Mun mielestäni tällaisessa hybridissä ei ole mitään järkeä. Tuntuisi järkevämmältä olla työkalut tarkoituksen mukaan. Jos haluaa harrastaa pienriistan metsästystä ja harjoitella tarkka-ammuntaa, pitää hyväksyä että kahden eri suunnan työvälineet edellyttää myös kahta eri budjettia. Pienriistalle yksinkertainen, pienikalipeerinen ja kevyempi järjestelmä mukana kannettavaksi ja tarkka-ammunnan harjoitteluun siihen paremmin sopiva ase.
Toki yhdistelmiä porukat käyttää, mutta minun mielestäni parempaa tuloksellisuutta saa kun työkalut ovat tarkoituksensa mukaisia.
Hybridi yhdistää mielestäni aika kattavasti sekä metsästyskiväärin, että jokamiehen TA-kiväärin, mutta ei tietenkään ole moderni tarkkuuskivääri.
.308 Win on .308 Win suorituskyvyltään, vaikka kuinka olisi taktinen tukki ja massaa ampumakuntoisena 7 kiloa ja ulkomuoto kuin tarkkuuskiväärissä. DMR käytössä kyseinen kaliiperi on vallan mainio, mutta ei suinkaan optimi valinta moderniin TA kivääriin.
Jos aseen, ennenkaikkea siis pulttilukkoisen, suorituskykyä halutaan nostaa tavanomaisen hirvikiväärin yläpuolelle muutenkin kuin tähtäimen ja varusteiden kautta, niin aseessa tulee olla tehokkaampi kaliiperi kuin .308 Win, 6,5 SE, 6,5 CM tai 7.62x53R.
Mikäli halutaan erotella metsästyskivääri, hybridit ja varsinainen moderni TA kivääri, niin vain hieman kärjistäen voisi sanoa jokaisen alle 300 Win Magin olevan korkeintaan hybridi. Hirvikiväärin suorituskyky taktisella kuorella ja tehokas vaikuttamisetäisyys ulko- ja terminaaliballistiikan osalta on alle kilometri, vaikka pelti kilahtaisikin kauemmas.
Mielestäni kokonaisuuksia voidaan lähestyä seuraavasti jakaen kiväärit karkeasti neljään eri luokkaan.
A) Metsästyskiväärit
B) Metsästyskiväärit, jotka soveltuvat myös jokamiehen tarkkuuskivääreiksi.
C) Tarkkuuskiväärit, jotka soveltuvat myös metsästyskivääreiksi.
D) Tarkkuuskiväärit.
Aseen kaliiperi, raudan ominaisuudet, optiikka, tukki ja varusteet määrittelevät mihin luokkaan ase kuuluu. Puoliraskas piippu ja .308 Win patruuna ovat aina kompromisseja metsästysaseen suuntaan, vaikka kuinka olisi kiskoa ja mustaa väriä.
Havainnollistan ajatustani alla olevalla esimerkillä.
A) Tikka T3X Lite. 308 Win 2-7x kiikarilla on metsästyskivääri.
B) Tikka T3X Tac A1 .308 Win Vortexin FFP /MRAD optiikalla on metsästyskivääri, joka soveltuu myös jokamiehen TA kivääriksi.
C) Remington 700 300 Win Mag 26" raskaalla piipulla ja irtolippaita käyttävällä tukilla sekä yllämainitun vaihtoehto B:n optiikalla on tarkkuuskivääri, joka soveltuu myös metsästyskivääriksi.
D) Barret 98B .338 LM edellä mainitulla optiikalla on puhdasverinen tarkkuuskivääri, vaikka toki eläin kuin eläin kuolee tuolla. Se paljonko mistäkin eläimestä jää syötävää tuolla ammuttuna onkin isoin rajoite käytettäessä tuota metsästykseen.
Jos kivääri hankitaan ensisijaisesti TA käyttöön, niin ainoa syy käyttää alle 300 Win Mag kaliiperia on edullisemmat patruunakulut ja laajempi tehdaspatruunavalikoima sekä pienempien patruunoiden yleinen soveltuvuus metsästykseen huomioiden luodin ominaisuudet kunkin riistan kohdalla, takavaara-alueet sekä aseen paino ja käsiteltävyys metsästyksessä. Nuo kaikki ovat kompromisseja ja epäedullisia juuri TA käyttöä ajatellen.
On tietysti päivän selvä asia, että viikon metsästysreissulla on kivempi kantaa 3,5 kiloista kivääriä kuin 7 kilon kivääriä jos molemmat ampuvat samaa patruunaa. On myöskin eri asia ampua lintua, isoakin, .308:n 8 gramman luodilla kuin 338 lämärin 16 gramman luodilla. Varsinaisen tarkkuuskiväärin ominta aluetta metsästyksessä on mielestäni lähinnä hirvi ja karhu.
Mikäli ollaan valmiita kasvattamaan aseen massaa, niin sen tulisi perustua suorituskyvyn kasvuun, sillä muuten se on enemmän tai vähemmän kuollutta painoa. Suorituskyky nousee parhaiten valitsemalla patruuna siten, että se on sopivampi haluttuun tarkoitukseen, kuten
@Black Bart sanoikin.
Esimerkkien .308 Tikka TAC A1 ja 300 WM Remari 700 ovat massaltaan liki vastaavia, mutta patruunoiden suorituskykyero on selkeä ulko- ja terminaaliballistiikan osalta saati jos verrataan .308 Win ja .338 LM kaliipereja. Se on sitten kompromissia 300 WM ja 338 lämärin kanssa, että miten kallista papua on varaa ampua ja mitä riistaeläimiä haluaa kaataa. Jos käyttötarkoituksena on vain ensisijassa tai ainoastaan ihmisten ampuminen, kuten sotilastarkka-ampujalla, niin valinta lienee .338 LM, koska kaadettua saalista ei ainakaan lähtökohtaisesti ole tarkoitus syödä eikä siten tarvitse välittää siitä tekeekö luoti liian pahaa jälkeä lihoihin... Kompromissihakuisuus soveltuvuudessa riistaeläimiin lienee suurimpana syynä siihen, että 300 WM on enemmän siviilien kuin armeijoiden valinta.
Mitä taas patruunoiden hintaan tulee, niin itselataamalla 300 WM Match patruunan hinta uuteen hylsyyn on noin 2,50 € patruuna käytettäessä 11,3 grammaista Scenaria. Noin euron kalliimpi kuin samalla luodilla itseladattu .308 Win, mutta ainakin 1,50€ halvempi kuin .338 LM. Toki 300 Win Magiin voi ladata haluamansa ominaisuudet melko vapaasti, kun se käyttää 308 luoteja ja ruudin määrällä haetaan sopivat nopeudet.