Ulkomaat 8.9.2015 klo 17:39
Syyriassa pahin voi vielä olla edessä, tässä lähteitä kehityksen seuraamiseen
Syyriassa puolet maan väestöstä on lähtenyt sotaa pakoon. Heistä vain pieni osa on päätynyt Eurooppaan. Sotaan ei näy loppua ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Listasimme lähteitä, joista voi seurata mitä Syyriassa tapahtuu.
Syyriassa miljoonia ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa. Vielä kesällä syyrialaispakolaisia päästettiin rajan yli Turkkiin. Nyt raja on ollut pitkiä aikoja kiinni. Kuva: SEDAT SUNA / EPA
Lisää tietoa Syyrian tilanteesta
Viereisten Twitter-tilien lisäksi tähän on lisätty Syyrian-tilanteesta raportoivia muita internet-sivustoja.
Syrian Observer -sivusto seuraa sekä hallituksen että opposition tiedotusvälineitä.
Suomen syyrialaisten perustama avustusjärjestö.
Yhdysvaltalaisasiantuntijan Syria Comment -blogi
Syyrian Punainen Puolikuu.
Yhdysvaltalainen konflikteja seuraava ajatushautomo.
Pohjois-Syyriasta raportoinut toimittaja.
Alepposta raportoinut syyrialaisaktivisti.
Isisin valvomasta Raqqan kaupungista tietoja välittävä aktivistiryhmä.
Syyrian valtion uutistoimisto.
Syyrialainen väestönsuojelujärjestö.
Syyrian sisällissota on jatkunut yli neljä vuotta ja suuri osa Syyriasta on raunioina. Koulut, sairaalat ja muut yhteiskunnan toiminnot ovat tuhoutuneet tai ovat romahduspisteessä.
On mahdollista, että olemme vasta pakolaiskriisin alussa, johtuen useista eri syistä.
Miljoonat sisäiset pakolaiset hakevat suojaa
Suurin osa taisteluja paenneista ei ole vastoin yleistä mielikuvaa lähtenyt maasta. Syyrian sisäisiä pakolaisia arvioidaan olevan noin kahdeksan miljoonaa. Kun sekasorto kasvaa ja suhteellisen turvalliset alueet kutistuvat entisestään, on mahdollista, että entistä useampi pyrkii pois maasta. Rajat ovat monin paikoin tukossa, ja rajoille johtavat pakoreitit ovat myös vaarallisia taistelujen takia.
Naapurimaissa on miljoonia ihmisiä
Yli neljä miljoonaa syyrialaista sinnittelee hankalissa oloissa Syyrian naapurimaissa. Vain pieni osa heistä on pakolaisleireillä. Turkissa on esimerkiksi noin kaksi miljoonaa syyrialaista. Heistä vain noin 300 000 on Turkin viranomaisten perustamilla leireillä. Useimmilla naapurimaihin paenneilla syyrialaisilla ei ole työtä, ja YK on joutunut rajoittamaan pakolaisten avustamista rahapulan takia.
Monet Syyriasta paenneet ovat odottaneet mahdollisuutta palata kotiin, mutta ei ole mitään merkkejä siitä, että sota loppuisi. Kun ihmiset menettävät uskonsa nopeaan kotiinpaluuseen, monet lähtevät liiikkelle ankeista oloista.
Toistaiseksi Eurooppaan on tullut vain pieni osa
Syyrian sotaa paenneista.
Mistä voi seurata Syyrian tilannetta?
Uutisten luomaa kuvaa konfliktista voi täydentää paikallisilla lähteillä. Syyrian sotaa seuraavia Twitter-tilejä ja nettisivustoja on lukuisia. Alla joukko Twitter-tilejä, joiden kautta voi etsiä tietoa englanniksi Syyrian sisältä. Viereisessä faktalaatikossa on lisää lähteitä.
- Salanimellä Edward Dark twiittaava aktivisti on sodan aikana kertonut oloista Aleppossa hallituksen valvomalla alueella.
- Zaina Erhaim raportoi ihmisten kärsimyksistä kapinallisten hallitsemilla alueilla Aleppossa ja muualla Pohjois-Syyriassa.
- Valkoiset kypärät -kansalaisjärjestö pelastaa pommitusten uhreja ja antaa tietoja Syyrian ilmavoimien pommitusten tuhoista.
- Ääri-islamilaisen Isis-liikkeen hallitsemassa Raqqan kaupungissa ryhmä aktivisteja yrittää internetin välityksellä kertoa ulkomaailmalle mitä kaupungissa tapahtuu. Isisin sanotaan teloittaneen kiinni jääneitä media-aktivisteja.
- Sana on Syyrian valtion virallinen uutistoimisto. Se raportoi sodasta presidentti Assadin hallinnon näkökulmasta.
- Syyrialainen ihmisoikeusjärjestö SOHR kerää tietoja taisteluista useista lähteistä maan sisällä. Tietojen julkaisu hoidetaan Englannissa ja järjestön luotettavuutta on ajoittain asetettu kyseenalaiseksi.