Syyrian konflikti

Jospa se ei edes halua hälventää tällaisia epäilyksiä? Miksi haluaisi, päinvastoin, onhan siellä jo käytettykin monta kertaa aineita. Pelotevaikutusta kai sillä haetaan. Sikailu on samaa jatkumoa, jota Assadin suku on harrastanut jo ajat.

Jollain tapaa vahvistuu vain käsitys siitä, että noita valtioita pitää hallita kovalla kädellä ja lujalla otteella niskavilloissa. Jos vaihtoehto on aina se, että otteen heltyessä alkaa tällainen show, niin empä tiedä onko sen väärti.
Sam's meininki oli Suomessa 100 vuotta sitten.
Länsimaisuus vastaan kommunismiin "uskovaiset".
Ihan sama kumpi olisi voittanut, joka tapauksessa osa kansaa olisi teloitettu. Ehkä punainen puoli olisi jopa enemmän Neuvostoliiton avulla.
 
Tuo Venäläisten ruumiiden määrä taitaa olla alakanttiin,. Mitä rivien välistä viimeaikoina lukenut. Venäläisten vanhempien haastatteluja jotka menettivät poikansa tai venäläisten sotilaiden kertomuksia. . Ilmeisesti osa ruumiista lakkasi olemasta,joten ei ollut mitään haudattavaa tai laskettavaa.
Mjoo... ehkä. Toisaalta mikä nyt noista mistäkin on spekulaatioita ja mikä kovaa faktaa, sitähän on tosi vaikea sanoa.
Tässä jutussa tuntuu olevan niin monta pehmeää kohtaa, ja jossain määrin voi olla mahdollista että kyseessä on yksin kertaisesti niin monen osapuolen ja vaikuttimen yhteinen summa, ettei tuosta oikein kukaan tiedä miten siinä lopulta kävi. Jotenkin tämä vaikuttaa sellaiselta härdeliltä, jossa niin Venäjä kuin USA on ollut melko ihmeissään eikä kumpikaan täysin pystynyt heti saamaan ihmeempiä lausuttua. Mattis taisi kyllä siis puhua ihan asiaa, sanoessaan ettei oikein vielä tiedetä mitä tapahtui. Ja ryssillä sama ongelma, sillä erotuksella että heidän olisi kyllä pitänyt tietää missä näitä ukkoja on(josta tulee jo yksi ongelmavyyhti) ja toisekseen nyt siellä on omia kansalaisia joilta on omaisia kuollut ja haavoittunut, ihmettelyä lainvastaisten yritysten toiminnasta ja huonoja hallinnnon antamia selityksiä.

Siinä tulee karmea kiire pitää lehdistötilaisuus uusista superaseista. Ja siitä, että nyt kun on tämä world-domination homma hoidettu, voidaan laittaa kuntoon terveydenhuolto, koulutus ja muu infra.
 
Jees, hyvin toimi Irakissakin Saddamin "poistuminen".
Irakissa ei ollut kansannousua, USA hyökkäsi ja otti maan hallintaan, tosin ilman mitään suunnitelmia miten tämä hallinta toteutetaan. Sitten Iran ja Syyria pelästyivät, että hehän ovat terroristeja tukevia diktatuureja, joilla on ihan oikeasti kemiallisia aseita kellarit täynnä ja USA voi olla seuraavaksi koputtamassa heidän ovea, niinpä Syyria ja Iran pyrkivät kaikin tavoin epävakauttamaan Irakia ja järjestämään rähinää sinne. Iran tukee myös Talebania Afganissa, mutta se on jo toinen tarina.
 
Irakissa ei ollut kansannousua, USA hyökkäsi ja otti maan hallintaan, tosin ilman mitään suunnitelmia miten tämä hallinta toteutetaan. Sitten Iran ja Syyria pelästyivät, että hehän ovat terroristeja tukevia diktatuureja, joilla on ihan oikeasti kemiallisia aseita kellarit täynnä ja USA voi olla seuraavaksi koputtamassa heidän ovea, niinpä Syyria ja Iran pyrkivät kaikin tavoin epävakauttamaan Irakia ja järjestämään rähinää sinne. Iran tukee myös Talebania Afganissa, mutta se on jo toinen tarina.

Eikös USA tuhonnut Irakin aivan itse antamalla 500 tuhannelle armeijan sotilaalle loparit ja potkimalla Sunnien Baath puolueen vallasta samassa kuussa?

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Bremer

https://en.wikipedia.org/wiki/De-Ba'athification
 
Eikös USA tuhonnut Irakin aivan itse antamalla 500 tuhannelle armeijan sotilaalle loparit ja potkimalla Sunnien Baath puolueen vallasta samassa kuussa?

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Bremer

https://en.wikipedia.org/wiki/De-Ba'athification

Juuri näin. Lisäksi paikkasivat sitä kyllä ja oli edistystäkin. Pitivät shialaisen Malikin kurissa. Sitten tuli Obama ja jätti heitteille. Malik alkoi sekoilemaan,sunnitaistelijat tajusivat ettei tästä tulekaan valtion uraa ja loppu on historiaa
 
Eastern Damascus: Some Commandos and Special Forces killed by Rebels on Harasta fronts. 1st one was the field commander of Homs Commandos.9C1273B4-5733-4E4F-AC8D-6ED7622D6823.jpeg
 
Twitterissä oli linkki sinänsä mielenkiintoiseen katsaukseen Venäjän toiminnasta Syyriassa. Artikkeli julkaistu USA:n armeijan Military review -lehdessä, joten olettaisin tuon olevan kohtalaisen asiantuntevaa tekstiä.

What Kind of Victory for Russia in Syria?

Alla katkelma, joka kertoo jutun taustan: artikkeli pyrkii valottamaan sitä, miten venäläiset ovat päässeet tavoitteisiinsa. Artikkeli on aika pitkä, joten en kopioi sitä tähän kokonaan.
While the Russian campaign might be judged a qualified success from the standpoint of the Kremlin’s own objectives, Russia’s actual performance in both military and political terms bears closer examination. How did the Russians achieve their successes, both on the battlefield and on the wider diplomatic and political stage? Finally, armed with a better awareness of how Russia’s Syria campaign measured up in terms of Russian objectives and capabilities, what lessons should Americans take away for future U.S. engagement in Syria, the Middle East, and beyond?
 
https://seura.fi/asiat/ajankohtaist...taa-suomalaisiin/?shared=1779602-318ff57e-500

Syyria on sotkuisa vyyhti, jossa Venäjä näyttää voimaansa – ja se on vain yksi syy, miksi sota vaikuttaa suomalaisiin
Vaikka sota loppuisi, rauhaa ei ole luvassa.

Oona Komonen
AJANKOHTAISTA 5.3.2018 07:27
Suomesta Syyriaan on pitkä matka, linnuntietä reilut 3 000 kilometriä. Saman verran matkaa kertyy tutumpaan kohteeseen Espanjaan.
Sota Syyrian maaperällä jatkuu jo seitsemättä vuotta. Aiemmin melko tuntematon Lähi-idän valtio on noussut sinä aikana myös suomalaisten tietoisuuteen.
Sota on arkipäiväistynyt.
Mediatapahtumiksi nousevat enää yksittäiset tragediat: Aleppon pommitukset, kemiallisilla aseilla tehdyt iskut, terrorijärjestö Isis.

Tilanne ei ratkea, sama jatkuu vuodesta toiseen.
Sota ja siihen kietoutuneet konfliktit heijastuvat myös Suomeen.
Valtava pakolaisaalto kohdistui Eurooppaan vuonna 2015. Silloin kansainvälistä suojelua EU:n jäsenvaltioista haki yli 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Luku oli yli kaksinkertainen sitä edeltävään vuoteen verrattuna.
Syyrialaisten turvapaikanhakijoiden osuus oli miltei 400 000.
Euroopan osuus Syyrian pakolaisvirrasta on murunen.
Konflikti on ajanut miljoonia ihmisiä pois kodeistaan sekä Syyrian ulkopuolelle että maan sisäisiksi pakolaisiksi.

Suurin humanitaarinen kriisi vuosiin
Yksi aikakautemme tärkeimmistä kansainvälisistä konflikteista. Näin Syyrian sotaa kuvaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
Vastaavan mittaluokan sotaa ei ole käyty maailmassa pitkään aikaan. Siitä kertoo paitsi pakolaisvirta myös kuolonuhrien määrä.
Syrian Observatory for Human Rights arvioi marraskuussa 2017 kuolonuhrien määräksi yli 340 000 ihmistä. Heistä yli 100 000 oli siviilejä.
Kyse ei ole vain humanitaarisesta näkökulmasta.
Sota on viime vuosikymmenten suurin myös sotilaallisesti ja taloudellisesti. Osapuolet käyttävät esimerkiksi asetarvikkeisiin huomattavia summia. Eri valtiot tukevat liittolaisiaan sotilaallisesti.
Ulkovaltojen osallistuminen ruokkii sotaa.
Kansannoususta vuonna 2011 käynnistynyt konflikti on paisunut monikerroksiseksi vyyhdiksi, jossa on osallisina eri aseellisia ryhmiä, alueellisia valtioita ja suurvaltoja.

Terrorismin uhkakuvat pysyvät
Syyria säilyy pitkään vähintään levottomana. Siksi alue saattaa tuottaa radikalismia vielä kauan.
Terrorismijärjestö Isisin juuret ovat Irakissa.
Vuonna 2003 Yhdysvaltain ja Britannian johtama liittouma hyökkäsi Irakiin terrorismin vastaiseksi sodaksi kutsutussa operaatiossa. Tarkoituksena oli etsiä maan joukkotuhoaseita ja tuhota terrorijärjestö al-Qaida. Myös Irakin diktaattori Saddam Hussein syrjäytettiin vallasta.
Sotatoimet johtivat Irakin poliittiseen sekasortoon. Valtatyhjiötä alkoivat täyttää terrorismia käyttävät islamistiset ryhmät.
Syyrian sodan kaaos loi puitteet Isisin kalifaatille, joka perustettiin vuonna 2014.Heinäkuussa 2017 kalifaatti murrettiin ja järjestön vallassa pitämät kaupungit Syyriassa ja Irakissa saatiin haltuun.
Silti Isisin taru ei ole ohi. Ideologia elää. Maanalaisesti toimivalla liikkeellä on edelleen kansainvälisiä terroriverkostoja.
Yksittäisiä taistelijoita palaa myös Eurooppaan.
Toistaiseksi ei voida kuitenkaan puhua laajamittaisesta paluusta, sanoo Lähi-idän tutkija Hannu Juusola. Terroritekoja tekevät todennäköisesti jo Euroopassa asuvat, Isisiä ihailevat henkilöt. Eivät siis paluumuuttajat.
”Uhkakuvat siis pysyvät Euroopan tasolla entisellään. Tuskin mitään jyrkkää muutosta on tulossa puoleen tai toiseen.”

Suurvaltojen valtapeliä
Syyria sijaitsee maantieteellisesti Lähi-idän sydämessä.
Pohjoisen naapurimaa on Turkki, idässä sijaitsee Irak, etelässä Jordania ja Israel. Lännessä Syyria rajautuu Libanoniin ja Välimereen.
Siksi maa joutui jo kylmän sodan aikana poliittiseen valtapeliin mukaan.
Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton liittolaiset pyrkivät vakiinnuttamaan oman etupiirinsä Lähi-idässä. Vuosikymmenten ajan alueen valtataistelua on käyty Iranin ja Saudi-Arabian välillä.
Joidenkin arvioiden mukaan Syyrian sota on viimeisiä kylmän sodan rippeitä. Tai ensimmäinen, joka ennustaa uutta kylmää sotaa.
Juusola arvioi, että Syyrian sodassa on osittain samoja piirteitä kuin kylmän sodan aikaan: kyse on alueellisesta valtapelistä suurvaltojen välillä.
Vielä 1990-luvun alkupuolella ajateltiin, että Lähi-itä normalisoituisi kylmän sodan ongelmien väistyessä tieltä. Vastakkainasettelun aika olisi ohi.
Näin ei käynyt.

Vaarana laajenevat konfliktit
Kylmän sodan päättymisen jälkeen Lähi-idässä toimi suurvalloista lähinnä Yhdysvallat. Se ei merkinnyt alueelle vakautta, päinvastoin.
Nyt Venäjä on kylmän sodan jälkeen ensimmäistä kertaa tarpeeksi vahva toimiakseen uudelleen alueella.
Syyria on ollut Venäjän asevoimille ”näytön paikka”. Presidentti Vladimir Putinkehui sotilaidensa suoritusta Syyriassa ja esitteli linjapuheessaan 1. maaliskuuta maansa uusia ydinasejärjestelmiä.
Syyrian pitkittynyt ja vaikea sota vaikuttaa väistämättä suurvaltojen välisiin suhteisiin. Länsimaat ja Venäjä ovat vastakkain jo Ukrainan kriisin vuoksi.
Nyt tilanne kärjistyy Syyriassa. On jopa arveltu, että kolmas maailmansota voi saada sytykkeen sieltä.
Tätä Juusola ei ainakaan toistaiseksi usko, vaikka vaaratekijöitä on.
”Ottaen huomioon, ettei Venäjän – eikä nykyinen Yhdysvaltain johto – ole kaikkein arvattavimpia toimijoita”, Juusola sanoo.
Suomen kannalta suurvaltojen välinen konflikti olisi tuhoisin.
Juusolan mukaan suurvaltojen välisen sodan sijaan realistisempi pelko on Syyrian sotaa seuraavat alueelliset konfliktit, kuten yhteentörmäys Iranin ja Israelin välillä.
Syyrian lisäksi konfliktit voivat levitä muihin alueen valtioihin.

Jakolinjat elävät pitkään
Mikään yksittäinen tekijä ei selitä Syyrian sotaa.
Sen synty liittyy maan lähihistoriaan, autoritaarisen hallinnon politiikkaan sekä koko Lähi-idän kehitykseen ja siihen liittyvään suurvaltapolitiikkaan.
Poliittisia valtataisteluja ja sotilasvallankaappauksia tehtiin sekä Ranskan mandaattivallan että Syyrian itsenäisyyden aikana. Yhteiskuntatieteilijä Edward Azar on esittänyt, että pitkittyneitä konflikteja luovat muun muassa yhteisöllinen tyytymättömyys ja väestön perustarpeiden laiminlyönti.
Nykyinen presidentti Bashar al-Assad astui virkaan isänsä jalanjäljissä vuonna 2000. Hän toteutti useampia taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia, jotka paransivat lähinnä keskiluokan asemaa kaupungeissa.
Maan hallinto on keskusjohtoinen ja suojelee eliittiryhmää. Väestön sosioekonomiset erot ovat suuria.
Sodan kiihtyminen ei ollut vain hallinnon syy. Osa mielenosoittajista haki tavoitteellisesti väkivaltaista yhteenottoa hallituksen kanssa ja käytti aseellista voimaa turvallisuusjoukkoja vastaan jo keväällä 2011.
Sotaa lietsoivat voimakkaasti myös Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki kapinallisten puolella ja Iran presidentin puolella.
Ilman näiden taloudellista ja aseellista tukea kansannousu ei olisi kärjistynyt niin nopeasti avoimeksi sodaksi.

Vihan kierre jatkuu
Toni Alarannan mukaan näyttää siltä, että Syyrian hallinto on voittamassa sodan tukijoidensa avulla, vallaten kapinallisten hallussa olevat alueet. Poliittiseen rauhaan on kuitenkin pitkä tie.
Entä aikooko al-Assad tehdä kansan vaatimia muutoksia?
Tuskin.
Vihan kierteestä ylipääseminen ei käy hetkessä. Lisäksi al-Assadin taloudelliset resurssit uudistuksien toteuttamiseen ovat rajatut.
Juusola uskoo, että presidentti kohdentaisi politiikassaan varoja tukijoilleen. Ei kansalle.
Kirjoituksessa on käytetty lähteenä Ari Kerkkäsen teosta Syyria – synnystä sisällissotaan (2017).
 
"Sieltä otetaan mistä halvimmalla saadaan."
En usko että mustaan pörssiin, eiköhän ne mene Assadin omien joukkojen tarpeeseen ne lääkintätarvikkeet. No, dialyysitarvikkeet ja insuliini ehkä myyntiin.
“All trauma (kits), surgical, dialysis sessions and insulin were rejected by security,”
 
Tähän koko Syyrian sotkuun ei voi todeta kuinvlcsnap-2015-08-17-15h58m44s011.png
 
Back
Top