Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

Stagideus

Majuri
Kokisin, että jotta kaikki pystyvät keskustelemaan samasta asiasta, on hyvä tähän väliin selkeyttää eri termejä:

-Suojaliivit:

-Plate Carrier (suom. levynkantolaite) on nimensä mukaisesti pelkästään kovien keraamisten/metallisten suojalevyjen kantoon tarkoitettu liivi. Ainoat pehmeät suojat näissä ovat mahdollisesti kovien levyjen muotoiset palat kevlaria/vast. joita käytetään yhdessä luotisuojalevyjen kanssa, jos ne eivät ole mallia "Stand Alone", eli suojausluokka NIJ IV/tms. luokka täyttyy vain NIJ IIIa pehmeiden suojapaneelien kanssa. sirpalesuoja siis ainoastaan levyjen alueella ja kuten ylläkin todettu, suojaa kriittisiä keskimassan elimiä kiväärikaliibereita vastaan, eli ei missään tapauksessa optimaalinen jalkaväen suojaliivi maaottelussa.
SOTAVARUSTE-ESIM: Suojaliivi M13 (Ballistic Verseidag M13 plate carrier)

-Body Armour (suom. luotisuojaliivi) on ensisijaisesti mahdollisimman laajalla suojapinta-alalla yläruumiin (ja lisäosin esim:olkavarret, nivuset, kaula/niska ja perse) peittävä liivi, joka on lähes kokonaan täytetty NIJ IIIa/tms. luokan pehmeillä suojapaneeleilla, jonka lisäksi liivissä on taskut NIJ IV/tms. kovia luotisuojalevyjä varten keskimassan kohdalla, tai myös kyljissä, riippuen liivimallista. Luotisuojaliivi on kompromissi liikkuvuuden ja suojan välillä, mallista riippuen jompaa kumpaa ominaisuutta on painotettu enemmän (vert: luotisuojaliivi M05 vs luotisuojaliivi M10) Luotisuojaliivi siis laajalla suojapinta-alalla vert. Plate Carrier ja antaa suojan yleisimpiä pistoolikaliibereja vastaan jo ilman kovia levyjä.
SOTAVARUSTE-ESIM: Luotisuojaliivi M05 / Luotisuojaliivi M10

-Flak Jacket (suom. sirpalesuojaliivi) on ensisijaisesti mahdollisimman laajalla suojapinta-alalla yläruumiin (ja lisäosin esim:olkavarret, nivuset, kaula/niska ja perse) peittävä liivi, joka on lähes kokonaan täytetty STANAG 2920 V50 (500)/tms. luokan pehmeillä, lähinnä sirpaleilta suojaavilla pehmeillä suojapaneeleilla, jonka lisäksi liivissä voi olla taskut NIJ IV/tms. kovia luotisuojalevyjä varten keskimassan kohdalla, tai myös kyljissä, riippuen liivimallista. Käytännössä siis ainoat erot Luotisuojaliivi ja sirpalesuojaliivi M05:n välillä ovat sirpalesuojaliivin alemman luokan suojamateriaali ja tuotantomallista puuttuvat olkasuojat vert. luotisuojaliivi M05. Tämän lisäksi Sirpalesuojaliivi M05:ta on tehty myös PALS-nauhakujilla varustettua mallia (siis ei kiinteitä lipastaskuja ja olkapäillä kumitukset aseen perää varten), mutta en tähän hätään muista oliko tämä malli eroteltu jotenkin varastokirjanpidossa.
SOTAVARUSTE-ESIM: Sirpalesuojaliivi M91 / Sirpalesuojaliivi M05


Oma, osittain eriävä mielipiteeni M05 taisteluvarustuksesta on se, että käytössä ei missään nimessä ole parasta tai ergonomisinta vaihtoehtoa, mutta käytettävissä olevilla taalereilla (huom! PV:n hankintahinnat huomattavasti alhaisemmat, kuin Savotan jälleenmyyjien myyntihinnat ALVeineen päivineen!!!) kumminkin loppupeleissä ihan toimiva paketti, varsinkin jos varusmiehiä/reserviläisiä kouluttava KHENK on itsekin saanut koulutuksen aiheeseen, eikä vain löytänyt uuden saapumiserän tullessa taloon kalustolistoilta jotain ennennäkemättömiä kummajaisia mallia M05. Jalkaväen toimintaan setti sopii sellaisenaankin, myös se nk. mätisäkki M05 Reppu, iso. Ensisijaisesti suuremmat ryhmitysmuutokset toteutetaan jalkaväessäkin kumminkin ajoneuvoin, jolloin kyseinen mätisäkki on mitä oivallisin tapa roudata koko jakokalustoa mukana. Ja kun säkki on tarpeeksi täynnä, kulkee se selässä pidempiäkin matkoja, kunhan ottaa haukun "man up" patukasta ja pistää jalkaa toisen eteen. Tässä tapauksessa Pikkureppu M05 kuljee mahdollisimman tyhjänä esim ison repun läpän alla tai irtohihnoilla ulkopuolelle kiinnitettynä.
Kuten sanoin, ei missään tapauksessa paras mahdollinen ratkaisu, muttei täysin käyttökelvotonkaan. Ja kyllä, olen marssinut ja hiihtänyt kyseinen mätisäkki selässä taisteluvarustuksessa, enkä ole Materiaalinhuonontamislaitoksen ämmä tai M05 fanboy.

Muille, kuin tökköjääkäreille sen sijaan olisi enemmän kuin paikallaan hoitaa ainakin se taisteluvarustus kuntoon, esimerkiksi juuri Spadekessun kuvailemalla tavalla.
 

Nikhris

Kapteeni
34623.jpg


Tässähän se kaikkien nostalgikkojen suosikki on; kantojärjestelmä M/85 - täyspakkaus-kokonaisuus joka hyväilee kroppaasi - tukenut taistelijoita kuin taistelijoita vuosien aikana. :)

Vaikka modulaarisuus ei olekaan ihan sieltä 2000-luvulta, niin on tuo oikein säädettynä "mainettaan" parempi (viime perjantaina tuli marssittua 20km tuon kanssa korvessa vapaaehtoisesti).
 

setämies

Kenraali
34623.jpg


Tässähän se kaikkien nostalgikkojen suosikki on; kantojärjestelmä M/85 - täyspakkaus-kokonaisuus joka hyväilee kroppaasi - tukenut taistelijoita kuin taistelijoita vuosien aikana. :)

Vaikka modulaarisuus ei olekaan ihan sieltä 2000-luvulta, niin on tuo oikein säädettynä "mainettaan" parempi (viime perjantaina tuli marssittua 20km tuon kanssa korvessa vapaaehtoisesti).
Onpa kaunis ja tasapainoisen näköinen kombo. Ihan tuollaisena en pakettia muista omilta ajoiltani. :)
 

Spadekessu

Luutnantti
Hyvällä säädöllä...
... ja perinteisellä reservin elopainolla.
Kasivitosen tetsarin yksi hienoimpia ominaisuuksia on vyötärönympäryksen säätövaran riittämättömyys hoikille taistelijoille (kenttäkelpoisille, terveille nuorille miehille) ellei alla pidä suojaliiviä. Toki nahkavyön avulla tuonkin saa kikkailtua kuntoon, mutta on tuo silti aika typerää.

Tarina kertoo, että kun M85 taisteluvarustusta ruvettiin suunnittelemaan oli pöydän ääressä myös aitoja vanhan koulukunnan jääriä:
"Ei ei ei mitään nailonremmejä!!! Kyllä pitää olla NAHKAA!" ja tarranauhoista sanottiin "Kun sen (velcron) avaa, niin KOKO METSÄ KOHAHTAA!!" että ei kyllä olisi sitäkään saanut olla.
Jos tämä sankari olisi ollut yksin päättämässä olisi armeijalle saatu kyllä niin komea taisteluvarustus 90-luvulle: kuvitelkaa M85 TST varustuksen malli, mutta materiaaleina vanhat kunnon vaaleanharmaa pellava, nahka ja rullapiikkisoljet jne. Voi pojat, siinä vasta tuote!
 

Nikhris

Kapteeni
... ja perinteisellä reservin elopainolla.
Kasivitosen tetsarin yksi hienoimpia ominaisuuksia on vyötärönympäryksen säätövaran riittämättömyys hoikille taistelijoille (kenttäkelpoisille, terveille nuorille miehille) ellei alla pidä suojaliiviä. Toki nahkavyön avulla tuonkin saa kikkailtua kuntoon, mutta on tuo silti aika typerää.

Liioittelut sikseen. Eipä meillä ainakaan moista ongelmaa ollut ja kyllä suurin osa meikäläistä oli hoikahkoa porukkaa: en sitten tiedä millaisella taisteluvyöllä olet tetsaillut, mutta ei tullut moista havaittua aikanaan saati reservissä (elopaino itsellä terveen kohdalla; ymmärsin kyllä vitsin).
 

Spadekessu

Luutnantti
en sitten tiedä millaisella taisteluvyöllä olet tetsaillut
Ei sen kummempaa liioittelua, M85 joka omasta sotahullun valmiushyllystä löytyy ei kyllä kiristy tiukaksi vyötäröltä niin millään. Jää justiinsa jonkun 10 cm liian isoksi joka sitten kun kiloja pakataan mukaan on aika kettumaista, hölskyy ja heiluu ja koska soljessa ei ole pinkeää vetoa voi sekin loksahtaa auki itsestään. Enkä näin muuten kyllä parjaa kyseistä vehjettä kuten sitä yleisesti toivottamaksi huudellaan, kelvollinen jalkaväkimiehen perustetsari eikä nyt ihan hirveästi parhaitakaan aikalaisiaan huonompi, mutta kyllä tuosta joitain aikamoisia aivopieruja löytyy.
 
M 85 saa kiristettyä sekä vyöstä että sivusäädöistä.

Tunnen pienikokoisia naisia, joille säätövarat ovat riittäneet ja komppaniamme jätillä (mies 153 cm kiireestä kantapäähän ollut mitään vaikeuksia) joten mitenköhän "kenttäkelpoisia" tuulennussimia vinkuheiniä mahtaa tästä maasta löytyä jos M85 on liian suuri???

3096977383-finish_uniform.jpg


mosa.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Spadekessu

Luutnantti
mitenköhän "kenttäkelpoisia" tuulennussimia vinkuheiniä mahtaa tästä maasta löytyä jos M85 on liian suuri???
Tiedä muista mutta itselleni aika perus 82 cm vyötärönympärys on jo liian vähän M85:n säädöille. Kyllähän se nyt päällä pysyy, mutta ei napakasti tukevasti kuten olisi suotavaa. Samaa olen kuullut lukuisilta muiltakin jotka ovat sekä M85:tä, että muita liivejä tai taisteluvöitä käyttäneet.
Ja tähän vielä huomautus, että nyt tosiaan puhutaan taisteluvyön käytöstä pelkän ohuen vaatetuksen kanssa, ilman sirpale- tai luotisuojaliivejä. Niiden kanssa asia on täysin eri.

No, täytynee huomenissa kaivaa rensselit kaapista ja pistää oikein mitaten. Tämä ilta menee emännän kanssa euroviisuista nauttiessa.

Lisäys: huomaa, että kuvissasi vyön alla on se em. sirpaleliivi, ja sen sisällä ihan reilun kokoinen mieskin.
 
Viimeksi muokattu:

Nikhris

Kapteeni
Eipä tuo mies kyllä mitenkään erikoisen "reilun kokoinen" ole (varustelekan tyypit muutenkin tykkäävät pitää itseään hyvässä kunnossa); aika normikokoiselta näyttää.
 
Top