Taisteluliivit, chestrigit, tst-vyöt ja muut kantolaitteet

Maku 10, paino-teho suhde 1 ja lisäksi ei ole kovin helppo säilytellä taskussa. Kyllä tappeluhommissa aika on ajanut säilyketölkkien ohi rautaisannoksissa.

Olen samaa ja eri mieltä.

Onhan kevyet pussiruoat mahtavia, mutta kannattaa pitää mielessä se että meidän elintarviketeollisuudella on kohtuullisen hyvä kapasiteetti olemassa tuottaa massamaisesti säilykepurkkeihin pakattua ruokaa. Verraten vaatimattomissakin tuotantolaitoksissa. Painavaahan se on, mutta toisaalta hyllyikä on vuosia ja pakkaus itsessään on kestävä. RA-harjoituksissa tietyllä tapaa tilannetta myös vääristää se, että kaikki roskat täytyy kerätä talteen ja mielellään kierrättää. SA-tilanteessa tyhjät purkit nakeltaisiin tienposkeen tai roskakuoppaan, eikä tuskin ketään muuta kun tiedustelijoita ja hys-hys miehiä kiinnostaisi se roska mitä jälkeensä jättää.

Ps. Syvän rauhan aikana ajatus nötkötistä rasvoineen ja läskeineen ei nyt niin houkuta. Mutta talvipakkasella tai nälkäisenä metsässä kyllä paksu siivu silavaista nötköttiä näkkileivän päällä saa kyllä veden kielelle. :giggle:
 
Olen samaa ja eri mieltä.

Onhan kevyet pussiruoat mahtavia, mutta kannattaa pitää mielessä se että meidän elintarviketeollisuudella on kohtuullisen hyvä kapasiteetti olemassa tuottaa massamaisesti säilykepurkkeihin pakattua ruokaa. Verraten vaatimattomissakin tuotantolaitoksissa. Painavaahan se on, mutta toisaalta hyllyikä on vuosia ja pakkaus itsessään on kestävä. RA-harjoituksissa tietyllä tapaa tilannetta myös vääristää se, että kaikki roskat täytyy kerätä talteen ja mielellään kierrättää. SA-tilanteessa tyhjät purkit nakeltaisiin tienposkeen tai roskakuoppaan, eikä tuskin ketään muuta kun tiedustelijoita ja hys-hys miehiä kiinnostaisi se roska mitä jälkeensä jättää.

Ps. Syvän rauhan aikana ajatus nötkötistä rasvoineen ja läskeineen ei nyt niin houkuta. Mutta talvipakkasella tai nälkäisenä metsässä kyllä paksu siivu silavaista nötköttiä näkkileivän päällä saa kyllä veden kielelle. :giggle:

Sitten pitäisi kehittää kotimaisen elintarviketeollisuuden kapasiteettia valmistaa sekä MRE, että pakastekuivattuja ruokia.
Toki säilykkeillä on vielä roolia, mutta se on paikoillaan olevien joukkojen muonituksessa ja kootun ruokailun jutuissa.
Sotilaan kantaman kuorman kanssa ollaan jo nyt ongelmissa, joten on syytä keventää joka paikassa jossa se on mahdollista.
 
Sitten pitäisi kehittää kotimaisen elintarviketeollisuuden kapasiteettia valmistaa sekä MRE, että pakastekuivattuja ruokia.
Toki säilykkeillä on vielä roolia, mutta se on paikoillaan olevien joukkojen muonituksessa ja kootun ruokailun jutuissa.
Sotilaan kantaman kuorman kanssa ollaan jo nyt ongelmissa, joten on syytä keventää joka paikassa jossa se on mahdollista.

Näinhän se on. Mutta niin kauan aikaa kun elintarviketeollisuuden investoinnit ovat tämän teollisuuden omilla harteilla eikä valtion, voimme vain toivoa että kehitystä tapahtuisi.

Hinta on sitten tietysti toinen asia. Jos pakastekuivattujen retkiruokien väihittäismyyntihinta korreloi valmistuskustannusten kanssa niin ne vaikuttavat olevan melkoisen kalliita. Jos vähittäismyyntihintoja katsoo vaikka Prisman verkkokaupasta niin nötkötin kilohinta näyttää olevan 5,6-8€ hujakoilla ja makaronilla noin 1€ per kilo. Papusäilykkeet noin 2-3€/kg. Makrillisäilykkeet 8-9€/kg. Lihapullat ruskeassa kastikkeessa 7-8€/kg. Kotimainen näkkileipä hieman yli 3€/kg.

Eli jos säilykkeistä katsoo vähittäishintoja, niin noita liha- ja kalasäilykkeitä saa samalla rahalla kilon, verrattuna yhteen samanhintaiseen pakastekuivattuun ateriaan.

Eli vaikka haluaisimme kuinka niitä pakastekuivattuja, joudumme varmasti vielä pitkään tyytymään perinteisiin säilykkeisiin kenttämuonituksessa, niin isommilla joukoilla kun yksittäisillä taistelijoilla.
 
Viimeksi muokattu:
Eli vaikka haluaisimme kuinka niitä pakastekuivattuja, joudumme varmasti vielä pitkään tyytymään perinteisiin säilykkeisiin kenttämuonituksessa, niin isommilla joukoilla kun yksittäisillä taistelijoilla.
Katsokaa vaikkapa virolaisten 24h ruokapussin sisältö (paino n. 1.5kg):

kaitsevae-kuivtoidupakk-75303255.jpg
 
Esimerkki. Jos vielä palaan takaisin tuohon säilykemaailmaan. Hinnat Prismasta.

Taistelijapari Möttönen-Pesolalle muonituspaikalla annettu kahden miehen päivän muona. Kokoonkerättyjä elintarvikkeita "ad hoc" meiningillä.

- Sika-nauta säilykepurkki 400g 2,70€
- Paketin täysjyvänäkkileipää 460g 1,45€
- Purkin valkoisia papuja tomaattikastikkeessa 0,55€
- Rasian makrillifileitä tomaattikastikkeessa 1,09€

Yhteensä 5,8€. Halvempi kokonaisuus, kun yksi pakastekuivattu ateriapussi.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Harvallapa tuo onnistuu 400kcal/vrk kylmiltään, siksi sitä on syytä harjoitellakin. Eräs pohjoismaisen SERE-koulutuksen tärkeimpiä juttuja B- ja C-tasoilla onkin nimenomaan se, että totutaan vähäiseen ravintoon ja opitaan elämään sen kanssa että kaikki on vähän hitaampaa.

Tuo 400 kcal on ihan kapitalistisenkin tiedemiehen mielestä se määrä jolla pärjää viikkotolkulla selvitymistilanteessa. Omassa laskelmassani (4000-5000 kcal viikoksi) ideana on se, että voidaan selviytymisen lisäksi vetäistä tarvittaessa reilumpi annos huiviin silloin kun se on tarpeellista, esimerkiksi väistämisen kriittisemmässä vaiheessa.
Jos haluaa minimoida ruoan viemän painon ja tilavuuden, sekä maksimoida suorituskykynsä metsässä, suosittelen pakkaamaan pemmikaania tai vastaavaa ja opettamaan kropan käymään rasvalla (fat adapted). Ei tule "kauhee nälkä" tai heikko olo. Elektrolyytit eli suolapullo myös mukaan!
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Tölkin kokokin vaikuttaa. Pv:ssä jaettiin aiemmin sellaisia matalia sika-nauta ja sika tölkkejä jotka menivät helposti vaikka reisitaskuun.
 
Näinhän se on. Mutta niin kauan aikaa kun elintarviketeollisuuden investoinnit ovat tämän teollisuuden omilla harteilla eikä valtion, voimme vain toivoa että kehitystä tapahtuisi.

Hinta on sitten tietysti toinen asia. Jos pakastekuivattujen retkiruokien väihittäismyyntihinta korreloi valmistuskustannusten kanssa niin ne vaikuttavat olevan melkoisen kalliita. Jos vähittäismyyntihintoja katsoo vaikka Prisman verkkokaupasta niin nötkötin kilohinta näyttää olevan 5,6-8€ hujakoilla ja makaronilla noin 1€ per kilo. Papusäilykkeet noin 2-3€/kg. Makrillisäilykkeet 8-9€/kg. Lihapullat ruskeassa kastikkeessa 7-8€/kg. Kotimainen näkkileipä hieman yli 3€/kg.

Eli jos säilykkeistä katsoo vähittäishintoja, niin noita liha- ja kalasäilykkeitä saa samalla rahalla kilon, verrattuna yhteen samanhintaiseen pakastekuivattuun ateriaan.

Eli vaikka haluaisimme kuinka niitä pakastekuivattuja, joudumme varmasti vielä pitkään tyytymään perinteisiin säilykkeisiin kenttämuonituksessa, niin isommilla joukoilla kun yksittäisillä taistelijoilla.
Jos PV alkaa hankkimaan "uuden ajan sapuskoita" niiden valmistukselle löytyy tekijöitä ja kilpailu pitää huolta hinnasta. Ja silloin ne investoinnitkin ovat kannattavia.

Papusäilyke, makarooni ja lihapullat on kolme erillistä pakettia jotka täytyy keittää ja sen jälkeen sotkea yhteen. Kuluu aikaa ja vaivaa, puhumattakaan paketin painosta.
 
Pari juttua:

Ensinnäkin tositilanteessa ei levitellä roskia ympäriinsä, vaan kerätään ne siististi talteen. Pataljoonan jälkeensä jättämä roskavana kertoo vihollisen tiedustelulle muuten ihan liikaa. Jos pitää oikeasti toimia salassa, kuten hajautetussa taistelutaktiikassa, niin tämä on vielä tärkeämpää.

Ja sellainen juttu vielä, että ketoosi(=rasva-adaptaatio) ei ole oikeasti mikään ratkaisu, koska ilman hiilareita suorituskyky tippuu dramaattisesti. Mene siinä syöksyen eteenpäin, jos on kinttujen ja maksan glykogeenit loppu. Ei tapahdu.

Jos pitää elää vararenkaan varassa, niin pienikin lisämäärä hiilaria päivässä auttaa dramaattisesti glykogeenivarastojen eli suorituskyvyn säilyttämisessä. Lisäksi ei kannata hötkyillä ja säntäillä turhaan, vaan pyrkiä säästelemään voimiaan.
 
Pari juttua:

Ensinnäkin tositilanteessa ei levitellä roskia ympäriinsä, vaan kerätään ne siististi talteen. Pataljoonan jälkeensä jättämä roskavana kertoo vihollisen tiedustelulle muuten ihan liikaa. Jos pitää oikeasti toimia salassa, kuten hajautetussa taistelutaktiikassa, niin tämä on vielä tärkeämpää.

Ja sellainen juttu vielä, että ketoosi(=rasva-adaptaatio) ei ole oikeasti mikään ratkaisu, koska ilman hiilareita suorituskyky tippuu dramaattisesti. Mene siinä syöksyen eteenpäin, jos on kinttujen ja maksan glykogeenit loppu. Ei tapahdu.

Jos pitää elää vararenkaan varassa, niin pienikin lisämäärä hiilaria päivässä auttaa dramaattisesti glykogeenivarastojen eli suorituskyvyn säilyttämisessä. Lisäksi ei kannata hötkyillä ja säntäillä turhaan, vaan pyrkiä säästelemään voimiaan.
Oman kokemuksen mukaan tuota bonkkausta tapahtuu vain silloin kun kroppa ei osaa polttaa rasvaa tehokkaasti. Olen pelannut korismatseja ketoosissa, ja vaikka räjähtävä voima hienoisesti kärsiikin, tuntuu että voisi pelata vaikka kaksi matsia putkeen täysillä minuuteilla. Pidemmässä rasituksessa kuten vaellus suorituskyky-ero on vielä suurempi. Nälästä on tietoinen mutta tunne on helppo sivuuttaa eikä voimatasot tipu. Adaptaatio kestää kuukausia ja tietenkin yksilöllisiä eroja on.

Mitä tulee glykogeeniin, tätä on testattu eikä koeryhmien välillä havaittu eroja (keto vs kontrolli). Tästä voi lukea enemmän: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049515003340
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Jos PV alkaa hankkimaan "uuden ajan sapuskoita" niiden valmistukselle löytyy tekijöitä ja kilpailu pitää huolta hinnasta. Ja silloin ne investoinnitkin ovat kannattavia.

Papusäilyke, makarooni ja lihapullat on kolme erillistä pakettia jotka täytyy keittää ja sen jälkeen sotkea yhteen. Kuluu aikaa ja vaivaa, puhumattakaan paketin painosta.

Näin on. Mutta sama kilpailutuksen halpuutuksen analogia koskee myös purkkisäilykkeitä. Ja etenkin koska ulkomaisia purkkiruokavalmistajia löytyy enemmän kun pussien. Jos siis varastoon halutaan hillota sapuskaa valmistusmaasta välittämättä.

Itse olen hivenen kyyninen asiassa. PV ei tuskin tulee menemään asiassa käyttäjän mukavuus ja helppous edellä, vaan ennenkaikkea hinnan. Euro on paras konsultti ja vissiin joku maisteri virastossa laskee kuinka monta kaloriloista taistelija saa per sijoitettu euro. Sama se, kuinka paljon ne painavat ja kuinka helppoja ja mukavia ne ovat käyttää ja kokata.

Ps. Osin tullaan oletettavasti menemään euro edellä, mikä on tietysti järkevää. Jos joukon luonne ja logistiikka ei aseta estettä säilykepurkkiruoan käytölle niin ehkä kalliimmat pussiruoat ovat muonituksessa silloin tarpeettomia jos pussiruoan eduilla ei ole varsinaista merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Pari juttua:

Ensinnäkin tositilanteessa ei levitellä roskia ympäriinsä, vaan kerätään ne siististi talteen. Pataljoonan jälkeensä jättämä roskavana kertoo vihollisen tiedustelulle muuten ihan liikaa. Jos pitää oikeasti toimia salassa, kuten hajautetussa taistelutaktiikassa, niin tämä on vielä tärkeämpää.

Näin on. Siksi roskat voi haudata kuten ihmisen tuottaman paskankin ja perseenpyyhinnässä käytetyt vessapaperit. Näinhän ei käytännössä tehdä RA-harjoituksissa roskien osalta, mutta todennäköisesti näin tehtäisiin SA-tilanteessa. En usko että esimerkiksi mekanisoitu taisteluosasto tai vaikka telapatteristo kuljettaa omaa paskaansa mukanaan ryhmitysmarsseilla ja taistelutoiminnassa, vaan pyrkii ne perinteisin menetelmin hautamaan maahan a la riuku. Veikkaan että riu'ut ja paskapoterot tulevat toimimaan monessa tapauksessa "sekajäteastioina" kovassa tilanteessa. Näin ainakin itse pyrkisin ja käskisin toimimaan.

Sitten vielä mittakaava. Todennäköisesti suurempi, moottoroitu tai mekanisoitu osasto tulee lipsumaan vielä tästäkin. Jos useamman tuhannen miehen kolonna ja kuormasto liikkuu useilla kymmenillä ajoneuvoilla kymmeniä- tai satoja kilometrejä rintamalinjan takana yleisillä paikoilla, niin siellä alkaa varmaan ilmenemään roskaamista koska joku aivan varmasti ajattelee että osaston paljastuminen tuskin tulee olemaan kiinni muutamasta tienposkeen viskatusta tyhjästä säilykepurkista.
 
Viimeksi muokattu:
Näin on. Mutta sama kilpailutuksen halpuutuksen analogia koskee myös purkkisäilykkeitä. Ja etenkin koska ulkomaisia purkkiruokavalmistajia löytyy enemmän kun pussien. Jos siis varastoon halutaan hillota sapuskaa valmistusmaasta välittämättä.

Itse olen hivenen kyyninen asiassa. PV ei tuskin tulee menemään asiassa käyttäjän mukavuus ja helppous edellä, vaan ennenkaikkea hinnan. Euro on paras konsultti ja vissiin joku maisteri virastossa laskee kuinka monta kaloriloista taistelija saa per sijoitettu euro. Sama se, kuinka paljon ne painavat ja kuinka helppoja ja mukavia ne ovat käyttää ja kokata.

Ps. Osin tullaan oletettavasti menemään euro edellä, mikä on tietysti järkevää. Jos joukon luonne ja logistiikka ei aseta estettä säilykepurkkiruoan käytölle niin ehkä kalliimmat pussiruoat ovat muonituksessa silloin tarpeettomia jos pussiruoan eduilla ei ole varsinaista merkitystä.

Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä taistelijan "mukavuus ja helppous" toisin sanoen suorituskyky ei nouse kovin korkealle tärkeyslistalla, liian pitkä rauhan aika, prk...

Silti se ei muutu, että purkkimuona ei ole optimaalinen sotilaalle joka joutuu kantamaan omat eväänsä, mutta tietysti nälkää parempi vaihtoehto.
 
Ruoka kuin ruoka kelpaa kun ollaan oltu melkein vuosi merisaarrossa, kaupan hyllyt tyhjeni kriisin puhkeamisen ekana kuukautena ja huolto toimii vaivoin jatkuvan ilmauhan, pätkivien viestiyhteyksien ja päivittäin muuttuvan ryhmityksen takia.
30042

Kunhan saan kriisissä päivittäin lämpimän ruuan joka ei ole jotain pettuleipää niin olen tyytyväinen. Se että onko se jotain lisää vain vesi vai purkkisafkaa ei ole mitään väliä.

Laskekaa joku vaikka huviksenne paljonko vaikka 150 000 sotilaan 6kk pussisafkamäärä olisi ja hinta niille valmiusvarastoon.
 
En usko että esimerkiksi mekanisoitu taisteluosasto tai vaikka telapatteristo kuljettaa omaa paskaansa mukanaan ryhmitysmarsseilla ja taistelutoiminnassa

Olisihan se komeaa jos tuohon olisi MTLB:stä oma versio. Miehistöllä arvatenkin mustan sijasta ruskeat baretit :unsure:
 
Jos PV alkaa hankkimaan "uuden ajan sapuskoita" niiden valmistukselle löytyy tekijöitä ja kilpailu pitää huolta hinnasta. Ja silloin ne investoinnitkin ovat kannattavia.

Papusäilyke, makarooni ja lihapullat on kolme erillistä pakettia jotka täytyy keittää ja sen jälkeen sotkea yhteen. Kuluu aikaa ja vaivaa, puhumattakaan paketin painosta.
Pv:hän on jo teetättänyt Leijona Cateringilla pussiruokia.
(Itse pidin erityisesti kuumasta jugurttimyslistä.)
Eri asia sitten millä joukoilla noita olisi kovassa tilanteessa käytössä.
 
Ruoka kuin ruoka kelpaa kun ollaan oltu melkein vuosi merisaarrossa, kaupan hyllyt tyhjeni kriisin puhkeamisen ekana kuukautena ja huolto toimii vaivoin jatkuvan ilmauhan, pätkivien viestiyhteyksien ja päivittäin muuttuvan ryhmityksen takia.


Kunhan saan kriisissä päivittäin lämpimän ruuan joka ei ole jotain pettuleipää niin olen tyytyväinen. Se että onko se jotain lisää vain vesi vai purkkisafkaa ei ole mitään väliä.

Laskekaa joku vaikka huviksenne paljonko vaikka 150 000 sotilaan 6kk pussisafkamäärä olisi ja hinta niille valmiusvarastoon.

Nimenomaan. Tästä silloin kirjoitin kun PM Niinistö sekoili sen kasvisruoka-asian kanssa.

Kriisin pitkittyessä ei ole kysymys siitä mitä halutaan syödä, vaan siitä onko syötävää ylipäätänsä? Ulkomaisen tuonnin vähentyessä kannattaa valtioneuvoston jäsenenkin varautua siihen että kasvisruokia tulee syötyä jos ruokaa ylipäätänsä haluaa syödä. Kotomaisia kasviksia ja juureksia satokauden mukaan. Leipää, jos on. Puuro, vellejä ja keittoja. Kaikki kala käy, myös roskakalat.

Mutta joo. Pussisafkoja olisi hyvä olla fikassa, koska ne ovat todella hyödyllisiä tietyille joukoille. Toiset joukot taas eivät taas tavoita tai hyödy ainakaan niiden tuottamasta painohyödystä. Ensimmäiseksi tulee mieleen runsaalla ajoneuvomäärällä varustetut raskaat, mekanisoidut tai moottoroidut yksiköt, sekä huolto- ja tukiaselajit ja tykistö jne.

Pelkästään yksi annospussi per päivä 150 000 miehelle 180 päivän ajan teki oman laskutoimitukseni mukaan 27 miljoonaa annospussia. Jos hinta tulee olemaan vaikka 4€/pussi niin sadan miljoonan euron raja menee rikki.
 
Pv:hän on jo teetättänyt Leijona Cateringilla pussiruokia.
(Itse pidin erityisesti kuumasta jugurttimyslistä.)
Eri asia sitten millä joukoilla noita olisi kovassa tilanteessa käytössä.

PV ostaa LC:lta taistelumuonapusseja, siis sellaisia jotka on tarkoitettu yhden vuorokauden eineeksi. LC hankkii sisälmykset sieltä mistä halvimmalla saa, kuivamuonapussit Leader Oy:ltä. Eivät siis ole LC:n omaa tuotantoa.

Päinvastoin kuin joskus ennen ei pusseja ole juurikaan varastossa vaan niitä tehdään suunnilleen sitä mukaa kuin intti tilaa.
 
PV ostaa LC:lta taistelumuonapusseja, siis sellaisia jotka on tarkoitettu yhden vuorokauden eineeksi. LC hankkii sisälmykset sieltä mistä halvimmalla saa, kuivamuonapussit Leader Oy:ltä. Eivät siis ole LC:n omaa tuotantoa.

Päinvastoin kuin joskus ennen ei pusseja ole juurikaan varastossa vaan niitä tehdään suunnilleen sitä mukaa kuin intti tilaa.
Ja vaikka Leaderin kanssa oltaisiin tehty soppari valmiusvaraston ylläpitämisestä niin siitä ei hihkuttaisi netissä sen enempä kuin muistakaan.
 
Back
Top