Onko muuten kukaan kiinnittänyt huomiota valhemedian (tässä tapauksessa HS, IS, IL, YLE ym.) käyttämiin sanavalintoihin uutisoinneissa?
- Syyrian hallituksen joukot valtaavat Syyrian valtion alueella sijaitsevaa syyrialaista kaupunkia.
- Irakin hallituksen joukot vapauttavat Irakin valtion alueella sijaitsevaa iarkilaista kaupunkia.
Sanavalinta etenkin Mosulin kohdalla on ymmärrettävä, vai oletko sitä mieltä, että Mosulia ei pitäisi vapauttaa, että se on "luovutettava" ISIS:lle?
Syyrian hallinnon toimien kohdalla uskoisin sanavalinnan olevan toisen mikäli Assadin ja häntä tukevien joukkojen toiminta olisi ollut sodan alusta lähtien olennaisesti toisenlaista. Mikäli Assadin hallinto ei olisi mielenosoitusten alkuvaiheessa turvautunut raakaan voimaan niiden kukistamisessa, eikä olisi turvautunut hyvin brutaaleihin toimii sodan kuluessa suhtautuminen hallintoon olisi melkoisesti toinen - tai näin uskon.
Mikäli Assad olisi valinnut alussa neuvottelujen tien, kuten useampi valtio ehdotti, paikoin silmittömän voimankäytön sijaan, Syyrian hallintoa olisi olennaisesti hankalampi syyttää. Mutta Assad ei toiminut näin vaan valitsi voimankäytön - eikä tässäkään pysytellyt maltillisessa voimankäytössä vaan ryhtyi kiduttamaan ja näännyttämään nälkään tuhansia vastustajiaan, rangaisten myös oletettuja vastustajiaan (ei oikeudenkäyntejä) ja ulottaen sotilasoperaatiot hyvin varhaisessa vaiheessa niihin uskonnollisiin ryhmiin (kollektiivisesti), joiden oletti olevan vihollisiaan. Näiltä osin asetelma Syyriassa on melkoisesti toinen vrt. Irak.
Irakissa hallinto oli, tunnetuista syistä johtuen heikko, eikä asetelmaa helpottanut se, että mielestäni Obama teki olennaisia virheitä omalla kaudellaan. Eräs niistä oli liian varhainen vetäytyminen Irakista vaikka maa oli jo luisumassa uudelleen kaaokseen. Irakissa tehtiin lukuisia virheitä jenkkien & heidän liittolaistensa toimesta, virheitä ei kuitenkaan olisi pitänyt korjata uusilla virheillä. Irakin vakauttamisen olisi pitänyt olla vuosikymmenten projekti, ei monin osin hatarasti suoritettu operaatio.
Naulan kantaan. Kovaa luu purtavaksi foorumin Clintonisteille.
Mikä tai kuka on clintonisti?
Ei minulle ainakaan tuota suurtakaan ongelmaa arvostella Yhdysvaltojen toimia silloin kun arvostelulle on sijaa (ks. yllä).
Mosulissa on tähän mennessä kuollut jo kohtalaisen paljon siviilejä sotatoimissa (osa johtuu hallinnon toimenpiteistä, suurempi osa ISIS:n valitsemasta taktiikasta - säälittäviä paskoja!) Mikäli Irakin hallinto ja sitä tukevat joukot syyllistyvät laajoihin ihmisoikeusrikoksiin, uskallan sanoa, että kv. yhteisön kanta alkaa muuttua. Syyriassakin prosessi on ollut hidas. Sodan ensimmäisen vuoden kuluessa kv. protestointi oli vielä maltillista ja moni varoi ottamasta liian tiukasti kantaa. Mutta entäpä nyt? Mielestäni on oikeutettua tuomita hallinnon ja sen liittolaistensa toimet niiltäosin kun siihen on aihetta (ja aihetta on). Toisaalta sodan yhdenkään osapuolen päätä ei pidä ryhtyä silittämään jos ne ovat syyllistyneet räikeisiin ihmisoikeusrikoksiin.
En voi puhua muiden puolesta, mutta omasta puolesta voin todeta sen, että keskustellessani Syyrian sodasta (face to face) kavereideni kanssa. Totesin reilut vuosi sitten Venäjän sotaretken alussa etten vielä ryhdy tuomitsemaan Venäjää iskuista sairaaloita ja muita elintärkeitä siviilikohteita kohtaan (viljasiilot, leipomot ja koulut). Seurasin alkuun tapahtumia ja toivon, että alussa iskut sairaaloita kohtaan olivat inhimillisiä erehdyksiä, johtuen esim. kokemuksen puutteesta ja alueen kaaottisesta tilanteesta. Siinä vaiheessa kun sairaaloihin oli isketty reilut kymmenen kertaa en voinut muuta kuin tuomita teot - ne olivat selkeästi tarkoituksellisia eivätkä vahinkoja. +/- 5 pommitusta sairaaloihin olisi mennyt helposti vahinkojen piikkiin, etenkin jos/kun pommituksista olisi suoritettu avoin tutkinta, sen sijaan Venäjä pitkään kielsi sairaaloiden pommitukset etc. Puhuivat siis paskaa, kuten puhuivat väittäessään pommittaneensa operaationsa alussa useita kymmeniä/satoja ISIS-kohteita, vaikka suhdeluku oli jotain 8/10 pommitusoperaatiosta suoritettiin hallinnon ensisijaisia vastustajia kohtaan ja loput ISIS:iä. Siinä on merkityksellinen ero ja Venäjä osaltaan raaisti ja radikalisoi sotaa viimeisen vuoden aikana - sen kieltäminen on hmmm... (jätetään sanomatta).
No ei Venäjä yksin tätä raaistamista saanut aikaan, osansa on suurella joukolla niin sisäisiä kuin ulkoisia toimijoita. Katse suunnattuna myös Turkkiin, jonka on turha leikkiä viatonta. Myös se on ollut merkittävässä roolissa, että ISIS kasvoi Syyriassa merkittävään rooliin.
vlad