ETK:n laskelman mukaan eläkejärjestelmämme kestävyys edellyttää maahanmuuton kaksinkertaistumista. (KUVA: Kuvituskuva / Colourbox)
Julkaistu: 22.3. 8:26
Maahanmuuton kasvun tulisi olla 250 %.
Helsingin Sanomat on pyytänyt Eläketurvakeskusta (ETK) laskemaan ja kertomaan, kuinka paljon Suomeen pitäisi tulla maahanmuuttajia, jotta nykynuorten ei tarvitsisi vuonna 2050 maksaa eläkemaksuja merkittävästi enemmän kuin mitä nykyisin työssä olevat maksavat.
Kyse on eläkejärjestelmämme kestävyydestä.
Lopputulema oli, että joka neljännen suomalaisen pitäisi tuolloin olla ulkomailla syntynyt, ja sieltä Suomeen muuttanut.
HS:n eläkemaksuihin liittyvän huolen taustalla on Suomen nykyinen alhainen syntyvyys.
Tämä oli myös laskutoimituksen lähtöoletus, eli että vuosittain syntyvien lasten määrä pysyy jatkossakin nykyisellä alhaisella tasolla.
ETK:N saama tulos oli, että eläkejärjestelmämme kestävyys edellyttää maahanmuuton kaksinkertaistumista. Joka vuosi tarvittaisiin 30 000 uutta maahanmuuttajaa.
Tämän seurauksena maahanmuuttajien osuus vuonna 2050 olisi 22 prosenttia Suomen väestöstä eli heitä olisi 1,4 miljoonaa – ja siinä samalla Suomen väkiluku olisi kohentunut nykyisestä 5,5 miljoonasta 6,1 miljoonaan.
Nykymalleissa oletetaan (netto)maahanmuuton olevan vain 15 000 maahanmuuttaja vuosittain, jolloin heitä olisi vuonna 2050 vain 14 prosenttia väestöstä.
Suomen eläkejärjestelmä perustuu työssä käyvien maksamiin eläkemaksuihin, vaikka osa eläkkeistä on rahastoitu.
Viime viikolla Eläketurvakeskus laski, että työeläkemaksu TyEL voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti, Sen jälkeen työeläkemaksuun syntyy useiden prosenttiyksiköiden korotuspaine.
HS muistuttaa, että eläkejärjestelmän kestävyyttä voidaan hoitaa myös eläkemaksuja nostamalla, joko tulevaisuudessa, tai jo nyt, ja rahastoida enemmän.
Yksi vaihtoehto on lisätä joustavuutta: eläkkeet pienenevät, jos maksajia ei ole tarpeeksi ja rahat eivät riitä.
IS