Tämän päivä alokkaat

Tässä ketjussa voisi muistella oman varusmiesjohtaja aikani alokkaita. Suurin osa oli ihan normaaleita, valoon ja ääneen reagoivia ihmisiä, mutta joukkoon mahtui muutama erikoisuus. Eihän ne tavalliset tyypit jää mieleen, mutta kummajaiset kyllä.

Masentunut

Alokas valitteli heti ensimmäisestä päivästä alkaen että jos hän ei pääse pois niin hän tappaa itsensä. Tämän seurauksena kaveria vahti koko ajan joku alikersanteista tai luutnanteista, eikä tämä saanut poistua tuvasta kuin vessaan. Ellei tapaus olisi ollut traaginen olisi siinä voinut nähdä jopa koomisia piirteitä kun luutnantti seuraa yhtä kaveria monta tuntia jopa vessaan. En ole psykiatri joten en osaa sanoa kuinka todellista tai keksittyä tyypin masennus oli mutta itsetuhoisuudesta puhuminen oli kuitenkin merkki siitä ettei hän armeijaan kuulu. Kaveri lähetettiin luonnollisesti kotiin.

Forrest Gump

Tämä mies ei erottanut takkia housuista ensimmäisessä varustarkastuksessa. Kulki sulkeisissa väärän joukon mukana (ok ihan ymmärrettävää palveluksen alkupuolella) ja oli ylipäänsäkin aina hukassa. Puhe oli hidasta ja mies tuntui muutenkin käyvän aina vähän hitaalla. Kyseinen tyyppi siirtyi toiseen yksikköön varmaan sukkamajuriksi tai polkupyörämekaanikoksi.

Uhoaja

Tämän kaverin kuulin sanoneen että ei kestä yhtään huutoa ja jos huuto ei lopu niin vetää turpaan. Tämä oli kuitenkin pelkkää puhetta koska kyseinen alokas ei ikinä tintannut yhtään ketään turpaan. Tämäkin tapaus siirtyi toiseen yksikköön.
 
Taistelijan opas 2013

Taistelijan opas antaa perusteet jokaiselle taistelijalle kuuluvien taitojen harjoittelulle ja taisteluvälineiden käytölle. Opas on tarkoitettu käytettäväksi kaikkien puolustushaarojen varusmies- ja reserviläiskoulutuksessa koko asevelvollisuuden ajan. Kouluttajalle Taistelijan opas antaa perusteet kouluttaa jokaiselle taistelijalle kuuluvia taistelutaitoja ja -välineitä. Taistelijalle oppaassa esitettyjen toimintatapojen ja perustaistelumenetelmien omatoiminen opiskelu antaa hyvät edellytykset taistelukentällä tarvittavien taitojen omaksumiseen. Taistelijan oppaan toimintatavat ja perustaistelumenetelmät soveltuvat käytettäväksi kaikissa ryhmäkokoonpanoissa. Oppaassa esitettyjen perustaitojen riittävällä toistoharjoittelulla taistelija saavuttaa valmiudet selviytyä poikkeusolojen vaativista tehtävistä.


http://puolustusvoimat.fi/documents...2013.pdf/5ff133da-053a-4b7f-aeaa-0180fcb5fcb9


Sotilaan käsikirja 2017

Lukijalle

Sotilaan käsikirja antaa yleiset perusteet sotilaan taitojen oppimiselle kaikissa puolustushaaroissa. Kirja on tarkoitettu peruskoulutuskauden ja erikoiskoulutuskauden oppikirjaksi. Siinä annettuja tietoja voi tarvittaessa syventää muilla kirjoilla kuten esimerkiksi Yleisellä palvelusohjesäännöllä tai vaikka Merisotilaan käsikirjalla. Koulutushaaran mukaiset taistelijan toiminnan perusteet on esitetty aselaji- ja toimialakohtaisissa oppaissa ja käsikirjoissa, joita käytetään erikoiskoulutuskauden oppikirjoina. Johtajakoulutuksessa käytetään lisäksi muita oppikirjoja ja ohjesääntöjä.

http://puolustusvoimat.fi/documents...-SKK2017/eafee7ec-a218-49ef-8100-7e40883b0eb4
 
Pantiin kotiin viime kuussa.Tällaisen kanssa.


CHulcR0WgAAcJQq.jpg


(kuva ei liity todelliseen henkilöön muuten kuin ristin osalta)
 
Mitä olen seurannut, niin ainakin tuossa naapurustossa varusmiespalvelukseen lähteneet ovat olleet tavallisia ja osa hyvinkin urheilullisia poikia. Ei mitään hätää.

Sitä on vaikea sanoa, millaisia tyyppejä sitä on. Omana aikanani totuus oli aika harmaa. Harmaat olivat tietysti puvutkin. Yhteen komppaniaan mahtui koko yhteiskunnan miespuolinen kirjo, mutta päälle näytti harmaalta, tuntui harmaalta ja syksyn pitkissä harjoituksissa oli vielä harmaa kelikin. Eksoottisimmat soturit olivat edellisessä ikäluokassa olleet Hagertin veljekset. Se siitä väristä.

Nykyisin on kurkkusalaattia, ja kaikki eivät ole kalpeanaamoja. Huumori ei ainakaan koskaan muutu!

896171.jpg
 
Seuraavaan varusmiestarinaan teen hiukan pitemmän johdannon. Yksi kafkamaisimmista jutuista tapahtui Ruovedellä vuonna 2008, kun kokonainen kylä päätti mennä mukaan vuosia jatkuneeseen kiusaamiseen.

Siitä tuli arkkityyppinen esimerkki siitä, miten vainoamiseen saadaan kaikki instituutiot mukaan. Pienessä mittakaavassa tästä on kysymys kaikissa tapauksissa, kun mietitään, miksi kiusaamista ei saada loppumaan. Koska järki ja tahto kiusaajien vanhemmilta puuttuvat. Ehkä se on geneettistä.

Joitakin virkamiehiä voi heiluttaa talon ulkopuolelta. Joitakin taas ei, mutta siihen lopuksi.

Samuli Saarisen painajainen alkoi, kun hän oli valmistautunut viettämään 18-vuotispäiväänsä.

"Samuli Saarinen lähestyy aseen kanssa koulua." Näin soitti Ruoveden terveyskeskuksen lääkäri HÄKEen ja kertoi vielä, että Saarinen on oikein kunnon aikeissa. Hän sai poliisit vakuuttuneeksi. Ruoveden Yhteiskoulun rehtori Jouko Heikkilä oli päivää ennen ilmoittanut kaikkiin koteihin varoitusviestin ampuma-uhasta kiusaajien liikkeelle laittamien huhujen perusteella. Hätäsoiton teki terveysaseman lääkäri edelleen huhujen perusteella, sillä Saarinen oli kävellyt koulun ohi kotiaan kohti jalkakäytävää pitkin. Asetta hänellä ei ollut missään, ei mukana, ei kotona, ei edes vaarin vintillä.

Taustalla oli vuosia jatkunut kiusaaminen, joka oli muuttunut sellaiseksi, että häntä abiturienttivuotenaan (Kauhajoen tapahtumien jälkeen) oli nimitelty "kouluampujaksi", koska hän oli julkikiusattu. Kerran hän meni läppään mukaan ja vastasi liian terävästi kiusaajille, mistä rehtori sai aiheen nostaa hysterian kodeissa.

Tuona päivänä hänen äitinsä oli kattanut pöydän, ja ikimuistettava täysi-ikäisyysjuhla oli alkamassa, kun poliisi tuli sisään.

Samuli Saarinen sai terveysaseman lääkäriltä pakkolähetteen Pitkäniemeen tahdosta riippumattomaan hoitoon. Lääkäri kirjoitti hänet samantien mielisairaaksi ja turvallisuudelle vaaralliseksi. Saarinen oli kauhuissaan ja peloissaan. Koko hänen tulevaisuutensa kaatui. Myöhemmin eräs erikoissairaanhoitaja sanoi: "Samuli oli shokissa, kauhuissaan. Terveydenhoitohenkilöstö ajettiin sellaiseen tilaan, jossa heillä ei ollut vaihtoehtoja... talon ulkopuolelta..."

Samuli Saarisen oma elämä muuttui hänen 18-vuotispäivänään. Harrastukset, koulunkäynti. Mikään ei ollut enää kuin ennen. Vaikka hän oli syytön.

Yksi kiusattu. Kylän lapset mukana. Lopulta koko kylän vanhemmat mukana. Heidän mukanaan koko kylän instituutiot mukana.

Äiti luhistui.

TAYS taas on tunnettu siitä, että siellä on jokunen ammattimies. Lääkäri totesi: "En löydä perusteita potilaan ottamiseksi - - tarkkailuun. Sen sijaan herää voimakas huoli siitä, että syntynyt tilanne on potilaalle suuri henkilökohtainen trauma pitkäaikaisen kiusaamisen lisäksi ja vaatii ehdottomasti tämän käsittelyä ja hoitoa."

Samantien TAYS lähetti Samulin kotiin, mihin hän kuuluikin. Mutta kyläyhteisö ei sallinut opiskelua.

TAYS totesi myöhemmin: "Se on aika tyypillinen yhteisöreaktio - - se, joka pitäisi lähettää tutkittavaksi, on se koko joukko, joka siinä alkaa reagoida - -." TAYS myös toivoi, että olisi auttanut, jos sen väki olisi päässyt keskustelemaan asianosaisten kanssa paikan päällä koulussa ja Ruovedellä. Sen suoremmin ei kai voi sanoa, että kokonainen yhteisö on mielisairas.

Joka tapauksessa jo vuonna 2008 asia oli selvitetty kokonaan viranomaisten kanssa ja tyhjäksi havaittu. Kiusaaminen ja vainoaminen taas ei vaadi perusteita ja se jatkui. Samuli sai opiskella etänä ja häntä vietiin kuin vankia esimerkiksi kuuntelutehtäviin.

Lopetan Ruoveden lukiossa 19.1.2009 alkaen henkilökohtaisista syistä. - Samuli Saarinen.

Näin jatkui häpeällinen ja surullinen yhden surkean pohjoishämäläisen Twin Peaksin kollektiivinen sairaskertomus.

Potilastiedot ovat silti pysyviä rekistereissä, sillä ne säilytetään 10 vuotta kuoleman jälkeen.

Löysikö Samuli Saarinen miltään yhteiskunnan instituutiolta enää tasa-arvoista mahdollisuutta? TAYS ja Tampereen iltalukio ansaitsevat kiitoksen mutta onko muita?

Vastaus:


 
Nykyisin hän omistaa kuljetusliikkeen Ruovedellä. Ei ole lähtenyt pakolaiseksi mies.

Mikä johti miehen (pojan) kiusaamiseen? Kaveri kun vaikuttaa kaikin puolin tavalliselta jampalta.
Edit: toisaalta mitä väliä mitkä ne syyt olivat, eivät ne kuitenkaan ole koskaan kiusatun vika eivätkä oikeuta kiusaamiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä johti miehen (pojan) kiusaamiseen? Kaveri kun vaikuttaa kaikin puolin tavalliselta jampalta.
Edit: toisaalta mitä väliä mitkä ne syyt olivat, eivät ne kuitenkaan ole koskaan kiusatun vika eivätkä oikeuta kiusaamiseen.

Eiköhän syy kiusaamiseen löydy useimmiten kiusaajan korvien välistä: luonnevika.

Se, miten kiusaaja manipuloi normaalit ihmiset mukaansa sakinhivutukseen ja henkiseen väkivaltaan, onkin sitten vaikeampi kysymys.

Joukossa tuhmuus tiivistyy. Etenkin jos Jouko kärsii ”kolmihaaraisesta personallisuushäiriöstä”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_triad
 
Mikä johti miehen (pojan) kiusaamiseen? Kaveri kun vaikuttaa kaikin puolin tavalliselta jampalta.
Edit: toisaalta mitä väliä mitkä ne syyt olivat, eivät ne kuitenkaan ole koskaan kiusatun vika eivätkä oikeuta kiusaamiseen.
Pahinta on, että sitä syytä ei aina tarvita, siis ainakaan meidän ulkopuolisten mielestä ymmärrettävää syytä. Erilainen vaate/reppu, samanlainen vaate/reppu, liian laiha, liian lihava, hyvä koulussa, huono koulussa, ulospäin suuntautunut, hiljainen, vaaleat hiukset, tummat hiukset, liian köyhä, liian rikas, ihan mitä vain. Pelkkä väärässä paikassa sanottu sana voi johtaa vuosien koulukiusaamiseen.
Oma tyttäreni (1.-luokkalainen) tuli koulusta viime talvena ja kertoi, että koulukuljetuksessa pojat (eskari-4.-lk) olivat lällättäneet, että hän on ollut sängyssä 2.-luokkalaisen tytön kanssa. "Minä sanoin niille, että ensinnäkin minä olen ihan liian nuori ollakseni sängyssä kenenkään kanssa ja siksi toiseksi vaikka minä siitä tytöstä tykkäänkin, minä menen isona sänkyyn poikien kanssa, enkä tyttöjen kanssa." Loppui kuulema sekä tuohon kommenttiin että taksikuskin komentoon.
 
Ai niin.
Noin yleisesti ottaen "tämän päivän alokkaita" päivitteleville sanoisin, että kun Custerin porukka ratsasti Little Big Horniin, "vanhat faitterit" päivittelivät sitä, miten perseestä nykynuoret ovat. Tämä James Jonesin Täältä ikuisuuteen -teoksesta. Jo 6000 vuotta vanhoista savitauluista löytyy kirjoituksia siitä, miten nykynuoret on kasvatettu pitkin vittua ja ne pukeutuvat omituisesti ja hiukset on ihan väärin eikä ne jaksa mitään ja kaikki höpö-tyypit kirjoittaa savitaululle jotakin soopaa ja niistä tulee kuuluisia ja suosittuja.
 
Ai niin.
Noin yleisesti ottaen "tämän päivän alokkaita" päivitteleville sanoisin, että kun Custerin porukka ratsasti Little Big Horniin, "vanhat faitterit" päivittelivät sitä, miten perseestä nykynuoret ovat. Tämä James Jonesin Täältä ikuisuuteen -teoksesta. Jo 6000 vuotta vanhoista savitauluista löytyy kirjoituksia siitä, miten nykynuoret on kasvatettu pitkin vittua ja ne pukeutuvat omituisesti ja hiukset on ihan väärin eikä ne jaksa mitään ja kaikki höpö-tyypit kirjoittaa savitaululle jotakin soopaa ja niistä tulee kuuluisia ja suosittuja.
Juu, antiikin Kreikassa on päivitelty nuorison rappiota..
 
Ai niin.
Noin yleisesti ottaen "tämän päivän alokkaita" päivitteleville sanoisin, että kun Custerin porukka ratsasti Little Big Horniin, "vanhat faitterit" päivittelivät sitä, miten perseestä nykynuoret ovat. Tämä James Jonesin Täältä ikuisuuteen -teoksesta. Jo 6000 vuotta vanhoista savitauluista löytyy kirjoituksia siitä, miten nykynuoret on kasvatettu pitkin vittua ja ne pukeutuvat omituisesti ja hiukset on ihan väärin eikä ne jaksa mitään ja kaikki höpö-tyypit kirjoittaa savitaululle jotakin soopaa ja niistä tulee kuuluisia ja suosittuja.

Eihän ne nuoret enää uskalla lautallakaan, sanottiin laulussa "Kaksi vanhaa tukkijätkää". Siltähän se tuntuu, vaikka oikeastaan kyse on vain siitä, että välineet ja menetelmät paranevat.

Joku nerokas ad oivalsi hyvin, miten vähän tuo oikeasti pitää paikkansa ja vangitsi koko homman yhteen kaljamainokseen.

 
Tänään olin pojan jalkapalloturnauksessa, 14-15 kesäisiä poikia, nuorimmat vielä 13 puolella. Ratkaisuottelu alkuerien lohkovoitosta, 2. erän alussa yhdeltä joukkuekaverilta murtuu sääri useasta kohtaa.

112 ja ensiapu käyntiin kentän laidalla. Minä, valmentaja, loukkaantuneen äiti ja joku neljäs antaa ensiapua. Ottelu jatkuu ambulanssia odotellessa ja ambulanssi saapuu hyvissä ajoin ennen ottelun loppua. Loukkaantunut poika puree hammasta, yrittää hymyilläkin hetkittäin, mutta puolet ajasta huutaa kuin tapettava.

Kaiken tämän tapahtuessa silmien alla kundit kampeaa joukkueen tappioasemasta lohkovoiton varmistavaan tasapeliin ja kun pilli soi, joka jätkä ryntää ensimmäisenä kentän laidalle katsomaan kaveria, jota juuri nostetaan paareille ja ambulanssiin. Yksi summaa varmaan aika monen ajatuksen: "Oli välillä vähän rankkaa pelata ja kuunnella kaverin tuskanhuutoja samaan aikaan."

Mutta hitto pojat teki sen. Mä näin mielestäni pirun sitkeitä ja sisukkaita miehenalkuja tänään. Kentällä ja kentän laidalla. Eivät ole tämän päivän alokkaita, mutta huomisen. Väistämättä tuli mieleen, ettei tässä nyt ihan kaikkea toivoa nuorisomme suhteen kannata heittää.
 
Tänään olin pojan jalkapalloturnauksessa, 14-15 kesäisiä poikia, nuorimmat vielä 13 puolella. Ratkaisuottelu alkuerien lohkovoitosta, 2. erän alussa yhdeltä joukkuekaverilta murtuu sääri useasta kohtaa.

112 ja ensiapu käyntiin kentän laidalla. Minä, valmentaja, loukkaantuneen äiti ja joku neljäs antaa ensiapua. Ottelu jatkuu ambulanssia odotellessa ja ambulanssi saapuu hyvissä ajoin ennen ottelun loppua. Loukkaantunut poika puree hammasta, yrittää hymyilläkin hetkittäin, mutta puolet ajasta huutaa kuin tapettava.

Kaiken tämän tapahtuessa silmien alla kundit kampeaa joukkueen tappioasemasta lohkovoiton varmistavaan tasapeliin ja kun pilli soi, joka jätkä ryntää ensimmäisenä kentän laidalle katsomaan kaveria, jota juuri nostetaan paareille ja ambulanssiin. Yksi summaa varmaan aika monen ajatuksen: "Oli välillä vähän rankkaa pelata ja kuunnella kaverin tuskanhuutoja samaan aikaan."

Mutta hitto pojat teki sen. Mä näin mielestäni pirun sitkeitä ja sisukkaita miehenalkuja tänään. Kentällä ja kentän laidalla. Eivät ole tämän päivän alokkaita, mutta huomisen. Väistämättä tuli mieleen, ettei tässä nyt ihan kaikkea toivoa nuorisomme suhteen kannata heittää.

Oliko säärisuojat?
 
Oliko säärisuojat?

Oli. Meni tekonurmelta reuna-asvaltille ja jalat alta. Useampi sirpaleinen murtuma, sääri- sekä pohjeluu (jälkikäteen saatua tietoa). Eli ei kontaktia vaan omasta painosta meni. Älyttömän huono säkä.
 
Back
Top