Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Saisikohan siihen makua syöttämällä oikeita jäniksen eväitä? Toisaalta maustepurkista makua saa.

Kanipataan tarvitaan voita, kermaa, sinappia, valkkaria tai siideriä ja jotain yrttejä kuten tinjamia. Toki tuolla menetelmällä melkein kaikesta lihasta saa syötävää jos ei polta pohjaan. Keittokirjoissa kulkee nimellä lapin à la moutarde.
 
Viimeksi muokattu:
Kaneista vielä sen verran että Ugandassa Kampalassa asuinalueellamme oli yhdellä perheellä kasvattamo ja lähikaupasta sitten noita sai ostaakin, valmiiksi paloiteltuna jne. Ihan hyviä olivat. Paikalliset paviaanitkin, siis ne puissa kiipeilevät perkeleet jotka tunkivat uteliaisuuttaan silmien- ja koirien välttäessä (meille ei käynyt mutta kaverille kyllä) keittiöihin ja pistivät kymmenessä sekunnissa hyrskyn myrskyn, tykkäsivät niistä jos kiinni saivat. Kuten saivat esim. meikäläisen työmaan esikoulu-puolen lemmikkipuput, ennen kuin kanihäkkiin verkkokattokin ymmärrettiin rakentaa.
 
Saisikohan siihen makua syöttämällä oikeita jäniksen eväitä? Toisaalta maustepurkista makua saa.

Edit: minulla ei kyllä ole minkälaista eettistä estettä syödä vaikka lihakania. Ankkoja joskus takavuosina oli kasvamassa. Faija ampui baikalilla, pölähti kuin höyhentyyny. Hyvää oli:).
Eettinen ongelma tulisi tappo homman kanssa, se kun ei onnistu kirveellä, mun pitäs saada ampua se juoksuun🤗
 
Anteeksi että häiriköin täällä maatalousketjussa kaupunkilaisena.

Erityisasiantuntijana työskentelevä tuttuni kertoi muutama vuosi sitten kuinka turvetuotanto, turkistuotanto ja lihatilat ajetaan poliittisilla päätöksillä alas ja nyt alan viimein minäkin uskoa. Tuossa Maaseudun Tulevaisuuden jutussa annetaan ymmärtää että kotimainen liha vain korvataan ulkomaalaisella antibioottilihalla. Varmaan osin niinkin. Itse kyllä luulen että halvempi kotimainen liha korvataan pidemmän päälle elintarviketeollisuuden tuottamilla lihan korvikkeilla ja kotimaisesta lihasta tehdään korkeamman katteen ylellisyystuote.

Koska kerran lihasta tulee kallista niin olen ryhtynyt vähitellen kaupunkilaisena pohtimaan vaihtoehtoja. Te maalaiset voitte toki pitää porsaita tai kaneja! Itse olen lisännyt sisäelinten syömistä koska ne ovat vielä ihan kohtuuhintaisia. Tänään kävin kotirannasta kaupungin keskustassa kiskomassa ahvenia, särkiä ja pienen mateen. Italialaiset turistit seurasivat ihan haltioissaan ja joimme siinä parit snapsit. Seuraavaksi olisi skotlantilainen kaveri tulossa käymään ja ajattelin että pitäisiköhän sitä kokeilla ensimmäistä kertaa elämässä vaikka oravapataa kun on kerran metsästyskautta vielä helmikuun loppuun jäljellä. Onko kenelläkään kokemuksia?
Sitä voi aina kasvattaa vuohta kerrostalon häkkivarastossa niin kuin erään nimeltä mainitsemattoman uskontokunnan edustaja teki.
 
Tuolla Hämeenlinnan Katumalla eräs kirjastohenkiseen perheyhteisöön kuulunut piti kerrostalon maantason parvekkeella 1980-luvun puolella kaakkia, tosin vain yhden yön. Tämä tarina on tosi.
Sitä voi aina kasvattaa vuohta kerrostalon häkkivarastossa niin kuin erään nimeltä mainitsemattoman uskontokunnan edustaja teki.

Vuohia kasvattavan uskontokunnan edustajat asuvat toistaiseksi muutaman kilometrin päässä eri kaupunginosassa. Nuo vuohet tai vesipuhvelit eivät taida olla ikinä Suomen juttu vaikka olen toki niitäkin ulkomaankeikoilla joskus syönyt.

Itse olen ihan toisesta kaupungista kuullut sellaisen urbaanin legendan jossa mustalaiset olisivat tuoneet kaakin kerrostalon parvekkeelle. Heinien tippuessa alas ja paskan haistessa ryhdyttiin sitten kuulemma vähitellen puuhaamaan häätöä. En tiedä näiden juttujen totuudenperäisyydestä.

Itse taidan jatkossakin pitäytyä vain mustaherukan ja maa-artisokan kaupunkiviljelyssä, yrttien kasvatuksessa ja särkikalojen kalastuksesta kotirannasta. Näin kaupungin keskustassa asuvana tuokin on minusta jo luksusta moniin ulkomaihin verrattuna.

Vakavasti puhuen olen kyllä ihan oikeasti pohtinut tuota lihantuotannon tulevaisuutta Suomessa. Eihän se minusta ihan oikein ole jos isoja investointeja tehneet maatalousyrittäjät ajetaan vain alas. Varmaan jotain siirtymätukia saavat mutta silti. Miten suomalainen lihatilallinen voi käytännössä siirtyä laatulihaa kalliilla ja kannattavasti tuottavaksi tulevaisuuden menestyjäksi?
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on pitopaikkatunnus lampaille kerrostaloasunnossa. Sinne oli jopa ilmotettuna muutama lammas nelisen vuotta ennen kuin koko virhettä edes huomasin, eli ei ainakaan viranomaisia tunnu häiritsevän kerrostalokasvattelut.

Mä torppaan mieluiten kanit piekkarilla, siinä on äänenvaimennin niin menee sillain sievästi. Baikalilla tulee jauhelihaa. Kaikkimieluiten toki ulkoistan puolisolle noi teurastushommat.

Ihan hyviä taljojakin niistä saa ja kestäneet on käytössä, meijän käyttö nyt on vaan jakkaran päällisinä ja kun oli vielä vauvoja niin vaunuissa lämmikkeinä. Täyspitkään kuninkaan viittaan toki menee sitte pupu poikineen. Ei ole halpaa lystiä lähettää nahkoja parkittavaksi ja niillä on varmasti melko kapoinen ostajakunta jos myydä meinaa, jotain kauluksia ja pipontupsujahan tietty voisi myydä sen minkä kerkeää ennen kuin hipit, eläinaktivistit jne aloittavat somemellakan.

Itse tekemällä hintaa ei niinkään tule, jos ei laske hintaa omalle työlleen. Tollasta pientä jösseäkin nimittäin työstää tovin jos toisenkin, kaikissa työvaiheissa. Mä olen tehnyt pajun kuoresta parkkia ja se on ollut hyvä. Nyt vaan aikaa ei tahdo löytyä noihin puuhiin.
C5572E1A-C075-49B7-ADCD-6DF71BB01E7D.jpeg
Tuossa on Pekka, tai siis se mikä Pekasta on jäljellä. Kymmenen vuotta tuo talja on pyörinyt pulkissa, vaunuissa ja millon missäkin, nyt kaivoin sen pyrstöni alta.
 
Mulla on pitopaikkatunnus lampaille kerrostaloasunnossa. Sinne oli jopa ilmotettuna muutama lammas nelisen vuotta ennen kuin koko virhettä edes huomasin, eli ei ainakaan viranomaisia tunnu häiritsevän kerrostalokasvattelut.

Mä torppaan mieluiten kanit piekkarilla, siinä on äänenvaimennin niin menee sillain sievästi. Baikalilla tulee jauhelihaa. Kaikkimieluiten toki ulkoistan puolisolle noi teurastushommat.

Ihan hyviä taljojakin niistä saa ja kestäneet on käytössä, meijän käyttö nyt on vaan jakkaran päällisinä ja kun oli vielä vauvoja niin vaunuissa lämmikkeinä. Täyspitkään kuninkaan viittaan toki menee sitte pupu poikineen. Ei ole halpaa lystiä lähettää nahkoja parkittavaksi ja niillä on varmasti melko kapoinen ostajakunta jos myydä meinaa, jotain kauluksia ja pipontupsujahan tietty voisi myydä sen minkä kerkeää ennen kuin hipit, eläinaktivistit jne aloittavat somemellakan.

Itse tekemällä hintaa ei niinkään tule, jos ei laske hintaa omalle työlleen. Tollasta pientä jösseäkin nimittäin työstää tovin jos toisenkin, kaikissa työvaiheissa. Mä olen tehnyt pajun kuoresta parkkia ja se on ollut hyvä. Nyt vaan aikaa ei tahdo löytyä noihin puuhiin.
Katso liite: 56477
Tuossa on Pekka, tai siis se mikä Pekasta on jäljellä. Kymmenen vuotta tuo talja on pyörinyt pulkissa, vaunuissa ja millon missäkin, nyt kaivoin sen pyrstöni alta.
Lampaitten ja lehmien pito kerrostaloissa on kielletty.

 
@Museo vuohi on hyvää. Meillä on kyllä viimesen parivuotta teurastetut vuohet pääasiassa jauhettu suoraan j-lihaksi koska lapsiperheessä on se loputon jauhelihakastike, lihapullat ja hampurilaispihvit kierto. Oikeastaan se on meillä niin että raadin suosikki on kyyttö, sen jälkeen vuohi, ankka, kani jne.

Vuohessa on vaan vähempi syötävää kuin vaikka lampaassa ja lampaat on ehkä miljoona kertaa helpompia pidettäviä kuin vuohet. Hyvä lypsykuttu on usein myös mallia talja henkarissa eikä niissä ole tietääkseni liharotuversiota niinkuin lampaissa.
 
Lampaitten ja lehmien pito kerrostaloissa on kielletty.

No tottakai on 🤣 mutta se ei estä meidän maatalousbyrokratiasysteemiä tekemästä virheitä. Jouduin muuttamaan kirjani takavuosina hetkeksi vanhemmilleni että pääsin helsinkiin silmäleikkaukseen, samalla muutti pitopaikkatunnus jostain käsittämättömästä syystä. Eläimet ei toki muuttanut. Se tunnus ei sitten muuttanut takaisin, se on lakkautettu moneen kertaan ja palaa aina takaisin jonkun päivityksen jälkeen.

Lihakaneja toki saa kerrostalossa kasvattaa jos lemmikkikanejakin saa pitää. Ei välttämättä kannata laittaa niitä teurastuksen jälkeen partsille roikkumaan, joku voi pahottaa mielensä.
 
@Museo vuohi on hyvää. Meillä on kyllä viimesen parivuotta teurastetut vuohet pääasiassa jauhettu suoraan j-lihaksi koska lapsiperheessä on se loputon jauhelihakastike, lihapullat ja hampurilaispihvit kierto. Oikeastaan se on meillä niin että raadin suosikki on kyyttö, sen jälkeen vuohi, ankka, kani jne.

Vuohessa on vaan vähempi syötävää kuin vaikka lampaassa ja lampaat on ehkä miljoona kertaa helpompia pidettäviä kuin vuohet. Hyvä lypsykuttu on usein myös mallia talja henkarissa eikä niissä ole tietääkseni liharotuversiota niinkuin lampaissa.

Suomesta ei kai oikein vuohta löydy kaupasta mutta paikallisessa ählämikaupassa oli pakasteena ja kokkasin sitten sen perinteisen eli vuohipataa Ras el Hanout. Joskus Afrikassa söin valtion hommissa käsin vuohta ja polttelin kylän miesten kanssa vesipiipulla hasista. Se oli jälkikäteen ajatellen typerää koska siitä olisi voinut resistentti tuberkkeli tarttua.

 
Suomesta ei kai oikein vuohta löydy kaupasta mutta paikallisessa ählämikaupassa oli pakasteena ja kokkasin sitten sen perinteisen eli vuohipataa Ras el Hanout. Joskus Afrikassa söin valtion hommissa käsin vuohta ja polttelin kylän miesten kanssa vesipiipulla hasista. Se oli jälkikäteen ajatellen typerää koska siitä olisi voinut resistentti tuberkkeli tarttua.
Täytyy myöntää että ensimmäiseksi ei olisi tullu mieleen tuperkkeli jos alkaa tekemään riskianalyysiä tuosta illanvietosta
 
Tuolla Hämeenlinnan Katumalla eräs kirjastohenkiseen perheyhteisöön kuulunut piti kerrostalon maantason parvekkeella 1980-luvun puolella kaakkia, tosin vain yhden yön. Tämä tarina on tosi.
Pitihän tuolla Helssingissäkin eräs perhe vuohta kerrostalon alakerran varastokomerossa.. paljastui sitten remontin yhteydessä. Oli sillä ollut ihan ok olot siinä 3x1,5m kellaritilassa....
 
Pitihän tuolla Helssingissäkin eräs perhe vuohta kerrostalon alakerran varastokomerossa.. paljastui sitten remontin yhteydessä. Oli sillä ollut ihan ok olot siinä 3x1,5m kellaritilassa....

Tuolla Helsingissä on takavuosina paljastunut kerrostalon yhteen huoneeseen pykätty perunamaa. Multaa se 30 - 40 senttiä ja siemenperunat jo hyvässä kasvussa. Paljastui alakerran katosta vesivahinkona. Ihan kantasuomalainen maalaispoika oli muuttanut kaupunkiin.
 
Tuolla Helsingissä on takavuosina paljastunut kerrostalon yhteen huoneeseen pykätty perunamaa. Multaa se 30 - 40 senttiä ja siemenperunat jo hyvässä kasvussa. Paljastui alakerran katosta vesivahinkona. Ihan kantasuomalainen maalaispoika oli muuttanut kaupunkiin.
Se on sitä lähiruokaa... no joo, aikoinaan kun tuli siellä asuttua niin tuli nähtyä kaikenlaisia höpöheinäkasvattamiota ... osa sellaisia että pois lähtiessäni soitin isännöitsijälle.."Et vittu sä et voi tehä näin!" "Miksen muka?"..
 
Täytyy myöntää että ensimmäiseksi ei olisi tullu mieleen tuperkkeli jos alkaa tekemään riskianalyysiä tuosta illanvietosta

No tuo oli sellainen reissu jossa ajoin yksin päivän hornan tuutissa olevalle keitaalle keskellä aavikkoa tarkistamaan jotain kehitysyhteistyöhanketta. Pääsin paikalle, kyläpoliisi otti tietoni ylös ja totesin olevani ainoa länsimaalainen alueella. Tarkistuksen yhteydessä selvisi että EU-rahoilla rakennetut kastelukanavat olivat täynnä hiekkaa. Kuulemma joku riita yläjuoksun naapurikylän kanssa. Kylän miehet ryhtyivät tarjoamaan minttuteetä ja sitten kotipolttoista anisviinaa. Lopulta syötäväksi tuotiin vuohi ja tuoretta leipää. Televisiosta tuli jotain Afrikan maiden jalkapallon mestaruuskilpailuja ja kanavia näkyi kaksi vähän heikolla signaalilla. Seuraavalla viikolla tanskalainen kollega varoitti tuosta resistenistä tuberkkelista jota en ollut osannut ottaa omassa alustavassa riskianalyysissäni huomioon. Tehkää tuosta omat johtopäätökset.
 
No tuo oli sellainen reissu jossa ajoin yksin päivän hornan tuutissa olevalle keitaalle keskellä aavikkoa tarkistamaan jotain kehitysyhteistyöhanketta. Pääsin paikalle, kyläpoliisi otti tietoni ylös ja totesin olevani ainoa länsimaalainen alueella. Tarkistuksen yhteydessä selvisi että EU-rahoilla rakennetut kastelukanavat olivat täynnä hiekkaa. Kuulemma joku riita yläjuoksun naapurikylän kanssa. Kylän miehet ryhtyivät tarjoamaan minttuteetä ja sitten kotipolttoista anisviinaa. Lopulta syötäväksi tuotiin vuohi ja tuoretta leipää. Televisiosta tuli jotain Afrikan maiden jalkapallon mestaruuskilpailuja ja kanavia näkyi kaksi vähän heikolla signaalilla. Seuraavalla viikolla tanskalainen kollega varoitti tuosta resistenistä tuberkkelista jota en ollut osannut ottaa omassa alustavassa riskianalyysissäni huomioon. Tehkää tuosta omat johtopäätökset.
Jälkeenpäin ajateltuna tuolla ei pitäisi mennä edes ovesta ulos jos kaikki riskit otetaan huomioon. Eikä kyllä pitäisi täälläkään. Kolerat, tuperkkelit mitä näitä on...

Vuohet ovat maukkaita kun sen tekee joku, joka osaa. Noissa maissa yleensä osaavat ja tavara on tuoretta kun se tuodaan määkivänä pelipaikoille. Kuten esim. se Asmaran kansainvälisen koulun "keidas"piknikin viereen tälläytynyt hääseurue teki. Tulipahan mukuloille biologian tunti samassa... Tosin nämä meikäläiset eivät ihan pienestä hätkähtäneet. Kampalan liikenneruuhkissa ei kuultu yhtä eikä kahta kertaa Pajeron takapenkiltä "Iskä, toi setä tossa torilla otti just yhdeltä kanalta pään irti."

Ei siinä mitään että tuollaista lähiruokaa tuotetaan. Presidentti Relanderkin oli innokas kanitarhuri. Hyvähän se on. Se on kuitenkin eri asia jos harrastus muuttuu "pakolliseksi" valitun politiikan vuoksi.
 
Anteeksi että häiriköin täällä maatalousketjussa kaupunkilaisena.

Erityisasiantuntijana työskentelevä tuttuni kertoi muutama vuosi sitten kuinka turvetuotanto, turkistuotanto ja lihatilat ajetaan poliittisilla päätöksillä alas ja nyt alan viimein minäkin uskoa. Tuossa Maaseudun Tulevaisuuden jutussa annetaan ymmärtää että kotimainen liha vain korvataan ulkomaalaisella antibioottilihalla. Varmaan osin niinkin. Itse kyllä luulen että halvempi kotimainen liha korvataan pidemmän päälle elintarviketeollisuuden tuottamilla lihan korvikkeilla ja kotimaisesta lihasta tehdään korkeamman katteen ylellisyystuote.

Koska kerran lihasta tulee kallista niin olen ryhtynyt vähitellen kaupunkilaisena pohtimaan vaihtoehtoja. Te maalaiset voitte toki pitää porsaita tai kaneja! Itse olen lisännyt sisäelinten syömistä koska ne ovat vielä ihan kohtuuhintaisia. Tänään kävin kotirannasta kaupungin keskustassa kiskomassa ahvenia, särkiä ja pienen mateen. Italialaiset turistit seurasivat ihan haltioissaan ja joimme siinä parit snapsit. Seuraavaksi olisi skotlantilainen kaveri tulossa käymään ja ajattelin että pitäisiköhän sitä kokeilla ensimmäistä kertaa elämässä vaikka oravapataa kun on kerran metsästyskautta vielä helmikuun loppuun jäljellä. Onko kenelläkään kokemuksia?

Oravapataa? Burgoo stew?


Riskianalyysi tosin kannattaa tehdä tässäkin tapauksessa, että mitä osia siitä oravasta käyttää...

 
Back
Top