Maatilojen ongelmalainat kasvussa ‒ ”Suomen huoltovarmuus lepää yhä harvempien tuottajien varassa”
Maatilojen maksuvaikeudet ovat seurausta pidemmästä kustannuskriisistä. Pulaan on joutunut sellaisiakin tiloja, jotka tavallisina aikoina pärjäisivät kohtuullisesti.
[SPOILER
Katso liite: 61147]
Katso liite: 61148
Maatilojen hoitamattomat lainat ovat lisääntyneet jo vuosia.
Suomen Pankki tiedotti maaliskuun lopulla maatalouden kasvavasta hoitamattomien lainojen määrästä. Ongelmaluotot ovat lisääntyneet monta vuotta, ja vaikka kasvu onkin pysähtynyt viimeisen vuoden aikana, tilanne on monesta syystä huolestuttava.
Elinkeinonharjoittajilla hoitamattomia lainoja oli helmikuussa 6,9 prosenttia koko lainakannasta ja maatalousyrityksillä 4,3 prosenttia eli enemmän kuin yritystoimialoilla keskimäärin.
”Huolestuttavaa on, maataloudessa on ollut perinteisesti vähän ja muita yrityksiä selvästi vähemmän luottotappioita”, MTK:n maatalousjohtaja
Johan Åberg huomauttaa.
”Maatalouden huonosta taloustilanteesta on varoiteltu, ja nyt se alkaa näkyä. Kannattamattomuus ja hoitamattomien lainojen kasvu on pitkäaikaisempi ilmiö eikä liity Ukrainan kriisiin.”
Hintojen viimeaikainen nousu parantaa jonkin verran tämänhetkistä kannattavuutta, mutta hoitamattomia lainoja on paljon, ne rasittavat vielä pitkään.
”Ylivelkaantuneet vaativat lainojen uudelleenjärjestelyjä, eivätkä kaikki selviäkään. Jos nykyinen kehitys jatkuu, konkursseja ja pakkolopettamisia tulee enemmän. Jossakin määrin yritystoimintaan kuuluukin, että pitää laittaa pillit pussiin, mutta nyt menee nurin hyviäkin maatiloja.”
Yritykset voivat tehdä huonoja investointeja ja laskea taloutensa pieleen. Nyt osalla kelpo maatiloista on Åbergin mukaan ollut myös huonoa tuuria, kun laskelmat on tehty parempien hintojen aikaan ja markkinatilanteeseen nähden liian iso ja kallis investointi on valmistunut suoraan kustannusnousuun. Hän on saanut yhteydenottoja nuorilta, sukupolvenvaihdoksen tehneiltä ja investointivelkaa ottaneilta nuorilta tuottajilta.
Mitä olet vastannut heille?
”Olen kehottanut ottamaan ensimmäisenä yhteyttä lainanmaksujen kanssa omaan pankkiin, jos tilanne alkaa huolestuttaa, tili on tyhjä ja maksut erääntyvät. Pankit ovat viestittäneet, että voivat järjestellä lainoja uusiksi, kunhan niihin ollaan ajoissa yhteydessä. Jos lainoista ehtii tulla ongelmaluottoja, pankkienkin liikkumavara on pieni.”
Maatiloja Åberg kannustaa myös tarkkaan oman talouden seurantaan, jotta ne huomaisivat käänteet ajoissa.
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Jos sadosta tulee normaali ja hinnat nousevat, useimpien tilojen tilanteen pitäisi parantua, Åberg järkeilee. Osa-aikaisilla viljatiloilla ei ole suuria lainojakaan.
Sen sijaan huono sato ja kalliit lannoitteet voivat olla viimeinen niitti etenkin päätoimisille kotieläintiloille. Åberg ei usko lihan kallistuvan vielä kesällä niin, että nousu korvaisi kallistuneet rehut. Niinpä tuotanto saatetaan lopettaa.
Kyselyissä myös viljelyala jää tänä vuonna normaalista.
Uhkaako Suomea ruokapula?
”4,3 prosenttia on jo sellainen luku, että jos se porukka joutuu lopettamaan ja joukossa on isoja kotieläintiloja, ei se ruokapulaan johda, mutta hyvinkin siihen, että tuotteita ei ole tarjolla kysyntää vastaavasti. Talousteorian mukaan heikko kannattavuus pienentää tuotantoa, mutta huoltovarmuusnäkökulmasta ruokaa pitäisi tuottaa kulutusta vastaava määrä.”
OP-ryhmän maa- ja metsätaloustoimintojen johtaja
Teppo Pölläsen mukaan Suomen Pankin tilasto kuvaa hyvin maatilojen tämänhetkistä tilannetta.
”Odotamme, että maatilojen toiminnan alasajoja tulee lähiaikoina lisää. Konkurssibuumista en puhuisi, koska uskon, ettei läheskään kaikkia alasajoja tehdä konkurssien kautta.”
Lähiaikoina tarkoittaa Pölläsen mukaan tämän vuoden loppuvuotta ja siitä eteenpäin. ”Ensi vuosi on luultavasti pahin.”
Pölläsen mukaan monet tilat ovat pyrkineet hoitamaan asioitaan hyvin ja ennakoiden, mutta aina esimerkiksi . investointien ajoitus ei ole onnistunut toivotusti.
”Alasajon uhka saattaa kohdata sellaisiakin tiloja, joilla oli kohtuulliset toimintaedellytykset ennen viime aikojen kustannusnousua. Osalla on esimerkiksi tiedossa jatkaja, mutta tässä kannattavuustilanteessa sukupolvenvaihdosta ei tehdä.”
Pölläsen mukaan lopettaviin kuuluu kaikkia kotieläintiloja sianlihasta maitoon ja siipikarjaan. Osaa saattaa jatkaa joku toinen viljelijä, joten tuotanto ei välttämättä vähene lopettavien tilojen suhteessa.
Ja vaikka viljan, maidon ja lihan hinta nousisivatkin, maailman epävarmuus ja tuotantopanosten hintakehitys pelottavat.
”Aika julmalta epäsuhta näyttää, kun panosten hinnat ovat nousseet satoja jopa prosentteja. Itse uskon, että kauppakin tekee voitavansa, asia on niin paljon ollut esillä. Mutta selvää on, että Suomen huoltovarmuus lepää yhä harvempien tuottajien varassa. Heidän tilanteensa on nyt kohtalainen, mutta kuinka he pärjäävät jatkossa?”
Myös Säästöpankkiryhmä kantoi syvää huolta maatilosta ja Suomen huoltovarmuudesta jo maaliskuun puolivälissä. Yritysliiketoiminnan johtaja
Kari Suutari vetosi kuluttajia valitsemaan kotimaista ruokaa ja valtiota takaamaan lainoja.
”Maatilojen rahoituksen turvaamisella turvattaisiin kotimaisen ruoantuotannon jatkumo Suomessa, myös Pohjois- ja Itä-Suomessa.”
Maataloudella oli helmikuun lopussa 4,8 miljardia euroa lainoja. Niistä 3,5 miljardia euroa oli myönnetty elinkeinonharjoittajille ja 1,3 miljardia euroa maatalousyrityksille. Yksityislainojen määrä supistui vuodessa 4,2 ja yhtiömuotoisten maatilalainojen määrä kasvoi 6,8 prosenttia. Syynä on maatilojen määrän pieneneminen viime vuosina sekä osakeyhtiöiden määrän kasvu.
[/SPOILER]
Muutaman tutun karjatilallisen näkemys on, että kesä odotellaan tuottajahintojen nousua. Mikäli ei nouse riittävästi, tuotanto lopetetaan syksyllä kannattamattomana.