Kelan talous kuralla toimeentulohakemusten räjähdettyä alkuvuonna: Olivatko Sipilän työllisyyspuheet vain silmänlumetta - ”Aktiivimalli saattaa näkyä”
Tänään klo 8:08
Kela joutuu hakemaan valtiolta lisää rahaa. Taustalla on toimeentulohakemusten yllättävä kasvu alkuvuonna.
Kelaa uhkaa kassakriisi, jos toimeentulotukien määrä kasvaa, kuten alkuvuoden hakemusten määrä kertoo. Taustalla näkyvät edellisen hallituksen leikkaukset. Kuvituskuva. ISMO PEKKARINEN / AOP
Iltalehden saamien tietojen mukaan Kelan määrärahat uhkaavat loppua tänä vuonna suuren perustoimeentulotuen hakemusten kasvun vuoksi.
Asiasta on pidetty sisäinen tiedotus ja Kela on tehnyt ennakoivia säästötoimenpiteitä esimerkiksi tarjoamalla henkilökunnalle mahdollisuutta vaihtaa lomarahat vapaisiin, rekrytointikiellolla ja tarjoamalla palkattomia vapaita. Kela joutuu hakemaan lisärahoitusta valtiolta.
– Kyllä nämä tiedot pitävät paikkansa, toteaa etuusjohtaja
Anne Neimala Kelasta.
Tammi-maaliskuun aikana Kelan perustoimeentulohakemukset kasvoivat yli kuusi prosenttia viime vuoteen nähden.
Saajamäärät eivät kuitenkaan vielä ole kasvaneet, mutta hakemusten määrä yllätti ja Kela varautuu asiaan.Hakemusmäärän kasvu on merkittävä.
– Parhaillaan selvitämme sitä, mistä hakemusten kasvu johtuu. Se vie hetken aikaa, kun selvitämme taustatietoja. Vielä ei voi olla hirveän huolissaan. Voi olla jotain, jota ei ole pystytty ennakoimaan ja tilanne voi tasaantua.
Viime vuoden
toimeentulotuen kustannukset valtiolle olivat 715,9 miljoonaa ja saajakotitalouksia oli 281 448. Yli 400 000 suomalaista joutui siis turvautumaan viimesijaiseen toimeentulotukeen.
– Toimeentulotuki on viimesijainen turva ja siinä tapahtuu vuoden aikanakin isoja vaihteluita.Huhtikuussa tilanne olisi tasaantunut ennakkotietojen perusteella, eikä samaa kasvua ole tapahtunut.
Työllisyysaste on nostettu 72 prosenttiin ja työllisten määrä on kasvanut 110 000 henkilöllä. Näitä lukuja Juha Sipilä ja muut edellisestä hallituksesta toistelivat vaalien alla. Silti yhä useampi suomalainen meni alkuvuonna Kelan luukulle. Kuvituskuva. MAURI RATILAINEN
Aktiivimalli vie luukulle
Varsinkin vaalipuheissa Sipilän hallituksen poliitikot puhuivat kilpaa siitä, miten Suomi on nyt laitettu kuntoon ja uusia työpaikkoja on syntynyt runsaasti. Taloudessakin on taustalla nousukausi. Mistä tämä yllättävä viimesijaiseen sosiaaliturvaan turvautuminen nyt johtuu, Anne Neimala?
– Viimeisen neljän vuoden aikana perusturvaan on tehty aika suuriakin leikkauksia, indeksien jäädytys, etuustasojen laskua ja omavastuun kasvua. Se saattaa vaikuttaa, vaikka taloustilanne on parantunut. On paljon ihmisiä, jotka eivät vielä ole töitä saaneet.Heidän tilanteensa näkyy.Työttömyysturvaan on tehty heikennyksiä ja myös aktiivimalli saattaa näkyä meillä.
Neimalan mukaan yöttömyysturva on yksilöllinen etuus ja toimeentulotuki kotitalouksille maksettava.
– Aktiivimallin takia voi tulla hakemuksia, mutta kotitalouden tulot voivat estää toimeentulotuen maksamisen.
Osittain taustalla voi vaikuttaa vielä se, että toimeentulotuen maksaja vaihtui taannoin kuntien sosiaalitoimesta Kelaksi.
– Toimeentulotuen alikäyttö ei ole poistunut kokonaan, vaan se purkautuu pidemmän ajan kuluessa.
Toimeentulotukihakemusten käsittelyaika on ollut huhtikuussa 4-5 päivän luokkaa, mikä on Neimalan mukaan kohtuullinen aika.
Kela on tiedottanut merkittävästä toimeentulotukihakemusten kasvusta sosiaali- ja terveysministeriötä varotoimena.
– Tämä on varmaan sellainen asia, joka kiinnostaa paitsi meitä, niin myös kaikkia poliitikkoja.
Kela joutuu hakemaan valtiolta lisää rahaa. Taustalla on toimeentulohakemusten yllättävä kasvu alkuvuonna.
www.iltalehti.fi