A2-maidon tarina Suomessa voi olla vasta alussa.
Rääkkyläläinen
Outi Hännikäinen päivitti huhtikuun lopulla Facebookkiin ensimmäisen A2-lypsynsä. Ensimmäiset litrat sai kunnian lypsää holstein-friisiläinen nimeltä Rantaniityn Milady.
”Itsellä ei ole ongelmia tavanomaisen maidon juonnin kanssa, mutta A2 on mielenkiintoinen ja helposti jalostettava ominaisuus. Tuntuu, että en menetä karjassa mitään, vaikka jalostaisin sen tuottamaan vain A2-maitoa”, Hännikäinen perustelee.
Tieto on herättänyt kiinnostusta. Uuden maidon maistelu aloitetaan kuitenkin varovaisesti.
”Jos maito on aiemmin aiheuttanut oireita, ei A2-maitoa ihan suuna päänä rynnätä kokeilemaan.”
Maidon jalostaa ja myy kiteeläinen MaitoKarelia.
Tuotteita on saatavilla Joensuun Pilkon Citymarketissa sekä kiertävä lähiruokamyymäläauto Makuvankkurissa.
Aiemmin näytteet lehmistä piti lähettää Yhdysvaltoihin, mutta nykyisin A2-ominaisuuden yleisyyden karjassaan voi selvittää Faban tai Semexin kautta.
Omaan tankkiinsa lypsettävät A2-maitoerät ovat Hännikäisen tilalla vielä pieniä.
Karjan muuttaminen vain A2-maitoa lypsäväksi on vuosien projekti.
Vanhojen lehmien poislaittoa hän ei aio tavoitteidensa vuoksi kiirehtiä.
Toiveissa kuitenkin on, että A2-maidosta voisi kasvaa tilalle tukijalka.
”Karja on pieni, eivätkä investointisuunnitelmat lähde lentoon. Jospa erikoistumisella tilan saisi pienessä mittakaavassa kannattavammaksi.”
Maailmalla A2-maitoa myydään premium-tuotteena.
Tavallisen maidon myynti laskee monissa länsimaissa, mutta A2-maito ei seuraa samaa kehityskulkua.
Alan markkinajohtaja A2 Milk Co on Uuden-Seelannin arvokkain yhtiö, uutisoi Bloomberg helmikuussa. Sen markkina-arvoksi laskettiin tuolloin 7,5 miljardia dollaria.
Nousua on kirittänyt erityisesti myynti Kiinaan, jossa A2-maidosta tehdyt maitojauheet ovat tehneet kauppansa.
Myös Valiolla ollaan A2-maidon suhteen hereillä.
Meitä kiinnostaa kaikki maitoon liittyvä, se on selvää, sanoo Valion alkutuotantojohtaja
Ilkka Pohjamo. Vielä A2-maitoon ei kuitenkaan olla tarttumassa.
”Tieteelliset todisteet ovat puutteelliset, eikä A2-maidon kohdalla ei vielä ole mahdollista käyttää terveysväittämiä”, Pohjamo sanoo.
Myöskään Arlan valikoimissa A2-maitoa ei lähiaikoina nähdä.
”A2-maidon kysyntä on hyvin pientä, ja sen vaikutuksista terveyteen ei ole yksiselitteistä tutkittua tietoa”, sanoo Arlan tuoteryhmäpäällikkö
Sanna Heikfolk.
”Näistä syistä Arla ei ole ottamassa tuotetta valikoimiinsa. Myös maitotiloille A2:n kustannukset olisivat merkittäviä.”
Pätkä vain tilaajille MT:n jutusta. Karjan Jalostaminen A2:lle vie vuosia. Jos karjan rakenteelliset ja tuotanto-ominaisuudet muutoin pysyvät samana, mitään ei menetä, vaikka A2:lle lähtisi karjan siemennyttämään A2-maitoa periyttävillä sonneilla. Pikemminkin tällä maidolla on mahdollisuus parantaa kannattavuutta.