Olen täysin eri mieltä USA:n toimista muslimimaalimassa. Amerikkalaiset ovat muuttaneet politiikkaansa ja taktiikkaansa erittäin onnistuneella tavalla. Tarkoitan USA:n tavoitteiden saavuttamisella esimerkiksi seuraavia asioita:
1.) USA on kyennyt säilyttämään hyvät yhteydet juuri niihin Arabi/muslimi-valtioihin ja hallitsijoihin joissa jenkeillä on tärkeä kaupallinen sekä ns. strateginen merkitys USA:lle itselleen. esim. Saudien, Kuwait'in ja Emiraattien öljy ja asekauppa. Egyptin osalta, Suez'in kanava ja asekauppa, Jemenin terrorismipesäkkeen kukistaminen, Somalian rauhoittuminen..
2.) turvaamaan liittolaisensa Israelin asemaa suhteessa sen naapureina oleviin arabimaihin ja palestiinalaisiin.
3.) on kyetty heikentämään kaikkia Välimeren alueen arabimaita ja erityisesti tuhoamaan useimmat terrorismia tukevat diktaattorit.
4.) USA on saanut muslimimaiden sotilaallisiin operaatioihinsa mukaan (sekä jakamaan vastuuta) myös useita EU-maita ja NATO-liittolaisia.
5.) "hajoita ja hallitse" tyyppinen politiikka sekä diplomatia toimii varsin mallikkaasti.
6.) USA:n toimet arabimaissa ovat muuttuneet yhä enemmän ns. "etävaikuttamiseksi".
7.) enää ei ole tarvetta suuriin armeijatasoisiin operaatioihin. Mikä on vähentänyt USA:n sotilaallisten resurssien käyttötarvetta/määrää Arabimaissa.
8.) toimitaan aikaisempaa enemmän erilaisten yhteistyökumppaneiden taustalla ja hankalatkin hommat voidaan hoidella lennokeilla, ilmavoimilla, paikallisilla "alihankkijoilla" jne.
9.) Afganistanissakin USA:n oma toiminta on vähenemässä ja siellä toimii rinnalla kansainväliset joukot, Suomikin muiden mukana.
10.) Todennäköisesti jonkinlainen stabiilius on saavutettu myös Pakistanin kanssa.
11.) Venäjän/Putin'in lyhytnäköisyys Syyrian osalta toimii myös tietyllä tavalla USA:n laariin. On nimittäin enemmän kuin todennäköistä että Venäjän eteläosien islamilaisissa osavaltioissa tulee nousemaan uusia Venäjän vastaisia ja terrorismiin taipuvaisia (jopa daesh'in alaisia jne) ryhmittymiä. Ne sitovat oman maan sisäisesti Venäjän miehitys-/asevoimia tulevaisuudessa.
Tottahan lähi-idän alueelle on ilmaantunut uusia ongelmia (daesh, Venäjän mukaantulo Syyriassa jne.), mutta ne ovat, ainakin USA:n kannalta, kohtuullisen helposti hallittavissa olevia tekijöitä.
Loppuviimeksi jenkkejä tuskin häiritsee venäläisten toimet. Mitäpä pahaa on siinä että venäläiset tuhlaavat armeijansa ja koko Venäjän rajallisia resursseja Syyriassa. Al-Assad'in hallinto on ajettu niin ahtaalle ettei ole pelkoa Syyrian paluusta entiselleen..ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Se tarkoittaa myös Israelia uhkaavan/haittaavan Hizbollahin toimintamahdollisuuksien heikkenemistä jne. Ehkä myös Iran'in pahin uhka/uhma on laantumassa pitkän "disponibiliteetin" jälkeen?
Joten, eiköhän kaikki edellä mainittujen kaltaiset poliittiset muutokset koko muslimimaailmassa liene sopivan suuntaisia ainakin USA:lle?