Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

Kapiainen, ihan mielenkiinnosta: löytyykö jotain kuvaa missä olisi sun kantolaiteratkaisu?
Ei oo kuvaa, mutta Crye JPC, jossa ei ole kiinni mitään muuta kuin 1-2 kiristyssidettä ja viestiväline. Kaikki muu on vyössä, käytännössä pieni yleistasku, pieni IFAK, pari open top lipastaskua, 1-2 läpällistä lipastaskua riippuen tarpeesta, pistooli + lipastasku pistoolin lippaalle sekä dumppi.
Tai vaihtoehtoisesti gun fighter-tyyppinen vyö jossa ei ole yleistaskua, mutta muuten suunnilleen sama.
Sitten on chest rig + tehtävään sopiva vyö. Tarvittaessa selkään "rynnäkköreppu" jos tarvitsee vaikka pimeänäkövehkeitä pitää mukana.
Crye JPC on siitä hyvä että siinä on edessä kiinteästi paikat muutamalle lippaalle jne jos on tarvis.
Eli pc:ssa käytännössä vain suoja ja loput vyössä ja käytännössä pari erilaista vyökomboa tehtävän mukaan.
Tällä systeemillä on pärjätty hyvin.
Tietysti täytyy tietää minkälaista tehtävää ollaan tekemässä, jotta voi valita oikeanlaisen varustuksen. Tuolla on kuitenkin pärjätty partiohommista JK:n päälliköimiseen ja TSTOS:n taistelunjohtohommiin.
 
Suoria maksimikilomääriä on vähän hankall myöskin vertailla, kun se 15kg setti tuntuu hiukan eritavalla sen 65kg naisen kuin 95kg miehen selässä. Vierdaagsen kun käveli 10kg + 3l vesi setillä, niin kyllä se pisti miettimään sitä omaa suorituskykyä. Myöskin painon jakautuminen on hyvä huomioida: kypärä päässä ei tunnu ainakaan mulle yhtään niin pahalta kuin saman painon lisääminen reppuun, jossa kantomukavuus on tuttuun PVn tapaan aikavn perseestä eikä lantiovyötä ole.

(PCtä en ole yksissäkään harkoissa vielä edes livenä nähnyt ja sellaista tuskin minulle jaetaan, joten en kommentoi sen tuomaan lisäpainoon kun en asiasta mitään tiedä.)
 
Omaan elopainoon sitominen käy yksilötasolla asioita miettiessä. Eli kun kannettava tavaramäärä on max kolmasosan omasta painosta, niin menee vielä ihan suht hyvin.

Laajemmassa mittakaavassa joutuu antamaan jonkin kilomääräisen suosituspainon.

In 1920, the Hygiene Advisory Board of British Army recommended that soldier´s load should not exceed 18 to 20 kg or one third of his body weight while marching.
 
Viimeksi muokattu:
Omaan elopainoon sitominen käy yksilötasolla asioita miettiessä. Eli kun kannettava tavaramäärä on max kolmasosan omasta painosta, niin menee vielä ihan suht hyvin.

Laajemmassa mittakaavassa joutuu antamaan jonkin kilomääräisen suosituspainon.

In 1920, the Hygiene Advisory Board of British Army recommended that soldier´s load should not exceed 18 to 20 kg or one third of his body weight while marching.

Ei kuitenkaan niin että mitä enemmän ylipainoa sitä enemmän suorituskykyä? Eli taakka suhteessa ihannepainoon. Vai?
 

Virossa Kevadtorm -harjoituksen taisteluvaihe alkaa lähestyä loppuaan. Toista viikkoa kestäneessä harjoituksessa on pistetty pioneeritiedustelijoiden osaaminen testiin ja varusmiehet ovat pääseet näyttämään motivaatiotaan, osaamistaan ja luovuuttaan. Yksi luovuuden ilmentymä on ollut videolla esiteltävä versio taisteluliivistä eli pioneeritetsari.

Tetsari on sitä esittelevän pioneeri Varamaan (KAIPR) mukaan osoittautunut toimivaksi pitkässä harjoitusrupeamassa:
- Tämä on kevyempi kantaa eikä niin hiosta kuumalla kelillä. Tällä kertaa viritin tähän vielä dumppitaskunkin ja naamiointiin saatiin käyttää eestiläisten vanhoja maastopuvun housuja.

#maavoimat #kevadtorm19 #harjoitus #pioneerit #porpr #kaipr #karpr
 
Aika vähän jos vain yksi lipastasku (2 lipasta?). Vaikka onkin tiedustelija.

Jos varusmiehellä on kolme lipasta. Yksi kiinni aseessa ja kaksi tuplalipastaskussa. Niin mitä niillä yrimääräisillä lipastaskuilla sitten tekee?

No aika monella liiveissä, valjastetsareissa tai vyöllä iso tasku kiinni. Enemmän kiinnostaa mitä sen taskun sisällä on?
 
Omassa PC:ssä:

- Taskut kuudelle lippaalle
- Kaksi heitetaskua
- Kaksi kenttäpullon taskua eli kaksi kenttäpulloa
- IFAK
- Dumppi
- Letukka pistoolin lipastaskussa

Moni reserviläinen tinkii heitetaskuista. Yllättävän harvalla näkee niitä liiveissään.
 
Mulla ei oo PC:tä mut chest rigissä taskut 5:lle lippaalle, ifak munaläppänä, heitetasku, juomapullo/yleistasku, tilaa radiolle, puukko. Kabiinihaka juomapullole/hanskoille/avaimille.. dumppi vaeltaa vyön ja Rigin välillä riippuen varusteista, vakiintuneen rigiin koska ei se ole töissäkään vyöllä. Kuvasta riisuttu taskuja vene mutta tuossa eessä siis vasemmalla lippaat ja olleella vesi.
 

Liitteet

  • IMG-20190402-WA0009.jpeg
    IMG-20190402-WA0009.jpeg
    1.4 MB · Luettu: 83
Jenkki sanoisi "whatnot" eli "mitä ikinä tarvitseekaan... Admin, viihde&vapaa-aika, mukavuudet, evästä... Käy myös juomapullotaskusta.

M-05 järjestelmään kuuluu yleistasku pieni joka siis ei ole pieni vaan kohtuullisen iso (14x20x7 cm). "Pienen" virallinen nimi taas on mini. Ja vastaavanlaisia liivien eteen tarkoitettuja yleistaskuja on paljon ulkomaisillakin valmistajila.

13639e.jpg


Mitä tulee viihteeseen ja evääseen, niin ne kuuluvat kyllä ehdottomasti päiväreppuun.

Tupakat, nuuskat ja prodepatukat kyllä ehtii kaivaa tarvittaessa vaikka housujenkin taskusta.

Admin pitää ainakin johtajilla olla hyvin käsillä. (Olen joillakin nähnyt tetsareita joilla liivin etuosassa suuret sisäänrakennetut karttataskut, varmaan ihan toimiva juttu.)

Noin pääsääntöisesti varmaan kannattaa pyhittää tehtävissä tarvittaville työkaluille.

Itse pyrin jättämään isoon yleistaskuun runsaasti tyhjää tilaa, jos tehtävän aikana saa jotain ylimääräistä varustetta tms. niin jokin muukin paikka mihin tunkea kuin dumppitasku. Aivan samalla tavalla sitä tilaa kannattaa jättää päiväreppuun.
 
Samansuuntaiseen ratkaisuun olen päätynyt itsekkin. Tosin kumisaappaita en pidä mukana.

Tuollainen järjestely on ihan hyvä lähtökohta esimerkiksi vähän vanhemmalle reserviläiselle jolle M-05 järjestelmä ei ole tuttu.
 
Tyhmä kysymys: mikä on "sotilaan kortti"?
 
Insog: kumisaappaat NBC-uhkan varautumisen vuoksi ja jos mennään kunnon kosteaan korpeen missä ne goretex-kengät tai M05 maiharit ovat pian pulassa, kerran sen virheen mennyt tekemään että nopeissa lenkkareissa tiedustelijoiden perään jotka olivat aika ketkuja reitin kanssa..
 
Back
Top