Suurmoskeija

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
torstai 16. maaliskuuta 2017
Päin Mekkaa, Medinaa

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2017/03/pain-mekkaa-medinaa.html?spref=fb

Päin Mekkaa

Kuten kaikki tietävät pyhiinvaellus Mekkaan edes kerran elämässä on jokaisen muslimin velvollisuus. Sinne päin rähmälleen myös heittäytyvät miespuoliset muslimit viidesti päivässä.
Mikä järki tässäkin mahtaa olla, saattaa moni kysyä. Vastaus tietenkin on, ettei siinä mitään järkeä olekaan. Uskonnoilla nyt vain on tapana vaatia harjoittajiltaan erilaisia alistumisen merkkejä ihan vain muista erottautumisen vuoksi.
Toki tämä erottautuminen, sen määrä ja muodot vaihtelevat. Itäisissä, usein sekoittuneissa uskonnoissa yleinen on ajatus koko ihmiskunnan tai peräti koko luomakunnan ykseydestä.
Että sitä saatetaan toteuttaa erottautumalla äärimmäisen jyrkästi muista luoduista, esimerkiksi yhteiskunnan toisista kasteista tuntuu kai luontevalta meistä, jotka näemme tällaista erottautumista joka päivä jopa niinkin proosallisessa asiassa kuin kunnallispolitiikassa. Tottahan me paariat tiedämme, vaikka pidättäydymme heitä tuntemasta.
Islamin piirissä asia korostuu tragikoomisella tavalla, kun Mekkaan päin kääntyjät korottavat itsensä korkealle ”uskottomien” yläpuolelle. Jälkimmäisiä verrataan saastaisiin sikoihin ja koiriin.
Sitäkin katkerampaa lienee havaita, etteivät nuo oikeauskoiset ole kyenneet noin tuhanteen vuoteen saamaan aineellisen tuotannon alalla aikaan oikeastaan mitään. Silloin kerran olivat vääräuskoiset vielä paljolti samalla tasolla, mutta onpa siitä jo aikaa vierähtänyt.
Toki öljyn löytyminen autiomaiden syvyyksistä on viimeisten vuosikymmenien aikana mahdollistanut oikeauskoisille aineellisen tuotannon hedelmien hankkimisen ostamalla ja tämä näyttää jatkuvan niin kauan kuin tavaraa riittää. Siis tuota öljyä.
Öljyn turvin onkin saatu merkittävästi kasvatettua väkilukua ja rakennettua kaupunkeja, vieläpä sangen mahtavia.
On luontevaa, että Mekka, profeetan kotikaupunki, on saanut osansa tämän länsilähtöisen kultasateen seurauksista.
The Economist kertoo, että Mekkaan matkusti vuonna 1950 vain 50000 pyhiinvaeltajaa vuodessa kävelemään Kaaban pyhäkön ympärillä. Viime vuonna määrä oli seitsemän ja puoli miljoonaa ja lähiaikoina määrän suunnitellaan kaksinkertaistuvan.
Koska tuo paikka on kovin pieni, syntyy tungosta, kuten on helppo ymmärtää. Tungoksesta taas on kaikenlaisia ikäviä seurauksia, ellei ihmisiä tiukasti ohjailla, vaan jätetään koko asia herran haltuun.
Niinpä syksyllä 2015 tungoksessa tallattiin kerralla kuoliaaksi 2000 ihmistä. Muitakin vahinkoja pyhällä paikalla on sattunut, muun muassa nosturin kaatuminen, joka samana vuonna tappoi 107 pyhiinvaeltajaa. Mieleen tulee tietenkin, että he olivat sen Allahin silmissä ansainneet, mitäpä asiaa ihmisjärjellä pohdiskelemaan. Kismet lienee oikea termi.
Kun nyt valtavat ihmismassat kokoontuvat yhteen, on joka tapauksessa välttämätöntä hoitaa monia logistisia seikkoja. Usein helteessä vaeltavia ihmisiä on ehdottomasti juotettava ja syötettäväkin. Myös jätehuolto on järjestettävä.
Paljon onkin nyt panostettu pyhiinvaelluksen, tuon muslimin elämässä pyhän velvollisuuden hoitamiseksi. Kaaban ympäristö on myllätty aivan tuntemattomaksi ja Aabrahamin aikuisten muistojen seudut muistuttavat nyt kiiltävää huoltoasemaa, mikä ehkä kätkee syvempääkin symboliikkaa. Minareettien ohella taivaalle nousevat myös MacDonaldsin kultaiset kaaret.
Mutta se varsinainen maailman keskipisteeksi tarkoitettu rakennus Kaaban vieressä on Mekan kellotorni, joka näyttää aikaa koko maailmalle, tai ainakin siihen pyrkii. Rakennus on muodoltaan kummallinen Moskovan yliopiston ja Big Benin sekasikiö.
Big Beniin verrattuna mittasuhteet ovat korskeat. Edellinen on vain noin sata metriä korkea, Mekan torni on kuusi kertaa korkeampi, kapea huippu mukaan lukien.
Big Benin kellotaulun halkaisija on 23 jalkaa eli liki kahdeksan metriä, Mekan kellon peräti 151 jalkaa eli yli viisikymmentä metriä.
Big Benin kellotaulussa on 28 lamppua. Mekassa kelloa ympäröi 21000 lamppua, jotka välkkyvät viisi kertaa päivässä rukouskutsun merkiksi. Itse rakennus on osa valtavaa hotellikompleksia Abraj al Bajtia, jonka sivumennen sanoen on rakentanut saksalainen firma.
Mekan normaaliajan kai pitäisi haastaa Greenwichin aika, jonka mukaan maailma nykyään toimii, olen kuullut väitettävän. Saattaa kyllä olla, ettei tehtävä ole kovin yksinkertainen.
Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Toistaiseksi Allahia viisi kertaa päivässä kumartavilla on vielä rahaa, mitä syytää, myös kaikkeen absurdiin ja tarpeettomaan, kun yhteiskunnan kehittäminen jätetään tekemättä . Suurmoskeijoita rahoitetaan avokätisesti ympäri maailmaa. Selvää kuitenkin on, että tämän mahdollistava rahantulo loppuu jo nyt nähtävissä olevan ajan kuluessa.
Mitäpä tästä nyyisestä, Harun al Rashidin aikaa paljon yltäkylläisemmästä ajanjaksosta on jäävä jäljelle?
Abraj al Bajtilla saattaa olla hyvätkin tulevaisuudennäkymät. Turismi ja nimenomaan pyhiinvaellukset ovat nouseva bisnes, joka jatkuu niin kauan kuin ihmisillä joutavaa rahaa on. Uskoa tarvitaan vain sinapinsiemenen verran, kuten kokemus osoittaa.
Arabimaiden kansoilla ei näillä näkymillä tuota yltäkylläisyyttä tule tulevaisuudessa olemaan, elleivät ne ymmärrä jo nyt varautua siihen, mitä tuleman pitää.
Tietenkin niissä maissa, jotka maailman hyödykkeet tuottavat, on paljon yksinkertaisia sieluja, jotka toivottavat myös oman maansa laiminlyöneet ja raiskanneet maahanmuuttajat tervetulleiksi ja saattavat ennen pitkää jopa pelkästä miellyttämisen halusta muuttaa maailman normaaliajankin mekkalaiseen muotoon.
Mutta sanomattakin on selvää, ettei se ole mikään tapa ratkaista rakenteellisia ongelmia, jotka ovat valtavat. Niistä suurimpia on muhamettilaisen maailman oma hajanaisuus, joka ei suinkaan ole verrattavissa kristinuskon eri suuntausten eroihin Ranskan vallankumouksen jälkeisenä aikana, vaan pikemminkin uskonsotien aikaan.
Suurmoskeijat kristillisen maailman sydämessä eivät kerro multikulturalistisen, suvaitsevan yhteisön voittokulusta, vaan ovat merkki keskiaikaisesta taantumuksesta, yrityksestä kääntää kelloa taaksepäin.
Se ei tule onnistumaan, olipa kello sitten suuri tai pieni ja sijaitsipa se sitten Mekassa tai Medinassa. Paljon mieletöntä ja tarpeetonta vahinkoa kyllä varmasti on aikaan saatavissa, elleivät vastuunalaiset tahot kykene kantamaan vastuutaan tai edes ymmärtämään, mitä se edellyttää.
Muslimimaailma olisi pelastettava, mutta sen voivat tehdä vain muslimit itse. Heidän olisi jo syytä ymmärtää, mitä kello on lyönyt eikä jäädä tuijottamaan kellotaulun komeutta.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Rahoituksen alkuperäinen rahoitus on aika yhdentekevää. Voidaanhan se rahoittaa vaikka suomen valtion rahoilla ja siellä silti opettaa, no mitä halutaan. se että tulokseksi saadaan 2 ei tarkoita että laskutoimituksen täytyisi olla 1+1. Samaan tulokseen voidaan päätyä usealla tavalla. Suomessa ollaan huolissaan siitä jos Bahrain rahoittaa tai kanavoi rahoituksen. Oleellista on mielestäni se, että rahoittajasta riippumatta tuollaisessa paikassa voidaan opettaa ääriajattelua.
Rahoittajalla voi olla vaatimuksia kohteelle. Esim. juuri ne RIITTÄVÄN TASOKKAAT imaamit. Ja, voihan kehveli, sellaisia ei löydykään Suomesta. No, joku vaahtosuu Lähi-Idästä joka ei edes käy tuon moskeijan ulkopuolella. Siinä sitten saarnaamaan kotouttavaa sanomaa...
 

Raveni

Ylipäällikkö
Mutta tuo riskihän säilyy tai syntyy joka tapauksessa? Jos joku haluaa johonkin vaikuttaa niin kyllä se siihen keinot löytää. Ei Suomikaan ole 100% eikä 100%:n varmuudella vapaa islamilaisesta ääriajattelusta. Jos ei siis tänään ole imaami luomassa jalansijaa poliittiselle islamille tai ääriajattelulle niin mikään ei takaa, etteikö huomenna olisi. Toki tuollainen moskeija on yhteinen kokoontumis- ja rukouspaikka. Siellä ääripäät kohtaavat ja siellä sanan levittäminen on varmasti helpompaa.

En siis ole koko projektin kannalla mutta mikäli projekti toteutuu niin ongelma ei ole pelkästään se mistä se raha siihen tulee vaan se maaperä jossa toimintaa harjoitetaan yleisesti.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Mutta tuo riskihän säilyy tai syntyy joka tapauksessa? Jos joku haluaa johonkin vaikuttaa niin kyllä se siihen keinot löytää. Ei Suomikaan ole 100% eikä 100%:n varmuudella vapaa islamilaisesta ääriajattelusta. Jos ei siis tänään ole imaami luomassa jalansijaa poliittiselle islamille tai ääriajattelulle niin mikään ei takaa, etteikö huomenna olisi. Toki tuollainen moskeija on yhteinen kokoontumis- ja rukouspaikka. Siellä ääripäät kohtaavat ja siellä sanan levittäminen on varmasti helpompaa.

En siis ole koko projektin kannalla mutta mikäli projekti toteutuu niin ongelma ei ole pelkästään se mistä se raha siihen tulee vaan se maaperä jossa toimintaa harjoitetaan yleisesti.
Totta. Rahoittajat lähinnä lisäriskitekijä muiden ongelmien päälle.
 
Tähän jättipytinkiinhän piti tulla myös joku kulttuurikeskuskin mukaan?

No hyvä, vaadin siis että se on aito monikulttuurikeskus, eli siis sinne rakennetaan kaikille uskontokunnille omat palvontatilat. Katolisille, luterilaisille, ortodokseille, sunnille, shiioille, juutalaisille, buddhalaisille ja hinduille. Kai sinne joku animistikin sopisi sekaan. Sitten vain jättikulho popcornia, ja ruvetaan valvontakameroiden kautta katselemaan kuinka sunnit ja shiiat tappelevat verissäpäin, ja sitten, kun toistensa tappamiselta kerkiävät, hakkaavat tasapuolisesti kristittyjä, buddhalaisa ja hinduja. Juutalaisia tuolla tuskin tulisi kovinkaan paljoa näkymään, he osaavat jo aika hyvin varoa muslimeja...

Saataisiin ihan keskitetysti ihailla sitä monikulttuurista värinää...
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Voi hyvänen aika mikä plokikirjoitus...

http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233601-suurmoskeija-on-tervellut-suomeen

Sisältö lyhyesti:
  • Twitter on todella hieno asia, joka yhdistää legendaarisesti koko maailman yhdeksi suureksi perheeksi. Porsaita äidin oomme kaikki...
  • YK:n ihmisoikeusjulistus
  • "Uskon että kaikki tulee menemään hyvin, joten no worries"
  • "Puhumme mielellämme Islamin uskovaisia koskettavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, mutta samaan aikaan suljemme silmät Evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeiden piirissä tapahtuvalta psykoterrorilta ja muulta haitalliselta toiminnalta uskovaisten kannalta." - Ilmeisesti puhumme siis jotakuinkin saman mittaluokan ongelmasta? Ja auttaako mahdollisiin ongelmiin pätkääkään se, jos maassa on jo omasta takaa jotain muita hörhöjä?

Kirjoittajan motto on aika hyvä: "Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason." Niinpä niin...
 
Voi hyvänen aika mikä plokikirjoitus...

http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233601-suurmoskeija-on-tervellut-suomeen

Sisältö lyhyesti:
  • Twitter on todella hieno asia, joka yhdistää legendaarisesti koko maailman yhdeksi suureksi perheeksi. Porsaita äidin oomme kaikki...
  • YK:n ihmisoikeusjulistus
  • "Uskon että kaikki tulee menemään hyvin, joten no worries"
  • "Puhumme mielellämme Islamin uskovaisia koskettavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, mutta samaan aikaan suljemme silmät Evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeiden piirissä tapahtuvalta psykoterrorilta ja muulta haitalliselta toiminnalta uskovaisten kannalta." - Ilmeisesti puhumme siis jotakuinkin saman mittaluokan ongelmasta? Ja auttaako mahdollisiin ongelmiin pätkääkään se, jos maassa on jo omasta takaa jotain muita hörhöjä?

Kirjoittajan motto on aika hyvä: "Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason." Niinpä niin...
Jo vain. Hoikkalan kirjoituksen sisältöarvo on kyllä jokseenkin nolla. Ja vastaukset kirjoituksen saamin kommentteihin..Ei hyvää päivää.
 

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
Rahoittajalla voi olla vaatimuksia kohteelle. Esim. juuri ne RIITTÄVÄN TASOKKAAT imaamit. Ja, voihan kehveli, sellaisia ei löydykään Suomesta. No, joku vaahtosuu Lähi-Idästä joka ei edes käy tuon moskeijan ulkopuolella. Siinä sitten saarnaamaan kotouttavaa sanomaa..
Taitaa löytyä nuo kunnolliset ja sopivan hengenlaadun omaavat imaamit jo vaihtareina Euroopastakin. Britti- tai Ranskapassilla löytyy jo varmasti. Ja milläs niitä estät.....
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Taitaa löytyä nuo kunnolliset ja sopivan hengenlaadun omaavat imaamit jo vaihtareina Euroopastakin. Britti- tai Ranskapassilla löytyy jo varmasti. Ja milläs niitä estät.....
Totta. Tuo välivaihe on jo hoidettu etupeltoon.
 
Tuo Hoikkalan kirjoitus jättää kyllä sanattomaksi. Huh! Tuollaisia ihmisiä on siis oikeasti olemassa. Mutta onneksi Päivi Räsänen on tehnyt moskeijasta kirjallisen kysymyksen:

USEAT ERI MEDIAT kirjoitti:
Päivi Räsänen teki kirjallisen kysymyksen suurmoskeijasta
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Helsingin suurmoskeijahankkeesta.

Räsäsen mukaan hankkeeseen liittyy paljon ongelmia, joten hallituksen on syytä selvittää sen taustoja, ulkomaisen rahoituksen kanavia ja rahoituksen tarkoitusperiä. Samalla hallituksen tulee varmistaa, että päätöstä tehtäessä huomioidaan riittävällä tavalla turvallisuusnäkökohdat.

Räsäsen mukaan Euroopan maista löytyy useita esimerkkejä moskeijoista, joissa on suljettujen ovien takana levitetty väkivaltaisen radikalisoitumisen sanomaa.
 

TBman

Ylipäällikkö
Vapaan liikkumisen auvosta maksetaan tiettyä hintaa, kaikella on kääntöpuolensa.
Miksi ihmeessä Eurooppa ei ota mallia Australiasta, jonne pakolaiseksi pääsevät on todellakin pakolaisia... meidän päättäjät ovat kyvyttömiä tekemään rationaalista päätöksiä. Simppeli juttu, mutta vaatii tulevaisuusajattelua.
 
Viimeksi muokattu:

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Mutta tuo riskihän säilyy tai syntyy joka tapauksessa? Jos joku haluaa johonkin vaikuttaa niin kyllä se siihen keinot löytää. Ei Suomikaan ole 100% eikä 100%:n varmuudella vapaa islamilaisesta ääriajattelusta. Jos ei siis tänään ole imaami luomassa jalansijaa poliittiselle islamille tai ääriajattelulle niin mikään ei takaa, etteikö huomenna olisi. Toki tuollainen moskeija on yhteinen kokoontumis- ja rukouspaikka. Siellä ääripäät kohtaavat ja siellä sanan levittäminen on varmasti helpompaa.

En siis ole koko projektin kannalla mutta mikäli projekti toteutuu niin ongelma ei ole pelkästään se mistä se raha siihen tulee vaan se maaperä jossa toimintaa harjoitetaan yleisesti.
Riski toki syntyy muillakin tavoilla, mutta taitaa olla poliittisesti epäkorrektia vedota näihin muihin tekijöihin, koska seurauksena voi olla se, että sen myötä syytetään tietyn uskonnollisen ryhmän kollektiivisesta leimaamisesta, mikä on soo-soo tänä aikana. Tätä varmasti halutaan välttää, jotta ei syntyisi rinnastusta Halla-ahon lausuntoihin. Joten tämä detalji huomioiden, on luontevaa ja perusteltua vedota juuri rahoittajaan, koska tuolloin ei suoraan leimata ja syyllistetä uskonryhmää vaan poliittista islamia ja siinä sivussa ääriajattelun levittämistä tukevaa tahoa eli pääasiassa Saudi-Arabiaa ja Bahrainia, toissijaisesti muutamaa muuta nk. Gulf statesia.

Edellä mainittuun syyhyn vedoten on perustellumpaa evätä/kieltää suurmoskeijan rahoittaminen ja sen myötä rakentaminen, koska Euroopasta ja myös Pohjoismaista löytyy runsaasti esimerkkejä, kuinka saudirahoitteisissa moskeijoissa ja koraanikouluissa ynnä muissa keskuksissa levitetään poliittista islamia, ääriajattelua ja radikalisoidaan etenkin syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja vanhempiakin, koska juuri he ovat ensialkuun otollisin kohderyhmä ja sen jälkeen radikalisointi on mahdollista ulottaa laajemmalle samalla hyödyntäen aiemmin radikalisoituneita ryhmiä. Euroopassa asuu ymmärtääkseni useampi miljoona syrjäytynyttä tai syrjäytymisvaarassa olevaa muslimia (ja määrä kasvaa kaiken aikaa), joten värväykselle altista porukkaa on enemmän kuin tarpeeksi. Jos tästä määrästä edes muutama tuhat radikalisoituu toden teolla ja on valmis terrori-iskuihin Euroopassa niin siinäpä on ongelmaa kerrakseen.

vlad
 

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Miksi ihmeessä Eurooppa ei ota mallia Australiasta, jonne pakolaiseksi pääsevät on todellakin pakolaisia... meidän päättäjät ovat kyvyttömiä tekemään rationaalista päätöksiä. Simppeli juttu, mutta vaatii tulevaisuusajattelua.
Sitä minäkin ihmettelen. Miksei valikoida suoraan leireiltä heitä joilla on jo pakolaisstatus, jonka jälkeen kaikki kotouttamistoimet tms. on helpompaa ja nopeampaa aloittaa kun saapuvilla henkilöillä on määritelty pakolaisstatus jo olemassa. Ketään ei tarvitse "riiputtaa" "löyhässä hirressä" kuukausia tai jopa vuosia, vaan pakolaisia otetaan vain sen verran mitä on kuntapaikkoja. Uskoisin myös, että suuri osa suomalaisista suhtautuisi paljon ymmärtäväisemmin näihin pakolaisiin kun ennalta on tiedossa keitä he ovat, mistä he tulevat ja että he - oikeasti - ovat pakolaisia. Kaikkien kannalta paras ratkaisu, paitsi tietty ihmissalakuljettajien ja erinäisten despoottien (kuten Erdogan).

vlad
 

vehamala

Kenraali
Mod
Lahjoittaja
Miksi ihmeessä Eurooppa ei ota mallia Australiasta, jonne pakolaiseksi pääsevät on todellakin pakolaisia... meidän päättäjät ovat kyvyttömiä tekemään rationaalista päätöksiä. Simppeli juttu, mutta vaatii tulevaisuusajattelua.
Jonkinlainen kombo Viron, Australian ja Kanadan malleista voisi olla meille paras.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Jostain syystä ollaan euroopan päättäjien kesken päätetty että kaikilla pakolaisilla on oikeus tulla eurooppaan laumana kuin joku kulkuvitsaus. Mikä tämä syy on ei minulle ole auennut.
Puhutaan paljon oikeuksista, mutta valitettavasti ne oikeudet mitä mielellään jaetaan, ovat luonteeltaan sellaisia että ne luovat velvoitteita muille.

Ovat siis erilaisia kuin oikeudet tyyliin mielipiteenvapaus ja sananvapaus. Positiivinen syrjintä vaikka asuntojonossa on oikeasti negatiivista syrjintää sille joka joutuu odottamaan asuntoaan pidempään.
 

Fremen

Ylipäällikkö
Puhutaan paljon oikeuksista, mutta valitettavasti ne oikeudet mitä mielellään jaetaan, ovat luonteeltaan sellaisia että ne luovat velvoitteita muille.

Ovat siis erilaisia kuin oikeudet tyyliin mielipiteenvapaus ja sananvapaus. Positiivinen syrjintä vaikka asuntojonossa on oikeasti negatiivista syrjintää sille joka joutuu odottamaan asuntoaan pidempään.
Samaa on Helsingin kaupungin kesätyöpaikkojen profiloiminen jonkun ns. etnisyyden mukaan, ikäänkuin meillä suomalaisilla vaaleanpunakoilla kantiksilla ei olisi mitään etnisyytttä... sitten ihmetellään kun kesätyöpaikalla siunatut ulkomaanvahvistukset eivät edes vaivaudu paikalle. Huh huh. Onneksi en ole enää lukioiässä, voisi ottaa pattiin tollanen 'positiivinen syrjintä' aika paljon kun parikyt vuotta sitten oli jo kesätyöpaikat aika kiven alla
 
Jonkinlainen kombo Viron, Australian ja Kanadan malleista voisi olla meille paras.
Ja uskonnon kanssa Italian malli. Eli uskonnolliset palvontamenot pitää olla kaikille avoimet ja palvontamenot tulee suorittaa maan virallisella kielellä. Tähän kun lisättäisiin vaatimus että kaikessa toiminnassa uskonnollisen yhteisön pitää noudattaa lakia. Eli moskeijassa pitäisi olla avoimet ovet, kaikki toiminta suomeksi tai ruotsiksi ja ei saa erotella naiset ja miehet erikseen.