Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tänään oli torilla puolukkaa 35€/5L, eli 7€/L. Ei hajuakaan paljonko litra painaa, mutta kaupan pakastealtaassa se maksaa.

1664039273238.png

Toki itse kerätyn marjan omahinnoittelu ja verovapaus ei oikein sovellu kaupalliseen perunan myymiseen...
 
Muutenkin, en nyt torihinnoittelun (esimerkissä valikoitua?) korkeinta tasoa. Kovin aiheellisena pitäisi. Pohdinnassa ka. hinnanmuodostuksen toteumalle. Kotimaisessa tuotannossa.

Tuolla huikealla (ja hieman provokatiivisella) esimerkillä. Sama Peruna. Euro vs. kuusi euroa. Ei tuottajan polussa kuluttajalle. Mitään merkityksellistä ole. Outo esimerkki.
Niimpä.

Itsekkin on tuohon tori myyntiin kokemusta niin.... varhaisperunasta hnnat oli kyllä aivan erit/ kauppa.

Niih.. miksiköhän?
 
Tuo hintaesimerkki oli ihan elävästä torielämästä. Vieläpä halvin pottu mitä oli tuottajilla myynnissä. Toriautossa mikä myy kaikkea vihannesta ja hedelmää oli edullisempaa.

Mutta ydin mitä yritän kertoa: Jos kauppa riistää tuottajaa hirmukatteilla, niin jos tuottaja myy kaupan hintaan, niin sen pitäisi riittää.

Ja mainontaa, hyväkään tuote ei mene kaupaksi ilman. Usea tuntemani ostaisi jos ruokaa olisi tarjolla tuottajalta. Maksaisi jopa hieman kaupanhintaa enemmän jos olisi kotiintoimitus isommalle ostokselle.

Eikä yhtään auta, että jos asiakasta joka yrittää kertoa mikä torikaupassa sekä suoramyynnissä on vikana tahallaan väärinymmärretään sekä dissataan.
Tuottaja myy tehtaalla/kaupalle sen perunan periaattella rekkakuormittain. Yksittäiselle kuluttajalle peruna myydään pienemmissä erissä. Jos se tuottaja lähtee myymään sitä perunaa toreille kilon pusseissa, niin aika menee siihen ja ostajien löytämiseen. Kauppa taas haalii kuluttajat sillä, että kaikki tuotteet myydään samassa paikassa. Peruna ei luultavasti sille kauppiaalle ole se tuote, jolla kate tehdään, vaan sitä myydään muun ohessa (ei kylläkään tappiolla). Sen sijaan sille perunanviljelijälle se on ainoa tuote ja se pitäisi saada kaikki myytyä. Jos asiakkaat pitää haalia yksitellen, niin on tekemätön paikka.

Voit laskea vaikkapa niin, että se pottukauppias lähtee aamulla torille pakullaan, perä täynnä pottua. Jos matkaa on esim. 50 km suuntaansa ja auto kuluttaa 15 litraa dieseliä, montako pottupussia pitää myydä 1€/kg hinnalla, että polttoainekustannukset saa peitettyä? Entäpä, jos pitää päästä vielä jonkinlaiselle tuntipalkalle? Tuohon sitten vielä viljely-, varastointi- ja pakkauskustannukset. Helpompaa se on myydä sille kauppiaalle, mutta kun niitä on käytännössä vain kaksi, niin joinakin vuosina niitä pottuja ei kannata edes nostaa, kun kauppa maksaa niin vähän tuottajalle.
 
Tänään olimme suoramyynti tapahtumassa, paljon pientuottajia, ja kuinka usein kuulin tuon saman ihmisten suusta kun kuljin seassa, kyllä on kallista, kaupasta saa halvemmalla ja samanlaista se on kun suomalainen.. Ei se näytä paljoa auttavan se suomalaisuus kun ulkomaista paskaa Myydään samaan aikaan halvemmalla.
Kaveri sanoi kyllästyneensä siihen, että ihmiset vertasivat hänen myymäänsä naudan sisäfileen hintaa Prisman sika-nauta -jauhelihan hintaan. Eikä siis kerran, vaan "aina" suoramyyntiä harjoittaessaan. :D
 
Tuottaja myy tehtaalla/kaupalle sen perunan periaattella rekkakuormittain. Yksittäiselle kuluttajalle peruna myydään pienemmissä erissä. Jos se tuottaja lähtee myymään sitä perunaa toreille kilon pusseissa, niin aika menee siihen ja ostajien löytämiseen. Kauppa taas haalii kuluttajat sillä, että kaikki tuotteet myydään samassa paikassa. Peruna ei luultavasti sille kauppiaalle ole se tuote, jolla kate tehdään, vaan sitä myydään muun ohessa (ei kylläkään tappiolla). Sen sijaan sille perunanviljelijälle se on ainoa tuote ja se pitäisi saada kaikki myytyä. Jos asiakkaat pitää haalia yksitellen, niin on tekemätön paikka.

Voit laskea vaikkapa niin, että se pottukauppias lähtee aamulla torille pakullaan, perä täynnä pottua. Jos matkaa on esim. 50 km suuntaansa ja auto kuluttaa 15 litraa dieseliä, montako pottupussia pitää myydä 1€/kg hinnalla, että polttoainekustannukset saa peitettyä? Entäpä, jos pitää päästä vielä jonkinlaiselle tuntipalkalle? Tuohon sitten vielä viljely-, varastointi- ja pakkauskustannukset. Helpompaa se on myydä sille kauppiaalle, mutta kun niitä on käytännössä vain kaksi, niin joinakin vuosina niitä pottuja ei kannata edes nostaa, kun kauppa maksaa niin vähän tuottajalle.
No tuossahan se juuri on sanottu.

Ei se vaan näemmä kaikille mene järkeen, niitten pitäisi edes joskus päästä osallistumaan siihen tuottajan vs. kaupan todellisuuteen.
 
Tuottaja myy tehtaalla/kaupalle sen perunan periaattella rekkakuormittain. Yksittäiselle kuluttajalle peruna myydään pienemmissä erissä. Jos se tuottaja lähtee myymään sitä perunaa toreille kilon pusseissa, niin aika menee siihen ja ostajien löytämiseen. Kauppa taas haalii kuluttajat sillä, että kaikki tuotteet myydään samassa paikassa. Peruna ei luultavasti sille kauppiaalle ole se tuote, jolla kate tehdään, vaan sitä myydään muun ohessa (ei kylläkään tappiolla). Sen sijaan sille perunanviljelijälle se on ainoa tuote ja se pitäisi saada kaikki myytyä. Jos asiakkaat pitää haalia yksitellen, niin on tekemätön paikka.

Voit laskea vaikkapa niin, että se pottukauppias lähtee aamulla torille pakullaan, perä täynnä pottua. Jos matkaa on esim. 50 km suuntaansa ja auto kuluttaa 15 litraa dieseliä, montako pottupussia pitää myydä 1€/kg hinnalla, että polttoainekustannukset saa peitettyä? Entäpä, jos pitää päästä vielä jonkinlaiselle tuntipalkalle? Tuohon sitten vielä viljely-, varastointi- ja pakkauskustannukset. Helpompaa se on myydä sille kauppiaalle, mutta kun niitä on käytännössä vain kaksi, niin joinakin vuosina niitä pottuja ei kannata edes nostaa, kun kauppa maksaa niin vähän tuottajalle.

Torikaupan, kioskikaupan ja muun pienimuotoisen myyntitoiminnan kannattavuus on heikentynyt aika paljon ihan viime vuosikymmeninäkin, mikä epäilemättä on yhteydessä palkkojen ja muiden oheiskustannusten jatkuvaan nousuun.

Tähän liittyen: alemman kustannustason maissa kuten Baltian maissa torikaupalla on ihan erilainen rooli kuin Suomessa. Siellä esimerkiksi lihan tai vihannesten hinta on torilla usein halvempi kuin marketissa, ja torien määrä ja torikaupan volyymi on iso. Baltian maissa myös kauppahalli voi myös usein olla aika resuinen paikka eikä suinkaan mikään korkean profiilin myyntipaikka niin kuin Suomessa.
 
Tänä aamuna (29.9.2022 n. klo 0830) kuulin pätkiä keskustelusta grillauksesta Radio Rockissa. Haastateltu grillausfani (en muista nimeä) kertoi, että suomalainen naudanliha ei sovi yhtä hyvin grillattavaksi kuin amerikkalainen. Hän perusteli sitä niin, että vaikka nimellisesti liha olisi leikattu samalla tavalla samasta kohdasta ja nimellinen rasvapitoisuus olisi sama, niin amerikkalaisessa naudassa rasva on lihan sisässä ja grillatessa se pitää lihan mehukkaana, kun suomalaisnaudan rasva on pihan pinnassa ja se grillatessa ei pidä lihaa sisältä mehukkaana.

Ohjelmassa pohdittiin mistä johtuu. Mitään varmaa tietoa eivät osanneet esittää. Olisiko täällä tietoa?
 
Viimeksi muokattu:
Suomalaisissa elää karmea pelko tästä rasvasta,sitä ei saa olla lihassa koska kuolet justiinsa kun syöt, ennen aikaan siat olivat kunnon rasvasikoja ja erittäin maukkaita, pelottelu teki tehtävänsä.. Erään hömelön toimesta joka teki pohjoiskarjalaprojektin.. Nautaa saa suomestakin tuollaisena kun kirjoitat mutta pitää pyytää kaupasta marmorilihaa, itse ostin ennen työpaikaltani kun mullia tuli ja laitoin lihan 5 viikoksi 0 asteeseen vakuumiin, oli aivan sairaan hyvää. Rasvapelkoisten Suomalaisten vuoksi saadaan nykyisin syödä rasvatonta ja mautonta sontaa.
 
Menee hiukan ot mutta, kun teette seuraavaksi karjalanpaistia, ostakaa paketti karjalanpaistilihaa sekä kunnon rasvaista potsin kylkeä paketti, nämä sekaisin pataan, huomaatte eron, rasva tekee makua.
 
Tänä aamuna (29.9.2022 n. klo 0830) kuulin pätkiä keskustelusta grillauksesta Radio Rockissa. Haastateltu grillausfani (en muista nimeä) kertoi, että suomalainen naudanliha ei sovi yhtä hyvin grillattavaksi kuin amerikkalainen. Hän perusteli sitä niin, että vaikka nimellisesti liha olisi leikattu samalla tavalla samasta kohdasta ja nimellinen rasvapitoisuus olisi sama, niin amerikkalaisessa naudassa rasva on lihan sisässä ja grillatessa se pitää lihan mehukkaana, kun suomalaisnaudan rasva on pihan pinnassa ja se grillatessa ei pidä lihaa sisältä mehukkaana.

Ohjelmassa pohdittiin mistä johtuu. Mitään varmaa tietoa eivät osanneet esittää. Olisiko täällä tietoa?
Ne taitavat US ja A:ssa käyttää liharotuisten nautojen lihaa, eli ns pihvikarjan lihaa grillauksiin ja muihin ruuanvalmistushommiin. Meillä käytetään pääasiassa maitorotuisten nautojen lihaa koska ne liharotuiset naudat ovat meillä harvinaisempia. Ja kun meillä on sitä rasvaa muutenkin varattu kuin ruttoa niin tietysti ne naudatkin on jalostettu vähärasvaisempaan suuntaan.
 
Noo kyllä Mansikistakin hyvää syötävää saa aikaan, mutta ei nopeasti.
No tuo se tuntuu olevan SE ongelma. Kaikki pitäisi saada ihan heti ja mieluummin valmiina jostain muovipakkauksesta.

Mihin ovat kadonneet ne.... Mainostetaan Mummon lihapyörykät, Mummon muusi, vanhanajan saunapalvi... ym.

Siitä ei ole jäljellä kuin ne haaveet siitä maistuvasta ruuasta mitä nykyään edes harvat ovat päässeet maistamaan.
 
Ne taitavat US ja A:ssa käyttää liharotuisten nautojen lihaa, eli ns pihvikarjan lihaa grillauksiin ja muihin ruuanvalmistushommiin. Meillä käytetään pääasiassa maitorotuisten nautojen lihaa koska ne liharotuiset naudat ovat meillä harvinaisempia. Ja kun meillä on sitä rasvaa muutenkin varattu kuin ruttoa niin tietysti ne naudatkin on jalostettu vähärasvaisempaan suuntaan.
Voi ne antibiootit ja kasvuhormonitkin tietysti vähän siellä Amerikassa vaikuttaa siihen lihan koostumukseen. Eikä rehu tai liikkuminen ole välttämättä ihan sama kuin täällä Suomessa.
 
Voi ne antibiootit ja kasvuhormonitkin tietysti vähän siellä Amerikassa vaikuttaa siihen lihan koostumukseen. Eikä rehu tai liikkuminen ole välttämättä ihan sama kuin täällä Suomessa.
Varmaan jossain kyllä, USA:ssa vaan on vähän useampia tapoja kasvattaa karjaa kuin yksi. Parempaa laatua tuottavat valitsevat nimenomaan lihantuotantoon sopivia rotuja ja niiden lihan koostumus pyritään saamaan kunnolliseksi laadukkaalla ja lajille luontaisemmalla ravinnolla. Sen hinta toki on muuta kuin antibioteilla ja kasvuhormoneilla doupatulla tehotuotannolla, mutta sama se tilanne on täälläkin - löytyy meiltäkin kasvattajia joilta saa laitumella ruokittua lihakarjaa, mutta se ei voi hinnan puolesta kilpailla edullisempien vaihtoehtojen kanssa.
 
Meillä kelpaa nykypotsista vain 2 ruhon osaa, niska ja kylki, niissä sentään vielä hiukan rasvaa, hyvällä tuurilla löytää kaupasta vielä joskus kelvollista entrecotea, ei siis kunnollista.
 
Meillä kelpaa nykypotsista vain 2 ruhon osaa, niska ja kylki, niissä sentään vielä hiukan rasvaa, hyvällä tuurilla löytää kaupasta vielä joskus kelvollista entrecotea, ei siis kunnollista.
Joskus kun kaupan grillistä tulee ostettua grillifilettä, niin onhan se todella kuivaa. Tosiaan kylki ja kassler ovat ihan eri planeetalta. Paistissa (siis padassa haudutettavassa) etuselkäkin on hyvää.
 
Onkohan jollakulla jonkinlaista sisäpiirin tietoa, että mikä selittää kesällä alkaneen Valion Lapinlahden meijerin valmistaman Arkijuuston (se 1,25 kg mötikkä) pulan? Monessa Saleissa se on ollut pitkään lopussa ja esimerkiksi tämän viikon loppupuolella Kuopiossa ainakin Prisma, Petosen Lidl ja moni muu kauppa myi eioota. Valion toista selvästi pienemmässä paketissa ja olikohan Joensuun meijerin valmistamaa Arkijuustoa yleensä on, mutta sen kilohinta on paljon korkeampi.

Kuopion Lidleissä oli lopussa myös oman merkin kermajuusto (Hermanni), joka on Kuusamon juuston tekemää.
 
Onkohan jollakulla jonkinlaista sisäpiirin tietoa, että mikä selittää kesällä alkaneen Valion Lapinlahden meijerin valmistaman Arkijuuston (se 1,25 kg mötikkä) pulan? Monessa Saleissa se on ollut pitkään lopussa ja esimerkiksi tämän viikon loppupuolella Kuopiossa ainakin Prisma, Petosen Lidl ja moni muu kauppa myi eioota. Valion toista selvästi pienemmässä paketissa ja olikohan Joensuun meijerin valmistamaa Arkijuustoa yleensä on, mutta sen kilohinta on paljon korkeampi.

Kuopion Lidleissä oli lopussa myös oman merkin kermajuusto (Hermanni), joka on Kuusamon juuston tekemää.
On. Vitullinen inflaatio joka johtuu eu kommunistipolitiikasta. Helpompi myydä 300g juustopaloja vanhalla 1kg hinnalla kuin 1kg paloja kolminkertaisella hinnalla. Semmosta se on. Muistakaa äänestää konsensuspuolueita ja hehkuttaa euroopan unionia, sitä saa mitä tilaa.
 
Back
Top