En osaa arvoida antibiotin vaikutusta vamman synty vs lääkkeen antoviive, mutta mitä nopeammin antibiotti saadaan, sen parempi.
Tosin pillerin kohdalla olen skeptinen, tarvittaessa voitaisiin laittaa iv. antibiotti tippumaan komppania tasalta.
Jenkkien erikoisjoukkojen lääkintämiehillä on käytössään antibiotteja haavoittuneille.
Tarkoitatko 18D (special force medical sergeant? Kyllä 68W (eli combat medic specialist) eli peruslämärikin kantaa mukanaan iv antibioottia: kefriaksoni, estapeneemi tai meropeneemi. SOPin mukaan antibiootti kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (ISAFin aikana kerätystä kokemuksista haava infektiot putosi lähes olemattomiin). 18 Deltoilla antibioottivalikoimaan saattaa kuulua laajempi po/im antibioottiarsenaali ns. työterveyshuollollisesta näkökulmasta.
En ole ihan kärryllä mitä komppaniatasolla tehdään, mutta eikö sielä pitänyt olla ihan tohtori paikalla?....
Uudistunut tst-tapa prikaati 2005/2015 komppanian ensihoitopaikalla (EHP) on lääkäri. Kaksikin, mutta ei tohtoria vaan ns. tk-tasoinen lääkäri (ikä ja saapumiserä ratkaisee suurin osa kandeja, nuoria tk-lääkäreitä ja nuoria sairaalalääkäreitä).
Pitää myös muistaa, että alueellisiä ja joukkokohtaisia erojakin on: Varsinkin maakuntakomppania maailmassa. Vielä monet komppaniat rakentuvat sidontapaikka (SP) mallin mukaan (eli lääkau+3-4lääkm, ei lääkäriä). Yksinkertaisesta syystä, että lääkäreitä ei vaan ole riittävästi (joku varmaan miettii että voidaanko sotalääkäritkin ostaa attendolta). Jotkut komppaniat saattavat saada lähtökohtaisesti vähemmän tappioita kuin toiset ja toiset pystyvät suoraan tukeutumaan patalioonan EHAS/JSP tai kenttäsairaalaan.
Patalioonasta, EHASlta, löytyy veri ja kirurgi (ja anestesialääkäri joka niitä verivalmisteita annostelee).
Se mikä pv:tä ja sotlk:ta kiinnostaa verensiirroissa on maailmalla käytössä oleva fresh whole blood transfusion eli kävelevästä veripankista siirretty veri. Amerikkalanen SOPpi on ja opetusta annetaan käytännössä kaikille lämäreille (68 whiskistä 18 deltaan).
2h kirurgille joka löytyy pataljoonasta. Itse uskon että kohtuu hyvin onnistuu kultainen tunti. Lopullinen hoito sitten taaempana.
Miten se kultainen tunti onnistuu jos kirurgille 2h?
Mistään kultaisesta tunnista ei ole sotilaslääkinnässä pystytty puhumaankaan ennen irakin ja afganistanin sotia. ei missään muussa sodassa ole pystytty tarjoamaan siviilitasoista level 1 trauma carea. Miettikääpä millä ponnisteluilla ja kustannuksilla?
...ja pieni mainos vielä loppuun kolegoille: jos haluatte oikeasti oppia jotain TCCC/TECC (eli taistelu-ea) asioista (en väitä etteikö maanpuolustus.netistäkin voisi joskus jotain oppia...) niin kevään traumapäiville ja akuuttihoitopäiville ilmoittautumista sitään. tilaa on vielä.