Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hetki sitten oli Kuopion Prismassa juustohyllyssä lappu, jonka mukaan Arkijuuston toimitusvaikeudet johtuvat "raaka-aineiden saatavuusongelmasta".
Ei saada tarpeeksi maitoa, niin että sitä riittäisi myös juuston tekoon. Melkoisen huolestuttava tieto.


Kohta on puute myös lihasta.
 
Miten homma on aikojen kuluessa ryssitty noin?

Pitäisikö maaseudulla/tuottajilla olla oma puolue ja saada se hallitukseen?

Kaikki varmaan myöntää, että S-ja K-kaupasta lihaa ostaessa hyötysuhde raha/tuottajan ansio- on huono.


Ilmainen vinkki: myykää tiloilta/kaupoista sikaa. Ostajia löytyy. Laittakaa vaikka ilmoitustauluille tietoa. Parikymmentä vuotta sitten ostin tilalta pienen sian, kylmähuoneesta haettiin ja heitettiin auton perälle. Aikaa meni maksuineen alle 5min. Tiedon myyjästä sain tuttavan tuttavan kautta, todennäköisesti tiitisen lista on helpommin saavutettavissa kuin myyjät.

Yhteen kauppaan tuli liikuteltavan kylmätiskin kanssa myyjä kerran viikossa possua myymään ja aina oli jono sekä ostokset olivat kaikilla isoja. Katsonut tässä aasialaisia piirejä, eräs osti tukkupakkauksen koiralle tarkoitettua jauhelihaa ja teki siitä makkaraa. Hyvää oli, ja menekkiä lihalle löytyisi noista piireistä paljon. Ja myös niille osille joita kotimaiset ostajat eivät arvosta.
 
Miten homma on aikojen kuluessa ryssitty noin?

Pitäisikö maaseudulla/tuottajilla olla oma puolue ja saada se hallitukseen?

Kaikki varmaan myöntää, että S-ja K-kaupasta lihaa ostaessa hyötysuhde raha/tuottajan ansio- on huono.


Ilmainen vinkki: myykää tiloilta/kaupoista sikaa. Ostajia löytyy. Laittakaa vaikka ilmoitustauluille tietoa. Parikymmentä vuotta sitten ostin tilalta pienen sian, kylmähuoneesta haettiin ja heitettiin auton perälle. Aikaa meni maksuineen alle 5min. Tiedon myyjästä sain tuttavan tuttavan kautta, todennäköisesti tiitisen lista on helpommin saavutettavissa kuin myyjät.

Yhteen kauppaan tuli liikuteltavan kylmätiskin kanssa myyjä kerran viikossa possua myymään ja aina oli jono sekä ostokset olivat kaikilla isoja. Katsonut tässä aasialaisia piirejä, eräs osti tukkupakkauksen koiralle tarkoitettua jauhelihaa ja teki siitä makkaraa. Hyvää oli, ja menekkiä lihalle löytyisi noista piireistä paljon. Ja myös niille osille joita kotimaiset ostajat eivät arvosta.
On vain tuo tiloilta suoramyynti tehty niin vaikeaksi, pitää olla kaikenmailman "´sairaalatason" teurastustilat yms. laatuvaatimukset harvalla tilalla on siihen mahdollisuuksia. On olemassa pien teurastamoja mutta vaikeeta on niilläkin. Lisäksi viellä se kylmäketju vaatimus.
 
Ei saada tarpeeksi maitoa, niin että sitä riittäisi myös juuston tekoon. Melkoisen huolestuttava tieto.


Kohta on puute myös lihasta.
Taitaa tuo uutinen olla vuodelta 2008...
 
Taitaa tuo uutinen olla vuodelta 2008...
Näin olikin. Tuon arkijuuston osalta lienee niin, että halvemmat tuotteet lähtee nyt kaupan tiskiltä herkemmin sekä osittain siitä, että tavaraa mistä sitä tehdään eli maitoa ei saada tarpeeksi.

Sama kustannuksen nousu kurittaa yhtä lailla maitotiloja ja pönkkiä asennetaan oville. Maitotiloja on enää alle 5000 ja 7-8 % noista lopettaa tuotantonsa/v.
 
On vain tuo tiloilta suoramyynti tehty niin vaikeaksi, pitää olla kaikenmailman "´sairaalatason" teurastustilat yms. laatuvaatimukset harvalla tilalla on siihen mahdollisuuksia. On olemassa pien teurastamoja mutta vaikeeta on niilläkin. Lisäksi viellä se kylmäketju vaatimus.
Eikö noihin voisi käyttää muiden pienteurastamoiden puutteessa hirvimajoille tehtyjä teurastuspaikkoja? Ne näyttää hyviltä ja ovat suurimman osan vuodesta tyhjillään.

Nyt pikaisesti lobbaamaan asioita jotka helpottavat, olen varma että kansan tuki on takana. Jos nyt ei laiteta asioita liikkeelle, niin ei koskaan.
 
Onko Italiassa tässäkin omat säännöt? Siellä kuulemma lihaa (ja muitakin elintarvikkeita) myydään edelleen tyypillisesti pienissä todennäköisesti perheomisteisissa kaupoissa/myyntipisteissä/kojuissa ("hypermatteja" on vähän) ja ns. kylmäketju lienee katkennut vähintään kerran. Näin kertoi yksi Italiaa fanittava tyyppi.
 
Onko Italiassa tässäkin omat säännöt? Siellä kuulemma lihaa (ja muitakin elintarvikkeita) myydään edelleen tyypillisesti pienissä todennäköisesti perheomisteisissa kaupoissa/myyntipisteissä/kojuissa ("hypermatteja" on vähän) ja ns. kylmäketju lienee katkennut vähintään kerran. Näin kertoi yksi Italiaa fanittava tyyppi.
Italialainen virkamies tulkitsee EU-direktiivit niin että niistä on mahdollisimman vähän haittaa italialaisille.
Suomalainen virkamies ... no, tartteeko sanoa?

edit: toinen ongelma lienee myös se että Suomessa elintarvikeketjua dominoi K ja S, joiden intressi on lobata sellaiset säädökset millä pikkupuodeista ei tule heille ongelmaa. Suomessa on vähän ihmisiä mutta paljon saunoja. Ala kuin ala alkaa olla menossa siihen suuntaan että vahvin toimija saa ajettua läpi asetuksia millä homma kuin homma luvallistetaan jonkun kortin/tutkinnon taakse, joka rajaa homman yllättäen sille vahvimmalle toimijalle. Kohta et käy edes paskalla ellet ole suorittanut IDOn paskannustutkintoa.
 
Viimeksi muokattu:
Onko Italiassa tässäkin omat säännöt? Siellä kuulemma lihaa (ja muitakin elintarvikkeita) myydään edelleen tyypillisesti pienissä todennäköisesti perheomisteisissa kaupoissa/myyntipisteissä/kojuissa ("hypermatteja" on vähän) ja ns. kylmäketju lienee katkennut vähintään kerran. Näin kertoi yksi Italiaa fanittava tyyppi.
Samoin Ranskassa näkynyt dokumenteissa ja asiaohjelmissa kaloja puisilla myntitiskeillä auringonpaisteessa. Meillä pitää olla jäätä ja rosteria.

Vaimo on aasiasta. Paistaa kalan illalla ja jättää sen ruokapöydälle aamiaisaikaa odottamaan. Tänään söi kalan joka on ollut pöydällä paripäivää ja yötä. Syön samaa enkä ole koskaan ollut reissuilla vatsataudissa. Meillä suomessa ollaan ihan hysteerisiä kylmäketjujen, bakteerien ja parasta ennen päivien kanssa. Yksi tuttu laittaa ruuan uunista suoraan pakkaseen ettei tule bakteereita. Meillä keitot ja muut jää liedelle yöksi ja sitten lämmitetään ennen ruokailua.

Mitä ollaan saatu tästä kaikesta bakteeri- ja hygieniahysteriasta? Ainakin allergiat ja erilaiset IBS-taudit on suorastaan räjähtäneet käsiin.

Kautta aikojen ja edelleen useilla alueilla elukat teurastetaan takapihalla, tiellä tai metsässä. Viimeisien vuosikymmenien mittaan joku on meillä saanut lobattua tästä jotenkin saastaisen ja barbaarisen tavan. Huolimatta siitä että maassamme kaikilla on nykyään jääkaappi ja pakastin saatavilla. Ja joku on tienannut paljon näillä päätöksillä.
 
On vain tuo tiloilta suoramyynti tehty niin vaikeaksi, pitää olla kaikenmailman "´sairaalatason" teurastustilat yms. laatuvaatimukset harvalla tilalla on siihen mahdollisuuksia. On olemassa pien teurastamoja mutta vaikeeta on niilläkin. Lisäksi viellä se kylmäketju vaatimus.

Eikö tuota voisi ainakin teoriassa kiertää siten, että myy asiakkaalle elävän sian ja sitten vain avustaa sian uutta omistajaa teurastuksessa? Vai liittyykö elävän sian myyntiinkin jotain byrokratiaa?
 
Mihin @Baltriber on hävinnyt?

PS. Nykyään on onella paikkakunnalla ns REKO-myynti. Eli facebook-ryhmässä tuottaja ilmoittaa mitä on myynnissa, ostajahalukkaat ilmoittaa mitä haluaa ja sitten kerran, pari kuukaudessa pidetään tori jossainpäin paikkakuntaa jossa myjä ja ostaja kohtaavat.
 
Eikö tuota voisi ainakin teoriassa kiertää siten, että myy asiakkaalle elävän sian ja sitten vain avustaa sian uutta omistajaa teurastuksessa? Vai liittyykö elävän sian myyntiinkin jotain byrokratiaa?
Ostajalla pitää olla pitopaikkalupa. Takavuosina 50€ + eläimenpitoon sopiva paikka. Ja teurastuksessa myyjä saa tosiaankin vain avustaa, uuden omistajan on tehtävä teurastus itse.
 
Eikö tuota voisi ainakin teoriassa kiertää siten, että myy asiakkaalle elävän sian ja sitten vain avustaa sian uutta omistajaa teurastuksessa? Vai liittyykö elävän sian myyntiinkin jotain byrokratiaa?
Silloinkun minulla oli viellä lehmiä, niin jokainen maatilalla pidettävä lehmä, sika ja lammas yms. oli eläinrekisterissä jolloin myynnistä tai jopa siirrosta toiseen pitopaikkaan piti tehdä ilmoitus, myös teuraaksimenevistä.
 
Back
Top