Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Naisten ansiot ovat korkeimmillaan keskimäärin noin vuosikymmenen miehiä vanhempina. Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan miehillä korkeimmat ansiot ovat 42-vuotiailla. Naisilla palkkahuipun saavuttaminen venyy keskimäärin 50 vuoden ikään.
Viime vuonna palkansaajien työeläkevakuutettu ansio oli keskimäärin 2 860 euroa kuukaudessa. Ikäryhmittäin ja sukupuolen mukaan tarkasteltuna vähiten ansaitsivat 17–30-vuotiaat naiset, keskimäärin 1 500 euroa kuukaudessa. Eniten ansaitsivat puolestaan nelikymppiset miehet, keskimäärin 4 000 euroa kuukaudessa.
Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan miesten ansiokehitys on tasaista 20–40 ikävuoden välillä, jonka jälkeen se pysähtyy.
Naisten ansiokehitys pysähtyy 30 ikävuoden tienoilla, ja nousu jatkuu 35 ikävuoden jälkeen. Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto arvioi, että taustalla vaikuttaa perheellistyminen ja lasten saaminen.
Perheen perustaminen näyttää vaikuttavan naisten ansiokehitykseen selvästi enemmän kuin miesten. Kannisto pitää eroa suurena.
"Naisten tulokehitys pysähtyy neuvolaan", Kannisto tiivistää.
Miesten 3 260 euron työeläkevakuutettu keskiansio oli 800 euroa eli neljänneksen suurempi kuin naisten 2 470 euron keskiansio.
Ero tuloissa on selvä kaikissa tuloluokissa ja kasvaa mitä suuremmat ansiot ovat. Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee 4 200 euron kuukausiansioilla. Miehillä vastaava raja on noin 5 600 euroa.
Teknologia-ala kasvaa Euroopassa viisinkertaista vauhtia muuhun talouteen nähden. Atomicon vuosittain Slushin aikana julkaiseman State of European Tech -raportin mukaan teknologiainvestointien määrä kohosi 20 miljardiin euroon. Vuosittaisten investointien määrä on kasvanut yli 4 miljardilla eurolla vuoden 2013 tasosta.
Piilaaksoa ei tarvitse enää kadehtia, sillä Atlantin meren tällä puolenkin osataan menestyä sijoitusrahalla. Kymmenen suurimman riskipääomalla kasvatetun yrityksen joukossa on kolme eurooppalaista, mukaan lukien Ruotsista lähtöisin oleva musiikkipalvelu Spotify. Viime vuonna se teki Euroopan suurimman teknologia-alan listautumisannin pörssiin mennessään. Tänä vuonna 17 eurooppalaista yritystä ylitti miljardin dollarin arvostuksen rajan.
Teknologia-alan tilannetta Euroopassa kuvaavan raportin on koonnut investointiyritys Atomico yhteistyössä Slushin ja Orrickin kanssa.
Pohjoismaita kuvaillaan raportissa sekä edistykselliseksi että samalla kypsäksi markkinaksi teknologiayrityksille. Suomi ja Ruotsi loistavat muun muassa sillä, että täällä yritykset keräävät eniten sijoituksia per kehittäjä eli lähes 50 000 dollaria per pää.
Pohjoismaiset eläkerahastot saavat raportissa kiitosta edelläkävijöinä. Viiden viime vuoden aikana 16 prosenttia riskipääomasta tuli eläkeyhtiöiltä. Ne ovat riskirahoittaneet teknologiayrityksiä 2,4 miljardilla dollarilla vuoden 2013 jälkeen. Suurempi vaikutus niillä on ollut buy out -yrityskauppojen rahoittajina, joihin ne ovat osallistuneet yli 100 miljardilla dollarilla.
Kumpi on järkevämpi? Ruotsin malli, jossa kotitaloudet eivät maksa lainojaan ikinä takaisin, mutta omistavat toisaalta paljon sijoituksia. Vai Suomen malli, jossa asuntolainat maksetaan nopeasti, mutta rahoitusvarallisuutta kertyy paljon vähemmän.
Kysytään siis suoraan: jos voisit määrätä, haluaisitko, että ruotsalaiset maksaisivat asuntolainansa 20–25 vuodessa niin kuin suomalaiset, vai onko sellainen ihan yksinkertaisesti typerää?
”Ei se ole typerää, mutta minusta voidaan järkevin argumentein perustella, että paras sääntely ei ole sellaista, joka johtaa siihen, että ihmisillä ei ole kuollessaan lainkaan velkaa. Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää.”
Vakuutusyhtiö Allianzin kokoamien tilastojen https://www.allianz.com/content/dam/onemarketing/azcom/Allianz_com/migration/media/economic_research/publications/specials/en/Allianz_Global_Wealth_Report_2018_e.pdfmukaan ruotsalaisilla oli nettorahoitusvarallisuutta (tarkoittaa talletuksia ja arvopaperisijoituksia vähennettynä veloilla) vuonna 2017 keskimäärin yli 98 000 euroa henkeä kohden.
Suomalaisten nettorahoitusvarallisuus oli keskimäärin vain 30 000 euroa. Maailman maista Suomi oli sijalla 20 Allianzin mittarilla. Ruotsi oli kolmannella sijalla. Jos varallisuuteen lasketaan mukaan asunnot, suomalaisten suhteellinen asema kohenee, mutta ei läheskään ohita ruotsalaisia.
Sinänsä pikantti havainto, että onnen kultamaassa Ruotsissa mediaanijantterilla on vähemmän varallisuutta kuin mediaanijantterilla Suomessa ja etenkin kuinka epätasaisesti varallisuus on Ruotsissa Suomeen verrattuna jakaantunut. Jakauman on oltava aika hiton vino kun mediaani ja odotus - tai keskiarvo ovat noin kaukana toisistaan
Ruotsissa on myös paljon 1. polven maahanmuuttajia jotka eivät ole ehtineet kauheasti varallisuutta kerryttää.
Ei Japaniksi jne.
Ei Japaniksi jne.
Tarkkaa taloutta. Ei vielä tiedetä miksi tuo hieman yli pari miljardia ei olekaan tarpeen nostaa. Iso lapio.HS: Valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa 10 vuoteen – Valtiokonttori ei joudu nostamaan loppuvuodelle suunniteltua lainaerää
https://yle.fi/uutiset/3-10556893
Em voi sanoin kuvata miten paljon tuo soomaali vituttaa tuossa... osaako ne edes lukea omaa kieltään? Vaatiko ne sen tohon? Mitä tuo viestii? MIKSI NE ON VIELÄ TÄÄLLÄ???
Tuon turkin kielen vois vaihtaa edes tanskaksi. Lihaleivän myyjiä on jo riittävästi.Em voi sanoin kuvata miten paljon tuo soomaali vituttaa tuossa... osaako ne edes lukea omaa kieltään? Vaatiko ne sen tohon? Mitä tuo viestii? MIKSI NE ON VIELÄ TÄÄLLÄ???