Syyrian konflikti

Lentoyhtiöitä varoitettu vaarasta Välimeren itäosassa – ohjusisku mahdollinen

Mahdollinen ohjusisku Syyriaan voi aiheuttaa vaaratilanteita myös siviili-ilmailulle. (KUVA: Colourbox.)
Julkaistu: 11.4. 3:34

ILMAILU
Eurocontrol on antanut varoituksen lentoyhtiöille mahdollisesta ilmaiskusta Syyriaan.

Ilmatilan turvallisuutta varmistava monikansallinen laitos Eurocontrol pitää ilmaiskua Syyriaan mahdollisena seuraavien 72 tunnin sisällä. Tämän vuoksi laitos on päättänyt kehottaa itäisen Välimeren ilmatilassa operoivia lentoyhtiöitä varovaisuuteen.

Eurocontrol pitää mahdollisena, että Syyriaan isketään ilmasta-maahan-ohjuksilla tai risteilyohjuksilla seuraavien kolmen vuorokauden aikana. Myös radiolaitteiden ja navigointijärjestelmien häirintää pidetään mahdollisena.

Venäjä käytti tiistaina veto-oikeuttaan ja tyrmäsi Yhdysvaltojen ehdotuksen Syyrian kaasuiskun tutkimisesta YK:ssa. Kyseessä oli jo 12. kerta, kun Venäjä on käyttänyt veto-oikeutta estääkseen liittolaiseensa Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.

Lisää aiheesta hetken kuluttua.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005637054.html?ref=rss
 
Polttoainetta taisteluun.

https://www.kansalainen.fi/suurvall...limerella-syyrian-konflikti-osa-kilpajuoksua/
https://deutsche-wirtschafts-nachri...pfen-um-oel-und-gas-im-oestlichen-mittelmeer/
https://hommaforum.org/index.php/topic,78181.msg2862353.html#msg2862353 ?
Suurvallat taistelevat öljystä ja kaasusta itäisellä Välimerellä – Syyrian konflikti osa kilpajuoksua
10.4.2018 22:58
Petri Saarela

1523418340796.webp

USA ja Venäjä, mutta myös Turkki ja Israel käyvät kilpajuoksua itäisen Välimeren hallinnasta. Syyrian konflikti on osa tätä kilpajuoksua.
Itäisen Välimeren geopoliittiselle merkitykselle on ollut pitkään leimallista eräs tekijä – se sijaitsee kolmen mantereen risteyskohdassa: Eurooppa, Aasia ja Afrikka. Nykyiset alueelliset voimasuhteet heijastavat edelleen tätä vuosisatoja vanhaa asemaa. Kreikan, Turkin, Israelin ja Egyptin kaltaisilla mailla on tärkeä rooli alueella. Kuitenkin myös Iranilla ja EU:lla (Kreikan ja Kyproksen kautta) sekä Italialla ja Ranskalla, joiden energiakonsernit ovat alueella, on myös merkittäviä intressejä. Lisäksi USA:n, Venäjän ja Kiinan kaltaiset maat ovat osallisina. Asiasta kertoo kertoo Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tämä erilaisten intressien verkosto ja vastakohtaiset identiteetit yhdistettynä alueen geopoliittiseen merkitykseen selittää, miksi niin monet konfliktit ja alueelliset konfliktit ovat leimallisia itäisen Välimeren alueelle. Tässä yhteydessä tilannetta voivat kiristää vielä viimeisimmät öljy- ja kaasulöydöt. Poraustoimet ovat lisääntyneet viime vuosien aikana ja on löydetty joukko lupaavia offshore-kaasukenttiä. Nämä vetävät suurten energiayritysten kuten Exxonin, Mobilin, Totalin ja ENI:n huomion puoleensa. United States Geological Surveyn (USGS) vuoden 2010 tutkimuksen mukaan itäisellä Välimerellä on 122 miljardia kuutiojalkaa maakaasua ja 1,7 miljardia barrelia öljyvaroja. Näin resurssirikkaalla alueella saattaa kuitenkin olla vaikeaa päättää siitä, kenellä on oikeus näihin resursseihin ja niiden hyödyntämiseen, sillä se vaatii yksinomaisista talousvyöhykkeistä (Exclusive economic zone, EEZ) sopimista.

Esimerkiksi Israel ja Kypros, ja Egypti ja Kypros voisivat sopia tällaisista alueista, mutta muissa tapauksissa on jo paljon vaikeampaa saavuttaa ratkaisu.

Ei yksimielisyyttä, kenelle resurssit kuuluvat
Jotkut suuret varannot sijaitsevat kaukana Israelin ja Libanonin rannikolta (kuten Tamar-ja Leviathan-kentät). Eräät sijaitsevat Egyptin lähistöllä (erityisesti Zohr-kenttä) ja toiset Kyproksen talousalueella, kuten Aphrodite- ja Calypso-kentät, kun Kypros ja Turkki samaan aikaan kiistelevät vielä niiden hyödyntämisoikeuksista. Alueelle ominaisista konflikteista kolmella on huomattavaa merkitystä: Israelin ja Libanonin välinen rajakiista, Syyrian sota ja Kyproksen kysymys. Nämä ovat itäisen Välimeren kolme konfliktialuetta.

Israelilla ja Libanonilla ei ole sopimusta taloudellisten alueidensa rajoista, ja koska osa kaasuvarannoista sijaitsee kummankin maan rannikon läheisyydessä, niin ei ole olemassa yksimielisyyttä siitä, kenelle resurssit kuuluvat. Israelilla on tässä kiistassa selkeä yliote. Maa on ottanut tiukan linjan ajaaksensa läpi oikeutensa käyttää alueen hiilivetyvarantoja. Tilanne on kuitenkin monimutkainen, sillä Beirut protestoi Teheranin tukemana Israelin aikeita. Ennen kaikkea Iranin tukema voimakas shiiamiliisi, Libanonin hizbollah, uhkaa hyökätä israelilaisiin laivoihin ja laitoksiin, jotka osallistuvat hiilivetyvarantojen hyödyntämiseen, jos Israel sekaantuu Beirutin kaasukehitysprojekteihin. Huomioiden kaikki muut jännitteet tilanne saattaa eskaloitua hyvin nopeasti. Israel erityisesti voisi päättää aloittaa uuden offensiivin Etelä-Libanonissa.

Iran ei tue Libanonia pelkästään epäitsekkäistä syistä. Teheranilla on konkreettisia suunnitelmia Levantin ja itäisen Välimeren suhteen, joka selittää sen asennetta Syyriassa, joka on joutunut vuodesta 2011 lähtien tuhoisan sijaissodan (proxy-sota) kohteeksi. Vaikka aiemmin ei tunnettu vielä merkittäviä hiilivetyvarantoja, niin Syyrialla oli itäisen Välimeren energiapolitiikassa huomattava merkitys öljyputkien risteyspaikkana. Syyrian konfliktin ja Lännen asettamien sanktioiden vuoksi Syyria ei kykene enää viemään Eurooppaan öljy- ja kaasutuotteitaan kuten aiemmin.

Syyrian konfliktissa kyse myös pääsystä Välimerelle
Eräs ratkaisu voisi olla se, että Syyria hajauttaisi vientiään Iranin ja Venäjän kanssa. Iran suunnittelee öljyputken rakentamista Välimerelle ja Eurooppaan Pohjois-Irakin ja Syyrian kautta, joka selittää Teheranin läsnäolon näissä kummassakin maassa ja sen Syyrialle antaman tuen. Venäjä näkee Syyrian olevan tärkeä väylä Välimerelle, myös energiasektoria koskien. On viitattu siihen, että Venäjä sai viime vuoden tammikuussa yksinomaisen oikeuden tuottaa Syyriassa öljyä ja kaasua. Venäjä ei pelkästään vahvista asemaansa Lähi-Idässä, vaan sille koituvat myös Syyrian jälleenrakentamiseen liittyvät valtavat kulut, joiden arvioidaan olevan 35-40 miljardia Yhdysvaltojen dollaria. Venäjä haluaisi tätä kautta saada myös väylän itäisen Välimeren fossiilisten polttoainevarantojen luo.

Kiertämällä Turkin alueen venäläis-iranilaiset instanssit vähentäisivät poliittisia vipuvoimia, joita tärkeä idän ja lännen välinen öljyputkien risteyspaikka aiheuttaa. Tätä taustaa vasten Turkin interventio Syyriassa ei ole pelkästään yritys estää kurdivaltion syntymistä, vaan myös toimenpide, jonka pyrkimyksenä on välttää tällaisen öljyputki-projektin toteutuminen, joka vähentäisi Turkin geoekonomista merkitystä.

Syyrian konfliktissa on kyse myös pääsystä Välimerelle ja sen polttoainevarantoihin ja tämä johtaa viimeiselle konfliktialueelle – Kyprokselle. Saari on tiukasti sidoksissa edellä kuvattuihin konfliktialueisiin ja on spekuloitu, että Syyrian konflikti voisi levitä Kyprokselle. Aphrodite- ja Calypso-kenttien löytäminen on nostanut esiin toiveen, että saaresta voitaisiin tehdä itäisen Välimeren energiatuottajien keskus ja samalla voitaisiin ratkaista saaren kreikkalaisen etelän ja turkkilaisen pohjoisen välinen kiista. Kaasulöydökset ovat kuitenkin vain johtaneet uuteen jännityksen kiristymiseen Kyproksen ja Turkin välillä.
 
Viimeksi muokattu:
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5226425,00.html

"As far as Israeli security and political officials are concerned, Russian legitimization to use chemical weapons by one of Israel’s enemies is an almost existential threat which Israel must prevent. "

"The Israeli Foreign Ministry statement, which is based on intelligence sources with globally-recognized credibility, essentially pushes the American president to take action in Syria. Now, the White House can no longer say it has no findings providing clear proof that Assad attacked his citizens with chemical weapons on Sunday. "

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Israelin lausunto, jossa se tuomitsee kaasuiskun, se oli hyvin harvinainen siinä mielessä, että Israel ei yleensä kommentoi Syyrian tapahtumia, oli ne miten kauheita tahansa. Venäjä ei tästä lausunnosta ilahtunut.
///
Jälleen yksi hiljainen yö, mikä viittaa siihen, että tulossa on muutakin kuin pieni risteilyohjus-näpäytys. Tuo aiempi Kiina juttu perustui uutistoimittajan twitteriin, joka perusti sen kai sille, että Venäjä joutui yksin käyttämään vetoa.
 
Huhuja Trumpin ja Boltonin halusta hoidella kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja suunnata ne myös Iranin porukoita vastaan. Tämä taas laittaa Ranskan ja Englannin nihkeäksi joten saa nähdä. Kuitenkin ilmeisesti Trump hakee useamman päivän iskuja. Torstaina viimeistään kertoo päätöksestään onnistuuko.
 
A representative of Russia's Defense Committee at the Russian Federation Council said Wednesday that Russia will respond immediately if its military in Syria gets hit by a possible US airstrike.

Ryssät ei enää ota kuivana kakkoseen Vagneriin kohdistuneen teurastuksen jälkeen.
 
Onko Venäjällä Syyriassa mitään aseita jolla voisi vaikuttaa esimerkiksi ranskalaiseen sotalaivaan? Esimerkiksi skenaariossa jossa mereltä ammuttu risteilyohjus osuu parakkiin jossa majoittuu venäläisiä sotilaita. Kymmeniä ruumiita. Tuollainen väistämättä aiheuttaisi toimenpiteitä Venäjän puolelta.
 
Onko Venäjällä Syyriassa mitään aseita jolla voisi vaikuttaa esimerkiksi ranskalaiseen sotalaivaan? Esimerkiksi skenaariossa jossa mereltä ammuttu risteilyohjus osuu parakkiin jossa majoittuu venäläisiä sotilaita. Kymmeniä ruumiita. Tuollainen väistämättä aiheuttaisi toimenpiteitä Venäjän puolelta.
Tartusissahan on bastioneja,eihän niilläkään tietysti joka puolelle osu mutta näin yhtenä skenaariona.
 
Onko Venäjällä Syyriassa mitään aseita jolla voisi vaikuttaa esimerkiksi ranskalaiseen sotalaivaan? Esimerkiksi skenaariossa jossa mereltä ammuttu risteilyohjus osuu parakkiin jossa majoittuu venäläisiä sotilaita. Kymmeniä ruumiita. Tuollainen väistämättä aiheuttaisi toimenpiteitä Venäjän puolelta.

Eilen venäläisiä Sukhoi Su-34 kuvattiin varustettuna Kh-35 pintamaaliohjuksilla - saatajina Su-34 parilla oli Su-35 monitoimihävittäjiä, jotka nekin voi varustaa Kh-35 pintamaaliohjuksilla.
 
Venäjä on tähän mennessä ollut paperikarhu Syyriassa suhteessa Turkkiin, Venäjään ja Israeliin. Tuttu uhkailun retoriikka taas käynnissä. Venäjä häviäisi sekä suoran että proxy-yhteenoton, joten jäljelle jää uhkailu, josta suurin osa lienee suunnattu kotiyleisölle.
 
Onko Venäjällä Syyriassa mitään aseita jolla voisi vaikuttaa esimerkiksi ranskalaiseen sotalaivaan? Esimerkiksi skenaariossa jossa mereltä ammuttu risteilyohjus osuu parakkiin jossa majoittuu venäläisiä sotilaita. Kymmeniä ruumiita. Tuollainen väistämättä aiheuttaisi toimenpiteitä Venäjän puolelta.

Kieltämättä kutkuttava tilanne. Trumpin on oman uskottavuudenkin nimissä varmasti lähes pakko käyttää sotilaallista voimaa. Ja mikäs sen tyypillisempää kuin ilmaiskut ja risteilyohjukset. Vastaavasti ryssät ovat repineet suutaan perinteiseen Russia Stronk -tyyliin. Aletaan olla tilanteessa, jossa kumpikaan ei pääse kasvojaan menettämättä leikistä ulos. Jännäksi menee.
 
Venäjä on tähän mennessä ollut paperikarhu Syyriassa suhteessa Turkkiin, Venäjään ja Israeliin. Tuttu uhkailun retoriikka taas käynnissä. Venäjä häviäisi sekä suoran että proxy-yhteenoton, joten jäljelle jää uhkailu, josta suurin osa lienee suunnattu kotiyleisölle.
Eiköhän kaikki ole tuollaisessa tilanteessa häviäjiä. Kenties me kaikki esim bensan hinnan nousun vuoksi.
 
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat...a-laukaisualustat-tuhotaan/6861096#gs.2iTLSZs
Venäjä: Kaikki USA:n Syyriaan ampumat ohjukset torjutaan ja laukaisualustat tuhotaan
ULKOMAAT JULKAISTU 11.04.2018 10:43


Venäjän Libanonin lähettiläs sanoi, että kaikki Yhdysvaltojen Syyriaan ampumat ohjukset tullaan torjumaan ja laukaisualustat tuhotaan.
Alexander Zasypkin sanoi myöhään eilen, että hän on keskustellut asiasta Venäjän presidentti Vladimir Putinin esikunnan kanssa, kertoo Reuters.
– Jos amerikkalaiset iskevät ohjuksilla Syyriaan, jokainen ohjus tullaan ampumaan alas ja jokainen ohjuslähde tullaan tuhomaan, Zasypskin sanoi Hizbollahin tv-kanavalla.

Eilen illalla myös Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia kehotti Yhdysvaltoja vetäytymään suunnitelmistaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Hän varoitti Washingtonia, että laittomilla sotatoimilla on raskaat seuraukset.

Länsimaiden johtajat kuitenkin ilmoittivat, että lauantaina Syyrian Doumassa tehdyn kaasuiskun vastuulliset selvitetään ja saatetaan vastuuseen teoistaan.
 
Eilen venäläisiä Sukhoi Su-34 kuvattiin varustettuna Kh-35 pintamaaliohjuksilla - saatajina Su-34 parilla oli Su-35 monitoimihävittäjiä, jotka nekin voi varustaa Kh-35 pintamaaliohjuksilla.
Lisäksi laivoissa on kaiketi Kalibr ohjuksia joita voi käyttää laivoja vastaan. Alueella lienee myös Kilo luokan sukellusvene jossa voi olla myös muutama Kalibr ohjus.

Kuitenkin Venäjän voima on aika pientä tuolla. Mahdollisessa yhteenotossa olisivat lähinnä maalitauluina. Venäläisille ainut realistinen tapa puolustautua olisi nostaa panoksia ja käyttää vastaiskussa taktista ydinasetta laivoja vastaan jolloin vastapuoli joutuisi hieman miettimään tahtotilaansa. Tuskin kuitenkaan kantti riittää sellaiseen.
 
...Venäläisille ainut realistinen tapa puolustautua olisi nostaa panoksia ja käyttää vastaiskussa taktista ydinasetta laivoja vastaan jolloin vastapuoli joutuisi hieman miettimään tahtotilaansa. Tuskin kuitenkaan kantti riittää sellaiseen.

Vastaan lentäisi taktista ydinasetta samantien. USA on maailman ainoa supervalta ja sotilaallinen voima aivan eri planeetalta Venäjän kanssa. Jos menet ja puukotat leijonaa niin ei siinä leijona hätkähdä ja mieti tahtotilaansa.
USA:ssa on varman useampiakin "haukkoja", jotka oikein odottavat että Venäjä lähtisi haastamaan jenkkejä.

"laukaisualustat tuhotaan "
Sehän tarkoittaa ilmeisesti sitten sotaa USA;n ja Venäjän välillä jos venäläiset upottavat USA;n laivoja jista ohjukset ammuttu.

Venäjän normaalia uhoa. Venäjä osaa kyllä uhota ja valehdella, mutta todellisuudessa varsinaisiksi maalitauluiksi kelpaa vain helpot kohteet joille jopa Venäjä pärjää.
 
Eilen venäläisiä Sukhoi Su-34 kuvattiin varustettuna Kh-35 pintamaaliohjuksilla - saatajina Su-34 parilla oli Su-35 monitoimihävittäjiä, jotka nekin voi varustaa Kh-35 pintamaaliohjuksilla.

Samoja kuvia olen nähnyt, mutta osa niistä on ollut verkossa jo pidempään eikä niissä ole päiväyksiä tai paikkatietoja. Voi olla että ne ovat syyriassa tänään, voi olla että olivat zapadissa puolisen vuotta sitten.

Onko Venäjällä Syyriassa mitään aseita jolla voisi vaikuttaa esimerkiksi ranskalaiseen sotalaivaan? Esimerkiksi skenaariossa jossa mereltä ammuttu risteilyohjus osuu parakkiin jossa majoittuu venäläisiä sotilaita. Kymmeniä ruumiita. Tuollainen väistämättä aiheuttaisi toimenpiteitä Venäjän puolelta.

Jenkit ovat jo vietnamista lähtien antaneet etukäteisvaroituksia Venäläisille näistä hyökkäyksistä. Jos siellä Venäläisiä kuolee, johtuu se Venäläisistä eikä jenkeistä kuten se palkkasoturikomppanian täysteurastus osoitti.


Mitäpä muutakaan olisi voitu odottaa Venäjän Libanonin lähettilään hizbollahille tehdyn haastattelun sisältävän...

Sillä välin reaalimaailmassa on sotilaallisesti kylmä fakta että Venäjän joukot ovat niinsanotusti täysin kusessa ja eristyksissä syyriassa. Pohjoisessa on nato-turkki, idässä jenkit, etelässä saudit ja israel, lännessä naton meri- ja ilmavoimat. maavoimien kohdalla ovat hatusta heittäen 1:50 alivoimaisia, ilmavoimien kohdalla varmaa 1:200 ja merivoimien kohdalla 1:20. Koko alue 24/7 jenkkien valvonnassa satelliitein, lennokein, tiedustelukonein sekä erikoisjoukoilla.

Sitä voi miettiä onko Venäjälle pienempi kasvojenmenetys jos he menettävät parakillisen joukkoja etukäteen annetuista varoituksista huolimatta, vai se että kaikki venäläiset joukot ja itämerellä olevat laivat lanataan kertaheitolla matalaksi ja saadaan hyvä syy vetää venäläiset lomailijat samalla kerralla ukrainassa kylmäksi. Se olisi pahimmillaan koko Venäjän valtarakenteita uhkaava skenaario.
 
Back
Top