Syyrian konflikti

Kun näitä hiekkamaiden diktaattoreita miettii, niin vahvassa on silmä silmästä, hammas hampaasta -ajattelu. Ei siinäkään minun käsittääkseni hirveästi järkeä ollut kun Saddam kaasutti kurdeja 80-luvulla. Gaddafi, Saddam, Assad ja muut eivät todellakaan ole olleet mitään lempeitä maan isiä. Yhteistä näille kaikille on valtaan tarrautuminen. Vallan menettäminen kun todennäköisesti johtaa myös oman hengen menettämiseen.
Kuten olemme moneen kertaan todenneet, niin nuo paskastanit vaativat diktaattorin pitämään pakkaa kasassa.
 
Sukellusveneet ampuvat myös risteilyohjuksia ja emmehän tiedä montako sellaista kantaman sisällä sukeltelee edes.

Totta. Muistaakseni jossakin huhuiltiin eilen USS Georgian (Ohio-luokan vehje, varustuksena 154 Tomahawkia) olevan myös mestoilla. Tavan pulliaisilla ei kuitenkaan tosiaan pahemmin ole keinoja selvittää missä tuo mahtaa oikeasti sukellella.
 
Kapina hyytyi koska Iranin ja Venäjän tuki Assadille ylitti suuresti sen tuen, mitä kapinalliset saivat. Se miksi näin tapahtui johtui Obaman päätöksestä, että Assad painostetaan poliittisesti luopumaan vallasta, jotta hallintokoneisto/virkamieskoneisto pysyy paikoillaan, eikä tule uutta "nollasta liikkeelle" valtatyhjiötä.

Obaman idea oli siis ylläpitää "tasapainoa" siihen asti, kunnes Assad ymmärtää poistua. Esim. TOW-ohjusten idea ei ollut kaataa Assadin hallintoa, vaan tarjota puolustuksellinen työkalu, jolla rintamalinjat pysyvät paikoillaan. Saudi-Arabia ja kumppanit suostuivat tähän Obaman suunnitelmaan, eli että Assad lähtee, mutta omin jaloin.

Obama teki oikeastaan kaksi selkeää virhettä, ensimmäinen oli se, että Assadin hallintoa ei kaadettu ison sariini-iskun jälkeen ja toinen oli, että kapinallisille ei toimitettu ilmatorjunta-aseita sen jälkeen kun Venäjä tuli pelastamaan Assadia. Jos kolmatta virhettä hakee niin kloorikaasun käytön hyväksyminen taistelukentällä.

Mikäli Syyria jaetaan nyt erilaisiin epävirallisiin mandaatti-alueisiin ja kyetään luomaan vakaat rintamalinjat, niin seuraavaksi edessä on Israelin ja Iranin välinen suora yhteenotto asteittaisen eskalaation kautta. Tosin näyttää siltä, että Assad tarvitsee jonkinlaisen sotatilan, että ylipäätään pysyy vallassa. Nimittäin jos alkaa liikaa linnut laulaa ja kukat kukkia, niin alaviitit alkavat pohtia Assadille potkuja, onhan hän aiheuttanut täydellisen inhimillisen ja materiaalisen katastrofin maalle, kun kieltäytyi kaikista poliittisista uudistuksista ja olojen parantamisesta. Lisäksi maa on vahvasti ajautumassa Iranin haltuun niin poliittisesti kuin sotilaallisesti. Tarkoittaen että maasta tehdään yhä vahvemmin sotilaallinen proxy-etuvartioasema Israelia vastaan ja monia muita seurauksia.

Olisitko itse Yhdysvaltain presidenttinä toimittanut olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia varsin epämääräisille ryhmittymille Syyriaan, ottaen huomioon että et voi mitenkään valvoa mihin ne loppujen lopuksi päätyvät?
 
...
En kyllä täysin luottaisi yhdenkään osapuolen pysymiseen totuudessa...
Tämä on myös ihan ryssätrollejen vakiolausahdus, eihän Venäjä olekaan mikään valehteleva diktatuuri vaan ihan samalla viivalla lännen kanssa :P

Esimerkiksi USA:n tavoitteena on ollut alaviittihallinnon sortuminen ja sunniarabien nousu vallanpitäjiksi Syyriassa pl kurdien alueet. Kun seuraava isku Syyrian hallintoa vastaan tehdään, oikea syy ei ole mikään kaasuisku. Ketä oikeasti kiinnostaisi muutaman islamistin (ja tietysti pakollisten lasten) kuolema juuri kaasun vaikutuksesta.
Muutaman siviilin kaasutus varmaan joo, mutta jos nämä tapaukset saavat mennä rankaisematta niin kohta on useampi muukin diktaattori kaasuttamassa. Hetken kuluttua sariinista tulee ihan "normi ase".
Samalla tavalla suuri johtajasi Putin on jo lausunnoissaan laskenut rimaa ydinaseiden käytölle. Putin myös sulkee silmänsä tältä sariinin käytöltä (samoin kuin käyttää itsekin hermomyrkkyjä esim. ex-vakoojien tappamiseen.

Putinin ja Assadin maailmassa ydinaseet ja hermomyrkyt olisivat ihan nomi tapa tappaa omia kansalaisia ja käydä sotia. Onko sitten ihme jos länsi ei tästä oikein tykkää?

Luulen, että pinnan alla on halu iskeä (ja auttaa sunniarabeista koostuvia kapinallisia) ja kaasu-isku on vain odotettu (tai jopa järjestetty) sopiva syy puuttua peliin.
...

Eli kaasuiskua ei ole tapahtunut, koska Venäjä tutki asian. Tai jos onkin tapahtunut niin se on kyllä sitten USA:n itsensä järjestämä :D Hyvää päivää :D
 
Totta. Muistaakseni jossakin huhuiltiin eilen USS Georgian (Ohio-luokan vehje, varustuksena 154 Tomahawkia) olevan myös mestoilla. Tavan pulliaisilla ei kuitenkaan tosiaan pahemmin ole keinoja selvittää missä tuo mahtaa oikeasti sukellella.
Kyllä mutta työjuhta Los Angeless luokka on nopea ja ketterä ja niitä on Välimeren laivastossa muistaakseni toisin kuin Ohio luokkaa. Bongarit kyllä tietää mikä vene on satamassa ja mitkä merellä. Sukeltavat vasta kauempana.
 
Mitä kalustoon tulee, Lähi-idässä on käsittääkseni kyllä jonkusen verran USA:n lentokalustoa, kuten myös ilmatankkauskalustoa, jolloin lähtöpiste voi olla kauempana. Saudi-Arabian ilmatila on varmasti auki. B2-pommikoneet lentävät vaikka kuinka kaukaa paikalle tarvittaessa. Enemmän pulaa voi olla sopivista täsmäaseista, niistä joilla on pitkä kantama ja jotka porautuvat maan sisälle. Tietysti on olemassa hätätila-varastot, mutta nämä on todellakin varattu hätätilannetta, kuten Irania tai Venäjää vastaan.

Risteilyohjukset olisi voitu ampua viime yönä, siihen ei lähdetty, eli nyt tiedossa on lentokoneilla operointia Syyrian ilmatilassa ja enemmän riskinottoa.
 
Olisitko itse Yhdysvaltain presidenttinä toimittanut olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia varsin epämääräisille ryhmittymille Syyriaan, ottaen huomioon että et voi mitenkään valvoa mihin ne loppujen lopuksi päätyvät?

CIA:n suunnitelma oli antaa ilmatorjuntakalustoa tarkkaan valikoiduille ja koulutetuille ryhmille. Ilmatorjuntakalusto olisi modifoitu niin, että sen sijaintia voi tarkkailla ja käyttöä valvoa. Viimeisenä esillä olleena suunnitelmana oli todennäköisesti ajoneuvokäyttöiset järjestelmät, ei olalta laukaistavat. Ei niitä TOW-ohjuksiakaan jaettu kuin makkaraa torilla, vaan pohjatyö oli tehty huolellisesti. Valtava TOW-videoiden tulva oli myös osa CIA:n suunnitelmaa, jolla valvottiin niiden käyttöä, käytetyt putket piti palauttaa jne...
 
Juu ihan niin kuin Skripalin tapauksessa. Länsi ei saa vedenpitäviä todisteita eikä edes päästänyt Venäjää tutkimuksiin mukaan!
On se jotenkin hiton outoa ja surullista että täällä Suomessakin pesii tuollaisia enemmän Venäjään kuin länteen luottavia ihmisiä.
Mitä lähteitä löytyy ja luotatko enemmän siis Assadin ja Putinin sanomisiin, kuin läntisiin lähteisiin ja Syyriassa paikallisten kertomiin?

Ei tässä ole kyse mistään sen kummemmasta kuin vanhasta hyvästä periaatteesta "ensin tutkitaan, sitten hutkitaan". Miksi lännen kannattaisi tehdä potentiaalisesti(?) merkittäviä jälkiseurauksia omaavia toimia hätiköidysti? Mitä vakuuttavammat todisteet kerätään ja esitetään maailmalle, sitä helpompi iskut on perustella omalle väelle ja sitä hankalampaa esim. Venäjän on protestoida iskuja vastaan. Eli nähdäkseni huolellinen tutkinta on länsimaiden kannalta win-win, eikö?

Vai onko Syyrian vuosia jatkuneessa konfliktissa juuri nyt päällä niin aikakriittinen vaihe, ettei tomahawkeja yms. ehtisi lähettää matkaan esim. muutamien viikkojen päästä, jos niikseen tulee? Muutaman vuorokauden sisällä tehty isku tuntuisi järkevältä lähinnä, jos lännen tavoitteena jo lähtökohtaisesti on vain pr-kampanja (tehdään jonkinlainen puolivillainen nopea isku, jotta voidaan median edessä hehkuttaa omaa poliittista tahtotilaa) eikä mikään isompi käännös Syyria-politiikassa (esim. leveän rintaman vankkumaton päätös kammeta Assad syrjään joko hyvällä eli neuvottelemalla tai pahalla eli sotatoimin).

Se vähän ihmetyttää, miten te saatte tästä aikaiseksi kysymyksen epäluottamuksesta länteen / luottamuksesta enemmän Assadiin tai Venäjään? Eihän länsi ole vielä tehnyt mitään tutkimuksia vaan lännen reaktiot pohjautuvat kapinallislähteistä saatuihin toisen käden tietoihin, joihin ei jo lähtökohtaisesti voi luottaa yhtään sen enempää kuin esim. Syyrian hallituksen tiedonantoihin. Mikään sodan aktiivinen osapuoli ei ole tässä suhteessa luotettava.

Esim. se postaamani kapinallisvideo sängyllä lepäävästä kaasusylinteristä tms. tuntuu sen verran epäuskottavalta, että selvää propagandaakin tapahtuman tiimoilta näyttäisi olevan ilmoilla. Ainakin amatöörin silmin on vaikea kuvitella, miten videolla näkyvästä katon aukosta läpi tullut pommi päätyisi tuolla tavalla sängylle. Tuskin se lattian kautta sinne pompahtanutkaan on. Koska tällaisia ilmiselviä epäilyksiä on, olisi tapaus hyvä tutkia luotettavan tahon toimesta. Itse lukisin esim. EU-maita edustavan monikansallisen tiimin luotettavaksi tahoksi (ja vastaavasti en luottaisi mihinkään sodassa aktiivisen roolin omaavaan osapuoleen).
 
Viimeksi muokattu:
Assad ei aloittanut yht'äkkiä sotimista vaan kapinalliset (jonkin näkemyksen mukaan terroristit) aloittivat väkivaltaisuudet. (Tietysti on mielenosoittajien ampumiset, mutta se kuuluu asiaan näissä monikultturisissa onneloissa.)

Kapinalliset syntyivät siitä, kun Assad ampui mielenosoittajia.
 
Eihän länsi ole vielä tehnyt mitään tutkimuksia

Lännen tiedustelukoneisto, analyytikot, tutkijat sekä agentit ovat varmasti tehneet kellon ympäri töitä, asian ollessa ehdoton ykkösprioriteetti.
///
Ja tämäkin reissu peruttu:: "Defense Secretary James Mattis was scheduled to travel to Nevada and San Francisco this weekend but has since canceled his trip"
 
Viimeksi muokattu:
Kapinalliset syntyivät siitä, kun Assad ampui mielenosoittajia.

Itse ajattelisin että kapinalliset syntyivät dollarin devalvoinnista johtuneesta ruuanhintainflaatiosta. Liian monta maata kärisi samalla kertaa, ei kaikilla voi olla suru puserossa samana vuonna paikallisten tapahtumien vuoksi.
 
Lännen tiedustelukoneisto, analyytikot, tutkijat sekä agentit ovat varmasti tehneet kellon ympäri töitä, asian ollessa ehdoton ykkösprioriteetti.
Varmasti näinkin, muttei tuollaista tapausta telepatian avulla voi tutkia. Mutta nyt tosiaan, kuten ylempänäkin jo ehdittiin kertoa, OPCW lähettää tutkimustiimin Doumaan ja asiasta saadaan varmasti astetta luotettavampaa tietoa. Tämä tieto nyt suoraan OPCW:n verkkosivuilta eli homma on varmistunut.

Esim. itse olen sitä mieltä, että jos vankkoja todisteita Assadin suorittamasta siviileiden kaasuttamisesta saadaan, pitäisi lännen valita aiemmassa viestissäni mainitsemistani kahdesta toimintamallista jälkimmäinen eli vankkumaton päätös siirtää Assad syrjään joko hyvällä tai pahalla (ja mahdollisesti, jos vain keinot löytyy, viedä jopa Haagiin asti syytettäväksi). Sen sijaan siitä ei ole mitään pidemmän tähtäimen hyötyä, jos Trump ampuu taas muutaman tusinan ohjuksia lentokentille jne. Trumpin edellisen iskunkin jälkeen kentät saatiin jo muutamissa päivissä/viikoissa toimintakuntoon eikä kalustotappioitakaan tullut mitenkään merkittävästi hidastamaan Syyrian joukkojen pommituksia.
 
Ei tässä ole kyse mistään sen kummemmasta kuin vanhasta hyvästä periaatteesta "ensin tutkitaan, sitten hutkitaan". Miksi lännen kannattaisi tehdä potentiaalisesti(?) merkittäviä jälkiseurauksia omaavia toimia hätiköidysti? Mitä vakuuttavammat todisteet kerätään ja esitetään maailmalle, sitä helpompi iskut on perustella omalle väelle ja sitä hankalampaa esim. Venäjän on protestoida iskuja vastaan. Eli nähdäkseni huolellinen tutkinta on länsimaiden kannalta win-win, eikö?

Vai onko Syyrian vuosia jatkuneessa konfliktissa juuri nyt päällä niin aikakriittinen vaihe, ettei tomahawkeja yms. ehtisi lähettää matkaan esim. muutamien viikkojen päästä, jos niikseen tulee? Muutaman vuorokauden sisällä tehty isku tuntuisi järkevältä lähinnä, jos lännen tavoitteena jo lähtökohtaisesti on vain pr-kampanja (tehdään jonkinlainen puolivillainen nopea isku, jotta voidaan median edessä hehkuttaa omaa poliittista tahtotilaa) eikä mikään isompi käännös Syyria-politiikassa (esim. leveän rintaman vankkumaton päätös kammeta Assad syrjään joko hyvällä eli neuvottelemalla tai pahalla eli sotatoimin).

Se vähän ihmetyttää, miten te saatte tästä aikaiseksi kysymyksen epäluottamuksesta länteen / luottamuksesta enemmän Assadiin tai Venäjään? Eihän länsi ole vielä tehnyt mitään tutkimuksia vaan lännen reaktiot pohjautuvat kapinallislähteistä saatuihin toisen käden tietoihin, joihin ei jo lähtökohtaisesti voi luottaa yhtään sen enempää kuin esim. Syyrian hallituksen tiedonantoihin. Mikään sodan aktiivinen osapuoli ei ole tässä suhteessa luotettava.

Esim. se postaamani kapinallisvideo sängyllä lepäävästä kaasusylinteristä tms. tuntuu sen verran epäuskottavalta, että selvää propagandaakin tapahtuman tiimoilta näyttäisi olevan ilmoilla. Ainakin amatöörin silmin on vaikea kuvitella, miten videolla näkyvästä katon aukosta läpi tullut pommi päätyisi tuolla tavalla sängylle. Tuskin se lattian kautta sinne pompahtanutkaan on. Koska tällaisia ilmiselviä epäilyksiä on, olisi tapaus hyvä tutkia luotettavan tahon toimesta. Itse lukisin esim. EU-maita edustavan monikansallisen tiimin luotettavaksi tahoksi (ja vastaavasti en luottaisi mihinkään sodassa aktiivisen roolin omaavaan osapuoleen).
Kuinka monta iskua kyseinen järjestö, joka nyt menossa tutkimaan tapausta on havainnut sen tosiasian että kiellettyjä aseita käytetty. Siinä vaiheessa kun kun tämä tutkijaryhmä saa työnsä valmiiksi, ja jos/kun toteaa kv-kiellettyjä aseita käytetyn, niin siinä vaiheessa ei tule tapahtumaan enään yhtään mitään! Täyttä saippuaoopperaa!
 
Kapinalliset syntyivät siitä, kun Assad ampui mielenosoittajia.
Syyriassa taisi tapahtua vähän samalla tavalla kuin aikoinaan Tsetseniassa. Aluksi takana oli laajat massat, mutta sitten ulkopuolisten tukemat ääri-islamistit kaappasivat konfliktin omien tavoitteidensa ajamiseen ja laajoille massoille jäi pitkälti sivustakärsijän rooli.

Syyrian sisällissodan suurin kysymys tuleekin olemaan se, miten varsin selvät etniset ja uskonnolliset jakolinjat omaava maa saadaan parsittua kasaan. Vaikka Assad saavuttaisikin ainakin jonkinasteisen sotilaallisen voiton, ei hän käytännössä voi jatkaa maan hallintaa vanhaan tapaan vaan sisällissodassa kapinallisia kannattaneelle kansanosalle pitää tehdä paljon myönnytyksiä. Muutenhan homma taas leimahtaa jossain välissä liekkeihin.
 
Mitä kalustoon tulee, Lähi-idässä on käsittääkseni kyllä jonkusen verran USA:n lentokalustoa, kuten myös ilmatankkauskalustoa, jolloin lähtöpiste voi olla kauempana. Saudi-Arabian ilmatila on varmasti auki. B2-pommikoneet lentävät vaikka kuinka kaukaa paikalle tarvittaessa. Enemmän pulaa voi olla sopivista täsmäaseista, niistä joilla on pitkä kantama ja jotka porautuvat maan sisälle. Tietysti on olemassa hätätila-varastot, mutta nämä on todellakin varattu hätätilannetta, kuten Irania tai Venäjää vastaan.

No, löytyy puoli tusinaa B-1-koneita Al Udeidin lentotukikohdassa Qatarissa.. Siinä saisi mukaan 144 kpl AGM-158-pötkylöitä yhdellä kertaa...
 
Viimeksi muokattu:
No, löytyy puoli tusinaa B-1-koneita Al Udeidin lentotukikohdassa Qatarissa.. Siinä saisi mukaan 144 kpl AGM-158-pötkylöitä yhdellä kertaa...

The B-1B weapons payload is: 24 GBU-31 joint direct attack munition (JDAM) at one time or a combination of 24 mk84 2,000lb general purpose bombs, eight mk65 naval mines, 84 mk82 500lb general purpose bombs, 84 mk62 500lb naval mines, 30 CBU-87, -89, -97 cluster munitions, 30 CBU-103, -104, -105 wind-corrected munitions dispensor (WCMD), 24 AGM-158 joint air to surface stand-off missiles (JASSM) or 12 AGM-154 joint stand-off weapons (JSOW).

https://www.airforce-technology.com/projects/b-1b/
 
Itse ajattelisin että kapinalliset syntyivät dollarin devalvoinnista johtuneesta ruuanhintainflaatiosta. Liian monta maata kärisi samalla kertaa, ei kaikilla voi olla suru puserossa samana vuonna paikallisten tapahtumien vuoksi.

Kyllä, noilla oli paljon yhteisiä nimittäjiä. Ja asia oli nähtävissä jo etukäteen. Noita ennusteltiinkin tapahtuviksi.

Väestön kasvu, nuoret miehet ilman työtä ja tulevaisuutta, ilmastonmuutos, maatalouden heikentyminen sen takia, ruoan kallistuminen, öljyn tuotannon ehtyminen, valtion budjetin karsinta. Kaikki haasteita. Ja kaikissa maissa oli styranki ruorissa. Yhdestä pienestä tapahtumasta alkoi digitaalisen viestinnän aikakaudella ketjureaktio, joka levisi yli arabialaisen maailman.

Dollarin devalvoitumisen yhteyttä en heti näe.
 
Kyllä, noilla oli paljon yhteisiä nimittäjiä. Ja asia oli nähtävissä jo etukäteen. Noita ennusteltiinkin tapahtuviksi.

Väestön kasvu, nuoret miehet ilman työtä ja tulevaisuutta, ilmastonmuutos, maatalouden heikentyminen sen takia, ruoan kallistuminen, öljyn tuotannon ehtyminen, valtion budjetin karsinta. Kaikki haasteita. Ja kaikissa maissa oli styranki ruorissa. Yhdestä pienestä tapahtumasta alkoi digitaalisen viestinnän aikakaudella ketjureaktio, joka levisi yli arabialaisen maailman.

Dollarin devalvoitumisen yhteyttä en heti näe.
Vesipula
 
Back
Top