologisesti ajateltuna kaikkein huonoin lihantuotannon menetelmä on porotalous!
Yllättävää mutta totta!
Heinäsirkat olisi muuten kova sana mutta minä en viitsisi edes maistaa.

Kalanviljelyn suurmaakunta on Ahvenanmaa. Sieltä tulee kirjolohta, siikaa, taimenta ja nieriää.

En ota kantaa siihen mitä tuotantosuuntia valittaisiin, vaan totean sen mitä vaihtoehtoja kuluttajalla on.
 
Numlahden kartano on Nurmijärvellä lähellä Klaukkalaa, joka on voimakkaasti kasvava keskus.
Siinä nurkilla on myös Lepsämä, jossa on Vanhasen Matin entinen talo on. Jossain siellä on Matin uusi ekotalokin.

Tekisin suomalaisessa maataloudessa niin että elinkelpoisille tiloille annetaan mahdollisuus kasvaa ja niille jotka haluavat luopua tehdään se mahdolliseksi.
Jätetään maatalouteen päätoimiset ammattilaiset. Tämä tapahtuu joko hitaasti kitkuttaen taikka nopeasti.

Tuleeko suomalaisille ruuanpuute? Leipäviljasta, jos niin halutaan, ei ainakaan tule pulaa koska sen viljelyosuus on pieni.

Entä sitten eläinproteiinit?

Edullisinta eläinproteiinia saadaan eläimistä jotka käyttävät vähiten energiaa liikkumiseen.
1. Kasvatettu kala
2. Kananpoika
3. Sianliha
4. Lihanauta.
Kala on ylivoimainen tuotantotehokkuudessa.
Ekologisesti ajateltuna kaikkein huonoin lihantuotannon menetelmä on porotalous!
Yllättävää mutta totta!
Heinäsirkat olisi muuten kova sana mutta minä en viitsisi edes maistaa.

Kalanviljelyn suurmaakunta on Ahvenanmaa. Sieltä tulee kirjolohta, siikaa, taimenta ja nieriää.

En ota kantaa siihen mitä tuotantosuuntia valittaisiin, vaan totean sen mitä vaihtoehtoja kuluttajalla on.
Huoltovarmuuden kannalta on katastrofi keskittää isoihin tiloihin. Varastoidun viljan osalta suomi ei kestä kuin vuoden omilla varastoillaan....jos sitäkään.
 
Huoltovarmuuden kannalta on katastrofi keskittää isoihin tiloihin. Varastoidun viljan osalta suomi ei kestä kuin vuoden omilla varastoillaan....jos sitäkään.
Leipäviljan varmuusvarastot on Suomessa miltei puolitettu myymällä varastoista pääsääntöisesti vehnää. Varastojen puolittaminen vuoden 2016 loppuun mennessä perustui Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen joulukuussa 2013 päivittämiin huoltovarmuustavoitteisiin.

Tavoitteiden mukaan huoltovarmuudessa on kiinnitettävä enemmän huomiota tietojärjestelmien ja energiansaannin turvaamiseen, sillä perinteinen raaka-aineiden varastointi ei enää riitä turvaamaan yhteiskunnan toimintaa. Elintarvikeviljan varmuusvarastot päätettiin puolittaa vuoden tarpeesta puolen vuoden tarvetta vastaaviksi.


Syödään sitten tietojärjestelmiä, jos nälänhätä yllättää.o_O
 

Syödään sitten tietojärjestelmiä, jos nälänhätä yllättää.o_O
Edesmennyt isäni oli yksi tätä puolittamiskatastrofia hoitanut virkamies ja päivitteli kokoajan kuinka suomen kansa tulee kärsimään tästä päätöksestä vielä joku kaunis päivä. Kertoi paljon asioita joista ei voi julkisesti puhua mutta huoli oli suuri. Sen verran tärkeä henkilö kuitenkin oli että meidän perheelle oli oma sijoitus väestönsuojassa joka ei ollut normipulliaisille.
 
Just uutisoitiin, että ruoka jonoissa pääsee etuilemaan rukoilemalla.
Oli varmaan ahkerasti rukoillut sekin nainen joka Helsingissä ~25v sitten jätti bemarinsa Castréninkadulle käymään ja pyyhälsi turkiksessaan jonon ohi hakemaan Pelastusarmeijan ruokajakelusta kassin... no mistäs minä ihmisten hädän tietäisin tai sen kuinka suureen tarpeeseen meni... olinhan siinä jonossa minäkin kaverini kanssa. Köyhinä opiskelijoina ilmaiset leivät ja makaronit kelpasivat...

Vähän itäänpäin (Itäkeskus/Myllypuro) josta Venäläiset kävivät hakemassa ruokansa se rukoilu oli varmaan tarpeenkin; jono kiersi rakennuksen ja ensimmäisenä olijat saivat parhaat kassit...
 
Oli varmaan ahkerasti rukoillut sekin nainen joka Helsingissä ~25v sitten jätti bemarinsa Castréninkadulle käymään ja pyyhälsi turkiksessaan jonon ohi hakemaan Pelastusarmeijan ruokajakelusta kassin... no mistäs minä ihmisten hädän tietäisin tai sen kuinka suureen tarpeeseen meni... olinhan siinä jonossa minäkin kaverini kanssa. Köyhinä opiskelijoina ilmaiset leivät ja makaronit kelpasivat...

Vähän itäänpäin (Itäkeskus/Myllypuro) josta Venäläiset kävivät hakemassa ruokansa se rukoilu oli varmaan tarpeenkin; jono kiersi rakennuksen ja ensimmäisenä olijat saivat parhaat kassit...
Tämä parin päivän takainen uutinen oli, että useat jakelijat ovat uskonnollisia yhdistyksiä. Ne järjestävät rukoili tilaisuuden, jonka lopuksi läsnäolijat saavat ruokakassinsa ja vasta tämän jälkeen aletaan jakaa jonottaville.
 
Ja kallis polttoaine lisää kuljetus- ja valmistuskuluja entisestää. Plus että kallis polttoaine pienentää ihmisten ostovoimaa entisestään. Olemme taas negatiivisuuden kierteessä, ystävät hyvät..
 
Ei mitään erikoista ainakaan viimeisiin 5- vuoteen. Antaa mennä kun on alamäki vaan.... nyt en muista kuka näin lauloikaan.
Se tais olla Kai Hyttinen alunperin, sittemmin myös Irwin ja Aarne Tenkanen tekivät omat versionsa. Biisin nimi oli Tuulen tie. Esa Pakarinen kans samantapainen, mutta eri: "Antaa mennä vaan."
 

Nyt jos koskaan on syytä jättää ulkomainen kinkku hyllylle.

Muutama + kymmenen senttiä kilo ei kuluttajalle ihmeitä merkitse, alkupäässä tuottajille se ratkaisee, tuotetaanko lihaa kotimaassa vai ei.
 
Viimeksi muokattu:

Nyt jos koskaan on syytä jättää ulkomainen kinkku hyllylle.

Muutama + kymmenen senttiä kilo ei kuluttajalle ihmeitä merkitse, alkupäässä tuottajille se ratkaisee, tuotetaanko lihaa kotimaassa vai ei.
Täyttä asiaahan tuo artikkeli on. Kun EU:hun mentiin ja ruoka halpeni kaiken piti olla hyvin. Nuo tuottajille maksettavat tuet ovat valuneet pikkuhiljaa kaupan katteisiin.

Kyllä kirveellä olis töitä tässä maassa niin monessa asiassa!
 

Nyt jos koskaan on syytä jättää ulkomainen kinkku hyllylle.

Muutama + kymmenen senttiä kilo ei kuluttajalle ihmeitä merkitse, alkupäässä tuottajille se ratkaisee, tuotetaanko lihaa kotimaassa vai ei.
Ja taas keulakuvaksi piti tuoda yritys joka teki viime vuonna miljoona tuloksen??
Mikä toimittajia vaivaa. Sama kun tuotaisiin Nalle valittamaan pankkiirien huonoa asemaa.

Olen huomannut myös omalla alueella, että kovimpia valittaja on ne jotka ajaa vuoden vanhalla pitkällä ässä Mersulla ja kädessä on 30k€ tiuku, niin valitusta piisaa. Köyhät pysyy hiljaa murehtimassa.

Suomalainen on niin kade, että ei tuollainen tehoa. Haittaa tehdään vain.

Keulakuvaksi pitää tuoda joku köyhä viljelijä.
Tämä ihan omana vinkkinä.




Screenshot_20211004-094352.jpg
 
Back
Top