Petrodollari kyllä kestää niin kauan kuin Yhdysvaltain sotilasmahti, se on todistettu ainakin toistaiseksi. Euro onkin sitten toinen juttu, talouden pitäisi olla vahva ja osittain se onkin. Vaan ei Suomessa.
Mailmassa tarvitaan vaihdantavälineet, valuutat jne. Mitä vahvempia ja stabiilimpia ne ovat sen parempia kaikelle maailman kaupalle, yrityksille ja kansalaisille..
- tulevaisuudessa enkä pääsemme tilanteeseen jossa kauppaa käydään yhä enemmän Bitcoin'in kaltaisella(illa) virtuaalivaluutoilla joiden kurssiin (arvoon) vaikuttaa vain kysyntä ja tarjonta..
- ja kaiken lisäksi jokainen transaktio on jäljitettävissä mkä mahdollisesti vaikeuttaa tai jopa estää rikollista toimintaa.
Suomalaisen yhteiskunnan talouden kehitys on kaksijakoinen...
Vientiteollisuus ja suurelta osin myös yksityinen kotimarkkinateollisuus, palvelut jne. ovat kyenneet uusiutumaan, ylläpitämään ja kehittämään kilpailukykyään. Tottakai kilpailu erityisesti maailmanmarkkinoilla kiristyy koko ajan. Siihen tulee kuitenkin kyetä vastaamaan. Fiksut yhteiskunnat pärjäävät myös tulevaisuudessa.
- parhaiten menestyneet suomalaiset yritykset ovat myös kansainvälistyneet mikä tekee niistä aikaisempaa itsenäisempiä toimijoita globaaleilla markkinoilla.
- ne ovat riippumattomia Suomen valtiosta ja poliitikoista. Suomalaiset poliitikot voivat ainoastaan pakottaa niitä siirtämään toimintansa pois Suomessa.
- todennäköisesti myös yrityshenkisemmät ja paremman koulutuksen saaneet ihmiset tulevat jatkossa työllistymään yhä enemmän ulkomaille tai ainakin EU:n alueelle.
- todennäköisesti myös maiden rajat ylittävä "liikkuva-/etätyö" tulee lisääntymään jatkossa kansainvälisesti toimivissa yrityksissä.
Suomen pysyvä ongelma on liian suuri ja kallis julkishallinto...se on kasvatettu sellaisiin mittoihin ettei veroja maksavat kansalaiset kykene sitä enää maksamaan ja ylläpitämään..
- verotusta ei voida eneää kiristää..saturaatiopiste on jo saavutettu. Yhtä veroa kiristämälllä vähenee vähenee verotuotot toisessa päässä. (esim. jos palkkaveroa kiristetään, kansalaisille jää vähemmän nettotuloja jonka seurauksena ALV:n tuotto vähenee).
- viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana olemme velkaantuneet (siis eläneet velaksi) keskimäärin n. 10 miljardia vuosittain. Näin suurta vajetta ei ole mahdollista paikata verotuksella.
- on täysin vastuutonta että tässä tilanteessa eräät puolueet ja poliitikot haluavat rakentaa lisää hallinnon verotusautomaatteja (maakuntahallintoja omalla verotusoikeudella jne.) Tällaiseen ei kansalaisilla ole varaa.
Käytännössä on täysin mahdotonta että Suomi selviäisi julkishallinnon vajeesta. Tulevina vuosikymmeninä velkaannumme yhä enemmän.
- se tarkoittaa käytännössä sitä että yksityiset kansalaiset ja perheet joutuvat henkilökohtaisesti kantamaan suuremman vastuun omasta hyvinvoinnistaan kuin aikaisemmin.
- tulevaisuudessa jokaisen joka haluaa parempaa tulevaisuutta pitää varautua nykyistä enemmän ja omatoimisemmin koulutukseen, terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaansa, eläkkeisiin jne.
- kansalaisten tulee varautua tekemällä monenlaisia vakuutuksia ja sopimuksia yksityisten palveluyritysten kanssa, lisäämällä yksityistä eläkesäästämistä jne.
- julkisien palveluiden määrä ja taso tulee väkisinkin heikkenemään. Samalla kuin niiden käyttäjien (= erilaisilla tulonsiirroilla elävien) määrä lisääntyy.
- ehkä ja toivottavasti ns. eläintasopakolaisia sekä ammattimaisesti sosiaaliturvaamme hyödyntävää väkeä alkaa jossain vaiheessa siirtymään vauraampiin ja anteliaampiin maihin.
Sinällään mitään suurta hätää tai kiirettä ei ole. Suuria romahduksia ei liene tiedossa..jos vain vältymme sodilta. Eihän tämä korona-pandemiakaan ole aiheuttanut mitään erityistä paniikkia..Oikeastaan päinvastoin. Pandemian varjolla voidaan ottaa entistäkin enemmän velkaa..
- voidaan hyvin jatkaa samaan malliin ainakin vuosisadan puoliväliin asti.
- poliitikkoina pärjää kuka tahansa ja millä tahansa koulupohjalla sekä osaamisella..lisävelan ottamiseen riittää jokaisella poliitikolla kompetenssia.
Mutta, kuten sanoin. Myös Suomessa yksittäiset ihmiset ja perheet joutuvat tulevaisuudessa kantamaan aikaisempaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja (taloudellisesta ym.) turvallisuudestaan jne. Pääsääntöisesti näin tehdään kaikkialla muualla maailmassa, miksipä ei sitten tulevaisuuden Suomessakin..