Taloustieteellinen keskustelu

Irlannin veromalli on toiminut ainakin heille hyvin. Se rakentuu suurinpiirtein periaatteelle 1 % verokannan lasku lisää tuottavuutta, työllisyyttä ja suoria sijoituksia maahan 1,5 %:lla. Toki irlannilla on kielietu. Brexitiä seurataan hyvin tarkkaan koska siitä voi vyöryä muutamia yrityksiä myös irlantiin. Irlannin veromalli on ollut vallitseva jo hyvin pitkään joten sen tulokset ovat hyvin nähtävissä, saaneet houkuteltua aika suuria amerikkalaisia ICT alan jättejä maahan.
Irlannissa yritysverotus on matala. Mutta toiset ovat sielläkin tasa-arvoisempia kuin toiset.

Uusi kansainvälinen vertailu paljastaa, että yritykset maksavat Irlannissa minimaalisen vähän veroja.

Irlannin johtajat ovat viime vuosina toistuvasti väittäneet julkisuudessa, että maa ei verota yrityksiä erityisen kevyesti. Silti jostain syystä monet monikansalliset yritysjätit ovat hakeutuneet nimenomaan Irlantiin.

Nyt uusi kansainvälinen vertailu paljastaa, että yritykset maksavat Irlannissa minimaalisen vähän veroja.

Irlanti on vedonnut usein Maailmanpankin ja PwC:n selvitykseen, jonka mukaan Irlannin efektiivinen veroaste yrityksille on 12,3 prosenttia. Tutkimus kuitenkin on laskenut veroasteen hypoteettiselle pienelle yrityksielle, jolla ei ole vienti- tai tuontitoimintaa ja joka valmistaa kukkaruukkuja, Quartz kertoo.

Trinityn yliopiston professori James Stewart on laskenut, kuinka paljon monikansalliset amerikkalaisyritykset todellisuudessa maksoivat veroja Irlannissa, ja selvityksen mukaan todellinen veroprosentti Irlannissa oli 2,2, euromaiden pienin. Vain Bermudan kaltaisissa veroparatiisimaissa veroaste oli pienempi.

Selvityksen mukaan veroaste on erityisen alhainen Euroopassa myös Luxemburgissa ja Hollannissa.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-kylla-irlanti-on-veroparatiisi/e32450e4-275b-3755-b8f4-4eca42423e2e

EU-komission yhdysvaltalaiselle teknologiajätti Applelle tänään määräämät 13 miljardin euron maksu perustuu siihen, että komission mielestä Apple on saanut Irlannissa epäreilua valtiontukea. Komission mukaan Irlanti salli Applen maksaa Euroopasta keräämistään veroista ainoastaan 0,005 prosenttia veroa vuonna 2014. Vuonna 2003 Irlanti peri voitoista veroa prosentin.

Esimerkiksi vuonna 2011 Irlantiin rekisteröity Apple Sales International -yritys teki voittoa noin 16 miljardia euroa. Yhtiö vastaa Applen tuotteiden myynnistä Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Intiassa. Tämä tarkoittaa, että kun suomalainen kuluttaja osti Applen matkapuhelimen kaupasta, hän itse asiassa osti sen Apple Sales Internationalilta. Irlannin Applelle antaman veropäätöksen myötä tästä summasta verotettavaa tuloa Irlannissa oli kuitenkin ainoastaan 50 miljoonaa euroa. Näin olleen Applen ei tarvinnut maksaa senttiäkään veroa 15,95 miljardin euron voitoista.

Vuonna 2011 veroprosentiksi muodostui näin ollen 0,05. Se laski vuoteen 2014 mennessä vielä 0,005 prosenttiin.

Laiton valtionapu komission ratkaisun takana

Komission mukaan Irlanti on antanut kaksi veropäätöstä, jotka laskivat ainoastaan Applen veroja. Ensimmäinen päätöksistä annettiin 1991 ja toinen vuonna 2007. Ja tässä tullaan siihen, mikä tapauksessa on EU:n mukaan laitonta. Koska vain Apple sai etua, oli kyseessä laiton valtiontuki yhdelle yritykselle. Komissio voi määrätä yhden jäsenvaltion maksamaan valtionapua takaisin kymmenen vuoden ajalta, joten Irlanti määrättiin perimään Applelta maksamatta jääneet verot vuodesta 2003 vuoteen 2014.

Tästä kertyy otsikossa mainittu 13 miljardia euroa, minkä päälle Applen tulee maksaa vielä korot päälle. https://yle.fi/uutiset/3-9131368
Epäreilu valtion tuki (= kansainvälisen suuryrityksen erityiskohtelu verotuksessa) on kuitenkin EU:n kilpailulainsäädännön vastaista.

Viron yleinen 0-vero voitoille, joita ei nosteta (osinkoina) ulos yrityksestä, sen sijaan sallitaan.
 
Viimeksi muokattu:
Syntyvyys laskussa – Kiinassa.

Kiinan väestönkasvu hidastui viime vuonna siitä huolimatta, että maa on hylännyt yhden lapsen politiikan, kertoivat viralliset tilastot maanantaina. Kiinassa syntyi viime vuonna 15,2 miljoonaa lasta, mikä on lähes kaksi miljoonaa pienokaista vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Väestön ikääntymisen yhdessä kasvun sakkaamisen kanssa pelätään entisestään lisäävän painetta maan taloudelle.

"Kiinan työllisyysaste on maailman mittakaavassa edelleen matala: runsaat 700 miljoonaa 900 miljoonasta työikäisestä käy töissä, joten kasvulle on edelleen tilaa", sanoi tilastoviraston päällikkö Ning Jize.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ulkomaat/artikkeli-1.365150
Mutta työllisyysastetta on varaa kasvattaa. Sipilä konsultiksi?
 
Kiinteistökauppa jäähtyy.

Omakotitalot ovat maanmittauslaitoksen mukaan hinnoissaan suurissa kaupungeissa. Kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa viime vuoden kiinteistökauppojen mediaanihinta laski viime vuonna yhden prosentin, mutta oli silti vielä 470 000 euroa. Helsingissä omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 374 000 euroa, missä siinäkin oli prosentin verran laskua edellisvuodesta. Vantaalla sen sijaan mediaanihinta nousi 10 prosenttia 345 000 euroon ja Tampereella neljä prosenttia 279 000 euroon. Turussa keskihinta laski prosentin 232 000 euroon, mutta Oulussa oli nousua kaksi prosenttia 188 000 euroon ja Kuopiossa 13 prosenttia 191 000 euroon.

Rantamökkien hintojen lasku jatkui etelän merenranta-alueita lukuun ottamatta.

− Rantamökkien mediaanihinta on laskenut tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 90 000 euroon kaavoitetuilla alueilla, Toppinen kertoo.

Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat tänä vuonna keskimäärin 187 000 euroa. Edellisestä vuodesta hinta nousi kahdeksan prosenttia. Suunta oli sama Varsinais-Suomessa, jossa kesämökin sai hintaan 145 000 euroa eli 4 prosenttia kalliimmalla kuin edellisvuonna.

Peltokauppojen mediaanihinta nousi viisi prosenttia 8 800 euroon hehtaarilta. Muutos selittyy osin kauppojen määrien lisääntymisellä Etelä- ja Länsi-Suomessa ja vastaavasti määrien vähenemisellä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lisäksi keskihinnan kohoamisessa näkyy peltokaupan pieni vilkastuminen Etelä- ja Länsi-Suomen hintavimmilla alueilla.

Kalleinta metsä oli Kanta-Hämeessä, keskimäärin 5 100 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 890 euroa hehtaarilta.

Kiinteistöjen kauppahintatilasto on nykyisin kaikille avoin verkkopalvelu osoitteessa khr.maanmittauslaitos.fi.
https://www.verkkouutiset.fi/kalleimmat-omakotitalot-sijaitsevat-espoossa/
 
Elina Lepomäen kolumni:

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/elina-lepomaki-asumisen-tuet-on-perattava-tarkasti-lapi

Mitäs mieltä? Jotenkin nykysysteemi pissii kintuille siinä, että asumistukea saavan vuokralaisen ei kannata säästää asunnossaan. Säästä satanen vuokrassa ja saat itsellesi kuppaisesta kämpästä vain parinkympin säästö lompakkoon.

"Muuttotappioalueille on ehdotettu romutuspalkkiota."
Voisiko valtio ostaa velvoitteitaan pois haja-asutusalueen asunnoista? Saat esim. 20000e jos laitamme rasitteisiin että ko kiinteistöllä ei ole oikeutta asumistukeen, talvikunnossapitoon teille, sujuvaan sähköön ja koulu- ja muihin kyydityksiin?

Asumistuki kunnan maksettavaksi. Näin kunnalla on kannustin tehdä kaavaa jossa edullista asumista. Nythän kallis asuminen on asumistukien kautta "ilmaista " rahaa kunnan alueelle valtiolta.
 
Top