Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

Laamanator

Eversti
Kannattaa huomioida, että aikaisemmin esittämäni M60 päivitysratkaisu sisältää vain molle-taskujen lisähankinnat ulkomailta ilman taisteluvöiden käsittelyä tai muutostöitä. Tämä on mahdollista, jos taskujen kiinnitys vyöhön järkevällä tavalla on mahdollista. Todennäköisesti ei ole.

Helpoin ratkaisu on tietysti kärrätä M60 taisteluvöillä lastatut kuormalavat kaatopaikalle ja tuoda ne takaisin lastattuna vastaavalla määrällä nykyaikaisia chest rig/liivi/tst-vöitä irtotaskuineen. Hanke toteutettaisiin puhtaasti ulkomailta valmiina hyllytavarana hankittuna siten, että markkinoilta valittaisiin jo olemassaolevat ratkaisut ilman kotimaista työtä tai tuotekehitystä.
 

hsaar

Korpraali
Varustelekan kautta Savotan tekemänä on nyt tulossa mm. tällaisia vermeitä:

http://www.varusteleka.fi/fi/product/tulossa-sarma-tst-chestrig-ulw/30700

30700.jpg


http://www.varusteleka.fi/fi/product/tulossa-sarma-tst-chestrig-2sf/30699

30699.jpg


http://www.varusteleka.fi/fi/product/tulossa-sarma-tst-partioreppu/30702

30702.jpg


Jos vielä olisivat sotavarusteeksi hyväksyttyjä, niin voi pojat.
 

Deeiii

Eversti
Lueskelin töissä erään joukko-osaston testailuja eri repuista ja yllättäen parhaimmat reput olisi 41-44 käytetyt rynnäkköreput. Siis etulinjan taistelijalla. ei tavaran roudaamiseen paikasta toiseen.

Onks ne niitä nahkaa ja puuvillakangasta olevia retroreppuja? Sellaisia jaettiin joskus ikäkausia takaperin päivärepuiksi rinkan kanssa, miten lie jakotilanne nykyään. Eivät olleet mitenkään huonoja siihen käyttöön, olivat ainaskin kevyitä ja pakkautuivat pieneen tilaan kun ei tarvinnut. Ostin itse asiassa Savotalta 123-repun joskus niiden muistojen elähdyttämänä, ja hyvin on sekin roolissaan toiminut.
 

Vääpeli

Respected Leader
Ne oli sellasia kapeita ja pitkulaisia. Kuulema noi esim Camelbak motherlode, intin pikkureppu on liian leveitä, liian ylhäällä ja heiluvat liikaa. Joku 20-25l oli paras, Pitkulaisia sisätaskuja yms, että saa esim kessin, radion, viuhkapanoksen, murtoraudan, ylimääräiset ammukset, r-aineet, käsikraatteja yms siihen kiinni. Reppu pitäisi saada liiveihin jämäkästi kiinni ilman ylimääräisiä remmejä. Viilekkeet ohuet, ettei haittaa aseen perän paikkaan, mutta silti leveitä että jakaa kuorman... yms
 

pstsika

Haukka

Eli kevennetty TT-MAV-2 ja PALS-nauhoin sekä velcrolla päivitetty LJK-rinkan päiväreppu. Mielenkiintoista nähdä millaiset hinnat noille tulee ja voivatko sen osalta kilpailla muiden tuotteiden kanssa.
 

CV9030FIN

Kenraali
Eli kevennetty TT-MAV-2 ja PALS-nauhoin sekä velcrolla päivitetty LJK-rinkan päiväreppu. Mielenkiintoista nähdä millaiset hinnat noille tulee ja voivatko sen osalta kilpailla muiden tuotteiden kanssa.
Nuo kaksi ylempää on eri tuote (toinen split front chestrig ja toinen Superkevyt "minus" chest rig) ja sitten on tuo päivitetty päiväreppu.

Mielenkiintoisimpia ovat tuo erittäin kevyt TIED liivi ja eritysisesti tuo paranneltu päiväreppu. Päiväreppu on ollut intin paras kantolaite mutta sekin on todella kaivannut antenni/camelbak aukkoa sekä hyviä olkaimia. Ikävä kyllä hintahan tulee olemaan aivan hirvittävä kun laatu on keskityksen kestävää Savottaa joka on tehty pieninä sarjoina Suomessa...
 

pstsika

Haukka
Nuo kaksi ylempää on eri tuote (toinen split front chestrig ja toinen Superkevyt "minus" chest rig) ja sitten on tuo päivitetty päiväreppu.

Niinpä näkyykin olevan! Ei pitäisi kännykällä tihrustaa, kun tulee kerran virheitä…
Mielenkiintoisimpia ovat tuo erittäin kevyt TIED liivi ja eritysisesti tuo paranneltu päiväreppu. Päiväreppu on ollut intin paras kantolaite mutta sekin on todella kaivannut antenni/camelbak aukkoa sekä hyviä olkaimia. Ikävä kyllä hintahan tulee olemaan aivan hirvittävä kun laatu on keskityksen kestävää Savottaa joka on tehty pieninä sarjoina Suomessa...

Tämä juurikin oli ajatuksenani, sillä vaikka tuotteet todennäköisesti ovatkin laatukamaa, niin samalla hinnalla tai edullisemmin saa aivan yhtä hyviä ellei parempia (ulkomaalaisia) tuotteita, joissa ei tosin ole joutsenlippua.
 

koponen

Kenraali
Noita Savotan vehkeitä voisi vaikka hankkia. Todennäköisesti ylärekisteriin sijoittuvista hinnoistaan huolimatta ovat pieni kulunki tässä koko konkurssissa. Pelkästään pyssyköitä ja a-tarvikkeita ostamalla saa hyvän rahan menemään. Vaikka sitten ampuisi bulgaari-akm:llä itäpaukkua. Toisaalta, tilauksessa on myös Salomonin juomavaljaat. Hölkätessä ja hiihtäessä menee tällaisella ressupallolla aika paljon nestettä.
 

Vääpeli

Respected Leader
Ei Savotta tee kaikkea. Ei muutakuin kilpailemaan jos tuntuu että tekee parempaa ja halvemmalla.
 

pstsika

Haukka
Ei Savotta tee kaikkea. Ei muutakuin kilpailemaan jos tuntuu että tekee parempaa ja halvemmalla.

En tainnut ihan ymmärtää johtoajatustasi enkä sitä, että kenelle tuo oli osoitettu. Ei se mitään, tartun silti.

Kilpailua on eri valmistajien kesken on todella runsaasti ja minä itte käytän joitakin Savotan tuotteita, joissa hinta ja laatu kohtaavat. Kotimaassa valmistetuissa Savotan tuotteissa ei ole juurikaan rakenteellista vikaa, pl. osa M/05 järjestelmän taskuista, joissa vikana on huono suunnittelu ja toteutus eikä suinkaan itse työnjälki ompeleineen tai kestävyys, vaan kyse on pikemminkin siitä, että yhtä hyviä, kenties parempia ja samaan tarkoitukseen valmistettuja tuotteita saa edullisemmin tai samalla hinnalla ulkomaisilta valmistajilta, joiden valmistusvolyymi on aivan toista luokkaa ja työvoimakulut edullisemmat. Tietysti osa varusteista on sellaisia, ettei kotimaista kilpailijaa edes toistaiseksi ole. Lisäksi tietysti varusteen tarkoituksenmukaisuus on yksi juttu ja nyt puheena oleva Savotan päiväreppu on joko erinomainen tai susi riippuen käyttötarkoituksesta.

a) Jos käyttötarkoitus on alkuperäinen, niin tuote on erinomainen, koska

- Päiväreppu on mahdollista pakata tyhjänä havumiehen rinkkaan, jolloin se ei vie kovin paljon tilaa silloin, kun sitä ei tarvita. Päiväreppua ei myöskään tarvitse kantaa rinnan päällä tai sitoa rinkkaan, kuten monen muun päiväreppumallin kanssa.
- Tehtäväkohtainen materiaali (esim. miinat) on mahdollista pakata päiväreppuun ja taas siirtymävaiheessa päiväreppu on mahdollista pakata fiksusti rinkkaan.
- Savotan päiväreppu toimii myös siviilikäytössä vastaavalla tavalla eli vaikkapa vaelluksella rinkan voi jättää paikkaan X ja ottaa tarpeelliset välineet tunturin huiputusta tai vastaavaa päiväkeissiä varten ilman, että kantaa mukana 1-2 viikon kamoja.


b) Jos käyttötarkoitus on kiväärimiehen päiväreppu osana line kit ajattelua eli se sisältää vakiopaikoilla olevan perusmateriaalin ja mahdollisen lisämateriaalin, jota taistelukentällä (ei sama kuin tulitaistelussa) tarvitsee, niin käyttötarkoitukseen löytyy paljon parempiakin vaihtoehtoja, koska:

- Savotan päivärepun viilekkeet eivät ilman oma-aloitteista fiksaamista ole kovin hyvät.
- Reppu ei ole kovin tukeva kantaa johtuen säkkimäisestä olemuksesta, puuttuvasta rinta- ja vyötäröremmistä sekä huonoista viilekkeistä.
- Sitä ei ole osastoitu, siinä ei ole läpivientejä eikä siihen pysty fiksusti kiinnittämään mitään ulkopuolelle.
- Se on aavistuksen liian pieni ja tätä ei helpota se, että ulkopuolelle ei saa kiinnitettyä juuri mitään.

Mielestäni Savotan päivärepun paras osa on siinä, että se on kevyt ja tyhjänä se ei tarvitse juurikaan tilaa. Kaikessa muussa se häviää yleismaailmalliselle käsitteelle päiväreppu!

Oikeastaan voisi sanoa, että Savotan päiväreppu ja yleiskäsite "päiväreppu" edustavat erilaisia kantolaitetyyppejä eri käyttäjäryhmille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Koska enklanninkieliset termit ovat pornoja ja NATO yhteensopivia, niin kenties Savotan päiväreppu tulisi nimetä joksinkin muuksi, kuten "Finnish long-range sabotagetroop assault packiksi", koska tuossa se on parhaimmillaan. "Normaali" päiväreppu olisi sitten se day pack tai combat pack.

Omalta kohdaltani en näe mitä hyötyä Varustelekan tuottamassa uusittussa päivärepussa on sivuille tulevilla PALS-nauhoituksilla tai velcro-paikalla. Paljon tärkeämpi kehityskohde olisi mielestäni ollut tukevammat viilekkeet, "haamupussi" repun sisälle, rintaremmi, ylimääräinen tasku jo olemassa olevan yläpuolelle sekä repun sivuille muoviklipsein varustetut hihnat. Hups. Nyt aletaankin jo olla lähellä combat packiä, mutta sanoin jo etukäteen siitä tarkoituksenmukaisuudesta ja käyttötarkoituksesta, jotka eivät kaikissa tehtävissä ole samat... Ja pstsikahan ei ole mikään vitun timppa vaan kurkunleikkaaja, joten vaatimukset tulevat sen mukaisesti.
 

Stagideus

Majuri
Kannattaa odotella hintojen julkaisuja, ennenkuin dumaa nämä. Käsittääkseni suunnittelussa on pyritty pitämään tuotteiden loppuhinnat järkevällä tasolla mm. karsimalla kaikki turha ja ylimääräinen sotilaan ja taloudellisuuden näkökulmasta (= ei sama, kuin "MATLEn ämmien" näkökulma) ja pitämällä varusteiden rakenne fiksuna mutta yksinkertaisena (=vähemmän ompelutyötä = vähemmän tuotantokustannuksia)
 

koponen

Kenraali
Itse joskus aammoin kun tilasin vaatemateriaalia + varustepussukoita siviilitarpeisiin, niin tarjoaja ilmoitti suoraan hinnan per saumasentti jne. Eli @Stagideus voi olla hyvinkin oikeassa. Ja onhan se muistettava, että Savotta-brändillä myydään ihan kohtuuhintaistakin kamaa. Tämä PV-kytkös vain tuppaa nostamaan hinnat taivaisiin, mm. noista "kiva kun saa speksata" -syistä.
 

Spadekessu

Luutnantti
Omalta kohdaltani en näe mitä hyötyä Varustelekan tuottamassa uusittussa päivärepussa on sivuille tulevilla PALS-nauhoituksilla tai velcro-paikalla. Paljon tärkeämpi kehityskohde olisi mielestäni ollut tukevammat viilekkeet, "haamupussi" repun sisälle, rintaremmi, ylimääräinen tasku jo olemassa olevan yläpuolelle sekä repun sivuille muoviklipsein varustetut hihnat. Hups. Nyt aletaankin jo olla lähellä combat packiä, mutta sanoin jo etukäteen siitä tarkoituksenmukaisuudesta ja käyttötarkoituksesta, jotka eivät kaikissa tehtävissä ole samat... Ja pstsikahan ei ole mikään vitun timppa vaan kurkunleikkaaja, joten vaatimukset tulevat sen mukaisesti.

Kun nyt kerta tiedän niin voisin vähän avata tämän tuotteen ajatusmaailmaa:

Tässä on taustalla kaksi kantavaa ajatusta, ensinnäkin säilyttää esikuvansa (LJK päiväreppu 202) kevyt, yksinkertainen rakenne ja tämän suoma pakattavuus. Toinen on tehdä mallista mahdollisimman käyttäjäystävällinen, eli nykytrendin mukaan modulaarinen että monipuolinen.
Dilemmahan on, että mitä enemmän ominaisuuksia tavaraan änkee sen kauemmas lopputulos karkaa ensisijaisen tärkeästä kevyestä ja yksinkertaisesta rakenteesta. Näiden kahden välinen tasapaino on se mitä ajetaan takaa.

Purin mietteesi tämmöiseksi K&A listaksi selkeyden vuoksi.
K: "Omalta kohdaltani en näe mitä hyötyä Varustelekan tuottamassa uusittussa päivärepussa on sivuille tulevilla PALS-nauhoituksilla..."
Sehän nyt lienee ilmiselvää, että tarpeen mukaan lisävarusteiden kiinnitys repun ulkopuolelle on erittäin käytännöllistä. 202 päivärepun yksi vittumaisimpia ominaisuuksia on se, että kaikki mitä kannat on siellä säkissä sekaisin, kun nopeasti tarvittavat varusteet ovat ulkopuolella käyttövalmiina helpottaa se elämää kummasti. Tämä myös kasvattaa repun käytännön tilavuutta huimasti.

K: "...tai velcro-paikalla."
Nykypäivänä kaikkialle on pakko saada niitä hassunhauskoja "Cock sucking crusader" sun muita apinamerkkejä kiinni. Jos herrain vuonna 2015 tuotat sotilasrepun jossa ei ole velcroa käy sinulle kuten Monty Pythonin Meaning of Lifen katolilaisperheelle.
Eli ei tosissaan mikään kenttäkelpoisuuden kannalta kriittinen juttu, mutta saahan siihen nimeä yms. kiinni. Ja jos tahtoo niin irtihän tuo lähtee hetkessä.

K: "Paljon tärkeämpi kehityskohde olisi mielestäni ollut tukevammat viilekkeet..."
Alkuperäisen LJK päivärepun vittumaisin yksityiskohta on ehdottomasti ne naruviilekkeet, vaikka ei niihin kyllä tietääkseni ole kukaan vielä kuollut. Mutta tässä kyseisessä tuotteesa tuo asia on korvattu, ei niinkään millään topatuilla tyynyillä vaan yksinkertaisesti 40mm leveällä nauhalla. Tämä tekee jo huiman ison eron voin sanoa. Matikkakin sen vahvistaa, paino jakautuu huomattavasti isommalle alueelle 25mm remmeihin verrattuna. Tämän kokoluokan nyssäkkä ei silti vielä mitään ison rinkan toppaviilekkeitä tartte eivätkä sellaiset ole kauhean kivat pakattavuuden tai pyssynkäsittelynkään kannalta.

K: "..."haamupussi" repun sisälle..."
Tähän en kyllä osaa sanoa niin yhtään mitään, mikä on tämä kummitussäkki mistä puhutte? Juomarakon tasku sieltä kyllä löytyy, mutta ei se kyllä kummittele.

K: "...rintaremmi..."
Rintaremmin saa erittäin helposti ja toimivasti kiinnitettyä olkaviilekkeisiin 40mm nauhan päälle ommellun 25mm kujastonauhan ansiosta.

K: "...ylimääräinen tasku jo olemassa olevan yläpuolelle..."
Tämä olisi taasen alkanut tapella ensisijaisen tärkeää keveyttä ja yksinkertaisuutta vastaan, lisäksi nostanut tuotteen hintaa huomattavasti toivotun rajapyykin ylitse.

K: "...sekä repun sivuille muoviklipsein varustetut hihnat."
Sivujen PALS-kanaviin saa helposti viritettyä irtohihnoja kiinni, lisäksi repun pohjasta löytyy jo valmiiksi kiinnityspisteet irtohihnoille. Alle saa erinomaisesti sadeasun, pienen makuupussin tai vastaavan nyytin roikkumaan. Tämäkin nostaa repun käytännön tilavuutta.


Ja kuten sanot tarkoituksenmukaisuudesta ja käyttötarkoituksista, niin tässä olisi tarkoitus tehdä eräänlainen "vähänjokamiehen" reppunyssäkkä. Helppo ja kevyt pakata rinkkaan jos niin tahtoo, ja jos ollaan enemmän väkivallan miehiä niin kevyt, toppaamaton rakenne ei tunnu missään kun välissä on joka tapauksessa sirpaleliiviä sun muuta varustetta, siinä ei hirveästi hengittävät 3D toppaukset viilennä. Varsinainen assault pack on sitten juttu erikseen, ken tietää jos pientä ja piskuista Suomen kansaa joskus sellaisellakin siunattaisiin...Vähän tuommosta yllämainittua yks, kaks, koli -lineajatustakin on ollut mukana, mitä juurikin nämä ulkoiset kiinnityspisteet palvelevat. Vertaillaan:

M05 TST "tökköjääkärin kokoonpano" (Nyt ei mietitä mitä kullakin eri ukolla on ja ei ole ja missä tilanteessa, vaan mennään tämmöisellä oikein GI Joe (suomeksi Jakotavara Jaakko) ajatuksella):

TST liivi
-Ensisijaisen tärkeät jutut: A-tarvikkeet, vesi ja muut tärkeät tappeluvälineet
-Toissijaiset jutut: Kenttälapio, suojanaamari, sadeasu, ehkä jopa ruokailuvälineet ja muona-annos

Reppu
-Tukikohtakamppeet, yöpymisvälineet, vaihtovaatteita, paukkuja ja lisää ruokaa ja vettä

"Uljas Uusi Maailma" (toiveajattelua ja unelmia, mutta mietitääs)

Chestrigi
-Ensisijaisen tärkeät jutut: A-tarvikkeet, vesi ja muut tärkeät tappeluvälineet

Kevyt päiväreppu
-Toissijaiset jutut: Kenttälapio, suojanaamari, sadeasu, ehkä jopa ruokailuvälineet ja muona-annos, lisävesi ja paukkutarvike

Varsinainen reppu
-Tukikohtakamppeet, yöpymisvälineet, vaihtovaatteita, paukkuja ja lisää ruokaa ja vettä

Uljaassa Uudessa Maailmassa ylimääräinen tavara olisi nopea keventää pois tarpeen tullen, päiväreppu vain selästä. Nykyisellä systeemillä (liivi+tukikohtareppu) nämä toissijaiset roinat ovat joko liivissä aina mukana oli tarvetta tai ei (vaikka kuinka ollaan modulaarisia, niin ei ole järkeä alkaa purkaaman tetsaria kesken reissun) tai repussa jossa onkin sitten myös kaikkea tuota todella epäoleellista roinaa, eli joustavuutta ei pahemmin ole. Pienen päivärepun saisi helposti valmiiksi pakattunakin pakattua tukikohtakamppeita kantavan repun läpän alle varsinaisia siirtymisiä varten. Ja jos hyötyjä mietitään sekalaisen reserviläisen näkökulmasta niin paljastettakoon vielä, että esim. yllämainittu kaksiosainen chestrigi + tämä partioreppu ovat jopa yksityisasiakkaalle huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin edes yksi kappale M05 TST-liiviä, ja huomattavasti ei nyt tarkoita 9,99 euron säästöä, vaan semmoista yli satasen.

Juu ei sen kummempia, saa kysyä jos askarruttaa!
 
Viimeksi muokattu:
Öh...?

Eikös tuo yks kaks kolme -ajattelu juuri toteudu 05-kantolaitteissa? Eli siellä on liivi, "pikku"reppu 40 l ja se viiden sadan metrin "kantomatkalla" oleva tukikohtareppu? Pikkurepussa on se ylimääräinen tst-materiaali, taukovaate yms. ja isossa repussa majoituksessa tarvittavat välineet.

Chest rig + pieni reppu on tietysti toimiva systeemi, tai nykyään pitäisi tietysti olla plate carrier...
 

CV9030FIN

Kenraali
Chest rig + pieni reppu on tietysti toimiva systeemi, tai nykyään pitäisi tietysti olla plate carrier...
Ei. Plate carrier on suunniteltu oloihin jossa uhka on vain suora-ammuntatuli ja täytyy säästää painossa eli alunperin A-maan vuorille ja DA tehtäviin ovien potkijoille. Plate Carrier ei suojaa sirpaleilta kuten oikea suojaliivi, joten kotimaisessa uhkamallissa jossa ns. laajamittaisessa sodassa epäsuoratuli ja ilma-ase on uhka se häviää perinteiselle luotiliiville. Myöskään A-maassa alueilla joissa oli korkea IED uhka käytössä oli suojaavammat luotiliivit vrt. ero US joukot Paktiassa tai Helmandissa.
 
Juu tietenkin. Viittasin vain nykyiseen "muotiin", rikkailla länsijoukoilla PC näkyy olevan standardi tehtävästä riippumatta...

Toisaalta, näissä maakuntakomppanioiden (huonosti ;)) harjoitelluissa tehtävissä uhkakuvana on ensisijaisesti vastapuolen tiedustelijoiden/sabotöörien kanssa tulitaisteluun joutuminen, ei niinkään epäsuora tuli. Siinä mielessä luotisuojaliivi (tai levyt) ei ole näille joukoille ollenkaan turha (oma)hankinta, varsinkaan, kun suurin osa ajasta pitää patsastella ns. esillä, partiossa tai tsekkarilla potentiaalisena maalitauluna. Aloitekin on usein vastapuolella. Eri asia sitten, miten ukkoikäiset juuri ja juuri kuntotestin läpäisseet soturit jaksavat levyjä kantaa. Täytynee tinkiä muusta kamasta.
 

CV9030FIN

Kenraali
Juu tietenkin. Viittasin vain nykyiseen "muotiin", rikkailla länsijoukoilla PC näkyy olevan standardi tehtävästä riippumatta...

Toisaalta, näissä maakuntakomppanioiden (huonosti ;)) harjoitelluissa tehtävissä uhkakuvana on ensisijaisesti vastapuolen tiedustelijoiden/sabotöörien kanssa tulitaisteluun joutuminen, ei niinkään epäsuora tuli. Siinä mielessä luotisuojaliivi (tai levyt) ei ole näille joukoille ollenkaan turha (oma)hankinta, varsinkaan, kun suurin osa ajasta pitää patsastella ns. esillä, partiossa tai tsekkarilla potentiaalisena maalitauluna. Aloitekin on usein vastapuolella. Eri asia sitten, miten ukkoikäiset juuri ja juuri kuntotestin läpäisseet soturit jaksavat levyjä kantaa. Täytynee tinkiä muusta kamasta.
Olet oikeassa. Toisaalta jos ei tarvitse juoksennella jatkuvasti vähähappipitoisessa ilmanalassa jolloin hengittävyys&paino ei tule ongelmaksi ja voi valita ottaako PC:n vai oikean luotiliivin niin valinta lienee selvä... Sattumalta Suomessa nimenomaan SPOL ja KAJ joukot varustetaan luotiliiveillä eikä PC:lla vaikka molemmat joukkotyypit joutuvat mm. TRA oloissa kantamaan muutenkin paljon tavaraa...
 
Viimeksi muokattu:

Spadekessu

Luutnantti
Eikös tuo yks kaks kolme -ajattelu juuri toteudu 05-kantolaitteissa? Eli siellä on liivi, "pikku"reppu 40 l ja se viiden sadan metrin "kantomatkalla" oleva tukikohtareppu? Pikkurepussa on se ylimääräinen tst-materiaali, taukovaate yms. ja isossa repussa majoituksessa tarvittavat välineet.

Ei niinkään, kaivetaas taas rautalanka kaapista.

Nollavitosen iso hirvityssäkkihän on käytännössä vain liikuteltava sota-ajan tupakaappi, mihinkään todelliseen "3rd line" käyttöön se ei ole niinkään sovelias.
"Virallisestihan" (eli Setä Samulin sääntökirjan mukaan) varustetasot jaetaan kokoajan päällä oleviin vaatteisiin ja asusteisiin (1st line), taisteluvarusteisiin (2nd line) ja repussa kulkeviin (3rd line).

Toki näistä asioista löytyy mielipiteitä kuin persereikiä, omanikin on standardista poikkeavan karvainen:
Aiemmassa viestissänikin jaoin yleisestä jenkkityylistä poiketen taisteluvarustuksen kahteen luokkaan. Nähdäkseni esim. sadevaatteet ja ruokailuvälineet on vähemmän tärkeitä kuin lippaat mutta silti oleellisempia kuin vaikka makuupussi. Kuinka nämä tasot jakaantuvat riippuu myös ihan käytetyistä varusteista ja siitä miten niitä tykkää itse kukin käyttää. On eri asia leikkiä ampumaradalla hathat-operaattoria omakustannevarustein kuin soveltaa jakotavaraa tämmöiseen tasoajatteluun, eli jokajääkärin varustejako voi olla hyvinkin erilainen kuin amerikkalaisen YouTube-aseharrastajan.

Nykyisessä nollavitosen systeemissä on hölmöä se, että esim. rinkkaväelle (pl. siunatummat erikoisyksiköt) ei kertakaikkiaan ole kunnollista kantolaitetta vaan nämä joudutaan improvisoimaan reisitelakoista ja kengännauhoista, meno aika Kiviset ja Soraset. Mutta jos tavanomainen korsettiliivi jaettaisiin chestrigiin ja päiväreppuun pystyttäisiin samasta kokonaisuudesta muokata toimiva kokoonpano sekä niille ketkä voivat kantaa taisteluvarustetta selässään, että niille ketkä rinkkojen, ohjusten tai ajoneuvoissa istumisen vuoksi eivät tähän pysty. Toki nytkin liivistä voidaan jättää selkä tyhjäksi, mutta se on hyvän PALS-kiinnityspinta-alan tuhlaamista, ja kuten sanottu jopa kalliimpi vaihtoehto kuin chestrigi ja reppu.

Itse näen kolmeen tasoon jaetun varustuksen sellaisena, että kaikelle tavaralle löytyy päivittäistä käyttöä:
1. ja 2. tasoa räplätään jatkuvasti ja 3. viimeistään kun on nukkumaanmenon aika tai nälättää. "Neljäntenä" tasona tulee sitten se ylimääräinen roina jolle ei esim. vuodenajasta tai ihan vain omien toimintatapojen vuoksi ole käyttöä mutta mikä silti on jostain varastosta sinulle jaettu. Tiedä nyt sitten kuinka SA tilanteessa toimittaisiin, mutta itse näkisin säilyttäväni siinä mätisäkissä esim. kesällä lumipukua, pakkasvaatetusta, kumisaappaita ja muuta olosuhteiden vuoksi ylimääräistä turhaketta. Näin siis mikäli em. varusteita ei kerättäisi pois ja jaettaisi käyttöön tarpeen eli vuodenajanvaihteluiden mukaan. Pienemmässä repussa kulkisi sitten majoittumistarvikkeet sun muut joita tulee päivittäin käytettyä.

Tiedä sitten olenko vain perverssin tarkka pakkaaja, mutta itse en varusmiehenä ikinä tarvinnut isoa reppua muuhun kuin varuskunta-alueen muuttoihin, pieneen reppuun sain lisätaskuja ja irtohihnoja käyttämällä helposti viikon harjoituksen edestä "tukikohtatarvikkeita". Tähänkin perustuu näkemykseni "ison repun" turhuudesta päivittäisessä käytössä, eri asia sitten tosiaan jos mukana joutuisi pidemmän aikaa siirtelemään kaikkea omaisuuttaan, mutta se mielestäni jää yleisen kolmijakoisen varustetasokäsityksen ulkopuolelle.

Juu tietenkin. Viittasin vain nykyiseen "muotiin", rikkailla länsijoukoilla PC näkyy olevan standardi tehtävästä riippumatta...

Eivät ne kyllä itseasiassa ole, "tavallisella" väellä on yhä päällään ihan sirpaleliivejä joskin luotisuojalevyillä höystettynä. Jos vain suinkaan mahdollista niin kyllä niille ukoille puetaan niin paljon kaula, kylki ja munasuojaa kuin jaksavat kantaa.
 
Top