Ihmeesti Suomessa on kyetty käymään ulkomaankauppaa myös ennen EU:ta.
Olet oikeassa, ei kovin hyvin osattu eikä toisaalta kyetty.. Toki kovasti koetettiin löytää yhteyksiä länsimaisiin kauppakumppaneihin. Käytännössä niiltä osin minkä Neuvostoliitto salli tai antoi periksi.
Ennen EU:n jäsenyyttä suomalainen yhteiskunta, teollisuus ja talous oli erittäin riippuvainen Neuvostoliitosta..
- tämä riippuvuus konkretisoitui Neuvostoliiton romahtaessa
- samalla romahti myös Suomen valuutan=markan arvo.
- puhumattakaan kymmenistä tuhansista suomalaista yrityksistä ja yrittäjistä..
- saattaa olla että eräät maksavat vieläkin noiden aikojen tappioitaan ja takauksiaan.
Nykyisellään suomalainen vientiteollisuus tuottaa ja käy globaalia kauppaa EU:n jäsenyyden myötä tasapuolisista ja hyvistä lähtökohdista.
- suurin osa vientiyrityksistämme ovat kyenneet säilyttämään ja kehittämään kilpailukykyään globaaleilla sekä EU:n markkina-alueella.
- monet suomalaista teollisuusyrityksistä ovat laajentaneet toimintaansa ulkomaille samalla kun ulkomaiset ovat investoineet Suomeen.
EU jäsenyydestä on pelkästään hyötyä Suomelle ja suomalaisille vientiyrityksille..
- se tarjoaa suomalaisille suoraan satoja tuhansia työpaikkoja, välillisesti (erilaisina palveluina sekä alihankintana) vielä paljon enemmän.
- meillä on edelleenkin hyvät mahdollisuudet kasvattaa vietiteollisuuden osuutta Suomen kansantaloudessa. Toki siihen kohdistuu paineita ja haasteita.
Valitettavasti Suomen julkishallinnon taloutta ei ole kyetty hoitamaan vastuullisesti.
- valtion ja kuntien hallinto käyttää enemmän varoja palveluihinsa kuin yhteiskunnalla on verotuottoja.
- eikä tämäkään tilanne johdu EU:sta tai eurosta.
- meillä yksinkertaisesti jaetaan palveluita ja sosiaaliturvaa enemmän kuin kykenemme oman maamme resursseilla tuottamaan.
- julkishallinnon kustannusvajetta on katettu jo yli kymmenen (10) vuoden ajan ottamalla lisävelkaa. Velkaa velan päälle.
Julkishallintoa ovat pyörittäneet juuri ne samat poliitikot jotka ovat päättäneet kaikesta muustakin suomalaisia koskevasta lainsäädännöstä..
- siitä on turha syyttää EU:ta. Kaikki päätökset tulevat tai ovat tulematta pelkästään omien poliittisten edustajiemme toimesta.
Eikä kannata syyttää Viroa tai virolaisia siitä ettei heillä ole juurikaan valtion velkaa. Tai siitäkään että siellä verotusaste on paljon matalampi kuin Suomessa.
- eikä EU pakota virolaisia huonoon julkishallinnon taloudenpitoon tai vastaanottamaan pakolaisia yhteiskunnan elätettäväksi, sukupolvesta toiseen..
- vaikka Virolla on vähemmän EU-edustajia kuin meillä niin he keskittyvät ajamaan EU:n toimielimissä oman maansa etua..siitäkin voisi suomalaiset ottaa esimerkkiä.
Mutta, minun puolestani jokainen saa ajatella Suomen EU-jäsenyydestä ja suomalaisten (kansan)edustajien toiminnasta juuri kuten parhaakseen näkee..