@baikal Kovin on käärepaperipainotteista.
http://www.uusipuu.fi/uusi-puu-hanke
http://www.uusipuu.fi/ratkaisut/?target=27287&do=search&p=1
Sitäpä minä juuri. Mutta katsellaan, miten hyvä tulee.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
@baikal Kovin on käärepaperipainotteista.
http://www.uusipuu.fi/uusi-puu-hanke
http://www.uusipuu.fi/ratkaisut/?target=27287&do=search&p=1
Traktorit vapautetaan liikenneluvasta – MTK kiittää, SKAL ei ilahdu
Politiikka13:08Paula Liesmäki http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...neluvasta-mtk-kiittää-skal-ei-ilahdu-1.162736
Hallitus esittää, että alle 60 kilometrin tuntivauhtia kulkevat traktorit vapautetaan tavaraliikenteessä liikenneluvan hakemisesta. Koneyrittäjät ja MTK kiittävät normien purkamista. Tavaraliikenteen edunvalvoja SKAL ei ilahdu muutoksesta.
Alle 60 kilometriä tunnissa kulkevat traktorit vapautetaan liikenneluvan hakemisesta tavaraliikenteessä. Muutos on osa liikennekaarta, josta hallitus on päässyt sopuun.
Markkinayksikön johtaja Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoi tiistaina, että lähtökohtana on hallituksen tavoite: EU-lainsäädännön minimin päälle ei laiteta enää kansallista sääntelyä.
Nykyään kaupallisilta traktorikuljetuksilta vaaditaan liikennelupa.
MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kiittää luvan poistamista. "Todella hyvä juttu maaseudun yrittäjien ja norminpurun kannalta."
MTK ja Koneyrittäjät esittivät juuri 60 kilometrin tuntivauhtirajaa luvan poistamiseen. Keväällä lausunnoilla olleessa esityksessä raja oli 40 kilometriä tunnissa.
"Maaseudun yrittäjillä on liiketoiminnan kehittämisessä entistä isompia vapauksia. Muutos vähentää hallinnollista taakkaa viranomaisilta."
Liikenneluvan poistuminen traktoreilta lisää todennäköisesti yrittäjyyttä ja alan innovatiivisuutta, arvioi konsulttiyhtiö Tempo Economics vaikutusarviointiraportissaan.
Vaikutusta korostanee se, että traktorikalustoa on Suomessa runsaasti. Vain pieni osa siitä on tällä hetkellä ammattimaisessa tavaraliikennekäytössä.
Myös Koneyrittäjät ovat tyytyväisiä liikennekaareen sisältyviin norminpurkuesityksiin.
Hallitus esittää liikennekaaressa, että kaupallista tavaraliikennettä harjoittavien pakettiautojen liikennelupavaatimus korvataan rekisteröintivelvoitteella.
"Traktoreita ja pakettiautoja koskevien normien purkua on kaivattu. Ne ovat olleet osoitus siitä, miten vaikeaa tarpeettomankin sääntelyn purkaminen meillä on ollut", toteaa Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola tiedotteessa.
"Kansallisille EU-määräyksistä poikkeaville lisäsääntelyille ei ollut perusteita ja varmasti myös EU-sääntelyssä on edelleen purkamisen tarvetta", liitto tiedottaa.
Tavaraliikenteen edunvalvoja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ei ilahdu muutoksista.
SKAL:n mukaan alle 60 kilometriä tunnissa kulkevilta traktoreilta tulee edellyttää liikennelupa kuljetusmarkkinoiden tasapuolisuuden takia.
"Lupavapautus on omiaan lisäämään traktoreiden määrää tieliikenteessä sellaisissakin kuljetustehtävissä, joissa kuorma-auto olisi liikenneturvallisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto", järjestö sanoo tiedotteessa.
SKAL:n mukaan pakettiautojen vapauttaminen liikennelupavelvoitteesta pitää tutkia huolellisesti. Järjestön mukaan pitää varmistaa, että toimijat ovat hyvämaineisia, vakavaraisia ja niillä on tosiasiallinen toimipaikka Suomessa. Lisäksi kuljetuskalusto on rekisteröitävä Suomeen.
"Muuten markkinoiden tasapuolisuus ja samalla hallituksen hyvät tavoitteet vaarantuvat."
Liikennekaari tulee kokonaisuudessaan voimaan heinäkuun alussa 2018.
Hallituksen esitys liikennekaaresta annetaan eduskunnalle huomenna torstaina.
Juttua täydennetty klo 13.02 ja 14.34.
Raaka-aineiden saatavuus vaikeutuu Kankaan mukaan väistämättä 20 miljoonan kuution vuotuisten lisähakkuiden toteutuessa. Lisäksi esimerkiksi Lapissa on sovitettava yhteen porotalouden ja luontomatkailun näkökulmat.
– Eikä ole helppo saada metsänomistajia myymään sitä määrää ilman merkittävää kantohinnan nousua. Tueksi tarvitaan myös metsäpoliittisia päätöksiä, ennakoi Kangas
Onko metsätaloudella käytössään tekniikoita, joilla puu kaadetaan juurineen päivineen?
Kuinka paljon tarvittaisiin voimaa keskisuuren ja täysikasvuisen puun kaatamiseksi juurineen?
Eli mahdolliset metodit olisivat kai veto, työntö, kampeaminen tai nostaminen, ja niiden yhdistelmät.
Mun tekisi mieli ehdottaa esim. panssarivaunujen käyttämistä puiden nurin vetämiseen, tai vaikka vanhenevan ja tarpeettomaksi menevän räjähteen ujuttamista puun alle. Tai no, räjäytysjätkät tietävät kai parhaiten miten puu kaadetaan ilman että kantoa jää.
Tuo saattaa luonnossa tyssätä siihen että maan alla on sopivan suuri kivi piilossa... Mutta perkeleen hyvä ajatushan tuo on, jonka päälle saattaa voida rakentaa. Eli syöstään tai survotaan puun alle lapiomaiset leikkurit, jotka katkovat juuret samalla.Puistohommia.
Tuo saattaa luonnossa tyssätä siihen että maan alla on sopivan suuri kivi piilossa... Mutta perkeleen hyvä ajatushan tuo on, jonka päälle saattaa voida rakentaa. Eli syöstään tai survotaan puun alle lapiomaiset leikkurit, jotka katkovat juuret samalla.
Tuo menetelmä vaan saattaa soveltua ainoastaan tietyille puulajeille. Meinaan, että eikös nämä yleisimmät havupuut kasva ainoastaan oksan kärjistä ja olettaisin tämä pätevän myös juuriin?
Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan
21.9.2016 15:35 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223146-norja-aikoo-kaataa-valtaosan-susistaan
Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan.
Näin kertoo brittiläinen laatulehti The Guardian artikkelissaan viime perjantaina (16.9.2016);https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/16/norway-wolf-cull-government-wwf-friends-earth-environment-protest
*
68:stä sudesta ”poistetaan” 47 yksilöä
Valtion susi-suunnitelman mukaan Norja on myöntämässä luvan 47 suden kaatamiseen. Se merkitsee leijonanosaa maan muutoinkin suhteellisesti ottaen suppeasta susikannasta, jonka määräksi lasketaan 68 luonnonvaraista sutta.
Tarkkaan ottaen kyseessä on 69,12 %:n ”poisto”.
*
The Guardian kirjoittaa:
”Norja suunnittelee teurastaa yli kaksi kolmasosaa jäljellä olevasta susikannastaan, tilanteessa josta ympäristönsuojelijat katsovat että maan luonnonvarainen susikanta on kokonaan vaarassa tuhoutua.”
(Guardian käyttää sanamuotoa ”cull”, joka sanakirjan mukaan tarkoittaa: ”teurastaa, vähentää jnkn lajin kantaa, poimia, valita”. VH]
*
Norja on ulkoilmaihmisten luvattu maa. Ja metsästys on siellä suosittu urheilumuoto. Viime vuonna yli 11.000 metsästäjää haki kaatolupaa 16 suden ampumiseen. Suhdeluku on huima: yli 700 hakemusta kutakin kaatoluvan sutta kohden. https://www.theguardian.com/world/2015/nov/30/norwegian-hunters-line-up-for-licences-to-shoot-wolves
*
Norjan keskustaoikeistolainen hallitus on tänä vuonna lisännyt kaatolupia – suurimmaksi yli 100 vuoteen (viimeksi näissä lukemissa oltiin vuonna 1911) – sillä perusteella, että sudet aiheuttavat vahinkoja, muun muassa ne verottavat poro- ja lammaskatraita. Hallitus myös haluaa rajoittaa salametsästystä. https://www.theguardian.com/world/2015/apr/19/norwegian-court-to-rule-on-six-men-accused-of-illegal-wolf-hunt
Monet katsovat että sudet voivat päinvastoin vetää turisteja maahan. https://www.theguardian.com/travel/2016/mar/12/wolves-norway-arctic-narvik-polar-park-zoo-wildlife
Ympäristöjärjestöjen edustajat kiistävät nämä argumentit, ilmoittaen että todelliset vahingot ovat minimaalisia, eikä hallituksen linjaus ole missään suhteessa niihin nähden.
Norjan hallitus pidättyi kommentoimasta asiaa Guardianille.
*
Suunnitelman mukaan suurin osa, 24 sutta, ammutaan maan luontaiselta susialueelta, Kaakkois-Norjassa, ja 13 yksilöä lähialueilta ja loput 10 yksittäisesti muilta alueilta.
*
”Tämä on massateurastusta. Emme ole nähneet mitään tähän verrattavaa yli sataan vuoteen, mutta nyt hallitus toteuttaa politiikkaa, jonka tarkoitus on hävittää suurpedot”
Näin toteaa Norjan WWF:n puheenjohtaja Nina Jensen, ja jatkaa:
”Se että ammumme 70 % susistamme ei todellakaan ole sen mukaista, mitä edustamme kun ilmoitamme olevamme kansakunta joka kunnioittaa luonnonarvoja. Ihmiset kaikkialla Norjassa ja maan ulkopuolella ovat reagoineet tähän suunnitelmaan.” https://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2012/nov/20/norway-predators-wolves
Hänen mukaansa maataloudenharjoittajien menetykset ovat minimaalisia, mikä ilmenee tilojen tekemiin susivahinkohakemuksiin vuosina 2004-2011.
*
”Hallituksen suunnitelma on torjuttava”, ilmoittaa Silje Ask Lundberg, Norjan Maan ystävienpuheenjohtaja. "Tällä päätöksellä kolme kuudesta Norjan susiperheestä voidaan ampua. Kehotamme ympäristöministeriä lopettamaan teurastuksen. Norjan pitäisi hävetä tätä.”
*
Guardianin artikkelista kirjoitti ensimmäisenä Aamulehden aluetoimittaja Aulis Alatalo. AL ke 21.9.2016;
”Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan.
Maan 68 vilistä sudesta aiotaan kaataa 47. Kaatoja perustellaan lammasvahingoilla.”
AL/Auliksen Verkkouutinen; http://www.aamulehti.fi/maailma/68-...lee-tayskaatoa-salametsastyksen-karsimisella/
*
Kun Puola kielsi sudenmetsästyksen, sen susikanta tuplaantui nopeaan tahtiin. https://www.theguardian.com/environment/2016/jan/02/wolf-maligned-predator-poland-carpathians
Euroopan susi-maa on Espanja, jossa kannan laajuus on yli 2.000 yksilöä.
*
Entä Suomi?
Suomen katomäärät ovat olleet välillä noin 20 % susikannasta – ja tämäkin taso on saanut osakseen vahvaa kritiikkiä, vaikka on vain murto-osa Norjan suunnitelmista. https://www.theguardian.com/world/2016/jan/21/finland-approves-wolf-hunt-trial-cull-illegal-poaching
Guardianin kolumnisti Patrick Barkhan arvosteli talvella 2016 jyrkästi Suomen kannanhoidollista sudenmetsästystä ja nimitti sitä massamurhaksi.
”Ainako ne vain pelkää isoa pahaa sutta Suomessa?”, kysyi mr. Barkham täällä;
“There’s been a massacre in Finland. The country, which from afar looks to epitomise sustainable living, has slaughtered a third of its wolves this winter. Seventy-five wolves have been killed since the end of August: 43 in a government-sanctioned cull, and most of the rest under a licence system that allows “problem” wolves – those repeatedly found in villages or menacing farm livestock – to be shot dead.”
Lue juttu kokonaisuudessaan; https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/29/afraid-big-bad-wolf-finland-hunters
Maaseudun Tulevaisuus poimi artikkelista tärpit;
”The Guardian: Eurooppalaiset susien kanssa sovussa, suomalaismetsästäjät eivät luovu vallasta”
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/the-guardian-eurooppalaiset-susien-kanssa-sovussa-suomalaismets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4t-eiv%C3%A4t-luovu-vallasta-1.140862
Patrick kuittasi twitterissä; https://twitter.com/patrick_barkham/status/704605858223820800
”Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale… “ Sudenteurastusta Suomessa, kyyhkysten syöntiä ja yks onnellinen rantaanajatunut valas…”Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale: http://gu.com/p/4h6g3/stw my @guardian Notebook today. Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale
Suomessa on jo pitempään ollut noin 220-250 yksilön susikanta.
Jos Suomestakin sudet tapettaisiin kokonaan...
Kuinka paljon metsästettävää tulisi lisää, kun sudet eivät enää olisi syömässä toisia eläimiä?
Mitä seurauksia susien katoamisella olisi luontoon?
Tuskin juuri mitään. Susihan käytännössä hävitettiin 1800-luvun lopulla ja se puuttui luonnostamme lähes koko 1900-luvun, eikä se mitenkään dramaattisesti vaikuttanut.Mitä seurauksia susien katoamisella olisi luontoon?
No eihän se nyt kokonaan maan päältä katoaisi, Suomesta vain. Siperiasta saisi tilattua lisää.Ei suden pidä kadota luonnosta. Mutta sitä on paimennettava lajina sillä tavoin, ettei sitä huvita lähestyä ihmistä ja koiraa edes epähuomiossa. Tämä on AINOA oikeasti kestävä tapa säilyttää se lajina. Joskin lajina sen suurin uhka on risteytyminen koirien kanssa.
Ihmisellä ei minun mielestäni ole mitään oikeutta -hävittää- ainoatakaan lajia.
Kyllä nyt tulee susitapahtumia tiheään tahtiin pieneltä alueelta. Saa nähdä, milloin metia kommentoi aihetta.