SUURI RESERVILÄISKESKUSTELU

Maanpuolustustahto näkyy ampumaradoilla – rynnäkkökiväärin ammuntakoulutukset myydään hetkessä loppuun​

Lahden seudulla rynnäkkökivääri- ja pistooliammuntoja järjestetään maaliskuusta lähtien joka lauantai.


– Ampumakurssit täyttyvät todella nopeasti. Kun ilmoittautuminen avataan, niin paikat ovat täynnä parissa päivässä.

Nyt kun määrärahoja on saatu lisää, niitä käytetään myös ampumamahdollisuuksien lisäämiseen eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi MPK:n Lahden toiminta-alueella ammuntakursseja järjestetään alkuvuonna Hollolan Hälvälässä kahdesti kuukaudessa.

Maaliskuun alusta lukien tahti tiivistyy niin, että loppuvuoden ajan ampumaradalle kokoonnutaan joka lauantai.
 
Meille koville kundeille (hehheh) on tarjolla Pohjois-Suomessa Arktinen kurssi, MPK kurssitarjonnasta sieltä raskaammasta päästä, ellei peräti raskain.
 
Tuosta puuttuu se viilein osuus, joka on vaatteiden vaihtaminen.

Huvittavasti avantoon vielä "hiihdettiin" ilman suksia. Sukset, ase ja täpäri tuovat tuohon ihan uusia ulottuvuuksia, varsinkin mikäli ne vaihtovaatteet pitää kaivaa sieltä täpäristä. ;-)

Temppuna ei mitenkään erityisen haastava, lähinnä porukalle tuotti ongelmia toimia hypotermian ensiasteiden kanssa. Kun sormista katoaa tunto, alkaa monesta helposta asiasta kuten vetoketjujen avaamisesta ja housujen riisumisesta tulla todella hankalaa.
 
Hyvä tietää. Itselläni on ollut lähinnä toisin päin, kohdassa on lukenut RJOHT ja homma on ollut ihan perusjuttua.
Joskus ammoisina aikoina, kun oli MPK:n kurssi, mikä oli VEH ja sinne tuli PV:ltä kutsu, taisi suunniteltu koulutus kohdassa lukea "KURSSILAINEN". Nykyään, kun allekirjoittaneen VEH-kutsut ovat lähes yksinomaan oman yksikön harjoituksia, niin suunniteltu koulutus kohdassa lukee oma SA-tehtävä, vaikkei itse harjoitus juuri sitä tehtävää liippaisikaan edes läheltä.
Esim. PST RJOHT voi saada kutsun oman yksikkönsä harjoitukseen, vaikkei harjoituksessa panssareita torjuttaisikaan.
 
Onko korvaava kertausharjoitusvuorokausi (MPK) = kertausharjoitusvuorokausi (PV) ?
Ei täysin. Olettaen että tässä nyt puhutaan ylennyksistä, PV hyväksilukee niihin vain korkeintaan 25 MPK:n rinnasteista kertausharjoituspäivää.
Keltalappuiset VEH:t (tai nythän ne taitavat olla valkolappuisia myös) sen sijaan ovat täysimääräisesti PV:n kertausharjoitusvuorokausiksi laskettavia.


Ja nuo MPK:n rinnasteiset kertausharjoituspäivät ovat niitä, jotka näkyvät MPK:n sivuilla profiilissa/MPK-kortilla.
 
Joo noi pv,n ylennykset on niin syvää mystiikkaa ettei siitä ota yksikköupseerikaan selvää. Jotku saa ilman kertauksia ja jotku taas käy useita kertoja vuodessa harjoituksissa eikä ylennyksiä näy. Mutta reserviläistä tällainen ei haittaa.
 
Joo noi pv,n ylennykset on niin syvää mystiikkaa ettei siitä ota yksikköupseerikaan selvää. Jotku saa ilman kertauksia ja jotku taas käy useita kertoja vuodessa harjoituksissa eikä ylennyksiä näy. Mutta reserviläistä tällainen ei haittaa.
Kyllä miehistöylennykset korpraaliksi pitäisi olla automaatio, mutta kh-vääpeli/aluetoimisto ei ole hoitanut tehtäviään.
Vuosittain kävin oman yksikön läpi ja etsin näitä "virheitä" toki harjoitusarvioinnit piti olla kunnossa eli mielellään 3/3.
 
Voiko työnantaja kieltää/estää työntekijäänsä osallistumasta VEH:iin?
 
Voiko työnantaja kieltää/estää työntekijäänsä osallistumasta VEH:iin?
Kyllä voi. Jos VEH on sellaiseen aikaan, minkä työntekijän työsopimus estää sovitun työteon aikana, on työstä poissaolo kyllä kiellettyä.
Työntekijä voi anoa lomaa ja jos se myönnetään, voi mennä mihin tahansa haluamaansa vapaa-ajan vapaaehtoiseen harrastukseen.

Kertaushsrjoitus on toinen asia kun se on käsky. Sitä työnantaja ei voi kieltää.
.
 
Back
Top