Tarkka-ampujan kakkosase?

Apu-ase ei pelasta tarkka-ampuja paria, jos on jo sillä etäisyydellä millä sitä pitäs käyttää. Sillon on jo moni asia mennyt pieleen. Mieluummin raahaa vaikka pari savua yms millä pääsee irti ja karkuun.
Partio kokoonpanossa sit kolmas mies voi olla/on tehtävä kohtaisessa varustuksessa RK:n kanssa suojaamassa.
Tähän on niin paljon muuttujia, Että tyhjentävää vastausta ei voi antaa. Pari, partio, ryhmän mukana, rakennettu alue, maastossa sivusta suojaamassa, kohteen suojaus vai ovatko vain tiedustelemassa...
Näinköhän aseautisti suostuu ottamaan RK:n käsiinsä ;)
 
RAHA tai tarkemmin sanottuna sen puute. Tärkeimpien joukkojen varustaminen etusijalla.
Tämähän se aina. Toki MAAKK pe-su treeneihin ois joskus kiva saada jotain kivaa varustetta niinku että oppis käyttämään/pukemaan/pitämään sitä oikein.
Ymmärrän toki, että sitoumuksen tehneelle MAAKK-taistelijalle tai MPK kouluttajalle, 40v perheenisälle ei kannata parahia jaella, nehän rikkoo ne!
 
Siviilihankintana esittäisin ennemmin Glock-pistoolia kuin konepistoolia, josta on kuohittu perä, piippu ja sarjatuli. Huomattavasti halvempi, kevyempi, kompaktimpi ja parempi tarjonta aftermarket-osia. Kun ostaa Glockinsa kierrepiipulla ja MOS:lla, niin saa vaimentimen ja punapistetähtäimen kiinni. Laserosoitin ja etukahvakin onnistuu. Ilman työkaluja kiinnitettäviä irtoperiä löytyy markkinoilta ja ainakin entisaikaan niiden käyttö oli jopa laillista. Samaten konversio sarjatuliaseeksi on helppo ja nopea toimenpide, jos saatavilla vain on pieni, kiinalaisen koneistama osa.
Pistooli on varmasti hyvä vaihtoehto kakkosaseeksi tarkka-ampujalle, jos muuhun ei ole mitään mahdollisuuksia. Mutta samalla periaatteella koivuhalkokin on hyvä 🤔. Jos pistoolia ajatellaan ja tarkka-ampuja ostaa sen itse omilla rahoilla ja omilla luvilla, niin parempiakin on kuin Glock. Toki uusista Glockit taitaa olla halvimpia. Ja tuo Glockin perä kuulostaa mielenkiintoiselta optiolta. Etenkin jos se olisi tilavuudeltaan pieni ja saa irti ja kiinni sekunneissa. Ase ilman olkapäälle tulevaa tukea on keskimääräiselle sotilaalle onneton kapistus yli 5 metrin mstkalta. Silti rakennuksen sisällä (vastustaja ja tarkka-ampuja 0-20 metrin päässä toisistaan) se päihittää TRG:n. Pistoolilla kerkiää ampumaan 5 laukausta ennen kuin TRG:llä tai muulla raskaalla pulttilukolla ensimmäisen. Ja siinä vaiheessa, kun pulttilukolla lähtee toinen laukaus on jo ehditty tyhjentää pistoolin 15 patruunan lipas.

Sakon tuleva AR10 tarkka-ampujaversio eli TKIV23 on tietysti raskasta pulttilukkoa tosi paljon parempi lähitaistelussa ja sen kanssa ei tarvitse kakkosasetta, vaan korkeintaan vara-aseen. Vara-aseella tarkoitan tässä asetta jota käytetään vasta pääaseen hajottua tai jäätyä johonkin. Kakkosaseella (apu-aseella) tarkoitan asetta jota käytetään säännöllisesti tilanteissa joissa se on pääasetta parempi.

Osasta vastauksista näkee, että minullakin on vastaajaa parempi käsitys tarkka-ampujan toiminnasta ja käytöstä. Kiitos silti osallistumisesta ja mielenkiinnosta aiheeseen. Yritän google -kääntäjän avulla selailla mitä isoissa ammattiarmeijoissa aiheesta ajatellaan. Ja odotellaan josko joku maailmaa nähnyt tai ammattilainen näkisi tämän ketjun.
 
Tiedä sitten onko se se varsinainen selässä tai drag bagissa ja tumppi arska niin mahdoton kombo että se ei toimi missään tapauksessa...
 
Tiedä sitten onko se se varsinainen selässä tai drag bagissa ja tumppi arska niin mahdoton kombo että se ei toimi missään tapauksessa...
Ei varmasti ole mahdoton ja toimimaton. Vaatii toki aserepun. Tarkka-ampujalla on reppu selässä tehtävälle mennessä ja palatessa. Jos se ei ole asereppu, niin oviaukoista ei pääse läpi jos sen repun päällä keikkuu .338 LM TRG. Tumppiarska ja rk on parempi kuin kaikki niitä huonommat...
 
Yritän google -kääntäjän avulla selailla mitä isoissa ammattiarmeijoissa aiheesta ajatellaan. Ja odotellaan josko joku maailmaa nähnyt tai ammattilainen näkisi tämän ketjun.

Maailmalla se tuntuu menevän liki poikkeuksetta jollain seuraavalla tavalla
A) TT2 TKIV ja pistooli
B) TT2 TKIV ja PDW
C) TT2 TKIV ja karbiinimittainen rynkky
D) TT2 TKIV, karbiinimittainen rynkky ja pistooli
E) TT3 DMR
F) TT3 DMR ja pistooli
G) TT3 TKIV ja pistooli

Jos joku pystyy kertomaan missä muualla menetellään vastaavasti kuin meillä eli pelkkä TT2 TKIV niin kuulisin mielelläni. Ainoa tiedossani oleva vastaavuus tältä vuosikymmeneltä on Donetskin vaiko Luhanskin kansantasavallan taistelija Mosin Nagant 1891-30 PU kiväärin kanssa. Saattaa olla, että esim Afrikassakin on tälläistä, mutta en tiedä enkä ole viitsinyt ottaa selvää.
 
Siviilihankintana esittäisin ennemmin Glock-pistoolia kuin konepistoolia, josta on kuohittu perä, piippu ja sarjatuli. Huomattavasti halvempi, kevyempi, kompaktimpi ja parempi tarjonta aftermarket-osia. Kun ostaa Glockinsa kierrepiipulla ja MOS:lla, niin saa vaimentimen ja punapistetähtäimen kiinni. Laserosoitin ja etukahvakin onnistuu. Ilman työkaluja kiinnitettäviä irtoperiä löytyy markkinoilta ja ainakin entisaikaan niiden käyttö oli jopa laillista. Samaten konversio sarjatuliaseeksi on helppo ja nopea toimenpide, jos saatavilla vain on pieni, kiinalaisen koneistama osa.
Moni ei saa edes normi glokilla tyydyttäviä osumia niin millaista jälkeä tullee sarjalla + etukahva ja glokin vempula kisko on ehkä mailman paras yhdistelmä jos ajatellaan sarjatulen käyttöä...
 
Minkähänlainen olisi Roni ja sarjatuliglock yhdistelmänä? Normi TT3:na on ihan kelpo 25- 50 meetriä, pelotevaikutus olis taattu. Ainakin aidossa G18:ssa oli aika tiheä sarjatuli ja videoissa näistä viripalkkivehkeistä myöskin.
 
Näinköhän aseautisti suostuu ottamaan RK:n käsiinsä ;)
Suurimman osan on otettava se mitä annetaan mitä tulee aseisiin ja varusteisiin tai oltava ilman, koska omakustaskene on kasvamisestaan huolimatta edelleen aika pienen piirin juttu.

Puolustusvoimat varmaan mielellään jakaisi kaikille ensiluokan aseet ja varusteet jos niitä vain olisi riittävästi, vaan eipä ole. Koko omakustanneskenehän pohjaa osaltaan siihen, että asiallisia vehkeitä ei ole alkuunkaan kaikille. Ei meidän tarvitsisi miettiä omien suojaliivien ja kypärien hankintoja jos PV pystyisi jakamaan modernit suojavarusteet kaikille. Eikä omien aseiden käyttö olisi lainkaan samalla tapaa puheissa jos jaettava aseistus olisi vastaavaa kuin vaikka Yhdysvaltain merijalkaväen kiväärimiesten.

Suurimmalla osalle se jakovarustus merkitsee rynnäkkökivääriä malli 62 varusteina nahkahihna ja pistin sekä taisteleluvyötä M60 ja peltikypärää. Suurimmalle osalla tarkka-ampujista kivääri on TKIV 85 ja ainoa tehtäväkohtainen varustus 8x30 kiikarit paria kohden ja muuten sama perusvarustus kuin kaikilla muillakin joukossa.

Määrällisesti yleisin suomimobikin varustus ei juuri eroa yksilötasolla kurjimmista ryssämobikeista. Suurelta osin kylmänsodan aikaista tavaraa, mutta toki kansallisia mallieroja. Ryssillä on kenties jopa paremmat varusteet.

Parempaa saa omalla rahalla, ehkä länsimaisena myötätuntona tai sitten joskus kun PV saa materiaalihankinnat siihen pisteeseen, että tilattu kama on jaettavissa joukoille täysimääräisesti. Esimerkiksi uusin suojaliivihankinta on toteutettu loppuun vasta noin 7 vuoden päästä ja vasta sen jälkeen tilanne on missään määrin edes tyydyttävä.


030404.jpg

Suurusluokaltaan kaiketi noin 90% olemassa olevasta rynnäkkökivääriaseistuksesta muodostuu näistä yllä olevista. Ainoa mahdollisesti käytettävä optiikka on siis ampujan silmälasit.

Alla on sitten toisenlaisia vaihtoehtoja, joita saa kaupasta, kunhan vain viitsii omalla ajalla ja omalla kustannuksella harjoitella sen verran että harrastuneisuusvaatimus täyttyy ja lyö tiskiin nipun shekeleitä. Kuka haluaa missään tapauksessa valita ylemmästä kuvasta jos voi ottaa alemmastakin, vaikka alemman luvan vehkeillä ei voikaan ampua sarrrrrrjaa.

93930t.jpg

Joukoille jaettavista tarkkuuskivääreistä leijonan osa on alla olevan kuvan ekoja. Alla on sitten sellaisia vaihtoehtoja, joita saa kaupasta harrastuksiin. Kuka valitsee ylimpänä olevan jos saa valita minkä tahansa alempana olevan sieltä omasta turvakaapista?

03050.jpg
 
Ase ilman olkapäälle tulevaa tukea on keskimääräiselle sotilaalle onneton kapistus yli 5 metrin mstkalta.

No ehkä noinkin jos ei ole mitään aikaisempaa pistooli kokemusta.
Vaikka MPK 9mm pistooli kursilla kaikki kyllä osui tauluun 25m matkalta. Huom osa porukasta piteli pistoolia ekaa kertaa käsissä.

Kokeneemmat voi sitten osumia tähdätä vähän pidemmällekkin kuten tässä HandGunsMag lehden artikkelista voi lukea :
Jos pistoolin tehoa epäilee niin tässä samaisen lehden 8 parasta käsiasetta Karhuja vastaan :

 
Mikäli kaikki PSTPOSSUN kirjoittama on todellisuutta, niin meillä (Suomen armeija) on ongelma. Eli ei ole valtion puolesta pulttilukkotarkka-ampujalle apu- tai edes vara-asetta. Toki, kun tämä on tiedossa, niin pulttilukkotarkkaria ei lasketa yksin juuri mihinkään, vaan tuliasemien tiedustelussa ja rakentamisessa on aina pari rk ukkoa mukana. No eihän tarkka-ampujaa yksin pitäisi muutenkaan päästää mihinkään. Vähintään partiona eli ta + tähystäjä (esim. dmr) + suojamies (rk) joka paikkaan. Ja joskus jopa jv-ryhmä mukaan.
 
Itse kannoin ysärillä Tkiv85 roikaletta ja olihan se aika mielenkiintoinen kokemus kun tuolloin painoin itse ehkä 60 kiloa. Varusteina oli tetsari m85, rautakypärä, kuuskekkonen maastopuku ja kumisaappaat. Kysyin tarkka-ampuja kurssilla kun aseen hitaus kohtaamistaistelussa kävi selväksi, että onkohan snaipperi saamassa mitään kakkosasetta ja vastaus taisi olla jotain "Ei" ja "ehkä pistooli" välimaastoa. Kerran kannoin kivääriä ja rynkkyä yhtä aikaa ja se ei ainakaan 60-kiloisena naruranteena ollut vaihtoehto. Taisteluparia ei varusmiesaikana ollut, eikä sitä harjoiteltu. Eipä oikein kertauksissakaan.

Tähtäimenä oli tuo kuuluisa S&B josta joku oli aina vääntänyt napsut paskaksi. Tuolloin en sitä ajatellut, mutta nyt oman kiväärin omistajana olen tajunnut kuinka paska se tähtäin oli. Kuulemma varastossa oli jotain muutakin tarjolla, mutta minä en sellaista ole koskaan nähnyt. Yötähtäin nähtiin kerran laatikossa asevarastolla. Ei mitään hajua jäänyt miten sitä sitten käytettiin. Dragunovia kerran pääsi kantamaan ja kyllä se tuntui mielekkäämmältä aseelta jos otetaan paino ja mahdolliset vihollisen kohtaamiset huomioon. Ei kyllä luulisi olevan valtava satsaus jos nuo kiväärit varustaisi uudella kiikarilla? Joku Vortex nyt ajaisi asiansa. Ei sen aina tarvi olla Zeiss?!?

Itse sain jo siirron pois kunniakkaalta snaipperin paikalta, mutta jos tuo olisi vielä oma sijoitus, niin ehkä sitä satsaisi omaan siviilikivääriin jonka sitten ehkä? Saisi ottaa mukaan kun kutsu saapuu. Pistoolilupia ei ihan jokainen saa mutta jos saa, niin sellainen kanssa sitten mukaan Mordorin valtaukseen.

Pitkään haaveilin, että saisin armeijan aikaisen morsiamen omaan kaappiini. Mutta nyt kun Tikkoja on tullut hypisteltyä, niin mieluummin kyllä joku CTR/varmint mukaan oikeaan sotaan kuin tuo morsian.
 
Viimeksi muokattu:
"Suurimmalle osalla tarkka-ampujista kivääri on TKIV 85 ja ainoa tehtäväkohtainen varustus 8x30 kiikarit paria kohden..."

Tuosta PSTPOSSUN kirjoittamasta tulee mieleen eikös TA ampujan tähystäjälle sentään ole oma kaukoputki ?
Jos ei ennen vanhaan ollut niin kai nykyään sentään on. Jos ampuma matkat on hiemankin pidemmät niin tuollainen kiikari on aika viraton vehje, Itselläkin on vain Nikonin 82 + 20-60X joka taitaa olla melko minimi spotteriksi.
 
Eli ei ole valtion puolesta pulttilukkotarkka-ampujalle apu- tai edes vara-asetta.
Kyllä joillekin tarkka-ampujille joukosta riippuen kuuluu pistooli, mutta ei kaikille.

Toinen pitkä ase (RK) käytännössä edellyttäisi asereppuja ja ratkaisu tältä osin olisi siinä eikä tarvitsisi muuta kuin ampujien osalta vaihtaa M05 pikkureppu toisenlaiseen. Ei muodostuisi esimerkiksi tarvetta antaa lisäkoulutusta pistooliin ja vaikutuskyky rynkyllä olisi kuitenkin aivan omaa luokkaansa, vaikka vähän tuleekin toki enemmän kannettavaa.

Mutta sellasta se konventionaalinen jv taistelu taitaa olla, että kamaa on joko paljon tai aivan vitusti eikä HSLD meno vaan ole oikeasti vaihtoehto.

Tuosta PSTPOSSUN kirjoittamasta tulee mieleen eikös TA ampujan tähystäjälle sentään ole oma kaukoputki ?
Jos ei ennen vanhaan ollut niin kai nykyään sentään on. Jos ampuma matkat on hiemankin pidemmät niin tuollainen kiikari on aika viraton vehje, Itselläkin on vain Nikonin 82 + 20-60X joka taitaa olla melko minimi spotteriksi.

Zeiss Diascopea on kyllä. Hankintamäärä lienee muutama sata kpl ja ne tietääkseni hankittiin TRG-42 hankintojen yhteydessä suhdeluvulla yksi tähystyskaukoputki kahta kivääriä kohti. Silloinhan ajateltiin vielä parin molempien jäsenten olevan aseistettu tarkkuuskivääreillä.

Jos käteen lyödään TKIV 85 niin pidän epätodennäköisenä muuta tähystysoptiikkaa kuin 8x30 kiikareita.
 
Pistooli on varmasti hyvä vaihtoehto kakkosaseeksi tarkka-ampujalle, jos muuhun ei ole mitään mahdollisuuksia. Mutta samalla periaatteella koivuhalkokin on hyvä 🤔. Jos pistoolia ajatellaan ja tarkka-ampuja ostaa sen itse omilla rahoilla ja omilla luvilla, niin parempiakin on kuin Glock. Toki uusista Glockit taitaa olla halvimpia. Ja tuo Glockin perä kuulostaa mielenkiintoiselta optiolta. Etenkin jos se olisi tilavuudeltaan pieni ja saa irti ja kiinni sekunneissa. Ase ilman olkapäälle tulevaa tukea on keskimääräiselle sotilaalle onneton kapistus yli 5 metrin mstkalta. Silti rakennuksen sisällä (vastustaja ja tarkka-ampuja 0-20 metrin päässä toisistaan) se päihittää TRG:n. Pistoolilla kerkiää ampumaan 5 laukausta ennen kuin TRG:llä tai muulla raskaalla pulttilukolla ensimmäisen. Ja siinä vaiheessa, kun pulttilukolla lähtee toinen laukaus on jo ehditty tyhjentää pistoolin 15 patruunan lipas.

Sakon tuleva AR10 tarkka-ampujaversio eli TKIV23 on tietysti raskasta pulttilukkoa tosi paljon parempi lähitaistelussa ja sen kanssa ei tarvitse kakkosasetta, vaan korkeintaan vara-aseen. Vara-aseella tarkoitan tässä asetta jota käytetään vasta pääaseen hajottua tai jäätyä johonkin. Kakkosaseella (apu-aseella) tarkoitan asetta jota käytetään säännöllisesti tilanteissa joissa se on pääasetta parempi.

Osasta vastauksista näkee, että minullakin on vastaajaa parempi käsitys tarkka-ampujan toiminnasta ja käytöstä. Kiitos silti osallistumisesta ja mielenkiinnosta aiheeseen. Yritän google -kääntäjän avulla selailla mitä isoissa ammattiarmeijoissa aiheesta ajatellaan. Ja odotellaan josko joku maailmaa nähnyt tai ammattilainen näkisi tämän ketjun.

Glock on palveluspistooleista paras, koska se tuplaa myös köyhän miehen PDW:nä. Harvaan pistooliin saa perän tai 33 ptr tankolippaan hyllytavarana.

1708437452149.png

Kuvan perä ei valitettavasti sovi uusimpien sukupolvien Glockeihin, mutta niihin Zahalilta löytyy tuollainen alapuolinen perä.


1708437523683.png

1708437345946.png


Amerikan maalta kuvia:

 

Liitteet

  • 1708437357380.png
    1708437357380.png
    76.5 KB · Luettu: 7
  • Tykkää
Reactions: KIM
Maailmalla se tuntuu menevän liki poikkeuksetta jollain seuraavalla tavalla
A) TT2 TKIV ja pistooli
B) TT2 TKIV ja PDW
C) TT2 TKIV ja karbiinimittainen rynkky
D) TT2 TKIV, karbiinimittainen rynkky ja pistooli
E) TT3 DMR
F) TT3 DMR ja pistooli
G) TT3 TKIV ja pistooli

Jos joku pystyy kertomaan missä muualla menetellään vastaavasti kuin meillä eli pelkkä TT2 TKIV niin kuulisin mielelläni. Ainoa tiedossani oleva vastaavuus tältä vuosikymmeneltä on Donetskin vaiko Luhanskin kansantasavallan taistelija Mosin Nagant 1891-30 PU kiväärin kanssa. Saattaa olla, että esim Afrikassakin on tälläistä, mutta en tiedä enkä ole viitsinyt ottaa selvää.

Ukrainan puolellakin kaikki lie mahdollista? Alapuolista taistelijaa olisi vaikea erottaa suomalaisesta ukrainalaiseksi, jos keltaista hihanauhaa ei olisi.

 
Minkähänlainen olisi Roni ja sarjatuliglock yhdistelmänä? Normi TT3:na on ihan kelpo 25- 50 meetriä, pelotevaikutus olis taattu. Ainakin aidossa G18:ssa oli aika tiheä sarjatuli ja videoissa näistä viripalkkivehkeistä myöskin.
en ole koskaan oikein tykännyt noista, tuntuu että pistooli ns hölskyy tukin sisällä ja tarkkuudenkin suhteen ei ole ihan parhaasta päästä...
 
Tarkka-ampujien varusteista vääntäminen on ollut ikuisuus kysymys. Taitaa PV historiassa olla ensimmäinen kerta kun tarkka- ja tukiampujiin panostetaan näin paljon. Eikä Suomi tässä yksin ole ollut, aina tulee joku ihmease yms joka tekee ne tarpeettomiksi.
Ehkä kerrankin saataisiin toimivaksi toi homma. Kun monesti tuntuu, että niiden muutaman kouluttaminen on niin hankalaa, varusteet maksaa, sit pitäs löytää aikaa jatkokoulutukseen, eräässäkin tapauksessa kysyin harjoituksessa varusmiehiltä ketkä on teidän tarkka-ampujat. Pari kättä nousi, kysyin missä varusteet, että teille on kohteen tarkkailu ja tiedustelutehtävä. Niin varastolla, kun ei niitä tarvita ja ne kuulema hajoaa, ettei ole vara särkeä. Eivät ollut kurssin jälkeen kertaakaan käsitelleet aseita yms... Selevä... Yleensä koulutus on muutaman aktiivisen yksilön takana eikä organisaation.
Kyllähän joku MP7 ois hyvä. Pistooli vähän tehoton. Minusta Mp5 on jo vähän liian iso ja toivoisi enemmän tehoa taistelevalle henkilölle kuin 9mm. Mutta voin kuvitella sen kateuden mikä iskee tietyissä porukoissa, jos varusmies tarkka-ampujille hommataan MP7 ja he ei saa.
 
Eikös tähystäjä toimi lähisuojamiehenä ampujalle?
Tiedän ymmärtäväni tarkka-ampujaparin toiminnasta yhtä vähän kuin Golda Meir kosmetiikasta. Mutta:

Voiko tähystäjä toimia järkevästi sekä nimetyssä tehtävässään että lähisuojana? Eikö tähystäjän pitäisi tähystää maaleja/vaikutusta/tms eikä ihmetellä hiippaileeko joku mahdollisesti jossain selän takana?
 
Back
Top