Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
..perinnebiotooppien useimpien luontotyyppien pinta-ala on vähentynyt yli 90 % viimeisen 50 vuoden aikana. Ne ovat kaikki nykyisin uhanalaisia, suurin osa jopa äärimmäisen uhanalaisia. Hoidon loppuminen tai perinteisistä hoitomenetelmistä luopuminen merkitsee perinnebiotoopeille luontotyypin oleellista muuttumista, lajiston köyhtymistä ja usein myös luontotyypin vähitellen tapahtuvaa häviämistä umpeenkasvun myötä.

Minä haluaisin tuollaisen perinnebiotoopin ja pari nautaa kaverieläimiksi. Sitten jos/kun joskus eläkkeelle pääsen, tyhjennän osakepajatson ja ostan pläntin minne saa minimisatsin jotain alkuperäiskarjamme rotua: oliko niitä kolmea lajia?

Sitten ollaan tietty ongelmissa, jos lapinlehmälle tms. iskee hynkkä ja sonnin tarve, mitäs sitte tehdään? Rakennetaan isompi pihatto..:unsure:

karja.jpg
 
Mistä päin Karjalaa, oliko lähellä Laatokan karjalaisten pääkaupunkia, Sortavalaa? Omaa sukua Terijoelta, Suomenlahdemme suloisilta rannoilta...

Sortavalasta pieneen kylään siirtyi, 20km Joensuusta. Ei tästä puheita käyty ukin eläessä. Joskus tuo hieman muutamalla sanalla avautui, kun oli käynyt kossupullon hakemassa.

Oli hyvä ukko. Tiukka kuin perkele. Ei puhunut paskaa tai paljon muutakaan. Teki vain. Että pysyy lapsikatras hengissä. Sirpaleita kroppa täynnä. Eivät saaneet poistettua. Muutamaan kertaan pohtinut, että aika vähäinen olen tuohon jäärään verrattuna. Ja näin se on.
 
Jos pystyy jalostamaan porsaan jonka ruhosta on 90% filettä, niin... :D

Erään MT:n uutisen mukaan nyt myydään teurastamoihin possua tappiolla 60-65€/kpl ja hintaa pitäisi nostaa 20-25€. Eli jos tuotantokulut ovat sen 70-80€/kärsä, siihen päälle teurastuskulut niin ollaan puolentoistasadan kieppeillä per saparo.
Teurastamossa se possu sitten vähän laihtuu, karkeasti tuollaisen kolmasosan verran, eli ~130kg:n elopaino tipahtaa johonkin ~90kg:n paikkeille. Ja tuosta ei kaikki ole sitä sisä- tai ulkofilettä, vaan mukana on luuta, läskiä, nahkaa ja niitä muita ruhonosia kinkkuineen ja niskoineen.

Joo, ei se taida sillä kympillä lähteä...

Kokonaan toinen asia on, että miksi ihmiset ostavat niitä mauttomia fileitä, kun muut osat halvempia ja maukkaampia..
Todellakin ovat maukkaampia... naudassa kieli, josta olen nuorukaisena tehnyt kielivoileipiä piparjuuriraasteella, ja possusta posket... sitten on vielä maksat ja munuaiset, jotka ovat herkullisia, esimerkiksi maksa venetsialaisittain - fegato alla veneziana:


Ainoa sisäelin, josta on hiukan vaihtelevia kokemuksia, ovet kateenkorvat. Niiden pitää olla tuoreita, ja huolellinen huuhtelu on tärkeää.
 
Sortavalasta pieneen kylään siirtyi, 20km Joensuusta. Ei tästä puheita käyty ukin eläessä. Joskus tuo hieman muutamalla sanalla avautui, kun oli käynyt kossupullon hakemassa.

Oli hyvä ukko. Tiukka kuin perkele. Ei puhunut paskaa tai paljon muutakaan. Teki vain. Että pysyy lapsikatras hengissä. Sirpaleita kroppa täynnä. Eivät saaneet poistettua. Muutamaan kertaan pohtinut, että aika vähäinen olen tuohon jäärään verrattuna. Ja näin se on.
Vähän samanlaiset muistot itellä.
 
Jos pystyy jalostamaan porsaan jonka ruhosta on 90% filettä, niin... :D

Erään MT:n uutisen mukaan nyt myydään teurastamoihin possua tappiolla 60-65€/kpl ja hintaa pitäisi nostaa 20-25€. Eli jos tuotantokulut ovat sen 70-80€/kärsä, siihen päälle teurastuskulut niin ollaan puolentoistasadan kieppeillä per saparo.
Teurastamossa se possu sitten vähän laihtuu, karkeasti tuollaisen kolmasosan verran, eli ~130kg:n elopaino tipahtaa johonkin ~90kg:n paikkeille. Ja tuosta ei kaikki ole sitä sisä- tai ulkofilettä, vaan mukana on luuta, läskiä, nahkaa ja niitä muita ruhonosia kinkkuineen ja niskoineen.

Joo, ei se taida sillä kympillä lähteä...

Kokonaan toinen asia on, että miksi ihmiset ostavat niitä mauttomia fileitä, kun muut osat halvempia ja maukkaampia..
Hain vain vertailupohjaa kaupan hinnoille ja mitä ulkofileen makuun tulee kissanrontti kyllä tykkää :giggle: , elikkä vähän kaverin puolesta kyselen
 
''Tehotuottaja'' voi huonosti katsellessaan valvattia täynnä olevia luomukauroja, minulla niitä ei ole, mutta täälläkin niitä näkee. Hyvin tietoisena siitä, että satoa siitä ei tulla korjaamaan ja samaa tukipottia nämäkin ''luomuviljelijät'' ovat jakamassa.

Tietämäni luomukarjatilat yhtä lukuunottamatta ovat jo palanneet takaisin -tehotuotantoon-. Syynä on yksinkertaisesti peltomaan köyhtyminen. Ei ole pientäkään järkeä ajaa satojen tuhansien kalustolla satoa pelloilta, joista nousee hätäjälin heinänkärkeä lavoille. Luomu toimii aikansa karjataloudessa, sitten peltomaa on ulosmitattu ravinteista ja harvalla on niin paljon lietettä, että se piisaisi....

Mielenkiintoinen yhtälö. Käärintä ym. muovien hinta nousee kohisten, apulantojen hinta on noussut käsittääkseni 2.7 kertaiseksi vähän määrittelystä riippuen. Kaasun hintojen nousu näkyy suoraan lannoitteissa. Käärintämuovien hinnannousu on selviö jatkossakin. Jossain kohtaa lehmänmunat pelloilla ovat katoavaa kansanperinnettä tätä menoa. Kun pellot ovat pitäjän kokoisilla alueilla levällään, niin millä ihmeellä sato kelkotaan aumoihin edes suunnilleen karjakeskuksen lähipiiriin? Niin, että touhussa säilyisi vielä jokin taloudellinen järki.

Pidän täysin mahdollisena sitä, että Suomen oloihin sovitettu EU-johtoinen maatalouspolitiikka ei voi toimia pitkässä juoksussa. EU-maatalouspolitiikka on sovitettu Keski-Euroopan oloja vastaavaksi. Sitä ei voi kieltää edes länsimainen tiedemies. :) Keski-Euroopan sisällä on erityisolosuhteita, joita tuetaan kansallisin varoin, mm. Sveitsi on hyvä esimerkki. Sveitsin bkt:sta piisaa kyllä jakohyvääkin, meillä voi olla vaikeampaa.
 
Lisäksi suomalaisella kuluttajalla vertailukohta on yleensä se Prisman tarjouksen sikanauta-jauheliha 2,95€/400 g ja se naudan sisäfile pitäisi saada samalla hinnalla tai mielellään vähän alle "kun eihän siinä ole sitä kaupan osuutta". Valistuneitakin asiakkaita on, mutta tuo on yleensä se lähtökohta

Suoramyyntituotteen pitää saada status, jossa se näyttäytyy juhlaruokana. Silloin siitä maksetaan. Kisaan markettilötkön kanssa ei ole vara lähteä. Pakkausten ulkonäkö ja miljöö, missä se myydään, tarina ja hyvinvoivat eläimet. Minun pojat ostaa aina jouluksi entrekoteeta, jota on louhittu skottisonnien ja -hiehojen lavoilta. Ok tuote, hintaa on, mutta pakkaus on köyhännäköinen. Vakuumiin töristetty lihakimpale ilman etikettejä ei suoraan sanoen ole kummosen näköinen. Ja vielä enemmän pitäisi ostajille tarjota neuvontaa valmistamisen suhteen. Entrekotee ei ole tarkoitettu miksikään karjalanpaistilihaksi. Usein pettymys tuotteisiin on seurausta valmistamisen epäonnistumisesta.

Ei ole helppo sarka tuo suoramyyntikään. Ei ainakaan näillä raukoilla rajoilla, missä tosiaan hintoja verrataan maksalaatikkoon ja poprillimakkaraan.
 
Mielenkiintoinen yhtälö. Käärintä ym. muovien hinta nousee kohisten, apulantojen hinta on noussut käsittääkseni 2.7 kertaiseksi vähän määrittelystä riippuen. Kaasun hintojen nousu näkyy suoraan lannoitteissa. Käärintämuovien hinnannousu on selviö jatkossakin. Jossain kohtaa lehmänmunat pelloilla ovat katoavaa kansanperinnettä tätä menoa. Kun pellot ovat pitäjän kokoisilla alueilla levällään, niin millä ihmeellä sato kelkotaan aumoihin edes suunnilleen karjakeskuksen lähipiiriin? Niin, että touhussa säilyisi vielä jokin taloudellinen järki.
Entä kun on paha tilanne, polttoöljyä säännöstellään tai sitä ei edes riitä, pellot eri puolilla, kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitettu ja osan kielletty. Minusta on alkanut tuntua siltä että mm. maidontuotanto halutaan ajaa alas. Mutta ehkä se toteutetaan vasta metsien sosialisoinnin jälkeen.
 
Täällähän on hyvää keskustelua luomusta ja maataloudesta yleensäkkin.

Luomusta varmaan ne pahimmat ongelmat jo tullut hyvin esille maan köyhtyminen ja kestorikkakasvien (valvatin ohdakkeen ja juolavehnän) lähes mahdoton leviämisen estäminen.

Tällä systeemillä homma vielä toimii jotenkuten, poislukien ne mukaviljelijät jotka vaan suurempien tukien ja suoraan sanottuna laiskuuden tähden ovat luomussa, satoa tuottamatta mutta
jos luomua alettaisiin isommin oikein vaatimaan se ei tapahtuisi mitään pikavauhtia vaan vaatisi kokonaan uusia sukupolvia. Ainakin luultavasti Suomessa on paljon itseni kaltaisia "vanhojajääriä" jotka yrittää maksimoida sen sadon joka vuosi. Se vaan jotenkin antaa voimaa jatkaa ja mielekkäämpää se työkin kun syksyllä sinne puimurin säiliöön tulee kunnolla tavaraa.

Näistä vihreistä ei ikinä tiedä mitä ne ovat vaatimassa mutta toivottavasti luomua ei aleta pakkoajamaan.

Tämäkään juttu ei puolla luomun lisäämistä: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/luomuviljely-ei-ole-niin-ekologista-kuin-luullaan/
 
Maidon markkinajohtajan omistaa osuuskunnat.
Miksei makseta enempää? Tuottajathan omistajia valiossa on? Moni muukin meijeri on osuuskuntien.

Samoin Atrian osakkeista yli puolet on Itikka,Lihakunta,Pohjanmaan liha osuuskuntien hallussa. Äänivallasta yli 90%
Eli tuottajat omistavat senkin.
Niin että markkinajohtaja pystyisi yksin maksamaan parempaa hintaa?
 
Erään MT:n uutisen mukaan nyt myydään teurastamoihin possua tappiolla 60-65€/kpl ja hintaa pitäisi nostaa 20-25€.
Juu näin minäkin kuulin suoraan tuottajalta että 20€ tappiota tuotti joka porsas minkä lähetti teurastamolle, syyskuuta elettiin joten tilanne tänä päivänä voi olla luokkaa 25€/porsas.
Totesin että pitäiskö mun pyytää tilitystä tuomastani viljasta heti niin totesi ettei nyt vielä...:oops:
 
Tänään ostin Kuopiossa Atrian lihakaupasta possun kassleria 6,10 €/kg n. 2,5 kg mötkäleen.

Ja onko se taas EU, joka estää kotiteurastuksen? Mitään järkiperusteita kiellolle?
 
Tänään ostin Kuopiossa Atrian lihakaupasta possun kassleria 6,10 €/kg n. 2,5 kg mötkäleen.

Ja onko se taas EU, joka estää kotiteurastuksen? Mitään järkiperusteita kiellolle?
Kotona saa teurastaa omaan käyttöön, mutta jos aikoo myydä, pitää tilojen olla määräysten mukaiset ja lihan eläinlääkärin tarkastamaa. Maksaa melkoisesti. Ihan kotimainen lainsäädäntö, EU-värityksellä.
 
Isoilla lihataloilla on parempi mahdollisuus lobata lainsäädäntöä tekeviä puolueita. Kaikkea pienyrittäjyyttä haittaavaa lainsäädäntöä tulvii ovista ja ikkunoista.

#Korporaatiokommunismi
 
Kotona saa teurastaa omaan käyttöön, mutta jos aikoo myydä, pitää tilojen olla määräysten mukaiset ja lihan eläinlääkärin tarkastamaa. Maksaa melkoisesti. Ihan kotimainen lainsäädäntö, EU-värityksellä.
Ja olkaamme iloisia, että kotimainen lainsäädäntö sekä viranomaistoiminta käyttää Euroopan Unionia keppihevosenaan kyykyttääkseen hallintoalamaisiaan.

Otamme tuon raipan mielellämme vastaan, kun tiedämme että Kreikka, Bulgaria, Italia ja muut noudattavat yhtä kirjaimellisesti säädöksiä. Jos lappu lampaan korvasta irtoaa, niin Jorgos on kusessa eikä rahaa tipu!

Suorastaan riemuissamme olemme, kun saamme ruoskan ja kiusanteon lisäksi lähettää rahaa noiden maiden elatukseen, ettei etelän vetelää ahista turha veronmaksu.
 
Monia harmittomia mutta niin hauskoja muistoja tuolta etelämmästä EUsta jossa on siis samat lait ja asetukset kuin täälläkin. Esimerkiksi Kreikassa voi näköjään keittää laillisesti "ziburoa" tai "rakia" kotona ja sitten myydä sitä veljen kenkäkaupassa tai turistinähtävyyden parkkipaikalla Punton takalaatikosta janoisille. Turisteille pestyissä mutta toki etiketittömissä pulloissa ja paikallisille suoraan omiin astioihin, halvemmalla tottakai :D Balkanilla homma on sitten tietysti vielä villimpää.
 
Sortavalasta pieneen kylään siirtyi, 20km Joensuusta. Ei tästä puheita käyty ukin eläessä. Joskus tuo hieman muutamalla sanalla avautui, kun oli käynyt kossupullon hakemassa.

Oli hyvä ukko. Tiukka kuin perkele. Ei puhunut paskaa tai paljon muutakaan. Teki vain. Että pysyy lapsikatras hengissä. Sirpaleita kroppa täynnä. Eivät saaneet poistettua. Muutamaan kertaan pohtinut, että aika vähäinen olen tuohon jäärään verrattuna. Ja näin se on.
Se oli se parhaiten minun muistamani Polviselän "musta" kanssa tuommoinen, paitti ei lapsia tehnyt. Kovasti tykkäsi meistä kakaroista mutta jälkeenpäin ymmärsin kyllä miksi ei isäksi tulo ei niin kiinnostanut. Kesämökkiä juu, moottoripyöriä, viinaa, naisia... Toisaalta taas autosuunnistus ja -tarkkuuskisoja, veteraanien hiihtokisoja, pilkkimistä. Elämää. Vaarini pikkuveli, ikäluokka -23. Ensin jäljellä olleen porukan käypäisimpiin kuuluvana evakkoon ja sitten se hauskuus vasta alkoi.
 
Tietämäni luomukarjatilat yhtä lukuunottamatta ovat jo palanneet takaisin -tehotuotantoon-. Syynä on yksinkertaisesti peltomaan köyhtyminen. Ei ole pientäkään järkeä ajaa satojen tuhansien kalustolla satoa pelloilta, joista nousee hätäjälin heinänkärkeä lavoille. Luomu toimii aikansa karjataloudessa, sitten peltomaa on ulosmitattu ravinteista ja harvalla on niin paljon lietettä, että se piisaisi....

Mielenkiintoinen yhtälö. Käärintä ym. muovien hinta nousee kohisten, apulantojen hinta on noussut käsittääkseni 2.7 kertaiseksi vähän määrittelystä riippuen. Kaasun hintojen nousu näkyy suoraan lannoitteissa. Käärintämuovien hinnannousu on selviö jatkossakin. Jossain kohtaa lehmänmunat pelloilla ovat katoavaa kansanperinnettä tätä menoa. Kun pellot ovat pitäjän kokoisilla alueilla levällään, niin millä ihmeellä sato kelkotaan aumoihin edes suunnilleen karjakeskuksen lähipiiriin? Niin, että touhussa säilyisi vielä jokin taloudellinen järki.

Pidän täysin mahdollisena sitä, että Suomen oloihin sovitettu EU-johtoinen maatalouspolitiikka ei voi toimia pitkässä juoksussa. EU-maatalouspolitiikka on sovitettu Keski-Euroopan oloja vastaavaksi. Sitä ei voi kieltää edes länsimainen tiedemies. :) Keski-Euroopan sisällä on erityisolosuhteita, joita tuetaan kansallisin varoin, mm. Sveitsi on hyvä esimerkki. Sveitsin bkt:sta piisaa kyllä jakohyvääkin, meillä voi olla vaikeampaa.
Kannattaisi alkaa varautumaan tuleviin nälkävuosiin. Lannoitteiden hinta näyttää nousevan kiitettävästi ja maakaasun väheneminen ei yhtään auta asiaa. Perunaa ja naurista kasvattamaan vaan...

"Natural gas is a key ingredient in the process used to make nitrogen-based fertilizers used on a range of crops, including corn and wheat. Natural gas accounts for 75% to 90% of operating costs in the production of nitrogen, Taylor noted."


Peak gas eli maakaasuhuippu on joiden arvioiden mukaan 2035:

 
Jokos ne ayshiret ja holsteinit vaihdetaan vesipuhveleihin?

Mitähän on taas pössytelty?
Olisi ollut hauska nähdä maatalousministeri Lepän ja muiden kepulaisten naamat!

Olisi tämä aika kova sana jos se vain pystyisi järviruokoa mutustamaan ja samalla jätökset menisivät johonkin muualle kuin järveen.
Siinä olisi ilmaista rehua ja voisivat jopa maksaa jos pääsisivät eroon järviä peitävistä kasvustoista.
 
Back
Top