Taloustieteellinen keskustelu

Niin on, mutta niin on kansan hyvinvointi ja ostovoimakin.

Okei laitetaan 40 vuotta ja verrataan vuoteen 1979 niin meidän tilanne on muuttunut hurjasti parempaan. Myös sen rasvanahkaduunarin.

Tilanne on muuttunut siten, että 70-luvun tasapäisyys on muuttunut eriarvoisuuteen. Täten, tilanteen paremmuus tai huonous riippuu täysin henkilöstä, kun Suomi ei ole enää teollisuusmaa eli suurin osa populaatiosta ole suurinpiirtein samoilla palkoilla ja samassa yhteiskunnallisessa asemassa. Olen kuitenkin samaa mieltä, että parempaan suuntaan ollaan menossa, vaikka heikoimpia esim. vanhuksia tapetaan minkä kerkee hoivakodeissa eli vain vahvimmat selviävät heikoimman kustannuksella. Kun niin sanottua halpaa lainaa tyrkytetään niin kyllä se pitäisi olla jo tiedossa että ketunhäntä kainalossa pankit ovat liikkeellä ja valtiolla ei ole mitään intressiä hillitä tätä asetelmaa, koska talouskasvu.

Homman nimihän on saada ryystettyä ihmisiltä pois kaikki omaisuus pankeille, koska eihän valtio tule tähän väliin eli esim pankit pelastetaan aina kun homma kyykkää: ihmisten omaisuus pankeille ja siitä sitten leipäjonoon ja toivotetaan vielä terveisenä, että lainanottajat epäonnistuivat ihan omaa paskuuttaan. Ihmisillähän pitäisi olla kaikki tarvittava informaatio päätöksentekoa varten eli ihan samalla tasolla tiedon määrässä pankkiin nähden kun ottaa yhden tai kaksi lainan koko elämänsä aikana ja pankki toisaalla myöntää satoja lainoja päivässä. Kun on tarpeeksi tätä linssiin viilausta todistanut niin ei voi mitään muuta todeta kuin että nämä yhteen pussiin pelaavat politiikot ja pankkiirit eivät ole mitään muuta kuin yhteiskunnan alinta mahdollista saastaa, prostituoitukin on ihan pyhimyksen asemassa näihin torakoihin nähden.
 
Muistutan siitä, että pääomien liikkeet vapautuivat jo 80-luvulla. Kauan ennen euroa ja EKP:tä. Ilmeisesti haikailette 70-luvun suunnitelmataloutta?

80-luvulla tarjolla oli halpoja valuuttalainoja, jotka eivät olleet Suomen pankin hinnoittelemia. Ihan hyvä, jos vaan ymmärsti varautua isoon D:hen.

Tässäkin asiassa siis menee valuuttaunionin piikkiin asia joka ei varsinaisesti sen vika ole. Ei Ruotsin riksbankenilla ole mitään mahdollisuutta hallita Ruotsin lainamarkkinoita, kun valuuttaa saa tuoda ja viedä vapaasti. Samat Norwegianit ja Santanderit sielläkin huseeraavat ja jakavat rahaa kansalle.

70-luvulla tosiaankin oli kontrolli kunniassa. Ulkomaan matkalle sai viedä muutaman tonnin ja suurempiin summiin tarvitsi luvan Suomen pankista. Jo vaihto-oppilaaksi lähtevällä oli ongelma, että miten rahoittaa vuotensa kun rahaa ei saanut viedä sellaisia summia.

Ei mene ollenkaan turhaan.

Euroopan velkakriisin taustalla on nimenomaan Eurojärjestelmä. Syy miksi näin on, on se, että samalla kun valuuttakurssit poistuivat euroalueella myös korkotaso harmonisoitui hyvin pitkälle. Esimerkiksi Saksan ja Kreikan välinen korkoero oli yli 10% ennen euroa mutta euron käyttöönoton jälkeen se oli enää pari prosenttia. Syynä tähän oli se, että kaikista sopimuksista huolimatta rahoitusmarkkinoiden ääneen lausumaton olettama oli/on, että tosipaikan tullen EKP ja muut valtiot pelastavat rahoittajat. Näinhän tosiasiallisesti kävikin.

Tämä mahdollisti aivan mielettömän velanoton maille, jotka eivät oman valuuttakurssin/rahapolitiikan tilanteessa olisi saaneet murto-osaakaan siitä lainamäärästä minkä nyt saivat, koska holtiton velkaantuminen olisi räjäyttänyt niiden korkoprofiilin taivaisiin jo kauan ennen kriittisen pisteen saavuttamista.

Saksalle tämä sopi hyvin, koska nämä velkaiset maat olivat tietenkin suuria asiakkaita heidän vientiteollisuudelleen. Tästä syystä asiaan ei missään vaiheessa puututtu, vaikka hyvin tiedettiin mitä tästä seuraa. Moral Hazard toteutui täysimittaisena. Esimerkiksi Kreikka on tehnyt konkurssin useita kertoja viimeisen 60 vuoden aikana ja on nytkin tilanteessa, mistä se ei voi mitenkään selvitä. Samoin Italia ja Ranska ovat käytännössä kyvyttömiä hoitamaan luottojaan mitenkään järkevällä tavalla.
 
Esimerkiksi Kreikka on tehnyt konkurssin useita kertoja viimeisen 60 vuoden aikana ja on nytkin tilanteessa, mistä se ei voi mitenkään selvitä. Samoin Italia ja Ranska ovat käytännössä kyvyttömiä hoitamaan luottojaan mitenkään järkevällä tavalla.
Eihän näiden velkaantuminen johdu EU:sta tai Eurosta.. Kaikissa maissa omat kansalaisten valitsemat ministerit ovat kilvan ottaneet velkaa veronmaksajien maksettavaksi. Aivan samalla tavalla on tehty myös meillä Suomessa. Julkishallinto on kasvanut velanoton varassa. Poliitikkojen johtama julkishallinto on kuralla.. Yksityinen sektori, yritykset, teollisuus toimii hyvin suurelta osin omalla tulorahoituksellaan. Tämä oman pääoman ensisjainen merkitys opittiin jo 20 vuotta sitten. Sosialistit haukkuvat täällä Nallea, Herlineitä jne. jotka ovat johtaneet ja hoitaneet omien yritystensä asioita erinomaisen hyvin..Näiden liikevaihdosta 80-90% tulee ulkomailta..ja täälläkin sosialistit huutaa kuorossa että juuri kyseisiä firmoja pitää verottaa entistäkin enemmän.. Ei herrajumala...mihin ihmisten järki on kadonnut? Eihän suomalaisen yhteiskunnan ongelmat suinkaan heidän toiminnastaan aiheudu..

Eikä kaikki maat ole korviaan myöten veloissaan, vaikka ovat EU:n ja Euro-järjestelmän jäseniä.. Hyvä esimerkki tästä löytyy Suomenlahden takaa. Vaikka Viroa pidetään köyhänä niin se ei kuitenkaan ole samalla tavalla velkakurimuksessa kuin Suomi. Eikä tarvitse epäillä etteikö Viron päättäjät olisi halutessaan kyenneet ottamaan velkaa.. Siellä on fiksusti noudatettu järkevämpää talouspolitiikkaa kuin meillä. Enkä ole kuullut että EU olisi pakottanut yhtäkään muutakaan jäsenmaata ottamaan velkaa..

Toisekseen on turha valittaa valtioiden keskinäisestä epäsuhtaisuudesta.. Kaikissa maissa on jo itsessään hyvin kehittyneitä ja köyhiä alueita...Karkealla tasolla vertaillen esim. Italiassa pohjoinen Milanon seutu on paljon vauraampaa kuin Suomen pääkaupunkiseutu. Toisaalta eteläinen Calabria on eräs Euroopan köyhinpiä maakuntia..

Mutta, jokainen voi miettiä asiaa kuten haluaa.. Äänestämällä vihersosialisteja eduskuntaan voidaan olla varmoja että Suomen julkishallinnon talousongelmat tulevat yhä lisääntymään. Toisekseen olen varma siitä että suurin osa täälläkin Suomen taloutta sekä EU:a ja euroa haukkuvista äänestää juuri näitä vastikkeettoman sosiaaliturvan jakajia eduskuntaan. Veikkaisin että tämä johtuu siitä että heidän oma henkilökohtainen talous pohjautuu erilaisten yhteiskunnan tulonsiirtojen hyödyntämiseen jne. Oma lehmä ojassa - siis haukutaan porvareita, kapitalisteja, rikkaita jne. ja äänestetään vihersossuja.

Itse olen viettänyt koko elämäni yksityisellä yrittäjäsektorilla. EU:jäsenyyden ja yhteisvaluutan aika on tarjonnut liike-elämälle Suomen historian parhaimman ja vauraimman talouskasvun aikakauden. Saman aikaisesti sosialistit ovat saattaneet julkishallinnon kuralle.. ja vaativat kuorossa verojen korottamista jo entisestäänkin maailman korkeimman kokonaisverotuksen päälle.

Miettikää huolella mikä tässä yhteiskunnassa on vialla ja mitä pitäisi korjata..
 
Ei mene ollenkaan turhaan.

Euroopan velkakriisin taustalla on nimenomaan Eurojärjestelmä. Syy miksi näin on, on se, että samalla kun valuuttakurssit poistuivat euroalueella myös korkotaso harmonisoitui hyvin pitkälle. Esimerkiksi Saksan ja Kreikan välinen korkoero oli yli 10% ennen euroa..

Kreikkaa nyt ei paljoa kannata pitää esimerkkinä mihinkään, kun ei olisi kuunaan euroon päässyt jos olisivat olleet rehellisiä. Ja kuten nähty, ei valheella ole kovin pitkiä jälkiä.

Suomi kyllä pärjää eurossa ihan ok, kunhan pidetään oma pesä puhtaana ja pidetään huolta, ettei kerry liikaa läskiä julkiseen talouteen. Siksi kikyt ja sotet on syytä jotenkin hoitaa kuntoon. Iso D ei tule, eikä pelasta.
 
Muistutan siitä, että pääomien liikkeet vapautuivat jo 80-luvulla. Kauan ennen euroa ja EKP:tä. Ilmeisesti haikailette 70-luvun suunnitelmataloutta?

En ymmärrä miten suunnitelmatalouden tähän vetäisit. Rautalangasta yritin vääntää, että itsesäätely ei toimi kansantalouksissa, ja sitä ilmiötä varten on keksitty pääpiirteittäin valtion hallunnosta riippumaton keskuspankki.

Eurojärjestelmä kuitenkin olevinaan nojaa tähän mystiseen itsesäätelyyn, jota ei ole koskaan ollut olemassakaan. Ennen se mystinen säätelyelin oli keskuspankki, joka rahan hinnalla ohjasi rahan kiertoa kansantalouksissa.

Keskuspankki lainaa rahaa pankeille, jolla on joku tietty korko, eli hinta. Pankit lainaavat tämän rahan sitä tarvitseville ja lisäävät keskuspankin koron päälle oman hinnan (koron), jolla halutaan sinä päivänä lainata yrityksille ja kotitalouksille. Sillä keskuspankin ja pankin korkoerolla pankki tekee bisnestä.
 
Viimeksi muokattu:
Kreikkaa nyt ei paljoa kannata pitää esimerkkinä mihinkään, kun ei olisi kuunaan euroon päässyt jos olisivat olleet rehellisiä. Ja kuten nähty, ei valheella ole kovin pitkiä jälkiä.

Suomi kyllä pärjää eurossa ihan ok, kunhan pidetään oma pesä puhtaana ja pidetään huolta, ettei kerry liikaa läskiä julkiseen talouteen. Siksi kikyt ja sotet on syytä jotenkin hoitaa kuntoon. Iso D ei tule, eikä pelasta.

Vaan mites käy sitten kun tulee seuraava kriisi? Vientivetoisen talouden pelastaminen ilman devalvaatiomahdollisuutta on jotakuinkin toivoton tehtävä koska "kikyily" romahduttaa kotimaisen ostovoiman.

Seurauksena tulee olemaan tolkuton osaamispako, kun ne jotka voivat muuttavat maihin joissa heidän osaamisestaan saa järkevää palkkaa.
 
Miettikää huolella mikä tässä yhteiskunnassa on vialla ja mitä pitäisi korjata..

Varmaan se, että kokeiltiin tätä imperiumi-keikkaa ties monenko kerran taas ja tälläkin kertaa huomattiin, että tää olikin vähän isomman skaalan pyramidihuijaus. Miten korjataan? Voisi vaikka lähteä siitä, että älä pyydä muita tekemään sun omia hommiasi vaan keskity omaan ruutuus ihan ensimmäiseksi, toiseksi ja vaikka vielä kolmanneksi prioriteettilistalla. Tämä kuulostaa hattuilulta, noh okei sitä se vähän on, mutta siinä on ihan vinha perä kun mietit kuinka paljon oma elämä pyöriin muiden duunilla ratsastamiseen oli kyseessä sitten pesunkestävä kommari tai poroporvari.
 
Tuli mieleeni, että kun Kreikan kansalaisia ym on haukuttu liiallisesta velanotosta. Kun euroalueella kaikille on sama korkopolitiikka, niin muistellaanpa menneitä.

Vuosituhannen alussa, ~2004 hujakoilla, EKP pudotti koron alas, josta lähti kasvamaan kupla, joka poksahti muutama vuosi myöhemmin.

EKP ei voinut, eikä voi edelleenkään hallita sitä, että mihin ja millä tavalla raha (velka) kansantaloudessa kasaantuu, muuten kuin säätämällä korkopolitiikkaa.

On kansantalouksien lukemattomien syiden summa, että miten raha (velka) kiertää kansantaloudessa.

EKP on pitänyt koron nollassa kauan, todella kauan - toivotaan, että velka meni hyviin kohteisiin.
 
maaliskuu 22, 201914:47
Hesarin mukaan Suomi tarvitsee jopa 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa eläkkeiden turvaamiseksi – Halla-aho: ”Julkisen talouden rahoituspohja ei kohene vaan pahenee”

LEHTIKUVA

tornio-640x320.jpg
Suomeen saapui syksyllä 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen kohdistuu humanitaarista maahanmuuttoa erityisesti Somaliasta ja Irakista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee Helsingin Sanomien ja Eläketurvakeskuksen (ETK) kummallista laskutoimitustamassamaahanmuuton tarpeellisuudesta eläkejärjestelmämme kestävyyden takaamiseksi.
Hesari pyysi Eläketurvakeskusta laskemaan, kuinka paljon Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, jotta nykynuorten ei tarvitsisi maksaa merkittävästi enempää eläkemaksuja vuonna 2050.
Lehden mukaan Suomi tarvitsee joka vuosi jopa 30 000 uutta maahanmuuttajaa, mikä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttajien osuus vuonna 2050 olisi Suomen väestöstä peräti 1,4 miljoonaa (22 %).
Yhdestä maahanmuuttajasta jopa miljoonalasku
Suomen Perusta julkaisi viime viikolla tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista. Laajassa tutkimuksessa on laskettu julkisen talouden elinkaarivaikutukset 20–24-vuotiaana Suomeen muuttaville Irakissa ja Somaliassa syntyneille henkilöille.
Näistä maista saapuva maahanmuuttaja maksaa suomalaisille veronmaksajille jopa miljoona euroa.
Halla-aho: ”Yksinkertaista matematiikkaa”
Suomeen kohdistuu tällä hetkellä humanitaarista maahanmuuttoa erityisesti Somaliasta ja Irakista. Paitsi että tulijat ovat yleensä heikosti koulutettuja ja vielä pitkänkin oleskelun jälkeen kielitaidottomia, heidän työllistymisensä on tilastojen valossa varsin heikkoa.
– Yksinkertaista matematiikkaa: Jos Suomeen muuttaa ihmisiä, joiden nettovaikutus julkiselle taloudelle on negatiivisempi kuin täällä jo olevan väestön, julkisen talouden rahoituspohja ei kohene vaan pahenee, Halla-aho toteaa Helsingin Sanomien laskelmista.
Suomi ei kiinnosta huippuosaajia
Perussuomalaiset vastustavat Suomelle taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja turvallisuuden kannalta haitallista maahanmuuttoa.
– Ihmiset, jotka haluavat integroitua maahamme ja elää perusarvojemme mukaisesti, ja jotka osallistuvat yhteiskuntamme rakentamiseen tuottavan työn ja riittävän verojen maksamisen kautta, ovat tervetulleita. Tällöin puhumme esimerkiksi ihan oikeista korkeakoulutetuista huippuosaajista. Näitä ihmisiä meille tulee varsin vähän, ja Suomi nimenomaan houkuttelee muunlaisia maahanmuuttajia, sanoo perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra.
Erityisen huolestuttavana perussuomalaiset pitävät sitä, että Suomesta lähtee ulkomaille koko ajan enemmän korkeakoulutettuja akateemisia suomalaisia ja tulee tilalle kouluttamattomia, jopa luku- ja kirjoitustaidottomia, maahanmuuttajia.
SUOMEN UUTISET
 
Kreikkaa nyt ei paljoa kannata pitää esimerkkinä mihinkään, kun ei olisi kuunaan euroon päässyt jos olisivat olleet rehellisiä. Ja kuten nähty, ei valheella ole kovin pitkiä jälkiä.

Suomi kyllä pärjää eurossa ihan ok, kunhan pidetään oma pesä puhtaana ja pidetään huolta, ettei kerry liikaa läskiä julkiseen talouteen. Siksi kikyt ja sotet on syytä jotenkin hoitaa kuntoon. Iso D ei tule, eikä pelasta.

Kreikka oli toki vain yksi esimerkki. On tietysti hyvä muistaa, että Kreikan huijaus oli kaikkien tiedossa jo tuolloin. Samoin kuin se vähemmän toistettu tosiasia, että vain kaksi maata täytti EMU-kriteerit. Toinen oli Luxemburg ja toinen Suomi. Ja Suomenkin kohdalla asiasta voidaan keskustella:). Saksa ja Ranska eivät niitä täyttäneet sen kummemmin. Käytännöllisesti katsoen koko Euroalue on rakennettu jo lähtökohtaisesti huijauksen varaan.

Suomi on ajopuu eurossa. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Suomi on todennäköisesti yksi niistä harvoista maista joka pärjäisi eurossa johtuen siitä, että meillä ollaan valmiita uhraamaan melkein mitä vain jotta saavuttaisimme "tavoitteet". Muut maat eivät ole, eivätkä tule näin toimimaan. Tästä on jo aivan tarpeeksi esimerkkejä.
 
Vaan mites käy sitten kun tulee seuraava kriisi? Vientivetoisen talouden pelastaminen ilman devalvaatiomahdollisuutta on jotakuinkin toivoton tehtävä koska "kikyily" romahduttaa kotimaisen ostovoiman.

Eikö me just ole sellainen nähty ja vihdoin selätetty?

Aivan samalla tavalla devalvaatio romahduttaa ostovoimaa eli ei kai siinä niin paljoa eroa ole?
 
Eihän näiden velkaantuminen johdu EU:sta tai Eurosta.. Kaikissa maissa omat kansalaisten valitsemat ministerit ovat kilvan ottaneet velkaa veronmaksajien maksettavaksi. Aivan samalla tavalla on tehty myös meillä Suomessa. Julkishallinto on kasvanut velanoton varassa. Poliitikkojen johtama julkishallinto on kuralla.. Yksityinen sektori, yritykset, teollisuus toimii hyvin suurelta osin omalla tulorahoituksellaan. Tämä oman pääoman ensisjainen merkitys opittiin jo 20 vuotta sitten. Sosialistit haukkuvat täällä Nallea, Herlineitä jne. jotka ovat johtaneet ja hoitaneet omien yritystensä asioita erinomaisen hyvin..Näiden liikevaihdosta 80-90% tulee ulkomailta..ja täälläkin sosialistit huutaa kuorossa että juuri kyseisiä firmoja pitää verottaa entistäkin enemmän.. Ei herrajumala...mihin ihmisten järki on kadonnut? Eihän suomalaisen yhteiskunnan ongelmat suinkaan heidän toiminnastaan aiheudu..

Eikä kaikki maat ole korviaan myöten veloissaan, vaikka ovat EU:n ja Euro-järjestelmän jäseniä.. Hyvä esimerkki tästä löytyy Suomenlahden takaa. Vaikka Viroa pidetään köyhänä niin se ei kuitenkaan ole samalla tavalla velkakurimuksessa kuin Suomi. Eikä tarvitse epäillä etteikö Viron päättäjät olisi halutessaan kyenneet ottamaan velkaa.. Siellä on fiksusti noudatettu järkevämpää talouspolitiikkaa kuin meillä. Enkä ole kuullut että EU olisi pakottanut yhtäkään muutakaan jäsenmaata ottamaan velkaa..

Toisekseen on turha valittaa valtioiden keskinäisestä epäsuhtaisuudesta.. Kaikissa maissa on jo itsessään hyvin kehittyneitä ja köyhiä alueita...Karkealla tasolla vertaillen esim. Italiassa pohjoinen Milanon seutu on paljon vauraampaa kuin Suomen pääkaupunkiseutu. Toisaalta eteläinen Calabria on eräs Euroopan köyhinpiä maakuntia..

Mutta, jokainen voi miettiä asiaa kuten haluaa.. Äänestämällä vihersosialisteja eduskuntaan voidaan olla varmoja että Suomen julkishallinnon talousongelmat tulevat yhä lisääntymään. Toisekseen olen varma siitä että suurin osa täälläkin Suomen taloutta sekä EU:a ja euroa haukkuvista äänestää juuri näitä vastikkeettoman sosiaaliturvan jakajia eduskuntaan. Veikkaisin että tämä johtuu siitä että heidän oma henkilökohtainen talous pohjautuu erilaisten yhteiskunnan tulonsiirtojen hyödyntämiseen jne. Oma lehmä ojassa - siis haukutaan porvareita, kapitalisteja, rikkaita jne. ja äänestetään vihersossuja.

Itse olen viettänyt koko elämäni yksityisellä yrittäjäsektorilla. EU:jäsenyyden ja yhteisvaluutan aika on tarjonnut liike-elämälle Suomen historian parhaimman ja vauraimman talouskasvun aikakauden. Saman aikaisesti sosialistit ovat saattaneet julkishallinnon kuralle.. ja vaativat kuorossa verojen korottamista jo entisestäänkin maailman korkeimman kokonaisverotuksen päälle.

Miettikää huolella mikä tässä yhteiskunnassa on vialla ja mitä pitäisi korjata..

Jonkin verran olen miettinyt, mutta luulen että minun korjaukseni ei olisi sinulle mieleen:).

Eivät toki kaikki, mutta suurin osa on veloissa. Viro on hauska tapaus. Oletko koskaan katsonut, kuinka suuri osuus Eestin budjetista tulee EU-rahoista? Tai mikä on Suomalaisen turismin ja sijoitusten merkitys Eestin talouteen? Tai mikä on Eestissä julkisten kulujen kasvun taso? Tai kuinka suuri merkitys suomessa työskentelevien eestiläisten palkoilla ja sosiaaliturvalla on heidän taloudelleen? Eesti on niin nuori valtio, että siellä ei olla lähelläkään länsimaiden keskimääräistä julkisen sektorin kulurasitetta, mutta voin taata että se tulee olemaan sitä yllättävänkin pian. Eestin valtio pistää surutta rahaa menemään erilaisiin projekteihin luottaen ulkoiseen rahoitukseen. Kun se ei toteudukaan, näet hämmästyttäviä asioita siellä. Eestin hallinto ei ole yhtään kummempi kuin Suomessa. He tuhlaavat rahoja joita eivät tienaa aivan yhtä suruttomasti.

Nykyisen läntisen maailman talouden kriisiytyminen juontaa Reaganin aikaan jolloin aloitettiin tämä nykyinen uusliberalistinen talouspolitiikka. Sen seurauksena mm. USA:n liittovaltion velka on räjähtänyt täysin käsittämättömälle tasolle. Tuon mallin kopioiminen mukaan luettuna pääoman spekulatiivisten liikkeiden vapauttaminen on käytännössä ajanut taloudet tilanteeseen, mikä ei voi laueta muuten kuin systeemikriisin kautta. Tämä on täysin matemaattinen fakta. Epätasapainotilat niin vaihtotaseiden kuin velkaantumisen sekä tulorakenteen vääristymän suhteen ovat sellaisia että muuta mahdollisuutta ei yksinkertaisesti ole.

On hienoa, että olet päässyt ammentamaan kultaa näinä vuosina. Mutta älä tee sitä virhettä, että kuvittelet oman henkilökohtaisen tilanteesi olevan jonkinlainen todiste nykysysteemin toimivuudesta ja sen tulevasta toiminnasta. Jenkeissä 30-luvulla monet, jotka kuvittelivat samaa hyppivät ikkunoista kun homma meni kiville ja tosiasiat tulivat eteen.
 
Eikö me just ole sellainen nähty ja vihdoin selätetty?

Aivan samalla tavalla devalvaatio romahduttaa ostovoimaa eli ei kai siinä niin paljoa eroa ole?

Valitettavasti kriisiä ei ole mitenkään ratkaistu. Sitä on siirretty rahan painamisella. Mutta mitään perusongelmia ei ratkaistu.

Ihan esimerkkinä. Jos monet pankit joutuisivat noudattamaan Basel II sääntöjä siten kuin ne alun perin tehtiin taseen arvon määrittelyn suhteen niin keski-Euroopassa ryskyisi hyvin ja kovaa.
 
Eikö me just ole sellainen nähty ja vihdoin selätetty?

Ai 10 vuoden L-taantuma oli sinusta ONNISTUNUT taantuman selätys? Mään, enpä haluaisi nähdä miten käy sitten kun menee oikeasti huonosti.

Aivan samalla tavalla devalvaatio romahduttaa ostovoimaa eli ei kai siinä niin paljoa eroa ole?

Devalvaatio romahduttaa ostovoiman ulkomaisiin tavaroihin ja palveluihin nähden. "Sisäinen devalvaatio" romahduttaa ostovoiman myös kotimaisiin tavaroihin ja palveluihin.
 
Devalvaatio romahduttaa ostovoiman ulkomaisiin tavaroihin ja palveluihin nähden. "Sisäinen devalvaatio" romahduttaa ostovoiman myös kotimaisiin tavaroihin ja palveluihin.

Ei tuo jako enää ole mitenkään selvää.

Vessapaperi on täysin kotimaista, mutta siihen se jääkin.

Muutoin tavarat, puolivalmiit, komponentit, palvelut ym.kulkevat ristiin ja rastiin rajojen yli.
 
Ai 10 vuoden L-taantuma oli sinusta ONNISTUNUT taantuman selätys? Mään, enpä haluaisi nähdä miten käy sitten kun menee oikeasti huonosti.



Devalvaatio romahduttaa ostovoiman ulkomaisiin tavaroihin ja palveluihin nähden. "Sisäinen devalvaatio" romahduttaa ostovoiman myös kotimaisiin tavaroihin ja palveluihin.

Mietihän mitä ne kotimaiset tavarat ovat?
Kun katson ympäri kämppää, en löydä jääkaappin sisältöä ja kirjahyllyä lukuunottamatta kovin paljon kotimaisia tuotteita.

Parturi olisi varmasti halvempi, mutta sellaiset palvelut joissa käytetään ulkomailta tuotettuja tarvikkeita, tai työkaluja kallistuisivat nopeasti nekin.
Ainakin omalla alalla polttoaineen, autojen, lääkintälaitteiden, lääkkeiden ja muiden hoitotarvikkeiden kallistuminen toisi korotuspaineita. Toki henkilöstökustannukset eivät kasvaisi.

Käytännössä devalvaatio olisi toisille hyvä ja toisille paha.
 
Olen erään "alikersantti Hietasen" tavalla kauhian hämmästyn (kommunisti) Lahtisen puheist"....

Täällä vaaditaan mahdollisuutta devalvaatioon.. mutta minkä takia?
- siksi että Suomen julkishallinto tulisi pelastaa pysyvästä kustannusvajeesta..vai
- miten ihmeessä julkishallinnon kustannusvaje ja velkataakka voitaisiin pelastaa devalvaatiolla? Miettikää nyt uudelleen mistä tässä on kysymys..

Suomen vientieollisuus ei tarvitse mitään devalvaatioita..kilpailukykyä riittää niin että olemme EU:n talousalueen kärkikastia..
- jopa saksalaisten kannattaa rakentaa Suomessa laivoja sekä autoja.. Tuotannon laatu on erittäin hyvää ja hintakin kilpailukykyinen maailmanmarkkinoilla.

Ainoat uhkatekijät on siinä että valtio ryhtyy korottamaan verotusta mikä varmasti aiheuttaa jo ennestäänkin maailman korkeimman kokonaisveroasteen maassa suuren riskin kilpailukyvylle..
Toisekseen meillä ei enää ole riittävästi työvoimaa esim. metalliteollisuuden tarpeisiin..ei vaikka maksettaan asiallisia, työehtosopimusten mukaisia palkkoja..

Kortistossa on toki satoja tuhansia työttömiä mutta heitä on mahdotonta saada töihin...ei juurikaan kannata lähteä duuneihin 3.000€/kk palkalla. Muuta kuin sen verran että saa päivät täyteen ettei putoa ansiosidonnaiselta jne.
- valtio maksaa korvausta, asumistukea jne. jne. niin paljon ettei palkasta jää verojen jälkeen käteen kuin jokunen satanen enemmän kuukaudessa..
- kuka hullu viitsii rasittaa itseään töillä muutaman satasen vuoksi.

Ne jotka edelleen viitsivät hankkia elantonsa itselleen ja perheelleen ovatkin juuri niitä "rikkaita" joita vihervasemmisto lupaa verottaa entistäkin ankarammin..
- liikenteen haittaverot, tuloverotus, varmasti myös ALV:n korotusta ollaan tekemässä. Sellaista kokonaisvaltaista uudistusta esittää ainakin demareiden puheenjohtaja Rinne.

Julkishallinnon pysyvää kustannusvajetta ei voitaisi korjata devalvoimalla...ulkomainen velkapotti kasvaisi toivottaman suureksi.
Teollisuudella ei ole tarvetta devalvaatioihin, niiden rahoituskin on nykyään paljon enemmän oman pääoman/tulorahoituksen varassa kuin vielä 30-40 vuotta sitten.

Ainoat keinot julkishallinnon vajeen korjaamiseksi on A) säästöt B) työllisyysasteen kasvattaminen
- meidän pitää saada työllisyysaste nousemaan yli 75%:iin käytettävissä olevasta työvoimasta..
- emme myöskään voi elättää tiettyjä maahan muuttaneita kansalaisuusryhmiä jakamalla sosiaaliturvaa sukupolvesta toiseen (näiden työttömyys on pysyvästi luokkaa 70-80%:ia).
- verotusta ei ole mahdollista tiukentaa. Jokainen valtion verottamalla ottama tulonsiirto on poissa kulutuksesta, kulutuskysynnästä jne.
 
Miettikää nyt uudelleen mistä tässä on kysymys..

Kyllä tämä olisi ihan teikäläisen nakki. Tällä hetkellä 10% 18-29 vuotiaista on syrjäytynyt, koska jos sossun rahojen sijaan on tarjolla ainoastaan orjan hommia orjan palkalla niin ei sieltä sossun palveluiden piiristä lähdetä. Helppoa matematiikkaa hyötyjen ja haittojen puntaroinnin osalta. Sitten on tämä seuraava ihana aihe, nälkävuosien tasolla oleva syntyvyys ja tähän kikkana on ainoastaan kaikenlaisten perhetukien lisääminen. Politiikot osoittavat taas idioottimaisuutensa: ihmisten pitää aivan ensimmäiseksi päästä tilanteeseen jossa perheen perustaminen olisi edes mahdollista ajatuksen tasolla ja vasta tällöin nuo tuet olisivat aiheellisia, koska niillä ostettua hiukan parempia asioita (jotka muuten ostetaan taas kerran tulonsiirtojen avulla). Nämä nojatuolikansantaloustieteilijöiden älynväläykset devalvaatiosta ja yms numeroiden uudelleenjärjestelystä eivät korjaa sitä perinpohjimmaista ongelmaa mikä on että tämä korporaatio nimeltä Valtio on enää yhden jalan varassa ja tätä ongelmaa yritetään ratkoa äänestämällä vähiten paskin politiikko korjaamaan asiaa. Eihän tämä toiminta eroa millään tavalla Esteri Caren toiminnasta: asiakkaita tapetaan julkisuudesta piilossa ja kun yksi pullahtaa julkisuuteen niin dollarit ryystänyt toimari pois ja pakan päällimmäinen vatipää nostamaan maksuja "tiukemman valvonnan" mahdollistamiseksi. Mietis mistä tässä on kysymys...
 
Mietihän mitä ne kotimaiset tavarat ovat?
Kun katson ympäri kämppää, en löydä jääkaappin sisältöä ja kirjahyllyä lukuunottamatta kovin paljon kotimaisia tuotteita.

Parturi olisi varmasti halvempi, mutta sellaiset palvelut joissa käytetään ulkomailta tuotettuja tarvikkeita, tai työkaluja kallistuisivat nopeasti nekin.
Ainakin omalla alalla polttoaineen, autojen, lääkintälaitteiden, lääkkeiden ja muiden hoitotarvikkeiden kallistuminen toisi korotuspaineita. Toki henkilöstökustannukset eivät kasvaisi.

Käytännössä devalvaatio olisi toisille hyvä ja toisille paha.

Jos kaikki ulkomailla tehty lopettaisi toimintansa. Tapahtuisi seuraavaa. Kaikki sähköllä ja bensalla toimivien laitteiden toiminta loppuisi. Kaikki elintärkeä eli ruoka, juoma ja suoja olisi edelleen toiminnassa.

Jos tilanne olisi toisinpäin eli kaikki kotimainen tuotos häviäisi, niin olisin välittömästi kivikaudella piirilevyineni.
 
On hienoa, että olet päässyt ammentamaan kultaa näinä vuosina. Mutta älä tee sitä virhettä, että kuvittelet oman henkilökohtaisen tilanteesi olevan jonkinlainen todiste nykysysteemin toimivuudesta ja sen tulevasta toiminnasta. Jenkeissä 30-luvulla monet, jotka kuvittelivat samaa hyppivät ikkunoista kun homma meni kiville ja tosiasiat tulivat eteen.

Töitä tekemällä on pärjännyt niin Suomessa kuin muuallakin ja maksettujen verojen jälkeen on jäänyt vähän säästöönkin..En tiedä onko siinä ollut mitään erityistä kullan vuolemista. Ei kuitenkaan tarvitse enää murehtia tulevista lamakausista.. Verososialismin vuoksi on epävarmaa miten Suomessa yleensä tullaan pärjäämään tulevina vuosikymmeninä. Suomi ei myöskään ole ainoa kotimaani..ja tottakai olen varautunut siihenkin että jossain vaiheessa joutuu täältä muuttamaan.
 
Back
Top