Fordismilla ei ole kyllä mitään tekemistä enää nykyaikaisen kvartaalikapitalismin kanssa.
Ei suoranaisesti... Se vain on tapana nostaa esille, ikäänkuin esimerkiksi teollisen tuotannon ja kulutuskysynnän keskinäisestä merkityksestä. Henry Ford oli ensimmäisiä joka toi nämä taloustekijät esille käytännön tasolla ja erityisesti teollisuuden (kapitalistin) näkökulmasta. Vaikkei hän ollutkaan mikään työväenliikkeen aktiivi hän ymmärsi työntekijöitä muussakin merkityksessä kuin kuin pelkästään yhtenä tuotannon kustannuseränä.
Kulutuskysyntä ohjaa käytännössä kaikkia markkinatalouden osa-alueita. Sillä on erityisen suuri merkitys "nykyisessä kvartaalikapitalismissa". Siis nykyaikaisessa markkinataloudessa kaikki toiminta (teollisuus, palvelut jne.) pyörii kulutuskysynnän ehdoilla.
- ei ole tuotantoa eikä palveluita jollei niille ole riittävää tarvetta/kysyntää
- toisaalta tuotanto ja palveluiden tarjonta vähenee myös jollei (kuluttaja)markkinoilla ole varaa niiden hankintaan
- myös teollisuudelle (sille kuuluisalle kapitalistillekin) on äärimmäisen tärkeää että kuluttajilla on varaa hankkia tuotteita.
Tästä on luonnollinen seuraus että kulutuskysynnän heikentyessä myös tuotanto reagoi tilanteeseen.
- tuotantoa vähennetään kysynnän mukaisesti.
- muiden tuotantotekijöiden ohella myös työvoiman=työntekijöiden tarve vähenee
- työttömyyden lisääntyminen vähentää kansalaisten käytettävissä olevia varoja mikä vähentää kulutuskysyntää edelleen. Köyhyys lisääntyy..
Toisaalta kulutuskysynnän lisääntyessä se ohjaa kaikkia tuotantotekijöitä kasvuun.
- kysyntää pyritään mahdollisuuksien mukaan lisäämään(tuotekehitys,mainonta/markkinointi jne.)
- tärkein tekijä on kuitenkin kuluttajien henkilökohtainen talous/käyttövarat ja mahdollisuus hankkia tuotteita ja palveluita.
- kestävät edellytykset kysynnän kasvulle saadaan käytännössä työn ja työllisyyden myötä..
- mitä enemmän kansalaiset/työntekijät saavat myytyä työvoimaansa sitä enemmän syntyy mahdollisuuksia kuluttamiseen. Näin kulutuskysyntä lisääntyy.
- korkeampi työllistymisaste lisää kulutuskysyntää, se puolestaan lisää tuotantoa. Samalla työvoiman kysyntä kasvaa ja työttömyys vähenee jne.
- yhteiskunnan kulujen vähentyessä voidaan myös keventää verotusta mikä on paras tapa lisätä kansalaisten kulutuskysyntää....ja pyörät pyörii.
Kansalaisten edustajilla (=vaaleilla valittuilla poliitikkoilla) on erittäin suuri vaikutus/merkitys julkishallinnon ja yhteiskunnan taloudelliseen kehitykseen.
- yhteiskunnalla on velvollisuudet organisoida ja toteuttaa yhteisesti sovitut (lakeihin ja poliittisin päätöksiin perustuen) peruspalvelut kansalaisille.
- julkishallinnolla (valtio, kunnan, muut yhteiskunnalliset organisaatiot) on oikeus hankkia toiminnalleen taloudelliset edellytykset verottamalla sekä osittain myös markkinatalouden keinoin.
- kansalaisten edustajien (poliitikkojen, lainsäätäjien) tulee luoda kilpailukykyiset edellytykset yhteiskunnan taloudellisten voimavarojen kehitykselle ja käytölle
- Suomi kehittyy positiiviseen suuntaan vain siinä tapauksessa että kykenemme pitämään yhteiskunnan (julkishallinnon) kulut/kustannutkset tiukasti kurissa.
- suomalaisen yhteiskunnan tulee kyetä toteuttamaan kansalaisten peruspalvelut muihin vastaaviin valtioihin verrattuna paremmin, laadukkaammin, tehokkaammin ja edullisemmin.
- tavoitteena tulee olla yhteiskunnan kokonaiskustannusten alentaminen jotta verotusta voidaan edes hieman keventää mikä antaisi mahdollisuuksia kulutuskysynnän kasvulle.
Verotuksella on äärimmäisen suuri merkitys kulutuskysynnän kasvulle. Siksi meidän tulee kyetä seuraavien vuosikymmenien aikana vähentämään julkishallinnon kustannuksia. Keventää byrokratiaa ja myös henkilökuntaa tulee vähentää (pitkällä aikavälillä)mutta mielellään ilman irtisanomisia. Jos Suomessa ei saada julkishallinnon kustannustasoa vähennettyä sen rahoitusta joudutaan väistämättä jatkamaan korkealla verotuksella ja velanotolla. Sen seurauksena ei Suomessa kyetä myöskään säilyttämään/kehittämään yksityisen sektorin = kotimaisen teollisuuden ja palveluiden tuotannollista kilpailukykyä.
Jokaisella on tietenkin omat näkemyksensä asioista.
- osa kansalaisista näkee verotuksen (kaikenlaisten mahdollisten verojen lisäämisen jne.) hyvänä ratkaisuna julkishallinnon ongelmiin. Tietysti tässä yleensä tarkoitetaan verojen korotuksia kaikkien muiden kuin henkilön itsensä osalta. (vaikka käytännössä lienee jo etukäteen selvää että ainakin vihersosialistit tulevat korottamaan arvonlisäveroa)
- ehkä myös kuvitellaan (sosialistipoliitikkojen luomien mielikuvien mukaisesti) että Suomen julkishallinnon ongelmat ratkeaa kansainvälisen verojärjestelmän ("veroparatiisien" kielloilla) kiristyksillä. Ymmärtämättä sitä ettei sellaisistakaan (teoreettisista) muutoksista koituisi pikkuruiselle köyhälle Suomelle kuin mitättömiä muruja.
Henkilökohtaisesti näen Suomen tulevaisuuden kannalta ainoaksi mahdollisuudeksi että
- tulevat kansanedustajat ymmärtäisivät miten ja mihin suuntaan pelkät "taloudelliset lainalaisuudet" ohjaavat kaikkea yhteiskunnallista kehitystä.
- Suomen julkishallinnon kustannuskriisi on kansantalouden kokonaisuudesta vain yksi pieni osa. Yksityinen sektori on jossain määrin kyennyt jo korjamaan lamakauden vaikeudet.
- yritys pelkän julkishallinnon korjaamiseksi verotusta kiristämällä johtaa varmuudella ns. "ojasta alligaattorin suuhun".
- veroja lisäämällä "tapettaisiin" yksityisen sektorin kilpailukykyä mikä tulisi vähentämään entisestään valtion verotuloja.
- kansalaiset tarvitsevat nykyisen olemattoman inflaation aikoina lisää käteen jääviä tuloja (ostovoimaa).
- se kasvattaa kulutuskysyntää joka onomiaan nostamaan pienen Suomen kansantaloutta kasvuun.
- samalla korjaantuu (työllisyyden lisääntyessä, yhteiskunnan verotuottojen lisääntyessä aikaa myöten) myös julkishallinnon talousongelmat.
- toisekseen tuloverotusta asteittain keventämällä (siis osa valtion verotuottojen lisäyksestä ikäänkuin palautetaan kansalaisille) kansalaiset "tienaavat" varmasti paremmin kuin palkkojen (eläkkeiden ja erilaisten etuuksien) nimelliskorotuksilla.
Tänä keväänä jokainen pääsee tekemään valintansa siitä minkälaisia poliitikkoja ja puolueita äänestää eduskuntaan ja Europpaan.
P.S. Ei ole tarkoituksen opettaa ketään. Kirjoitin yllä olevan yleisen höpinäni (kursiivilla)tiivistelmän kulutuskysynnästä ikäänkuin johdantona varsinaiseen asiaan - ajatukseen verotuksen merkityksestä.